Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
by Buldit
Tuinplannen? Wij helpen jou.

Zwembad in tuin

Een zwembad in de tuin is ideaal om bij warm weer heerlijk te ontspannen en te genieten van ongebreidelde waterpret. Door te investeren in een zwembad verhoog je de waarde van je woning en breng je ook het ultieme vakantiegevoel naar je tuin. Er zijn tal van types en uitvoeringen, dus ook voor elk budget bestaat er een zwembad in de tuin. Ben je benieuwd naar de mogelijkheden en de prijzen? Lees dan zeker verder!

Ga snel naar:
Mogelijke uitvoeringen
Wat kost een zwembad in de tuin?
Belangrijke aandachtspunten
Zwembad in tuin: inspiratie
Ontvang vrijblijvend offertes

 

 

Welk soort zwembad in de tuin kies ik het best?

Welk zwembad het beste is in jouw situatie? Dat hangt af van jouw persoonlijke wensen, budget en mogelijkheden in de tuin. Over het algemeen bestaan er drie types zwembaden:

 • Inbouw zwembad: voor een ingebouwd zwembad heb je meer budget nodig, maar er zijn tal van mogelijkheden qua afmetingen, stijl, luxeniveau, … Het heeft bovendien een lange levensduur en je kan zo’n zwembad perfect integreren in je tuin.
 • Opbouw zwembad: dit type is ideaal als je geen permanent zwembad wil. In de zomer is het gemakkelijk op te zetten en in de winter eenvoudig opnieuw op te bergen. Daarbovenop kan je een opbouw zwembad voor een veel lagere prijs aankopen dan een inbouw zwembad.
 • Opzet zwembad: een opzet zwembad is de goedkoopste variant. Ook dit type is niet permanent. Het staat gewoon vrij op de grond. Daarom verloopt het plaatsen en opbergen van zo’n zwembad meestal erg vlot. Opzet zwembaden zijn zowel in kunststof, hout als metaal verkrijgbaar.

Wil je graag een zwembad in je tuin laten aanleggen? Ontvang dan gratis en vrijblijvend meerdere offertes van verschillende zwembadspecialisten in je buurt. Start je aanvraag hier!

zwembad in tuin overkapping

 

Welke uitvoeringen van een zwembad in de tuin?

Wil je een zwembad in je tuin? Dan sta je voor een heleboel keuzes. Welk materiaal, verwarmingsmethode en waterzuiveringssysteem kies je? Wil je graag een afdekking voor je zwembad of een speciale afwatering? Hieronder sommen we de meest courante mogelijkheden even op:

 

1. Materiaalkeuze

 • Hout: houten zwembaden hebben een warme en authentieke uitstraling. Doorgaans zijn het opbouwzwembaden waarbij je kan kiezen voor een afwerking in polyester of tegels. Een houten zwembad is ook relatief goedkoop in vergelijking met zwembaden uit beton of polyester.
 • Polyester: een polyester zwembad is voorgevormd (monoblok) en gemaakt van met glasvezels versterkt polyester. Het is een licht, maar uiterst sterk materiaal. Bovendien is een polyester zwembad snel te plaatsen en vergt het weinig onderhoud. Hou er alleen rekening mee dat dit materiaal iets duurder is.
 • Beton: een betonnen zwembad is altijd een bouwkundig zwembad. Professionals maken het steeds op locatie en volledig op maat. Het is een duur materiaal, maar daartegenover staat dat je volledig vrij bent in het kiezen van vormen, afmetingen, afwerking, …
 • Inox: een zwembad uit inox gaat lang mee en ziet er erg stijlvol uit. Ook hier kan je de vorm, afmeting en uitvoering helemaal zelf bepalen. Maar houd er wel rekening mee dat dit roestvrije staal een duurder materiaal in opmars is. Daardoor werkt niet elke zwembadbouwer met inox.

 

2. Waterzuivering

 • Chloor: chloor bestaat in korrels en tabletten, maar ook in vloeibare vorm met een automatische doseerinstallatie. Chloor vormt geen roest op ijzeren of aluminium delen in je zwembad en zorgt voor 100% zoet water, waardoor je geen licht gezouten smaak krijgt.
 • Zoutwater: hier gebruik je zwembadzout als desinfecteermiddel. Je moet er wel een zoutwatersysteem voor aanschaffen, maar je hebt geen last van rode ogen en het vergt minder onderhoud dan chloor.
 • Hybride: een hybride zwembad is een combinatie van een natuurzwembad en een zwemvijver. Het moerasgedeelte heeft een natuurlijk filtermechanisme en het zwemgedeelte heeft een mechanische en ecologische filter om het zwembadwater proper en helder te houden.

 

3. Afwatering

 • Skimmer: een skimmer voert drijvend vuil op het wateroppervlak af naar de filter. Afhankelijk van de grootte van je zwembad plaats je best meerdere skimmers. Voor opzetzwembaden bestaan er oppervlakteskimmers en voor inbouwzwembaden inbouwskimmers.
 • Onderloop: een onderloop voert het overtollige water via een rooster onder de zwembadboord af naar de buffertank. Dit type afwatering zorgt voor zeer proper water en vergt weinig onderhoud, maar het is wel duurder en moeilijker te plaatsen.
 • Overloop: bij een overloop staat het waterniveau even hoog als de rand van het zwembad. Het overtollige water en vuil vloeit weg via een subtiele overloopgoot aan de rand. Ook dit systeem garandeert zeer proper water, maar daar hangt een hoger prijskaartje aan.

 

4. Verwarming

 • Warmtepomp: een warmtepomp onttrekt warmte aan de omgeving om het zwembad te verwarmen. Het is vrij duur in aankoop, maar de terugverdientijd ligt lager dan bij alternatieve warmtebronnen. Meestal is een lucht-water warmtepomp de meest voordelige manier om je zwembad te verwarmen.
 • Warmtewisselaar: bij een warmtewisselaar kan je kiezen voor een elektrische uitvoering of voor een uitvoering die je aansluit op je bestaande cv-circuit. De elektrische variant is veel goedkoper in aanschaf en gemakkelijk te plaatsen, maar het energieverbruik van de aansluiting op het cv-circuit ligt lager.
 • Zonneboiler: zonnecollectoren in de vorm van koepels of matten zijn geschikt voor kleinere opbouwzwembaden. Ze zetten de energie van de zon om in warmte. De pomp van het zwembad brengt het water naar de collectoren, waar het kan opwarmen en terug naar het zwembad kan stromen. Bij grotere inbouwzwembaden is een klassieke zonneboiler met collectoren en een opslagvat meer geschikt.

 

5. Accessoires

 • Afdekking: het is zeker de moeite waard om een zwembadafdekking te overwegen. Zo is je water beter beschermd tegen vallende bladeren en algengroei. Bovendien koelt het water minder snel af en liggen je verwarmingskosten dus lager.
 • Bekleding: de bekleding bepaalt voor een groot deel de look van je zwembad. Maar voor welk type kies je? Je kan bv. gaan voor polyesterbekleding of een liner. Wil je een iets luxueuzere uitstraling? Kies dan voor tegels of een mozaïekpatroon.
 • Extra’s: tot slot zijn er nog heel wat extra’s om te overwegen. Heb je verlichting nodig in je zwembad? Werk je met een ladder of een trapje? Voor welke boordsteen ga je?

 

TIP: vraag advies aan een professional!

Er zijn een heleboel keuzes te maken als je een zwembad in de tuin wil. Vraag daarom zeker advies aan meerdere professionele zwembadbouwers in je buurt. Zo krijg je een helder beeld van de mogelijkheden voor jouw zwembad in de tuin. Om zeker te zijn van een correcte prijs, vergelijk je ook best offertes van verschillende vaklui. Op die manier kan je niet alleen prijzen, maar ook uitvoeringstermijnen vergelijken.

Wil je graag een zwembad in je tuin laten bouwen door een professional? Ontvang dan gratis en vrijblijvend meerdere offertes van verschillende plaatsers via onze offerteservice.

 

Wat kost een zwembad in de tuin?

Hoeveel kost een zwembad in de tuin nu eigenlijk? De prijs hangt uiteraard af van het type zwembad, de grootte, het gekozen materiaal en de afwerking. Maar gemiddeld kan je rekenen op de volgende richtprijzen:

Type zwembad in de tuinPrijs (excl. btw en incl. plaatsing)
Inbouwvanaf € 30.000
Opbouwvanaf € 2.000
Opzetvanaf € 150 (excl. plaatsing)

LET OP: dit zijn slechts richtprijzen. Wil je graag een specifiek prijsvoorstel voor een zwembad in de tuin? Ontvang dan gratis en vrijblijvend meerdere offertes van verschillende professionals in jouw buurt.

 

zwembad in tuin ingebouwd

 

Aandachtspunten zwembad in de tuin

Een zwembad in de tuin plaatsen, moet een weloverwogen keuze zijn. Er zijn namelijk heel wat zaken om rekening mee te houden. Hieronder vind je enkele aandachtspunten opgesomd:

 • Ruimte: het is belangrijk om eerst na te gaan of je genoeg ruimte hebt. Een zwembad in een kleine tuin is ook mogelijk, maar ga dan voor compacte afmetingen zodat het je tuin niet overheerst.
 • Vergunning: is je zwembad niet overdekt, ligt het minstens 1 meter van de perceelgrens en 30 meter van de woning en bevindt het zich in de zij- of achtertuin? Dan heb je doorgaans in Vlaanderen geen vergunning nodig voor een zwembad in de tuin. Twijfel je? Vraag dan raad bij een professional.
 • Budget: budget is uiteraard een belangrijke factor bij de beslissing voor een zwembad in de tuin. Heb je een klein budget? Overweeg dan eerder een opbouw of opzet zwembad. Voor inbouwzwembaden ligt de prijs het hoogst omdat er graafwerken voor nodig zijn.
 • Onderhoud: een zwembad in de tuin vergt heel wat onderhoud. Je wil namelijk steeds in helder en proper water kunnen zwemmen. Hou er dus rekening mee dat je regelmatig het water moet testen, de filter moet schoonmaken en het water moet verversen.

 

Zwembad in je tuin: 3 inspirerende voorbeelden

Een zwembad in de tuin kent dus heel wat uitvoeringen en mogelijkheden. Ben je benieuwd naar hoe het er kan uitzien? Dan kan je misschien wel wat inspiratie halen uit de volgende voorbeelden.

 

VOORBEELD 1: luxueus zwembad met tegelafwerking

zwembad in tuin tegelafwerking

Dit zwembad heeft een unieke vorm gekregen. Er is een ladder, maar ook een trap voorzien die voor net dat tikkeltje extra luxe zorgt. Bovendien geeft de tegelafwerking het zwembad een luxueuze look om het plaatje helemaal compleet te maken.

 

VOORBEELD 2: houten zwembad

zwembad in tuin hout

Een houten zwembad brengt automatisch een authentieke uitstraling met zich mee. Een dergelijk zwembad past ook in een eerder kleine tuin. Door rond de constructie nog eens een aparte boordsteen te leggen, maak je er een echt uniek plekje van.

 

VOORBEELD 3: inox zwembad

zwembad in tuin inox

Dit zwembad uit inox heeft een tijdloze en stijlvolle feel. De warme uitstraling van het houten terras zorgt voor een prachtig contrast met het koude karakter van de inox bekleding.

 

Beoordeel dit artikel
 
Zwembad plaatsen?
Vraag vrijblijvend offertes aan & vergelijk
Nog geen reacties
Beoordeel dit artikel
Lees ook
monoblock zwembad
Monoblok zwembad: info, prijzen & realisaties
zwembad chloor
Chloor zwembad
zwembad onderhouden
Zwembad onderhoud
zwembad plaatsen
Zwembad plaatsen
zwembad buiten
Buitenzwembad: mogelijkheden & materialen
prijs zwembad
Prijs zwembad
tuin-laten-betegelen
Tuin betegelen: soorten tegels, plaatsing, ...
kantopsluiting hout
Tuin heraanleggen: opties & prijzen