Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
by Buldit
Tuinplannen? Wij helpen jou.

Wilde tuin aanleggen

Steeds meer mensen zien in dat hun tuin ook een stukje natuur kan zijn. Door een wilde tuin aan te leggen, creëer je een prachtig stukje grond dat goed is voor de biodiversiteit. Het is een duurzaam alternatief voor de netjes aangelegde, reguliere tuin. Hoe moet je een wilde tuin aanleggen? Hoeveel kost het? En met welke aandachtspunten hou je best rekening? Je ontdekt het in dit artikel!

Ga snel naar:
Wilde tuin aanleggen: voordelen
Mogelijkheden wilde tuin aanleggen
Hoeveel kost een wilde tuin aanleggen?
Aandachtspunten aanleg wilde tuin
Zelf aanleggen of tuinaannemer?
Ontvang hier vrijblijvend offertes

 

 

Wat is een wilde tuin?

Een wilde tuin is een stukje grond dat bestaat uit allerlei inheemse planten en bomen die zorgen voor een grote biodiversiteit op je domein. Een wilde tuin kent weinig onderhoud, veel wilde bloemen en natuurlijke groei. Op die manier kan je verschillende gezellige hoekjes en kantjes in je tuin creëren om optimaal te genieten van jouw eigen groene long.

Wil jij graag een wildtuin aanleggen? Dan kan je gratis en vrijblijvend offertes ontvangen van tuinaannemers in jouw buurt. Start je aanvraag hier!

wilde tuin aanleggen

 

Voordelen wilde tuin aanleggen

Een wilde tuin is niet zomaar een verwilderd stuk grond. Het kent namelijk tal van voordelen voor jou en de natuur. We sommen er hieronder enkele op:

 • Goed voor biodiversiteit: hoe minder je je tuin moet onderhouden, hoe groter de biodiversiteit. Insecten als vlinders en bijen voelen zich namelijk helemaal in hun sas in een wilde tuin. Wil je extra aandacht schenken aan de bijtjes? Dan kies je best voor nectarplanten of planten met dichte begroeiing.
 • Onderhoudsvriendelijk: een wilde tuin vergt enig onderhoud, maar absoluut niet veel. Je rekent immers op de natuurlijke groei van je beplanting. De tijd die je niet steekt in onderhoud kan je gebruiken om te genieten van je wilde tuin.
 • Betere luchtkwaliteit: een prachtig onderhouden, reguliere tuin absorbeert een pak minder CO2 dan een wilde tuin. Bomen en hoge planten zorgen bovendien ook voor verkoeling. Door je tuin z’n natuurlijke gang te laten gaan, creëer je dus een betere luchtkwaliteit.
 • Natuurlijke afwatering: bij een wilde tuin worden de graswortels dikker omdat je ze minder maait. Op die manier kunnen ze beter met droogte overweg en nemen ze gemakkelijker water op. Zo zorgt meer gras en begroeiing dus voor een betere buffering van het regenwater.
 • Dynamisch: een wilde tuin zorgt in tegenstelling tot een monotoon groen grastapijt voor meer dynamiek. Door de hoogteverschillen en de verscheidene soorten beplanting geniet je van een dynamisch geheel dat mooi en gevarieerd oogt.

 

Mogelijkheden wilde tuin aanleggen

Een wilde tuin is geen vast omlijnd gegeven. Een van de voordelen is net dat je er nog alle kanten mee op kan. Benieuwd naar de mogelijkheden? Hieronder zetten we je alvast op weg:

 • Beplanting: het is belangrijk om te kiezen voor inheemse planten die insecten aantrekken. Voorzie ook beplanting die doorheen alle seizoenen in bloei staat. Wil je gaan voor slechts een stukje wilde tuin? Dan kan je gerust een wilde bloemenweide of een wilde border aanleggen.
 • Bestrating: in een wilde tuin is het niet de bedoeling dat bestrating te aanwezig is. Looppaden kan je ook in houtsnippers of grind maken. Belangrijk om weten is dat slechts een derde van je tuin bestrating mag zijn om een goede afwatering te garanderen.
 • Afscheiding: uiteraard wil je in je wilde tuin een natuurlijke schutting voorzien. Het is een goed idee om hagen of struiken te planten als een beukenhaag, hortensia, hedera, taxus, … Ook wilgentenen of bamboe zijn prima alternatieven.
 • Decoratie: naast beplanting kan je wilde tuin nog heel wat extraatjes bevatten. Zo kan je een vijver aanleggen of een vuurplaats. Je kan ook nog een vogelhuisje of een insectenhotel voorzien om de fauna in je tuin te helpen.

TIP: door de talloze mogelijkheden van een wilde tuin kan het soms moeilijk zijn om keuzes te maken. Het is bovendien belangrijk dat je rekening houdt met de bodemsamenstelling van jouw tuin. Daarom is het aangeraden om de hulp in te schakelen van een tuinaannemer. Op zoek naar een tuinaannemer om je wilde tuin aan te leggen? Ontvang gratis en vrijblijvend offertes van vaklui in jouw buurt!

 

Hoeveel kost een wilde tuin aanleggen?

Hoeveel een wilde tuin aanleggen kost, hangt af van een aantal factoren. Welke beplanting wil je? Ga je voor bepaalde extra’s? Wat is de totale oppervlakte? Uiteraard betaal je ook arbeidskosten voor de tuinaannemer. Dit is doorgaans € 35 à 40 per uur. Benieuwd naar de prijzen per categorie? Hieronder een handige tabel:

Soort tuinaanlegPrijs (incl. btw)
Tuinontwerp€ 360 à 900
Gras€ 5 à 10 per m²
Beplanting€ 10 à 30 per m²
Vijver€ 1.000 à 40.000
Houten terras€ 70 à 200 per m²
Bestrating€ 50 à 150 per m²
Afscheiding€ 60 à 200 per meter

LET OP: bovenstaande bedragen zijn slechts indicatief. Het is mogelijk dat de prijs voor het aanleggen van jouw wilde tuin hoger of lager uitkomt. Om een beter idee te hebben van hoeveel een wilde tuin in jouw geval kost, kan je gratis en vrijblijvend offertes aanvragen via onze offerteservice.

 

wilde tuin aanleggen tuinpad

 

Aandachtspunten aanleg wilde tuin

Wil jij graag een wildtuin aanleggen? Dan zijn er een aantal dingen om in je achterhoofd te houden. Hieronder sommen we alvast enkele aandachtspunten op:

 • Wanneer aanleggen: het is belangrijk om te weten wanneer je best je wilde tuin aanlegt, zodat je beplanting naar behoren groeit. Bomen, struiken en hagen plant je best tussen november en maart. Dan zijn hun wortels in rust en kan je ze heel gemakkelijk verplanten of aanplanten.
 • Terras: een terras is geen must in een wilde tuin. Toch is het erg aangenaam om op je terras te genieten van het stukje natuur dat je rondom je gecreëerd hebt. Je voorziet dus best een terras uit FSC-hout. Daarnaast kan je ook houten tuinmeubels voorzien of zelfgemaakte meubels uit paletten.
 • Schuilplaatsen: als je de dieren een extra plezier wil doen, kan je schuilplaatsen voorzien. Op die manier kunnen egels en andere kleine zoogdieren zich beschermen bij slechte weersomstandigheden. Je kan er zelfs voor kiezen om een egelhuisje te maken of aan te kopen.
 • Onderhoud: een wilde tuin vergt niet veel onderhoud. Omdat je slechts een beperkt gazon hebt, moet je niet veel maaien. Gemengde hagen moet je bovendien slechts om de twee tot drie jaar snoeien. Als je bodembedekkers gebruikt, heb je daarnaast ook amper werk met wieden.

 

Zelf aanleggen of tuinaannemer?

Je kan ervoor kiezen om zelf een wilde tuin aan te leggen. Het is echter wel belangrijk dat je erg goed nadenkt over de samenstelling en de indeling van je domein. Daarom is het aangeraden om een tuinaannemer in te schakelen. Dan geniet je van:

 • Advies op maat: een tuinaannemer komt bij je langs en luistert naar jouw noden en wensen. Daarnaast doet die een professionele bodemanalyse. Op die manier bepaalt die de staat van jouw grond en kan die dan vervolgens de ideale beplanting voor je wilde tuin samenstellen.
 • Vlotte uitvoering: een professional heeft ervaring met de aanleg van een wilde tuin en doet dat volgens de regels van de kunst. Dat geldt zowel voor het ontwerp van je tuin, de aanplanting ervan als de plaatsing van je terras of natuurlijke omheining.
 • Hoogwaardige materialen: een tuinaannemer met ervaring zal je wilde tuin met de grootste deskundigheid voorbereiden en aanplanten. Dat doet die met behulp van de meest kwalitatieve materialen en hoogwaardig gereedschap.
 • Onderhoudscontract: wil je zelf helemaal vrij van onderhoud zijn? Dan kan je met een tuinaannemer ook een onderhoudscontract aangaan voor je wilde tuin. Op die manier hoef jij je absoluut geen zorgen meer te maken om de staat van jouw groen stukje natuur.

 

Laat je wilde tuin aanleggen door een professionele tuinaannemer!

Je wilde tuin aanleggen, is geen snelle klus. Het vergt een bodemanalyse, een tuinontwerp en vervolgens de aanplanting. Daarom is het dan ook een goed idee om de werken te laten uitvoeren door een tuinaannemer. Om zeker te zijn dat je een correcte prijs betaalt voor je wilde tuin, vergelijk je best een aantal offertes van verschillende vaklui.

Op zoek naar een tuinaannemer die je wilde tuin kan aanleggen? Dan kan je gratis en vrijblijvend offertes aanvragen bij meerdere experts via onze offerteservice!

Beoordeel dit artikel
 
Tuinwerken uitvoeren?
Vraag vrijblijvend offertes aan & vergelijk
Nog geen reacties
Beoordeel dit artikel
Lees ook
voortuin ideeen
Voortuin aanleggen: werkwijze, aandachtspunten & prijs
tuin aanleggen nieuwbouw
Nieuwbouw tuin aanleggen: 7 tips
tuin zelf aanleggen
Zelf tuin aanleggen
tuin renoveren tuinaannemer
Tuin renoveren: 5 tips voor een geslaagde tuinrenovatie
tuinkalender tuinwerken
Tuinkalender: belangrijkste tuinwerken voor elke maand van het jaar
aanleggen tuin
Tuinaanleg: werkwijze en prijs
wilde tuin aanleggen
Goedkoop tuin aanleggen
tuin nieuwbouw
Tuin ophogen: stappenplan + kosten