Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
by Buldit
Tuinplannen? Wij helpen jou.

Goedkoop tuin aanleggen

Wil jij goedkoop een tuin aanleggen, maar weet je niet waar te beginnen? Wij zorgen voor 6 tips om je op weg te helpen. Een tuin aanleggen is een project van lange adem. Om dit goedkoop te realiseren, moet je soms geduld hebben. Genoeg onderzoek doen en zaadjes in plaats van volwassen planten kopen, is bijvoorbeeld al een stap in de goede richting.

Ga snel naar:
TIP 1: zorg voor een slim tuinontwerp
TIP 2: kies voor goedkope planten
TIP 3: maak duurzame keuzes
TIP 4: hou het onderhoudsvriendelijk
TIP 5: opteer voor een betaalbare ondergrond
TIP 6: kies een voordelig terras

 

 

Goedkoop je tuin laten aanleggen? Vergelijk meerdere offertes!

Er zijn vele redenen waarom je je tuin zou laten aanleggen door een professional. Geen groene vingers, geen tijd, of je wil zeker zijn van onderhoudsvriendelijke keuzes op lange termijn. Het kan in het begin een kost zijn, maar op lange termijn kan een professional je veel geld uitsparen. Wil je meerdere tuinaannemers in je buurt vergelijken qua prijs en advies? Dat kan via ons offerteformulier!

 

 

TIP 1: zorg voor een slim tuinontwerp

tuin aanleggen nieuwbouw

 

Je tuinontwerp kan veel kosten drukken. Hou het simpel en eenvoudig. Het is iets dat je zelf kan doen, maar het vergt veel opzoekwerk en meetwerk. Een specialist die slim met je meedenkt, is goud waard.

Spaar dus tijd uit en laat je tuin ontwerpen door een professional. Je moet je tuin ook niet volledig laten aanleggen door een tuinaannemer. Heb je groene vingers? Dan kan je met zo’n ontwerp zelf aan de slag. Voor het laten ontwerpen van een gemiddelde tuin door een tuinarchitect kan je je verwachten aan prijzen vanaf ongeveer 300 euro.

Je tuinontwerp laten maken door een professional? Om de beste prijs te krijgen, kan je best offertes vergelijken. Kom snel in contact met meerdere tuinarchitecten via ons offerteformulier!

 


TIP 2: kies voor goedkope planten

wilde tuin aanleggen

 

Als je begint met je tuin uit te stippelen, wil je misschien zo snel mogelijk resultaten zien. Toch is geduld van groot belang om een tuin goedkoop te kunnen aanleggen.

Goedkope planten kopen houdt in dat je soms moet zaaien of stekken. Natuurlijk is de goedkoopste optie stekken met planten van vrienden of familie, maar je kan ook met je gekochte planten stekken. Hiernaast zijn jonge plantjes ook veel goedkoper dan volgroeide planten. Je zal zo veel voordeliger je favoriete planten hebben, maar het kan even duren tot ze volgroeid zijn.

Sommige planten zijn ook gewoon over het algemeen betaalbaarder dan anderen. Hier zijn enkele winterharde voorbeelden:

 • Asters
 • Geraniums
 • Hortensias
 • Lavendel
 • Varens
 • Siergrassen
 • Klimop

 


TIP 3: maak duurzame keuzes

tuin ontwerpen nieuwbouw

 

Om je tuin aanleggen goedkoop te maken moet je ook letten op de duurzaamheid van je planten. Een van de eerste besparingen is winterharde planten zetten. Als een plant bestand is tegen de Belgische winter hoef je niet elk jaar nieuwe planten aan te schaffen. Eenjarige bloemen zijn ook een oplossing. Ze sterven af na 1 jaar bloeien, maar ze zaaien zichzelf uit voor het jaar erna. Enkele voorbeelden van winterharde planten die weinig onderhoud vergen zijn:

 • Siergrassen
 • Geraniums
 • Vrouwenmantel
 • Hulst

Ben je een echte fruit-eter? Dan is enkele fruitbomen of -struiken zetten een geweldig idee. Zeker als je vaak bessen eet, zijn ze het zeker waard om te bekijken. Voor dezelfde prijs van 1 bakje bessen kan je al snel een struik zetten. Hiernaast vergen fruitbomen en bessenstruiken vaak niet te veel onderhoud.

BELANGRIJK: drink je graag muntthee en denk je aan munt in je tuin? Let op: je kan die best niet in de grond planten. Munt verspreidt zich vliegensvlug. Voor je het weet heb je een tuin vol munt en je buren ook. Plant munt dus altijd in een pot.

 


TIP 4: hou het onderhoudsvriendelijk

hovenier zoeken

 

Je tuin onderhoudsvriendelijk maken is een van de beste manieren om je tuin ook op lange termijn goedkoop te houden. Hieronder vind je enkele concrete tips om dit te realiseren:

 

 • Denk aan werkkosten: als je op een budget je tuin wil aanleggen, zorg er dan voor dat je alles zelf kan doen. Wanneer je grondwerken met een graafmachine laat uitvoeren, komen daar natuurlijk ook nog huurkosten bij van de machine.
 • Groeien is snoeien: als je bomen plaatst, moet je ook denken aan het mogelijke onderhoud van die bomen. Een boom kan klein zijn als je ze koopt, maar zal je binnen enkele jaren de takken nog zelf kunnen snoeien? Of is dan eerder een tuinaannemer inhuren aangewezen?
 • Plaats je planten slim: een boom zal ook niet enkel in hoogte, maar ook in breedte groeien. Pas dus ook op dat je je bomen niet te dicht bij elkaar zet of te dicht bij je tuinhuis of omheining. Ook hun wortels kunnen een probleem vormen bij jou of je buren. En zo’n volwassen boom uit de grond krijgen is een grote kost en vergt vaak een vergunning.
 • Maak een tuinkalender op: dit kan handig zijn als je goedkoop een tuin wil aanleggen. Zo vermijd je dat je planten moet vervangen omdat je ze niet op tijd hebt kunnen snoeien of bemesten.

Een tuinarchitect kan je tuin zo onderhoudsvriendelijk mogelijk ontwerpen. Zij kunnen je op voorhand zeggen welke planten en bomen een onderhoudsvriendelijke tuin nodig heeft. Een tuinontwerp helpt je ook met een logische tuinkalender op te maken. Wil je vergelijken welke expert je het beste ontwerp kan bieden voor de laagste prijs? Vraag offertes aan bij meerdere tuinarchitecten via ons offerteformulier.

 


TIP 5: opteer voor een betaalbare ondergrond

grindweg goedkoop tuin aanleggen

 

De goedkoopste opties voor je ondergrond zijn kiezelsteentjes (grind en split) en schors. Een handig voordeel is dat ze ook zo goed als onderhoudsvrij zijn. Om je grind goed op zijn plaats te houden, kan je gebruikmaken van grindmatten. Zowel kiezelsteentjes als boomschors zijn waterdoorlatend en ook ecologische keuzes.

Rondom de wandelpaden wil je ook onkruid vermijden. Hier zijn bodembedekkers (zoals vrouwenmantel en geraniums) ideaal voor. Als je geen zin hebt in extra planten zetten, is boomschors ook een charmante optie. Zo moet je geen geld steken in besproeien of je tijd verliezen met onkruid uit te trekken.

Heb je een grotere tuin? Dan raden we aan een professional in te schakelen. Je kan maar zoveel zakken schors in je auto vervoeren. Zeker bij grind is het niet evident om zelf alles te vervoeren en te verdelen over je tuin. Hulp van een tuinaannemer nodig? Vraag gratis en vrijblijvende offertes aan!

 


TIP 6: kies een voordelig terras

zwevend terras

 

Niet elke tuin heeft een terras nodig, maar heb je er toch graag een? Kies dan voor een betaalbaar terras om je tuin goedkoop te kunnen aanleggen.Wij sommen hier enkele mogelijkheden op:

 

 • Zwevend terras: wat het zo voordelig maakt, is dat er geen graafwerken nodig zijn voor dit soort terras. Op de bovenstaande foto zie je hoe zo een terras zijn zwevende effect krijgt. De onderste elementen noem je tegeldragers.
 • Betontegels: de goedkopere optie wanneer je toch voor tegels/klinkers kiest. Maar deze brengen ook heel wat onderhoud en werken met zich mee. Ze zijn vatbaarder voor kleurveranderingen en groene aanslag. Ook zijn ze duurder om te leggen, omdat ze graafwerken vereisen.
 • Steenschotten: denk je eraan tijdelijk een terras aan te leggen terwijl je nog even doorspaart? Dan kan je werken met steenschotten. Dit zijn robuuste houten platen met een ijzeren rand die je op vlakke grond kan leggen. Zo heb je snel en goedkoop een terras. Let wel op, de levensduur van steenschotten is rond de 10 jaar. Dus het is wel degelijk een tijdelijke oplossing.

 

5/5 - (1 vote)
 
Tuinwerken uitvoeren?
Vraag vrijblijvend offertes aan & vergelijk
Nog geen reacties
5/5 - (1 vote)
Lees ook
tuin bestraten
Tuin bestraten
hovenier
Tuinman: werkwijze & prijs
tuin aanleggen nieuwbouw
Nieuwbouw tuin aanleggen: 7 tips
kantopsluiting hout
Tuin heraanleggen: opties & prijzen
tuin nieuwbouw
Tuin ophogen: stappenplan + kosten
indelen tuin
Tuin indelen
kantopsluiting hout
Kantopsluiting
tuinkalender tuinwerken
Tuinkalender: belangrijkste tuinwerken voor elke maand van het jaar