Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
by Buldit
Tuinplannen? Wij helpen jou.

Tuin heraanleggen: opties & prijzen

Wil je binnenkort je tuin heraanleggen? Misschien komt dit door een helemaal overwoekerde tuin of een vijver die je weg wil. Of denk je eerder aan een meer onderhoudsvriendelijke en functionelere tuin? Er is voor ieder wel wat wils. In dit artikel kijken we naar hoe je het opnieuw aanleggen van je tuin best aanpakt. Zo zorg je ervoor dat je voorbereid bent om eraan te beginnen.

Ga snel naar:
Opties tuin heraanleggen
Tuin heraanleggen prijs
Belangrijke aandachtspunten
Tips bij je tuin herinrichten
Zelf doen of tuinaannemer inschakelen?
Ontvang offertes van tuinaannemers

 

 

Wanneer je tuin heraanleggen?

Uiteindelijk kan je je tuin heraanleggen wanneer je dit zelf wil. Maar voor sommige situaties is je tuin opnieuw inrichten meer aangeraden, bijvoorbeeld wanneer je grotere aanpassingen wil maken:

 • Je hebt een woning aangekocht en bent niet blij met de bestaande tuin.
 • Je tuin is te onderhoudsintensief of overwoekerd.
 • Je wil gewoon een nieuwe look en opnieuw beginnen aan je tuin.
 • Je laat graafwerken of een grote renovatie doen waardoor zware machines door je tuin rijden en veel schade aanrichten.

Vind je het ook tijd om je tuin opnieuw aan te leggen? Het is geen makkelijke klus om een hele tuin goed in te richten omdat er zoveel aspecten zijn om op te letten. Schakel daarom de hulp in van een professional. Een tuinaannemer helpt je graag verder.

 

 

Opties tuin heraanleggen

In het begin weet je waarschijnlijk niet helemaal wat te verwachten. Wat moet je allemaal in kaart brengen en waar moet je over nadenken? Bij het uitwerken van je tuinontwerp let je tuinaannemer op de volgende aspecten, in overleg met jou.

 

1. Algemeen tuinontwerp

Hier focus je op de stijl, vormen, structuren en kleuren die je terug wil vinden in je tuin. Een tuinarchitect gaat een ontwerp in samenspraak met jou opstellen en tekent het uit. Je krijgt een plattegrond van je toekomstige tuin, die je tuinaannemer in de praktijk zal brengen.

 

2. Beplanting

Welke bloemen, planten, struiken en bomen wil je? Dacht je bijvoorbeeld aan een moestuin, een insectenvriendelijke of onderhoudsvriendelijke tuin? Gebaseerd op je tuin, voorkeuren en budget zal deze lijst snel vorm krijgen. Denk bij het opmaken van je lijst ook aan allergieën van huisgenoten.

 

3. Bijgebouwen en schrijnwerk

In dit onderdeel kijk je naar de nood van bijvoorbeeld een patio, carport, tuinhuis of nieuwe tuinafsluiting of omheining. Hierbij zijn nog oneindig veel keuzes in stijl en afmetingen. Al dit houtwerk is slim om te overwegen voor de renovatie van je tuin als er graafwerken nodig zijn.

 

4. Verharding

Heeft je tuin een terras, oprit of tuinpad nodig? Dan is het net zoals bij een bijgebouw, omheining, … geen slecht idee om dit op voorhand te beslissen. In het geval dat door deze werken je nieuwe planten platgereden worden door graafmachines.

 

5. Decoratie & sierelementen

Aspecten zoals een siervijver, plaats voor decoratie/standbeelden of ingebouwde tuinverlichting zijn enkele optionele elementen die je aan je tuin kan toevoegen. Een siervijver of ingegraven tuinverlichting kunnen op langere termijn geplaatst worden, maar het is natuurlijk handiger om te doen vooraleer je bijvoorbeeld al je gras gezaaid hebt.

 

Hoeveel kost een tuin heraanleggen?

Een tuin kan zo uitgebreid of budgetvriendelijk zijn als je het zelf maakt. In overleg met een tuinarchitect of tuinaannemer kan je binnen een bepaald budget werken. Een grote tuin heraanleggen zal ook uiteraard wel meer kosten dan een compacte tuin door al het extra materiaal en bijkomende beplanting. In de onderstaande tabel vind je enkele richtprijzen om je op te baseren:

KlusPrijs (excl. btw)
Tuinontwerp (opgemaakt door een tuinarchitect) vanaf € 300
Beplanting€ 5 - 30 per m²
Bijgebouw en schrijnwerk€ 200 - 10.000
Verharding/bestrating€ 40 - 150 per m²
Vijver€ 1.000 - 40.000
Tuinaannemersvanaf € 35 à 40 per uur

Wil je weten hoeveel je droomtuin kost? Vraag offertes aan bij meerdere tuinaannemers uit je buurt. Vergelijk zo de prijzen en adviezen van verschillende experts en krijg het beste resultaat voor het minste geld. Vind jouw geknipte tuinaannemer via onze offerteservice!

 

tuin heraanleggen vijver

 

Aandachtspunten bij tuin heraanleggen

Voor je begint aan je tuin heraanleggen, moet je opletten voor bepaalde dingen. Sowieso zal je aannemer al heel wat dingen betrekken bij de plannen. Denk aan de oppervlakte van je tuin, de opbouw van je tuin en je budget. In onderstaande lijst vind je enkele handige richtlijnen waar je zelfs je aannemer in de juiste richting moet sturen:

 

 • Ruimtelijke indeling: denk goed na over hoe je je tuin wil indelen. Kijk naar de stand van de zon. Waar zou je graag een ontbijtplekje of zitplaats hebben? Zit je graag in de zon of net niet? Welk uitzicht heb je dan liefst? Denk ook na over waar je vaak zal lopen. Anders riskeer je bijvoorbeeld dode of vertrappelde stukken gras. Een tuinarchitect zal je hiermee helpen, maar je eigen feedback is hier ook erg belangrijk.
 • Functie van je tuin: wat zal je voornamelijk doen in je tuin? Is het je oase van rust of wil je eerder een moestuin om hard in te werken? Als je kinderen hebt, kan je denken om een goede hoeveelheid gras te voorzien om te kunnen spelen. Ben je een fervente zwemmer? Dan is een zwembad of zwemvijver mogelijk aangewezen.
 • Toekomstig onderhoud: in eerste instantie wil je misschien kiezen voor de planten die je mooi vindt. Toch moet je even nadenken over de toekomst. Ben je bereid om meerdere keren per jaar te snoeien of bemesten? Wil je elk jaar opnieuw beplanten of heb je liever wintervaste planten? Hoe erg vind je het om bladeren te harken in de herfst?
 • Veiligheid van je tuin: heb je kinderen of huisdieren? Let dan zeker op enkele factoren omtrent veiligheid. Bijvoorbeeld valgevaar bij je vijver, plaatsen waar je hond kan ontsnappen, giftige planten voor dieren, …
 • Afwatering: heeft je huidige tuin vaak last van wateroverlast? Dit probleem wil je natuurlijk vermijden na je tuin te renoveren. Ga na wat de zwakke plekken zijn bij hevig regenweer. Op die manier kan je op de juiste plaatsen voor extra afwatering zorgen.

 

Handige tips voor je tuin heraanleggen

Je weet nu wat de aandachtspunten zijn bij het aanleggen van je nieuwe tuin. Toch hebben we nog enkele handige tips voor wanneer je je aan het voorbereiden bent om je tuin opnieuw aan te leggen. Maak de juiste keuzes om jouw tuin van de eerste keer juist aan te pakken.

 

 1. Overleg met een tuinarchitect

  Een tuin- en landschapsarchitect is iemand met erg veel kennis en ervaring met tuinen. Zij kunnen je veel advies geven over dingen waar je zelf waarschijnlijk niet aan dacht. Een tuinontwerp kan je uiteindelijk zelf maken, maar zelfs ervaren tuiniers kunnen veel winnen bij de hulp van een architect.

 2. Laat je ondergrond analyseren

  Het is een goed idee om een bodemstaal te nemen van je tuin. Deze staal kan je zelf nemen en voor minder dan €100 krijg je van de Bodemkundige Dienst van België een bekalkings- en bemestingsrapport met advies voor je gazon, siertuin of moestuin.

 3. Kies een goede aannemer

  De prijs van je tuin heraanleggen zal niet altijd uitkomen zoals je verwacht. Toch kan je samen met je aannemer een basisbudget vastleggen. Een goede tuinaannemer zal je noden in het achterhoofd houden en kwalitatief werk leveren.

 

Op zoek naar die perfecte tuinaannemer? Een goede expert zal je helpen met alle bovenstaande tips. Kom in contact met tuinmannen in jouw buurt!

 

Kan je het zelf of schakel je beter een tuinman in?

Natuurlijk is zelf je tuin aanleggen iets dat mensen vaak doen, maar is dat ook zo een slim idee?
Tenzij je een ervaren tuinier bent, kan je snel fouten maken. Misschien kies je voor planten die op lange termijn niet handig zijn in je tuin of kies je een slechte plaatsing van je terras. Van welke voordelen kan je genieten als je kiest voor een tuinaannemer?

 

 • Garantie op correcte aanleg: in het onwaarschijnlijke geval dat er toch een foutje gemaakt is bij de aanleg, neemt de tuinman de herstelling voor zijn rekening.
 • Kwaliteitsmateriaal: als je nog geen uitgebreide tuinapparatuur hebt is een aannemer ideaal. Zij werken met duurzaam en sterk materiaal geschikt voor alle soorten klussen. Hiernaast werken ze ook met kwaliteitsplanten en -bomen.
 • Vakkennis en expertise: door de jaren kennis die een tuinaannemer heeft, kent die ook alle valkuilen en alle kneepjes van het vak.
 • Advies op maat: omdat elke tuin en elke eigenaar anders is, gaan experts zich ook aanpassen. Ze geven raad gebaseerd op je tuin, budget en voorkeuren.

Ben je helemaal overtuigd en laat je de tuin heraanleggen liever over aan professionals? Kies voor een professionele tuinaannemer in jouw buurt. Om gratis en vrijblijvend een prijsofferte te krijgen van 2 à 3 aannemers kan je terecht bij ons offerteformulier.

 

Beoordeel dit artikel
 
Tuinwerken uitvoeren?
Vraag vrijblijvend offertes aan & vergelijk
Nog geen reacties
Beoordeel dit artikel
Lees ook
indelen tuin
Tuin indelen
tuinaannemer in een tuin
Tuinaannemer: werkwijze en kostprijs
aanleggen tuin
Tuinaanleg: werkwijze en prijs
tuin zelf aanleggen
Zelf tuin aanleggen
Tuin omspitten en egaliseren
Tuin egaliseren: werkwijze & kostprijs
wilde tuin aanleggen
Wilde tuin aanleggen
tuin nieuwbouw
Tuin ophogen: stappenplan + kosten
wilde tuin aanleggen
Goedkoop tuin aanleggen