Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
by Buldit
Tuinplannen? Wij helpen jou.

Kantopsluiting

Wil je graag niveauverschillen in je tuin? Of ben je op zoek naar een manier om verschillende onderdelen in je tuin netjes en natuurlijk van elkaar af te scheiden? Dan zijn kantopsluitingen de ideale oplossing. Wat is een kantopsluiting precies? Waar kan je het allemaal toepassen? Welke uitvoeringen zijn mogelijk? Wat kost het? En hoe plaats je ze? Je leest het in dit artikel.

Ga snel naar:
Waar kantopsluitingen toepassen?
Mogelijke uitvoeringen
Kantopsluiting prijs
Hoe kantopsluitingen plaatsen?

Ontdek ons aanbod in de webshop

 

 

Wat is een kantopsluiting?

Een kantopsluiting, ook een borderrand genoemd, is een afscheiding tussen de verschillende onderdelen van je tuin. Dat kan tussen je gras en tuinpad zijn, tussen je terras en een bloemperk… Kantopsluitingen zorgen voor een strakke afwerking van je tuin. Daarnaast hebben ze ook een praktische functie. Ze vermijden dat grond of steentjes bv. op je pad of terras terechtkomen. Zo blijft alles op z’n plaats en ziet je tuin er netjes uit.

Kantopsluiting plaatsen? Als je een doe-het-zelver met groene vingers bent, kan je dit zeker zelf doen. Ontdek het aanbod aan kwalitatieve kantopsluitingen in onze webshop. Wil je zeker zijn van een correcte plaatsing en nette afwerking? Of zijn er ook andere tuinwerken nodig? Dan schakel je best een ervaren hovenier in. Vind een hovenier in jouw buurt.

kantopsluiting hout

 

Waar kantopsluitingen toepassen?

Kantopsluitingen kan je in principe gebruiken om alle onderdelen in je tuin af te bakenen. We zetten hieronder de meest voorkomende toepassingen op een rij:

 

1. Bloemperk

Heb je in je tuin een deeltje met allerlei sierplanten of bloemen? Dan kan je dit duidelijk en netjes afbakenen van de rest van je tuin. Op die manier kan er geen grond op de aangrenzende onderdelen terechtkomen. Bovendien kan je met een kantopsluiting je bloemperk ook extra in de kijker zetten.

 

2. Gazon

Als je gazon bv. grenst aan een terras, bloemperk of de rand van je tuin kan je hier ook een kantopsluiting plaatsen. Op die manier blijft het gras achter de kantopsluiting proper en kan je het ook heel wat makkelijker onderhouden. Het is namelijk makkelijker om dit bv. te bemesten of om je gazon af te rijden wanneer dit duidelijk begrensd is.

 

3. Tuinpad of terras

Als je een tuinpad of terras in je tuin hebt dat grenst aan je gazon, een bloemperk…, is een kantopsluiting ook een goede toevoeging. Zo hou je enerzijds grond weg van je tuinpad of terras en anderzijds kan je ook bv. grind (bij een tuinpad in grind) en steentjes weghouden uit je gazon of bloemperk. Zo zijn zowel je tuinpad of terras als de aangrenzende onderdelen makkelijker te onderhouden.

 

4. Vijver

Ook rondom je vijver zijn kantopsluitingen mogelijk. Zeker wanneer je rond je vijver ook onderdelen hebt met grind, met steentjes, met grond… kan je hier best een kantopsluiting plaatsen om te vermijden dat deze in je vijver terechtkomen. Op die manier blijft je vijver proper en kan je deze makkelijk onderhouden.

 

5. Moestuin

Ook een moestuin kan je best wat afscheiden van de rest van je tuin. Zo hou je compost, houtsnippers… binnen de perken. Bovendien kan een moestuin er vaak wat slordig uitzien. Met kantopsluitingen zorg je voor een nette en propere uitstraling. Bovendien kan je de moestuin ook wat hoger zetten dan de rest van je tuin.

 

kantopsluiting staal

 

Mogelijke uitvoeringen van kantopsluitingen

Om de borderrand er zo natuurlijk mogelijk te laten uitzien en mooi te laten passen in je tuin, kan je kiezen uit verschillende mogelijke uitvoeringen. Hieronder een overzicht van enkele opties:

 1. Materialen

  Kantopsluitingen kan je verkrijgen in verschillende materialen. Een van de populairste materialen is de staalsoort cortenstaal. Een cortenstaal kantopsluiting staat vooral bekend om de roestkleur. Belangrijk daarbij is dat de roestkleur enkel op het oppervlak zit en dat dit dus niets met de kwaliteit te maken heeft. Verder zijn ook een stalen borderrand (verzinkt of roestvrij), een houten of een kunststof kantopsluiting nog mogelijk.

 2. Kleur

  Verder kan je ook de kleur van je kantopsluiting zelf kiezen. Naast de natuurlijke bruin-oranje kleur van cortenstaal en de zilveren kleur van metalen borderranden, zijn zwart, wit, grijs en bruin de meest gekozen kleuren. Welke kleuren precies allemaal mogelijk zijn, hangt af van het materiaal dat je kiest.

 3. Afmetingen

  Ook de afmetingen van je kantopsluitingen zijn zelf te kiezen. De hoogte van een kantopsluiting varieert meestal tussen 120 mm en 250 mm. De dikte van de tuinafboording bedraagt dan weer gemiddeld 1,5 mm à 3 mm. De lengte hangt uiteraard af van wat je zelf nodig hebt en hoeveel oppervlakte je in je tuin wil afboorden.

 4. Recht of gezet

  Een gezette kantopsluiting is een type met een gebogen bovenrand. Deze maakt een hoek van 90 graden. Een rechte kantopsluiting heeft geen rand. Het is dus eigenlijk gewoon een plaat. Welk model je best kiest, hangt af van waar je de opsluiting wil gebruiken. Voor rechte stukken zijn bv. gezette borderranden ideaal, zeker wanneer je graag wat extra stevigheid hebt. Voor meer natuurlijke vormen gebruik je dan weer best een rechte kantopsluiting.

Benieuwd naar de mogelijkheden? Verken het aanbod aan kantopsluitingen in onze online webshop. Zo vind je zeker de beste borderrand voor jouw tuin. Ontdek het aanbod.

Toch liever een professional inschakelen? Via onze offerteservice kan je vrijblijvend prijsvoorstellen van hoveniers vergelijken en zo de interessantste aanbieding kiezen. Vergelijk offertes op maat.

 

Kantopsluiting prijs

Wat kost een kantopsluiting voor je tuin nu? De prijzen beginnen te lopen vanaf € 5 per lopende meter (excl. plaatsing en btw). De exacte prijs is afhankelijk van de afmetingen, het materiaal, de gekozen afwerking… Daarnaast heb je in de meeste gevallen ook nog paaltjes nodig om de platen aan te bevestigen. Daarvoor betaal je ongeveer € 17 à 25 per 10 stuks (excl. plaatsing en btw).

BELANGRIJK: wil je zelf aan de slag? Zorg dan ook voor het nodige materiaal voor de plaatsing van je borderranden. In onze online webshop vind je een breed aanbod aan kantopsluitingen, alsook volledige pakketten voor de plaatsing van je kantopsluiting. Ben je zelf niet zo handig en laat je de plaatsing liever over aan een professional? Of moeten er ook nog andere werken gebeuren in je tuin? Schakel dan een hovenier in. Kom in contact met hoveniers in jouw buurt.

 

Hoe kantopsluitingen plaatsen?

Kantopsluitingen plaats je best met piketpaaltjes. Daarbij volg je de volgende stappen:

 

 1. Sleuf graven: als eerste bepaal je welk gebied in je tuin je graag wil afboorden. Rond dat gebied graaf je dan sleuven op de plek waar de afboording zal komen. Hou er daarbij rekening mee dat minstens 1/3 van de kantopsluiting in de grond hoort te zitten en let ook op de hoogte van je gekozen kantopsluiting om te bepalen hoe diep je de sleuven moet graven.
 2. Piketten in de grond slaan: nu kan je bepalen waar de piketten moeten komen. Daarvoor kan je bv. een referentiekoord gebruiken. Je kan best een paaltje plaatsen om de ± 75 cm. Dat komt neer op ongeveer 3 à 4 paaltjes per 230 cm kantopsluiting.
 3. Afboording aan piketten vastmaken: als laatste moet je enkel nog de afboording bevestigen aan de paaltjes. Dat kan aan de hand van voorgeboorde gaten. Heb je veel hoeken en korte stukken? Dan kan voorboren gemakkelijker zijn. Controleer tot slot nog even of je kantafsluiting stevig geplaatst is en egaliseer indien nodig de grond voor en achter de kantopsluiting.

TIP: heb je geen groene vingers en wil je zeker zijn van een correcte plaatsing van je kantopsluiting? Schakel dan een hovenier in. Deze zorgt voor een kwaliteitsvolle kantopsluiting en kan ook meteen andere klussen in je tuin uitvoeren. Vind en vergelijk hoveniers in jouw buurt via ons offerteformulier!

 

 

Beoordeel dit artikel
 
Tuinwerken uitvoeren?
Vraag vrijblijvend offertes aan & vergelijk
Nog geen reacties
Beoordeel dit artikel
Lees ook
wilde tuin aanleggen
Wilde tuin aanleggen
tuin nieuwbouw
Tuin ophogen: stappenplan + kosten
tuin renoveren tuinaannemer
Tuin renoveren: 5 tips voor een geslaagde tuinrenovatie
indelen tuin
Tuin indelen
tuinkalender tuinwerken
Tuinkalender: belangrijkste tuinwerken voor elke maand van het jaar
bloemenweide aanleggen
Bloemenweide aanleggen: Mogelijkheden en tips
voortuin ideeen
Voortuin aanleggen: werkwijze, aandachtspunten & prijs
tuin zelf aanleggen
Zelf tuin aanleggen