Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
by Buldit
Tuinplannen? Wij helpen jou.

Tuin ophogen: stappenplan + kosten

In sommige gevallen is je tuin ophogen noodzakelijk. Maar hoe gaat dit ophogen precies in zijn werk? Welke kosten brengt dit met zich mee? En welke stappen zijn er nodig nadat je je tuin hebt opgehoogd? Je leest het allemaal in dit artikel!

Ga snel naar:
Waarmee je tuin ophogen?
Kosten tuin ophogen
Tuin ophogen: stappenplan
Tuinaannemer of zelf doen?
Vergelijk vrijblijvend offertes

 

 

Waarom mijn tuin ophogen?

Er zijn verschillende redenen waarom je je tuin wil of zelfs moet ophogen. De belangrijkste redenen zijn de volgende:

  • Bestrating: soms is je tuin toe aan een opfrisbeurt of wil je hem anders inrichten. Meestal zal het gaan om de aanleg van een terras, maar ook een oprit of tuinpad is mogelijk. Om opnieuw te bestraten, is het belangrijk dat de ondergrond egaal is.
  • Nieuwe tuin aanleggen: heb je een nieuwe woning, maar is de tuin al jaren verwaarloosd? Dan wil je die tuin natuurlijk helemaal inrichten naar jouw wensen. Door het ophogen, bereid je de tuin voor op de verdere aanleg.
  • Verzakking: door de aanwezigheid van te veel grondwater of verkeerd aangelegde afwateringssystemen, kan een verzakking ontstaan. Bij het ophogen van de tuin legt de vakspecialist ook direct een nieuw afwateringssysteem aan. Zo kan jij weer jaren vooruit!
  • Gaten dichten: dit kunnen zogenaamde sinkholes zijn die ontstaan door gesprongen waterleidingen of een kapot riool. Maar ook bij de verwijdering van je vijver of zwembad blijven er gigantische gaten achter. Deze moet je opvullen en egaliseren met de rest van de tuin.

Wil je meer informatie over het ophogen van je tuin? Laat je dan zeker adviseren door een ervaren tuinaannemer. Kom in contact met meerdere vakspecialisten in je buurt!

 

Waarmee je tuin ophogen?

Je kan je tuin ophogen met verschillende grondsoorten. De meest geschikte keuze hangt vooral af van het uiteindelijke doel van je tuin:

  • Zand: dit is iets goedkoper dan grond, maar bevat geen voedingsstoffen en houdt ook geen voeding vast. Dus dit is niet handig als je veel groen in de tuin wil. Wel is zand geschikt voor verharding.
  • Grond: grond wordt gebruikt bij borders of als je een gazon wil aanleggen. Het gaat dan vaak om bemeste tuinaarde. Hierin zitten veel voedingsstoffen voor het groen.
  • Gebroken puin: als je een oprit wil aanleggen, is gebroken puin een goede ondergrond. Dit is extra stevig en zorgt ervoor dat de oprit niet verzakt. Je kan dus met een gerust hart je auto parkeren.
  • Piepschuim: ook wel tempex genoemd. Het is relatief licht in verhouding met zand en daardoor een populaire keuze. Eerst breng je de piepschuim laag aan, dan een doek en daarna komt hier nog een kleine hoeveelheid zand overheen.
  • Houtsnippers: dit is een natuurlijke optie. Wel heb je veel houtsnippers nodig als je de hele tuin ermee wil ophogen. Bovendien zal je de snippers in de loop der jaren moeten aanvullen.

 

tuin bestraten vakman

 

Kosten tuin ophogen

Een exacte prijs voor het ophogen van je tuin is moeilijk te bepalen. Veel hangt af van factoren zoals de grondsoort, de oppervlakte, de afwerking, … Een richtprijs voor het ophogen van je tuin is € 15 à € 30 per vierkante meter (excl. btw en incl. plaatsing). Maar dit is dus geheel afhankelijk van jouw situatie en keuzes.

Wil je exact weten wat de ophoging van jouw tuin gaat kosten? Een tuinaannemer geeft je graag precieze prijsinfo. Ontvang gratis en vrijblijvend meerdere offertes!

 

tuin-ophogen

 

Tuin ophogen: stappenplan

Je tuin ophogen vergt wat voorbereiding. Door een aantal stappen te volgen, weet je wat je kan verwachten tijdens het proces. Hierbij ga je te werk op de volgende manier:

  1. Reden: het is vooraf belangrijk om het doel van het ophogen te bespreken met een vakspecialist. Daarna bekijk je welke mogelijkheden er zijn. Het doel van het ophogen zorgt voor verschillende vervolgstappen.
  2. Plan: je maakt een plan om je toekomstige tuin visueel vorm te geven. Ook weet je zo wat er allemaal moet gebeuren om het uiteindelijke resultaat te behalen. Daarnaast kies je onder andere de grondsoort voor de ophoging.
  3. Berekening: je maakt een berekening hoeveel je van de grondstof nodig gaat hebben. Dit is afhankelijk van de oppervlakte van de ophoging. Daarnaast kan je op die manier de kosten inschatten.
  4. Egaliseren: je brengt de grondsoort aan in de tuin en gaat dit egaliseren. Als je een grote hoeveelheid zand nodig hebt, kan je dit opspuiten. Andere grondsoorten verdeel je over het oppervlakte en hark je vervolgens aan.

 

Wat na het ophogen van mijn tuin?

Bij het maken van je plan kan je al rekening houden met de afwerking van je tuin. Voor een groene tuin heb je een andere ondergrond nodig dan voor een tuin vol tegels. Er zijn veel verschillende soorten afwerkingen mogelijk, waaronder:

  • Geheel/deels bestraten: je kan paden aanleggen of je gehele tuin bestraten. Hierbij moet je bepalen welke tegels je wil gebruiken.
  • Gazon aanleggen: een gazon kan je aanleggen door gras in te zaaien of graszoden te plaatsen. Als je gras wil inzaaien, is het handig om dit direct na het ophogen van je tuin te doen. Het is van belang dat je de ophoging doet met grond.
  • Terras/overkapping maken: je kiest op welke plaats je terras komt. Mogelijk wil je een overkapping bij je terras. Ook hiervoor heb je de keuze uit verschillende opties voor het skelet en het dak.
  • Groen planten: hierbij heb je de ophoging gedaan met grond. Het is belangrijk om direct na de ophoging te planten en zaaien. De weken erna moet je de planten regelmatig water geven en ook eenmalig bemesten.

 

Tuinaannemer inschakelen of zelf doen?

Het is mogelijk om zelf je tuin op te hogen. In de meeste gevallen doe je echter best een beroep op een professionele tuinaannemer. Dit heeft een aantal redenen:

 

  • Gereedschap: je hebt gereedschap nodig, zoals een egaliseer hark en meetapparatuur. Ook is in de meeste gevallen een vorkheftruck noodzakelijk om te zorgen dat het zand of de grond op de juiste plek terechtkomt. Het is duur om als particulier zo’n machine te huren.
  • Kennis & vakmanschap een vakspecialist heeft ervaring met het ophogen van tuinen en weet wat hij doet. Hij weet aan welke regels hij zich moet houden. Daarnaast zorgt hij voor een juiste afwatering.
  • Zwaar werk: een tuin ophogen is zwaar werk. Om geld te besparen kan je voorbereidende werkzaamheden zelf doen. Maar het ophogen zelf kan je beter uitbesteden aan een vakspecialist.
  • Voordeliger: bij bepaalde tuinklussen betaal je slechts 6% btw als je samenwerkt met een vakspecialist. Dit is bijvoorbeeld bij het aanleggen van een tuinpad naar je huis of bij het plaatsen van een terras direct aan je huis.

Op zoek naar een geschikte tuinaannemer voor het ophogen van je tuin? Die vind je gegarandeerd via onze gratis offerteservice. Start je aanvraag hier!

 

Beoordeel dit artikel
 
Tuinwerken uitvoeren?
Vraag vrijblijvend offertes aan & vergelijk
Nog geen reacties
Beoordeel dit artikel
Lees ook
kantopsluiting hout
Kantopsluiting
wilde tuin aanleggen
Goedkoop tuin aanleggen
indelen tuin
Tuin indelen
tuin aanleggen nieuwbouw
Nieuwbouw tuin aanleggen: 7 tips
bloemenweide aanleggen
Bloemenweide aanleggen: Mogelijkheden en tips
aanleggen tuin
Tuinaanleg: werkwijze en prijs
Tuin omspitten en egaliseren
Tuin egaliseren: werkwijze & kostprijs
hovenier
Tuinman: werkwijze & prijs