Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
by Buldit
Tuinplannen? Wij helpen jou.

Zwembad plaatsen

Niets leuker dan een verkwikkende plons in je eigen zwembad. Is een zwembad plaatsen iets waar je al lang van droomt, maar nog vragen rond hebt? In dit artikel kan je een inspirerende duik nemen in de verschillende uitvoeringen en prijzen. Je ontdekt ook waarom je best in zee gaat met een professionele zwembadbouwer.

Ga snel naar: prijswerkwijze plaatsingzwembadbouwerinspiratie

 

 

Mogelijke uitvoeringen

Wil je een zwembad laten plaatsen? Dan moet je verschillende keuzes maken. Een kort overzicht van de mogelijkheden:

1. Binnen of buitenzwembad?
2. Inbouw zwembad of opbouw zwembad?
3. Welk zwembadmateriaal?

1. Binnenzwembad of buitenzwembad?

Een eerste knoop om door te hakken: ga je voor een binnenzwembad of een buitenzwembad? Beide opties hebben hun voordelen en nadelen.

binnenzwembad Binnenzwembad

Een binnenzwembad is op korte termijn duurder dan een buitenzwembad. De integratie in een bestaande woning is niet eenvoudig.

Vaak is zelfs de constructie van een extra bijgebouw nodig. Het goede nieuws is dat je die grote investering op langere termijn wel kan terugverdienen.

Binnenzwembaden zijn namelijk veel onderhoudsvriendelijker en het kost minder energie om het water op te warmen. En uiteraard: van een binnenzwembad geniet je het hele jaar door.

 

 

buitenzwembad plaatsen Buitenzwembad

Een buitenzwembad is goedkoper dan een binnenzwembad. Je mag wel niet vergeten dat een buitenzwembad blootgesteld staat aan de buitenlucht en dus meer onderhoud vergt. Je moet ook meer energie verbruiken om het water op te warmen.

Wil je een oase van rust creëren in je tuin? Dan is een buitenzwembad natuurlijk de beste keuze.

Je kan kiezen uit verschillende materialen, afwerkingsmogelijkheden en accessoires voor een totaalconcept op jouw maat.

 

2. Inbouw zwembad of opbouw zwembad?

Je kan ervoor kiezen om je zwembad te laten ingraven of niet. Wat komt daar allemaal bij kijken? Een woordje uitleg.

inbouw zwembad Inbouw zwembad

Een ingebouwd zwembad is een zwembad dat de zwembadbouwer in de grond plaatst. Het kan zowel volledig als gedeeltelijk ondergronds zijn.

Zo’n inbouw zwembad is duurder dan een opbouw zwembad vanwege de graafwerken.

Daarnaast moet de zwembadbouwer ook alle leidingen en buizen ondergronds ingraven, een zwembadboord aanleggen, … Ook dat zorgt voor een hogere kostprijs.

 

 

opbouw zwembad

Opbouw zwembad

Vermijd je liever graafwerken? Een opbouw zwembad laten plaatsen is heel eenvoudig en ook veel goedkoper dan een inbouw zwembad.

Het gaat om prefab zwembaden in verschillende materialen die gewoon op de grond staan. Wil je de zijkant fraai afwerken? Dan is er wel een fundering nodig.

Daarnaast heb je natuurlijk ook het klassieke opzetzwembad in kunststof dat makkelijk op te zetten en af te breken is.

 

 

3. Mogelijke materialen

Bij een zwembad plaatsen kan je kiezen uit verschillende materialen. Enkele mogelijkheden op een rij!

 

Polyester zwembad (monoblok zwembad)

Polyester zwembaden worden ook wel monoblok zwembaden genoemd. Die bestaan uit 1 stuk en worden op voorhand in de fabriek gemaakt aan de hand van een mal. Daarna worden ze met een kraan in de uitgegraven put geplaatst. Kortom, in 1 stuk gemaakt, geleverd en geplaatst. Bovendien kan je kiezen uit een ruim aanbod aan standaard afmetingen en vormen. Beschikbaar als inbouw zwembad en opbouw zwembad

 

Betonnen zwembad (bouwkundig zwembad)

Betonnen zwembaden staan ook bekend als bouwkundige zwembaden. Zwembadbouwers maken ze altijd op maat en op locatie. Daardoor heb je een grote keuzevrijheid op vlak van afmetingen, vorm, afwerking, diepte, … Aan die waaier aan mogelijkheden hangt wel een iets hoger prijskaartje vast. Beschikbaar als inbouw zwembad en opbouw zwembad

 

Inox zwembad

Op zoek naar een tijdloos en modern zwembad? Dan is een inox zwembad misschien iets voor jou. Deze zwembaden hebben een kuip in roestvrij staal die het zonlicht weerspiegelt. Daardoor oogt het water zeer helder en krijg je een luxueuze uitstraling. Inox is bovendien zeer onderhoudsvriendelijk door het gladde oppervlak en ook goed voor het milieu. Beschikbaar als inbouw zwembad en opbouw zwembad

 

Houten zwembad

Houten zwembaden hebben een warme, natuurlijke uitstraling. De kuip kan zowel bestaan uit hout als uit metaal. Bij die laatste optie werkt de zwembadbouwer de metalen wanden verder af met hout. Hij plaatst het zwembad ook altijd op een stevige basis van stabilisé of betonplaat. Houten zwembaden zijn verkrijgbaar in verschillende afmetingen en vormen. Voornamelijk beschikbaar als opbouw zwembad

 

TIP: laat je adviseren door een zwembadbouwer

Een professionele zwembadbouwer geeft je graag meer informatie over alle verschillende mogelijkheden. Zo kan je de juiste keuzes maken  voor jouw project. Ontvang gratis advies en prijzen op maat van zwembadbouwers in je buurt via onze offertepagina.

 

Prijs zwembad plaatsen

De prijs van een zwembad hangt af van heel veel factoren: het soort zwembad, de materiaalkeuze, de afmetingen, de verschillende afwerkingsmogelijkheden en accessoires, … Het is daarom moeilijk om een vaste kostprijs te geven. Gemiddeld mag je rekenen op een bedrag tussen de 30.000 en 100.000 euro (incl. btw en plaatsing).

Benieuwd naar de prijs van het zwembad van jouw dromen? Ontvang gratis en vrijblijvend advies en prijzen op maat bij erkende zwembadbouwers in jouw buurt via onze offertepagina.

 

Werkwijze zwembad plaatsen

Je zwembad zelf plaatsen? Dat is niet aan te raden. Er komt namelijk veel expertise, planning en organisatie bij kijken. Wil je zeker zijn van een correcte plaatsing en een duurzaam eindresultaat? Ga dan in zee met een professionele zwembadbouwer. Die werkt doorgaans in 3 stappen:

 

STAP 1: oriënterend gesprek en offerte

Wil je graag een inbouw zwembad of een opbouw zwembad? Wil je heel het jaar door kunnen zwemmen? Hoe wil je het zwembad verwarmen? Op basis van je wensen en budget zal de zwembadbouwer met jou alle mogelijkheden overlopen. Op basis van dat gesprek maakt hij ook al een eerste ontwerp en een prijsofferte op.

 

STAP 2: definitief ontwerp en planning

In deze fase kan je nog laatste wijzingen aanbrengen aan het ontwerp. Wil je misschien een andere zwembadfilter of zwembadpomp? Een afdekzeil of een zwembadladder? Als alle knopen doorgehakt zijn, finaliseert de zwembadbouwer het definitieve ontwerp met alle technische details en de prijsofferte. Hij maakt met jou ook een planning op van de verschillende werkzaamheden.

 

STAP 3: zwembad aanleggen

Als de planning op punt staat, kan de aanleg van je zwembad beginnen. De duur van de werken hangt vooral af van het soort zwembad. Zijn er bv. graafwerken nodig of niet? Tip: spreek goed af welke voorbereidende werkzaamheden er moeten gebeuren en welke zaken je eventueel zelf wil doen.

 

Vergunning nodig?

Alle niet-overdekte constructies in je tuin (terras, zwembad, siervijver) mogen samen niet groter zijn dan 80 m². Anders heb je een stedenbouwkundige vergunning nodig. Jen zwembadbouwer kan je verder informeren over alle voorwaarden rond deze vergunning en helpen bij de aanvraag. Vraag gratis offertes aan via onze offerteservice.

 

Kies je zwembadbouwer

Kijken en vergelijken… Die leuze geldt des te meer als je een zwembad wil laten plaatsen. Maar hoe vergelijk je verschillende zwembadbouwers nu het best? Het is belangrijk om te kijken naar:

  • de esthetiek: vergelijk verschillende varianten van de zwembadafboording, belichting, …
  • de techniek: vergelijk de duur van de werken, de planning, de voorgestelde materialen, systemen voor de verwarming, waterbehandeling, …
  • de prijs: vergelijk wat er in de prijs zit en wat niet. Vraag daarom altijd naar een gedetailleerde offerte met een prijs per onderdeel.
  • de naverkoop: vergelijk de manier waarop de verschillende zwembadbouwers hun dienst naverkoop regelen. Wie biedt onderhouds- en herstellingswerken aan? Bij wie kan dat onder de vorm van een onderhoudscontract? Wat valt onder garantie?

TIP: wil je tussen de bomen het bos blijven zien? Vraag dan niet te veel offertes aan. Het is ideaal om 3 offertes aan te vragen en die naast elkaar te leggen. Ontvang gratis offertes via onze offerteservice.

 

Inspiratie & voorbeelden

Vraag de zwembadbouwers die je contacteert zeker naar hun vorige realisaties. Zo krijg je een goed beeld van de mogelijkheden en doe je nieuwe ideeën op. De voorbeelden hieronder kunnen je ook inspireren:

 

overloopzwembad

Een overloopzwembad staat ook bekend als een spiegelzwembad. Op de bovenstaande foto ontdek je waarom. Er ontstaat een esthetisch spiegeleffect, omdat het waterniveau tot de rand van het zwembad komt. En het overtollige water? Dat vloeit weg via een subtiele overloopgoot aan de randen.

 

zwembad natuursteen

De bekleding van een zwembad hoeft niet altijd felblauw te zijn. In bovenstaand voorbeeld zijn de bodem en de wanden van het zwembad afgewerkt met natuursteen. Dat zorgt voor een natuurlijke, pastorale look. Alsof je in een bergmeer rondzwemt.

 

zwembad belichting

Met de juiste belichting tover je je zwembad ook ’s avonds om tot een echte ‘eyecatcher’. Door gebruik te maken van ingebouwde spots bijvoorbeeld. Zo zwem je ook na zonsondergang in stijl.

 

luxueus binnenzwembad

Met een binnenzwembad kan je het hele jaar door een frisse duik nemen. Geen overbodige luxe met het grillige weer in ons land. Ook binnen kan je trouwens een exclusieve look creëren. In dit geval met een strakke, minimalistische mix van hout en beton.

5/5 - (3 votes)
 
Zwembad plaatsen?
Vraag vrijblijvend offertes aan & vergelijk
Nog geen reacties
5/5 - (3 votes)
Lees ook
monoblock zwembad
Monoblok zwembad: info, prijzen & realisaties
zwembad chloor
Chloor zwembad
zwembad onderhouden
Zwembad onderhoud
zwembad in tuin overkapping
Zwembad in tuin
zwembad buiten
Buitenzwembad: mogelijkheden & materialen
prijs zwembad
Prijs zwembad
glazen terrasafscherming
Terrasafscherming: alle info & prijzen
composiet terras planken
Composiet terras: uitvoeringen & prijzen