Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
by Buldit
Tuinplannen? Wij helpen jou.

Voortuin aanleggen: werkwijze, aandachtspunten & prijs

Aangezien je voortuin het visitekaartje van je woning is, moet je voldoende aandacht besteden aan de aanleg ervan. Hoe je dit precies aanpakt, hangt onder meer af van je persoonlijke voorkeur en de beschikbare oppervlakte. In dit artikel ontdek je de werkwijze en prijzen voor de aanleg van voortuinen en we geven ook nog enkele tips en inspiratievoorbeelden.

Snel naar: voortuin ontwerpenvoortuin aanleggenkostentips & aandachtspuntenvoorbeelden

 

voortuin ontwerpen Begin met een goed tuinontwerp!

Een voortuin aanleggen doe je natuurlijk niet zonder een plan van aanpak. Daarom zal je eerst een goed tuinontwerp moeten hebben. Bij het opstellen van dit plan moet je dan ook al bepaalde beslissingen nemen: voorzie je ruimte voor een parkeerplaats? Wat voor bomen, struiken, planten en bloemen kies je? Wat voor type bestrating leg je aan?

Voor het ontwerpen van een voortuin kan je tegenwoordig gebruik maken van online tekenprogramma’s, maar je kan ook een tuinarchitect inschakelen. Deze tuinexpert weet waarop te letten bij het aanleggen van tuinen en in onderling overleg kan je tot een mooi ontwerp komen voor je voortuin.

Meer info over de werkwijze en prijzen van tuinarchitecten vind je in dit artikel.

 

Concrete aanleg van de voortuin

Eens je tevreden bent met het ontwerp van je voortuin, kan je een tuinaannemer inschakelen voor de uitvoering van dit ontwerp. Vooral voor de beplanting en de bestrating is het van groot belang dat de grond voldoende voorbereid wordt op de aanleg. Andere grote aandachtspunten in deze fase zijn de toegankelijkheid en de bescherming tegen inkijk.

Op het vlak van toegankelijkheid is de bestrating erg belangrijk. Een tuinpad aanleggen naar de voordeur kan bijvoorbeeld met verschillende materialen, waaronder grind en klinkers. Als je veel raampartijen hebt langs de voorzijde van de woning, dan zal bescherming tegen inkijk ook een groot aandachtspunt zijn. Je kan bijvoorbeeld een tuinafsluiting zetten, leibomen plaatsen of een dichte haag planten om je woning wat af te schermen. Meer info over de werkwijze voor het aanleggen van tuinen vind je in dit artikel.

 

Voortuin aanleggen kosten

De kosten voor het aanleggen van een voortuin zijn afhankelijk van verschillende factoren. Onder meer de oppervlakte, de gebruikte materialen en de gekozen tuinaannemer zullen een invloed hebben op het bepalen van de kosten.

Voor het ontwerp van een gemiddelde voortuin door een tuinarchitect kan je je verwachten aan prijzen vanaf ongeveer 300 euro. Het uurtarief van een tuinaannemer bedraagt ongeveer 35 à 40 euro. Hou er rekening mee dat materiaalkosten niet in dit uurloon inbegrepen zijn.

Wil je een voortuin aanleggen en hiervoor een vakman inschakelen? Via de offertedienst kan je gratis en vrijblijvend prijzen op maat aanvragen bij professionals in het ontwerpen en aanleggen van tuinen. Zo kan je makkelijk prijzen vergelijken en de voordeligste aanbieding kiezen. Klik hier om prijzen op maat van jouw project te ontvangen.

voortuin aanleggen

 

Voortuin aanleggen: nog enkele tips en aandachtspunten

Een voortuin aanleggen is een klus waarbij je op veel zaken moet letten. Daarom geven we nog enkele tips en aandachtspunten mee:

  • Oriëntatie van de voortuin: de oriëntatie is vooral belangrijk voor de keuze van de beplanting. Heb je bijvoorbeeld te maken met een schaduwrijke omgeving, dan moet je natuurlijk niet kiezen voor beplanting die veel zonlicht vereist.
  • Onderhoud: hou van in het begin al rekening met de mate van onderhoud van de voortuin. Als je bijvoorbeeld een voortuin aanlegt die veel onderhoud vereist maar je hebt hier zelf geen tijd voor, dan zal de tuin al snel te chaotisch worden. Je kan natuurlijk wel een beroep doen op een tuinaannemer of een tuinman om je tuin in goede staat te houden.
  • Oppervlakte en verhoudingen: het is belangrijk om te letten op de beschikbare oppervlakte van de voortuin en het tuinontwerp hieraan aan te passen. Wil je bijvoorbeeld een kleine voortuin aanleggen, dan plaats je best geen grote bomen omdat dit snel te overdadig zal worden. Met het oog op het creëren van een harmonieus geheel moet je ook rekening houden met de verhoudingen.

 

Voorbeelden en ideeën

Ben je op zoek naar wat inspiratie? De foto’s van onderstaande voortuinen kunnen je misschien op ideeën brengen voor de aanleg van je eigen voortuin.

Op onderstaande foto zie je een voortuin die zowel klassiek als modern aandoet: het strakke gazon met beperkte begroeiing is als een eigentijdse tuininrichting te beschouwen, terwijl de beplanting aan de gevel eerder klassiek oogt.

tuinaanleg voortuin

 

Hieronder vind je een moderne voortuin. De oprit met strakke tegels past goed bij de betonnen trap en boordstenen. Aangezien er langs de voorzijde weinig raampartijen zijn, hoeft er geen afsluiting of haag geplaatst worden. Op die manier behoud je een open karakter voor je voortuin. Het gras, de bomen en de begroeiing compenseren het grijs van de tegels en het beton. Meer trends en inspiratie voor moderne voortuinen vind je in dit artikel.

aanleg voortuin voorbeelden

 

Een mooie voortuin aanleggen op een kleine oppervlakte kan zeker, dat bewijst onderstaande foto. Het is een groene omgeving waar de bomen enigszins bescherming tegen inkijk bieden.

kleine voortuin aanleggen

 

Hieronder zie je een voorbeeld van een landelijke voortuin. De beplanting is erg kleurrijk en alles staat een beetje door elkaar. Het gebruik van kasseien als boordsteen beklemtoont het landelijke karakter van deze voortuin.

aanleg landelijke voortuin

 

3.4/5 - (8 votes)
 
Tuinwerken uitvoeren?
Vraag vrijblijvend offertes aan & vergelijk
Nog geen reacties
3.4/5 - (8 votes)
Lees ook
tuinkalender tuinwerken
Tuinkalender: belangrijkste tuinwerken voor elke maand van het jaar
indelen tuin
Tuin indelen
Tuin omspitten en egaliseren
Tuin egaliseren: werkwijze & kostprijs
bloemenweide aanleggen
Bloemenweide aanleggen: Mogelijkheden en tips
tuinaannemer in een tuin
Tuinaannemer: werkwijze en kostprijs
tuin aanleggen nieuwbouw
Nieuwbouw tuin aanleggen: 7 tips
tuin zelf aanleggen
Zelf tuin aanleggen
kantopsluiting hout
Kantopsluiting