Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
by Buldit
Tuinplannen? Wij helpen jou.

Tuin renoveren: 5 tips voor een geslaagde tuinrenovatie

Geniet je niet meer optimaal van je tuin? Dan is die aan een opknapbeurt toe. Aan een dergelijke renovatie begin je echter niet zomaar. Het is belangrijk dat je op voorhand goed nadenkt over welke elementen een plaats moeten krijgen in je tuin. Wil jij graag je tuin renoveren, maar weet je niet waar te beginnen? Dan vind je in dit artikel 5 tips voor een geslaagde tuinrenovatie.

 

5 tips voor een geslaagde tuinrenovatie

TIP 1: analyseer je huidige tuin

TIP 2: denk goed na over het ontwerp

TIP 3: stel op voorhand een budget op

TIP 4: hou het milieu in je achterhoofd

TIP 5: zoek een geschikte tuinaannemer

Ben je op zoek naar een aannemer om je tuin te renoveren? Dan kan je gratis en vrijblijvend offertes aanvragen bij professionals in jouw buurt via onze offerteservice.

tuin renoveren tuinaannemer

 

TIP 1: analyseer je huidige tuin

Om zeker te zijn dat je je droomtuin kan aanleggen, is het belangrijk om je tuin te analyseren. Deze stap lijkt misschien overbodig, maar is essentieel als je wil voorkomen dat je je tuin binnen enkele jaren opnieuw moet renoveren. Voor de tuinanalyse hou je best met een aantal factoren rekening:

 • Bodemstructuur: niet elke plant groeit even gemakkelijk in elke bodemstructuur. Daarom ga je best met een paar testjes na welke bodem jouw tuin heeft. Die kan je aanpassen, maar dan moet je in de eerste plaats natuurlijk weten met welke structuur je te maken hebt.
 • Afwatering: heb je in je huidige tuin al last van overtollig water? Om dit na je tuinrenovatie te voorkomen, ga je best na wat de zwakke plekken zijn bij hevig regenweer. Op die manier kan je op de juiste plaatsen voor extra afwatering zorgen.
 • Oriëntatie: de oriëntatie kan je achterhalen door je af te vragen wanneer de zon schijnt in je tuin. Is dat bv. in de ochtend? Dan heb je een tuin die oostelijk georiënteerd is. De ligging van je tuin kan je uiteraard niet veranderen, maar je houdt er wel best rekening mee bij het opstellen van je tuinplan.

 


TIP 2: denk goed na over het ontwerp

Je maakt best op voorhand een ontwerp van je droomtuin. Je kan je baseren op voorbeelden van andere tuinen of samenwerken met een architect. Het is belangrijk om niet alleen aan esthetiek te denken, maar ook aan onderhoud. Heb je geen tijd om uren aan tuinonderhoud te doen? Hou hier dan rekening mee in je tuinplan. Enkele mogelijke elementen voor je tuinrenovatie:

 • Gazon en beplanting: wat voor gazon wil je? Als je snel resultaat wil, kies je best voor grasmatten. Ben je op zoek naar een budgetvriendelijke optie? Dan is een gazon met zaad een betere keuze. Denk ook na welke beplanting je daarnaast in je tuin wil.
 • Waterpartij: is er ruimte voor een waterpartij in je tuinplan? Dan kan je afhankelijk van je persoonlijke wensen en budget een vijver of een zwembad aanleggen. Een zwembad of zwemvijver zorgt voor extra plezier op warme dagen en een vijver kan ook voordelen hebben voor de natuur.
 • Bestrating: bij een tuin renoveren komt vaak bestrating kijken. Denk maar aan een terras, een oprit, een tuinpad, … Dit kan in principe met alle mogelijke materialen: klinkers, grind, tegels, hout, … Welk materiaal je vervolgens kiest voor je bestrating hangt dus in grote mate af van je voorkeur en budget.
 • Bijgebouw: een bijgebouw in de tuin kan je naar eigen wens invullen. Zo kan je gaan voor een tuinkantoor, maar ook voor een poolhouse, een tuinhuis of een buitenkeuken. Heb je slechts een beperkte ruimte? Dan kan je alsnog bv. een overkapping voor enkele fietsen voorzien.
 • Afsluiting: ben je gesteld op je privacy of lopen je huisdieren los in de tuin? Dan investeer je best in een degelijke afsluiting. Ook hier zijn er tal van mogelijkheden: natuurlijke afsluiting, beton, hout, kunststof, schanskorven, draadafsluiting, …
 • Accessoires: daarnaast zijn er nog heel wat andere elementen om rekening mee te houden. In welke stijl wil je graag je tuinmeubelen? Heb je nood aan verlichting in je tuin? Heb je kinderen die graag buiten spelen? Dan kan je ook een ruimte voorzien voor speeltoestellen.

 

TIP: om een ontwerp te maken voor je tuinrenovatie kan je rekenen op de hulp van een professionele aannemer. Ontvang hier gratis en vrijblijvend offertes van tuinaannemers bij jou in de buurt!

 


TIP 3: stel op voorhand een budget op

Je tuin renoveren brengt uiteraard kosten met zich mee. Daarom is het belangrijk om op voorhand een budget op te stellen. Je mag rekenen dat een tuinaannemer gemiddeld € 35 à 55 per uur (incl. btw) kost. Hieronder vind je nog enkele richtprijzen voor verschillende werken die horen bij je tuin renoveren:

Type tuinrenovatiePrijs (incl. btw & arbeidskosten)
Tuinontwerp€ 200 à 500 per ontwerp
Tuin leeghalen€ 10 à 15 per m²
Tuin aanleggen€ 10 à 15 per m²
Tuin onderhouden€ 30 à 60 per uur

LET OP: dit zijn slechts richtprijzen. Ben je op zoek naar een specifiek prijsvoorstel voor het renoveren van je tuin? Dan kan je hier gratis en vrijblijvend offertes aanvragen bij tuinaannemers actief in jouw buurt.

 

tuin renoveren grasmatten

 


TIP 4: hou het milieu in je achterhoofd

Je bent niet de enige die baat heeft bij een tuinrenovatie. Ook insecten en andere diertjes kunnen er namelijk voordeel uithalen. Daarom mag je het ecologische aspect van een tuin niet uit het oog verliezen bij de renovatie. Hieronder sommen we enkele zaken op om rekening mee te houden:

 • Afwatering: vooral in nieuwbouwwijken is afwatering een probleem. Vaak is slecht grondwerk de oorzaak. Het is belangrijk om in je tuinplan een goede drainage te voorzien om te voorkomen dat je beplanting minder goed groeit of zelfs doodgaat.
 • Mix van plantjes: bepaalde combinaties van planten vullen mekaar aan. Zo kunnen hoge planten bv. van nature schaduw bieden aan planten die gevoeliger zijn aan de zon. Daarnaast gebruik je best zoveel mogelijk inheemse soorten. Zo breng je het lokale landschap in je tuin.
 • Biodiversiteit: ook veel diertjes en insecten betreden jouw tuin. Daarom is het goed om kleine extraatjes als een insectenhotel, een vogelkastje of een voederbakje te plaatsen. Sommige soorten beplanting zijn ook optimaal om de biodiversiteit in je tuin te vergroten.
 • Groendak op tuinhuis: als je een tuinhuis wil plaatsen in je tuin, kan je overwegen om daar een groendak op te leggen. Dat is zowel esthetisch als functioneel. Zo vangt het namelijk regenwater op, het zorgt voor een langere levensduur van je dakbedekking en het bevordert de biodiversiteit.

 


TIP 5: zoek een geschikte tuinaannemer

Je tuin zelf renoveren is meestal een grote klus. Afhankelijk van de moeilijkheidsgraad van de renovatie vergt het heel wat vakkennis. Als je een tuinaannemer inschakelt, geniet je van de volgende voordelen:

 • Advies op maat: een tuinaannemer beantwoordt graag al je vragen. Bovendien helpt die met het maken van een ontwerp, het opstellen van een plan van aanpak of zelfs een onderhoudskalender voor je tuin.
 • Snelle en correcte uitvoering: een professional heeft ervaring en legt tuinen aan volgens de regels van de kunst. Bovendien weet die perfect op welk moment in het jaar je best een bepaalde klus uitvoert.
 • Kwalitatief materiaal: om je tuin correct aan te leggen heb je ook het juiste gereedschap nodig. Een professional beschikt over kwalitatief materiaal om jouw tuinrenovatie optimaal uit te voeren.
 • Verlaagd btw-tarief: laat je bij het renoveren van je tuin een terras aanleggen dat grenst aan je woning? Dan betaal je slechts 6% btw op alle materiaal- en arbeidskosten van een tuinaannemer.

 

Laat je tuin renoveren door een professional!

Wil je zeker zijn van de meest geschikte tuinaannemer? Vergelijk dan meerdere experts actief in je buurt. De uurprijzen, materiaalkosten, verplaatsingskosten, … kunnen namelijk variëren van professional tot professional. Door te kijken en te vergelijken, heb je de beste garantie op een tuinaannemer aan een correcte prijs!

Wil je graag je tuin laten renoveren door een professional? Ontvang gratis en vrijblijvend offertes van verschillende lokale tuinaannemers via onze offerteservice.

Beoordeel dit artikel
 
Tuinwerken uitvoeren?
Vraag vrijblijvend offertes aan & vergelijk
Nog geen reacties
Beoordeel dit artikel
Lees ook
wilde tuin aanleggen
Goedkoop tuin aanleggen
Tuin omspitten en egaliseren
Tuin egaliseren: werkwijze & kostprijs
wilde tuin aanleggen
Wilde tuin aanleggen
voortuin ideeen
Voortuin aanleggen: werkwijze, aandachtspunten & prijs
indelen tuin
Tuin indelen
tuinkalender tuinwerken
Tuinkalender: belangrijkste tuinwerken voor elke maand van het jaar
hovenier
Tuinman: werkwijze & prijs
tuinaannemer in een tuin
Tuinaannemer: werkwijze en kostprijs