Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
by Buldit
Tuinplannen? Wij helpen jou.

Zelf tuin aanleggen

Wil je een nieuwe tuin aanleggen of je oude tuin heraanleggen? En heb je enigszins groene vingers? Dan kan je zelf je tuin aanleggen. Om je alvast op weg te helpen, geven we je in dit artikel een stappenplan en nuttige tips om je nieuwe tuin in 5 stappen aan te leggen. Je vindt er ook meer info over de kosten voor je tuinaanleg en enkele voorbeelden ter inspiratie.

Ga snel naar:
Zelf tuin aanleggen: stappenplan
Tuin zelf aanleggen: tips
Kosten zelf tuin aanleggen
Zelf tuin aanleggen of tuinaannemer?
Vergelijk offertes van hoveniers

 

Zelf tuin aanleggen: stappenplan

Hoe ga je te werk wanneer je je tuin zelf wil aanleggen? We doorlopen hieronder de verschillende stappen die je kan nemen:

 1. Ontwerp maken

  Voor je aan je tuinaanleg begint, heb je altijd eerst een duidelijk en overzichtelijk ontwerp nodig. Daarin staan allerlei zaken zoals de indeling van je nieuwe tuin, de plaatsing en grootte van een terras, bestrating of vijver, het soort beplanting… Hou bij het maken van je ontwerp zeker ook rekening met je budget, het nodige onderhoud en de oriëntatie van je tuin.

 2. Oude elementen weghalen

  Als je zelf je tuin van je nieuwbouw woning aanlegt, kan je meteen vanaf nul beginnen. Heb je echter een bestaande tuin die je wil heraanleggen? Dan moet je eerst bepaalde onderdelen van je tuin verwijderen. Denk maar aan bestrating, beplanting, gras… Nadien kan je best meteen nieuwe vruchtbare grond in je tuin aanbrengen, zodat je met een goede basis kan starten aan de aanleg van je nieuwe tuin.

 3. Bestrating/terras plaatsen

  Vervolgens kan je aan de slag met het aanleggen van je bestrating en eventuele terras. Voor je bestrating of terras breng je eerst zand aan, nadien opsluitbanden om de tegels op hun plek te houden en tot slot de tegels zelf. Daarbij werk je altijd van buiten naar binnen. Zorg ook voor voldoende afloop en voldoende ruimte tussen je tegels. Na de aanleg van je terras of bestrating kan je de kieren nog opvullen met voegzand.

 4. Beplanting plaatsen

  Nu kan je beginnen met het aanleggen van je beplanting. Daarbij kan je variëren tussen allerlei soorten planten, struiken, bomen, bloemen… Leg ook het gazon aan. Voor de beplanting van je tuin is er een erg breed aanbod waaruit je kan kiezen. Denk hier dus op voorhand goed over na en hou rekening met het onderhoud, de oriëntatie en je budget.

 5. Extra’s en afwerking

  Afhankelijk van je persoonlijke keuzes zijn er nog heel wat andere zaken die je aan je tuin kan toevoegen. Zo kan je bv. een vijver aanleggen, een tuinafsluiting rond je tuin plaatsen, sfeervolle tuinverlichting installeren, een overkapping, buitenkeuken of zithoek plaatsen… De mogelijkheden zijn eindeloos.

Schakel je liever een professional in? Bij de aanleg van je tuin komt heel wat kijken. Heb je zelf geen groene vingers, dan is het beter om een hovenier in te schakelen. Vind een hovenier in jouw buurt.

 

Tuin zelf aanleggen: tips om…

Als je zelf aan de slag gaat met de aanleg van je tuin, zijn er een aantal dingen waar je best rekening mee houdt. We zetten enkele nuttige tips op een rijtje:

 

… zelf tuintegels aan te leggen

zelf terrastegels leggen

Om zelf tuintegels of terrastegels aan te leggen, moet je eerst je ondergrond stabiliseren met een mengsel van zand en cement. Zorg daarbij voor voldoende afschot, zodat water kan weglopen. Nadien plaats je een kantopsluiting zodat je fundering en tegels niet kunnen verplaatsen. Vervolgens leg je nog een straatlaag, waarop dan de tegels komen. Daarbij moet je altijd minstens 3 mm tussen de tegels laten. De voegen vul je tot slot op met voegzand, nadat de fundering van je terras enkele dagen heeft kunnen uitharden.

 

…zelf een vijver aan te leggen

zelf vijver maken

Om zelf een vijver te maken, is het belangrijk om op voorhand na te denken over de vorm en de plek. Bij de keuze voor de plaats van je vijver, hou je bv. best rekening met bomen en de beschikbaarheid van elektriciteit voor de pomp. Kies ook een kwaliteitsvolle filter en vijverfolie. Daarnaast zijn ook zuurstofplanten onmisbaar in je vijver. Deze zorgen ervoor dat het water er helder uitziet en je vijver gezond blijft.

 

… het onderhoud zo beperkt mogelijk te houden

tuin zelf onderhouden

Als je niet zo’n groene vingers hebt of je tijd beperkt is, kies je best voor een onderhoudsvriendelijke tuin. Een onderhoudsvriendelijke tuin aanleggen, doe je bv. door veel bestrating te plaatsen en je beplanting slim uit te kiezen: ga voor planten, bomen, struiken… die weinig onderhoud vragen. Denk ook na over de plaats van je beplanting. Plaats bv. beplanting die dezelfde hoeveelheid onderhoud vereist samen en hou daarbij rekening met zonlicht, schaduwval, de vruchtbaarheid van de grond, de beschikbare ruimte…

 

… je tuin mooi te houden

tuin zelf aanleggen

Een goede planning is altijd een noodzakelijke eerste stap. Daarbij denk je best goed na over hoe je wil dat je tuin er uitziet. Qua beplanting kan je bijvoorbeeld creatief omgaan met kleuren en hoogteverschillen. Kies indien mogelijk een brede variatie aan soorten beplanting en kies ook struiken, bomen, planten… die er in de winter nog goed uitzien. Zo zorg je ervoor dat je tuin in elk seizoen zijn troeven heeft.

 

… zelf tuinverlichting aan te leggen

zelf tuinverlichting plaatsen

Ook voor tuinverlichting maak je op voorhand best een plan waarin staat waar je lichten komen, welke lichten je gebruikt, waar stopcontacten en andere elektra zich bevinden… Denk niet alleen na over sfeerverlichting, maar ook over functionele verlichting. Voor je begint met de aanleg van je verlichting schakel je altijd de elektriciteit uit. Graaf nadien de grondkabels in, plaats je verlichting en sluit deze aan. Je hebt keuze tussen LED verlichting, spaarlampen, hallogeen tuinverlichting en solar verlichting.

LET OP: er zijn heel wat dingen waar je bij de aanleg van je tuin rekening mee moet houden en een grondige voorbereiding en planning zijn cruciaal. Heb je hier zelf weinig kennis over? Schakel dan een tuinaannemer in om zeker te zijn van een mooi eindresultaat. Vergelijk vrijblijvend offertes van tuinaannemers.

 

Kosten zelf tuin aanleggen

De exacte kosten om je tuin zelf aan te leggen zijn moeilijk te bepalen, omdat deze afhangen van je keuzes en de grootte van je tuin. Gemiddeld mag je rekenen op € 50 à 75 per m² (excl. btw) om zelf je tuin aan te leggen. Hou er wel rekening mee dat je ook het geschikte gereedschap nodig hebt en dit dus nog moet kopen of huren als je hier niet over beschikt. Wil je zelf je tuin aanleggen, maar wel een ontwerp laten maken door een tuinarchitect? Reken dan op € 300 à 500 voor je ontwerp.

In onderstaande tabel vind je een overzicht van enkele prijzen voor de aanleg van verschillende onderdelen van je tuin:

TuinonderdeelGemiddelde prijs (excl. btw)
Gazon€ 5 à 10 per m²
Beplanting€ 10 à 30 per m²
Terras€ 70 à 200 per m²
Vijver€ 1.000 à 35.000
Tuinafsluiting€ 60 à 200 per meter
Tuinhuis€ 200 à 10.000
Verlichting€ 80 à 100 per m²

Op zoek naar een tuinarchitect voor het opstellen van een ontwerp? Via onze offerteservice brengen we je in contact met een geschikte tuinarchitect in jouw buurt. Start je aanvraag hier.

 

Hoeveel kost het om je tuin te laten aanleggen?

Doe je liever een beroep op een hovenier om zeker te zijn van een correct aangelegde, duurzame en mooie tuin? Dan kan je rekenen op een prijs van € 50 à 100 per m² of € 35 à 75 per uur (excl. btw). Hoveniers beschikken sowieso al over kwalitatief materiaal om je tuin aan te leggen. Jij moet het gereedschap dus niet meer apart gaan kopen of huren. Bovendien kan een hovenier ook erg vlot te werk gaan. Daardoor blijven de arbeidskosten, maar ook de totale kosten dus relatief beperkt.

TIP: door offertes te vergelijken, kan je vaak ook nog eens extra kosten besparen, aangezien de prijzen ook verschillen per hovenier. Vergelijk vrijblijvend prijsvoorstellen van hoveniers.

 

 

zelf tuin aanleggen voorbeelden

Tuin aanleggen: zelf doen of tuinaannemer inschakelen?

Is het altijd een goed idee om zelf je tuin aan te leggen? Of schakel je toch best een tuinaannemer in? We gaan kort even dieper in op beide opties:

 

OPTIE 1: zelf tuin aanleggen

Als je zelf je tuin aanlegt, heb je uiteraard volledige vrijheid in de vormgeving van je tuin en kan je zelf doen wat je wil. Je bespaart ook arbeidskosten. Daartegenover staat wel dat je zelf over het nodige gereedschap moet beschikken. Bovendien heb je ook enige kennis nodig over hoe je je tuin best kan indelen, wat je waar kan plaatsen en hoe je je tuin best onderhoudt. Heb je dat niet? Dan schakel je best een tuinaannemer in.

 

OPTIE 2: tuinaannemer inschakelen

Door een hovenier in te schakelen, geniet je van tal van voordelen. We zetten er hieronder enkele op een rij:

 • Professioneel advies op maat: een tuinaannemer kan je adviseren over de beste indeling voor je tuin, de meest ideale beplanting, het nodige onderhoud… Daarbij houdt deze steeds rekening met jouw budget, je wensen en de mogelijkheden van je tuin.
 • Creatief ontwerp naar jouw wensen: een hovenier kan dankzij zijn ervaring creatief omgaan met de mogelijkheden voor jouw tuin. Of je nu een kleine tuin, lange tuin, brede tuin… hebt, een hovenier zorgt altijd voor een tuinontwerp dat volledig aan jouw wensen voldoet.
 • Vlotte en kwalitatieve tuinaanleg: dankzij de ervaring en expertise kan een tuinaannemer erg vlot te werk gaan bij het aanleggen van je tuin. Bovendien kiest een hovenier altijd kwalitatieve materialen uit zodat je tuin er ook op lange termijn goed blijft uitzien.
 • Hoogwaardig materiaal ter beschikking: als je een hovenier inschakelt, hoef je zelf het nodige gereedschap niet meer te voorzien. Een tuinaannemer werkt namelijk altijd met hoogwaardig materiaal om je tuin aan te leggen.
 • Onderhoud door zelfde hovenier: tot slot kan je dezelfde hovenier die je tuin aanlegt ook vragen om je tuin op regelmatige basis te onderhouden. Deze kent je tuin namelijk erg goed en weet dan ook precies hoe deze het onderhoud efficiënt en correct kan aanpakken.

Zelf genieten van de voordelen van een tuinaannemer? Via onze offerteservice ontvang je vrijblijvend offertes die je uitgebreid kan vergelijken. Zo kan je een doordachte keuze maken en de interessantste aanbieding kiezen. Start hier je aanvraag!

 

Beoordeel dit artikel
 
Tuinwerken uitvoeren?
Vraag vrijblijvend offertes aan & vergelijk
Nog geen reacties
Beoordeel dit artikel
Lees ook
voortuin ideeen
Voortuin aanleggen: werkwijze, aandachtspunten & prijs
wilde tuin aanleggen
Wilde tuin aanleggen
kantopsluiting hout
Kantopsluiting
tuin bestraten
Tuin bestraten
tuin renoveren tuinaannemer
Tuin renoveren: 5 tips voor een geslaagde tuinrenovatie
aanleggen tuin
Tuinaanleg: werkwijze en prijs
tuinaannemer in een tuin
Tuinaannemer: werkwijze en kostprijs
tuin nieuwbouw
Tuin ophogen: stappenplan + kosten