Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
by Buldit
Tuinplannen? Wij helpen jou.

Nieuwbouw tuin aanleggen: 7 tips

Stap je mee in een nieuwbouwproject? Of ben je zelf een woning aan het bouwen? Dan moet je vroeg of laat in het bouwproces ook je nieuwbouw tuin onder handen nemen. In dit artikel zoomen we in op enkele aandachtspunten en geven we je tuin inspiratie voor je nieuwbouw. Als je onze checklist met tips volgt, geniet je gegarandeerd van een groene oase van rust!

 

7 tips bij het aanleggen van een nieuwbouw tuin

TIP 1: bespreek je project met een architect
TIP 2: bepaal de functie van je tuin
TIP 3: stem de stijl van je tuin af op die van je woning
TIP 4: hou rekening met de oppervlakte van je tuin
TIP 5: denk na over het onderhoud van je tuin
TIP 6: voorbereidende grondwerken zijn cruciaal
TIP 7: zorg voor een duidelijk budget

Op zoek naar een ervaren tuinaannemer actief in je buurt? Dan ben je hier aan het juiste adres. Solvari werkt enkel samen met betrouwbare vakspecialisten. Zo ben je zeker van een kwalitatieve uitvoering van je project. Gratis en vrijblijvend verschillende professionele tuinaannemers vergelijken? Dat kan! Vul daarvoor ons contactformulier in.

 

TIP 1: bespreek je project met een architect

tuin aanleggen nieuwbouw

De allereerste stap die je onderneemt? Dat is samenzitten met een ervaren tuin- en landschapsarchitect. In sommige situaties is dit iemand anders dan de tuinaannemer waarmee je samenwerkt. Samen bespreken jullie hoe de nieuwbouw tuin van je dromen eruit moet zien. Jouw architect is belangrijk om de haalbaarheid van het project in kaart te brengen. Zonder een goed plan kan er behoorlijk wat mislopen.

Zoek je een tuin- en landschapsarchitect? Dan ben je aan het juiste adres. Een architect onderzoekt de mogelijkheden van jouw project en brengt je wensen in kaart. Op basis daarvan ontwerpt hij de nieuwbouwtuin van je dromen. Ontvang offertes voor een nieuwbouw tuin.

 


TIP 2: bepaal de functie van je nieuwbouw tuin

tuin ontwerpen nieuwbouw

Wat is de voornaamste bestemming van je nieuwbouw tuin? Ben je een echte zonneklopper? Wordt het een speelparadijs voor je kroost? Wil je graag een zwembad met poolhouse om na een drukke werkweek te kunnen ontspannen? Droom je van een grote moestuin waar je naar hartenlust je passie kan uitleven?

Door hierbij stil te staan, bepaal je eenvoudig de meest geschikte indeling van je tuin. Op basis daarvan kan je verder met het kiezen van de ideale tuinafwerking. Denk maar aan de beplanting, het type gazon, de bestrating en omheining,… Een vakspecialist helpt je hier graag bij verder.

 


TIP 3: stem de stijl van je tuin af op die van je woning

tuin nieuwbouwhuis

Het lijkt logisch, maar de tuin is het verlengde van je woning. Steeds vaker vervaagt de grens tussen beide zones: naadloze schuiframen, grote glazen veranda’s,… Dit is de ideale gelegenheid om uit te zoeken hoe je de bouwstijl van je huis laat versmelten met het tuinontwerp van je nieuwbouw.

Bij moderne woningen is een eenvoudige, strakke tuin erg geliefd. Terwijl klassiekere woningen sneller matchen met een landelijke tuin. Natuurlijk heb je binnen deze verschillende stijlen talloze mogelijkheden om je tuin toch een eigen en origineel karakter te geven. Een tuinaannemer is op de hoogte van de laatste trends en adviseert je dan ook met plezier. Kom gratis in contact met een professional actief in je regio.

 


TIP 4: hou rekening met de oppervlakte van je tuin

nieuwbouw tuin aanleggen

Een tuin slim indelen, dat kan alleen wanneer je rekening houdt met de totale oppervlakte van jouw tuin. Heeft je nieuwbouw een kleine tuin? Dan is het quasi onmogelijk om er een groot zwembad met poolhouse in te plaatsen. Veel van het uiteindelijke uitzicht valt of staat met een slimme indeling van de tuin en een optimale invulling van de afmetingen.

Wil je de ruimte van je nieuwbouw tuin dus optimaal benutten? Dan speelt de vorm van de tuin een doorslaggevende rol in het verhaal. Heb je een rechthoekige of vierkante tuin? Dan is die eenvoudiger in te delen dan een tuin met allerhande verborgen hoekjes. De laatste variant leent zich dan weer uitstekend voor kleine, geborgen keuvelplekjes of Engelse bloemenperken.

TIP: een foutieve indeling kan je tuin stukken kleiner doen lijken. En dat is jammer, zeker bij een nieuwbouwtuin waar je alles nog naar je eigen hand kan zetten. Een tuinaannemer helpt je graag verder.

 


TIP 5: denk na over het onderhoud van je nieuwbouw tuin

nieuwbouwtuin

Een tuin, hoe groot of hoe klein ook, brengt flink wat werk met zich mee. De volgende elementen bepalen sterk het onderhoud van je tuin:

 • Beplanting: hoe meer struiken, bloemen en bomen in je tuin, hoe meer snoei- en onderhoudswerk je hebt. Dat geldt ook voor je gazon. Dit kan je slim inperken door een mooi evenwicht te zoeken tussen groenblijvende planten en onderhoudsarme grassen.
 • Bestrating: veel bestrating in je tuin is arbeidsintensiever dan je denkt. Je moet namelijk schrobben en ontmossen om deze proper te houden. Het meest onderhoudsvriendelijk is een keramische tegel. Dankzij de gladde afwerking blijft het vuil minder hardnekkig vastplakken.
 • Materiaalkeuze: het is slim om voor onderhoudsarme materialen te kiezen. Denk maar aan een omheining in kunststof of beton. Je hart verloren aan hout? Onthou dan dat je deze na een tijd zal moeten verven of beitsen. Daarnaast voorkomt een goede bodembedekker dat je veel onkruid moet wieden.

Er zijn 2 manieren om het onderhoud van je nieuwbouw tuin aan te pakken: heb je zelf groene vingers? Dan kan je best zelf aan de slag. Wil je wel een weelderig groene tuin, maar heb je zelf niet zoveel extra tijd om in het onderhoud te investeren? Besteed het werk dan uit aan een vakspecialist.

 


TIP 6: voorbereidende grondwerken zijn cruciaal

Bij een nieuwbouwhuis is de tuin aanleggen vaak de laatste stap in het ganse bouwproces. In bepaalde situaties wordt je nieuwbouwtuin opgeleverd als een hoop zand of aarde. We overlopen hoe een vakman de grond van je nieuwbouw tuin voorbereidt alvorens hij je tuin netjes kan aanleggen.

 

tuin nieuwbouw

 

 1. Afgraven dichtgereden grond

  Doordat talloze bouwmachines in je tuin hebben gereden, is de aarde volledig dichtgereden. Daardoor is het allesbehalve een geschikte bodem voor nieuwe beplanting. Als oplossing graaft je aannemer de harde onderlaag af op zo’n 50 à 70 cm diepte.

 2. Bodemstaal nemen (optioneel)

  Benieuwd naar de bodemsamenstelling? Dan is nu het moment om een bodemstaal te nemen. Zo weet je aannemer meteen welke planten goed gedijen in je tuin en welke niet. Door je plantenkeuze hierop af te stemmen, kan je handenvol geld besparen.

 3. Drainage plaatsen (optioneel)

  Heb je een erg vochtige grond? Dan kan je een extra drainagesysteem in je tuin aanleggen. Zo vermijd je stilstaande plassen water op het gazon, een slechte voedingsbodem of wateroverlast. Het type en de diepte van de drainage hangt af van je bodemsamenstelling.

 4. Teelaarde toevoegen & bemesten

  Is de onderlaag volledig afgegraven en omgespit? Dan voegt je tuinaannemer teelaarde (aangevuld met compost) toe om de voedingswaarde van de bodem te verhogen. Deze bodemmengeling freest hij door de aarde.

 5. Afwerken

  Na al deze stappen is de tuin helemaal klaar om afgewerkt te worden. Nu kan je de tuin van je dromen realiseren: het gras inzaaien, het terras aanleggen, de bloemenperken planten, …

 

BELANGRIJK: het uitvoeren van bodemwerken is werk voor professionals. Zij beschikken over de juiste machines en materialen, analyseren de bodemsamenstelling en maken de grondlaag van je tuin helemaal gebruiksklaar. Deze stap sla je in geen geval over wanneer je een mooi eindresultaat wil. Expert inschakelen? Neem gratis contact op via ons aanvraagformulier.

 


TIP 7: zorg voor een duidelijk budget

nieuwbouw tuin aanleggen kosten

Als laatste benadrukken we dat je je budget het best op voorhand vastlegt. Zeker bij nieuwbouwprojecten, want in realiteit komen er vaak extra, onvoorziene kosten bij. De meeste tuinen krijgen pas echt vorm met de jaren. Maar het kan geen kwaad om een mooie basis te bepalen waaruit je kan vertrekken.

 

Wat zijn de kosten voor de tuinaanleg bij nieuwbouw?

Een nieuwbouwtuin aanleggen brengt heel wat kosten met zich mee: reken gemiddeld op prijzen van € 150 – 300 per m² (excl. btw, incl. uitvoering). Tussen de grondwerken en de afwerking liggen een heleboel klussen met elk hun eigen kostprijs. Bovendien spelen ook de oppervlakte van je tuin, de materialen, het aantal arbeidsuren,… een rol.

BELANGRIJK: we spreken dus over een totaalproject. Net daarom is het moeilijk om een betrouwbare richtprijs mee te geven. We raden je aan om in gesprek te gaan met een ervaren groenspecialist. Start je aanvraag hier!

 

 

Beoordeel dit artikel
 
Tuinwerken uitvoeren?
Vraag vrijblijvend offertes aan & vergelijk
Nog geen reacties
Beoordeel dit artikel
Lees ook
tuinkalender tuinwerken
Tuinkalender: belangrijkste tuinwerken voor elke maand van het jaar
wilde tuin aanleggen
Wilde tuin aanleggen
tuinaannemer in een tuin
Tuinaannemer: werkwijze en kostprijs
Tuin omspitten en egaliseren
Tuin egaliseren: werkwijze & kostprijs
aanleggen tuin
Tuinaanleg: werkwijze en prijs
kantopsluiting hout
Kantopsluiting
tuin renoveren tuinaannemer
Tuin renoveren: 5 tips voor een geslaagde tuinrenovatie
hovenier
Tuinman: werkwijze & prijs