Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
by Buldit
Tuinplannen? Wij helpen jou.

Chloor zwembad

De meeste mensen desinfecteren het water in hun zwembad met chemische chloor. Dat ontsmettingsmiddel zorgt voor kraakhelder en veilig zwembadwater zonder ziektekiemen en algen. Toch zijn er nog heel wat vragen rond chloor voor zwembaden. Hoe moet je het doseren? Welke soorten zwembad chloor bestaan er? Wat zijn de alternatieven? Lees hier alles over een zwembad met chloor.

Ga snel naar:
Soorten zwembad chloor
Hoe chloor toevoegen?
Prijs chloor zwembad
Alternatieven voor chloor in je zwembad

 

 

Waarom je zwembad onderhouden met chloor?

Waarom kiezen veel mensen voor zwembad chloor om hun zwembadwater te ontsmetten? Enkele voordelen van chemische chloor op een rij:

  • Doeltreffend: chloor verwijdert efficiënt alle bacteriën in je zwembadwater en voorkomt algengroei. Zo geniet je van helder, gezond én veilig zwembadwater.
  • Budgetvriendelijk: zwembad chloor is relatief goedkoop in vergelijking met andere ontsmettingsmethodes. Gemiddeld mag je voor chemische chloor rekenen op een jaarlijks kostenplaatje van 100 à 250 euro (excl. btw).
  • Eenvoudig: je kan chloor toevoegen aan je zwembadwater in vloeibare vorm, maar ook in de vorm van chloortabletten of -granulaat. Welke vorm je ook kiest, een onderhoud met zwembad chloor is makkelijk en gaat snel.

LET OP: chloor in je zwembadwater werkt enkel optimaal als de pH-waarde (zuurtegraad) goed is. Die moet tussen 7,2 en 7,6 liggen. De stabiliteit van die pH-waarde hangt dan weer af van de hardheid van je zwembadwater. Kortom, een perfecte waterbalans gaat om meer dan chloor alleen. Interesse in een zwembad met chloor? Of heb je een chloor zwembad maar is een onderhoud nodig of heb je vragen over de kwaliteit van je zwembadwater? Vraag gratis advies aan een zwembadspecialist.

zwembad chloor

 

Soorten zwembad chloor

Chloor vind je in verschillende vormen terug. Afhankelijk van jouw zwembad en de toestand van je zwembadwater kan je kiezen voor:

  • Vloeibare chloor: vloeibare chloor is ideaal als je een zwembad chloor automaat hebt om de chloor te doseren. Vloeibare chloor kan je ook manueel toevoegen, maar hierbij moet je voorzichtig te werk gaan om te veel chloor in je zwembad te vermijden.
  • Chloortabletten: deze kan je zowel in je zwembad als in je jacuzzi gebruiken. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende groottes: tabletten van 20 gram (voor max. 30.000 liter) of 200 gram (voor mer dan 30.000 liter). Deze tabletten zorgen voor een constantere aanvulling van het chloorgehalte. Je stopt ze gewoon in een vlotter of een drijvende tablethouder.
  • Chloorgranulaat: chloorgranulaat is zwembad chloor in poedervorm. Deze kleine korrels lossen veel sneller op dan chloor in tabletvorm. Ze zijn daarom vooral geschikt voor een chloorshock. Met zo’n ‘shock’ breng je het chloorgehalte in je zwembadwater snel weer op het juiste peil. Je lost het chloorpoeder gewoon op in een emmer water en verdeelt het dan gelijkmatig over je hele zwembad.

 

Hoeveel chloor mag er in mijn zwembad?

Je controleert het chloorgehalte in je zwembad best minstens 1 keer per week. De juiste chloorwaarde voor je zwembad ligt tussen de 1 à 1,5 mg per liter. De hoeveelheid die je nodig hebt, hangt o.a. af van de grootte van je zwembad, hoe vaak je je zwembad gebruikt en de omgeving waarin je zwembad staat (bv. veel vervuiling door bladeren).

Let op, voor je chloor aan je zwembad toevoegt, moet je weten wat de pH-waarde en de hardheid van je zwembadwater is. Hou hier rekening mee om troebel water te vermijden:

  • Waterhardheid (alkaliteit): deze waarde ligt best rond de 100 à 150 mg per liter. Een juiste waterhardheid houdt de pH-waarde van je zwembadwater in balans. Zijn de waarden te hoog of net te laag? Voeg dan een aangepast granulaat toe.
  • pH-waarde: een goede zuurtegraad is de basis voor proper en helder zwembadwater omdat chloor dan pas goed z’n werk kan doen. De ideale pH-waarde ligt tussen de 7,2 à 7,6. Gebruik aangepaste teststrips voor je zwembad om de waarde te achterhalen.

TIP: vertrouw op de expertise van een zwembadspecialist voor je zwembadonderhoud. Maak gebruik van onze offertedienst en ontvang gratis advies en prijzen op maat.

 

Hoe chloor aan zwembad toevoegen?

Er zijn 2 manieren om chloor aan je zwembadwater toe te voegen: manueel of met behulp van een automatisch chloordoseersysteem. Beide opties op een rij:

 

OPTIE 1: manueel chloor toevoegen

Je kan ervoor opteren om handmatig chloor toe te voegen. Dat is vooral aangewezen bij een opzetzwembad of als je geen doseerinstallatie hebt. Manueel zwembad chloor toevoegen is een relatief eenvoudige klus, maar vergt wel enige voorzichtigheid en voorkennis:

  • STAP 1 = grof vuil verwijderen: eerst moet grof vuil zoals steentjes, bladeren, takken, … uit je zwembad verwijderd worden. Anders ontwikkelen er zich alsnog bacteriën en algen.
  • STAP 2 = waterkwaliteit meten: daarna moet de chloorwaarde in je zwembad gemeten worden met aangepaste teststrips. Daarbij moet ook de pH-waarde en waterhardheid gemeten worden.
  • STAP 3 = chloor toevoegen: op basis van de testresultaten wordt chloor (in de vorm van korrels of tabletten) aan het water toegevoegd.

TIP: teststrips, een chloordrijver, zwembad chloor kopen, …? Bekijk het uitgebreid gamma in de webshop. Of laat je zwembadonderhoud over aan een zwembadspecialist.

 

OPTIE 2: zwembad chloor automaat

Wil je niet langer handmatig chloor toevoegen? Dan is een automatisch doseerapparaat dé oplossing. Deze installatie voegt druppelsgewijs vloeibare chloor toe aan het water. Er bestaan ook apparaten die zowel je chloor- als je pH-waarde regelen. Kies je voor een systeem met een sensor? Dan stuurt je apparaat constant je chloor- en pH-waarde bij indien nodig.

TIP: vraag zeker naar de mogelijkheden bij een zwembadbouwer actief in je buurt via de offerteservice.

 

Lees onder de foto meer over de prijzen:

chloor zwembad

Prijs chloor zwembad

Hoeveel betaal je nu gemiddeld voor het onderhoud van je zwembad met chloor? Dat hangt af van het feit of je zelf chloor aan je zwembad toevoegt of een beroep doet op een zwembadexpert. We zetten voor jou beide mogelijkheden met hun prijzen op een rij:

 

1. Prijs zelf chloor toevoegen

Wil je zelf chloor toevoegen aan je zwembadwater? Dan betaal je enkel voor de chloor-producten, pH-poducten, … en de nodige accessoires zoals een chloordrijver, pH-strips of andere teststrips, … Reken hiervoor op een prijs van gemiddeld € 300 à 600 (excl. btw) per jaar. Bekijk het brede aanbod aan onderhoudsproducten en accessoires in onze webshop.

 

2. Prijs onderhoud door zwembadspecialist

Je kan het onderhoud van je zwembad ook overlaten aan een zwembadspecialist. Een basisformule van een onderhoudscontract omvat doorgaans een winter- en zomeronderhoud. Dat kan je ook uitbreiden met extra controlebezoeken, tussentijdse inspecties van je doseersysteem, uitgebreide wateranalyses, … De prijs voor een onderhoudscontract is sterk afhankelijk van die extra’s. Een onderhoudsbeurt door een zwembadspecialist kost gemiddeld € 200 à 300 (excl. btw) en laat je best 2x per jaar uitvoeren.

LET OP: dit zijn richtprijzen. Ontvang je graag meer informatie over een servicecontract of vrijblijvend advies over het onderhoud van je zwembad? Bespreek dan de mogelijkheden met een zwembadspecialist actief in je buurt via onze gratis offertedienst.

 

Alternatieven voor zwembaden met chloor

Het is ook mogelijk om je zwembadwater te ontsmetten zonder het gebruik van chemische chloor. Of om het gebruik van chloor in je zwembad flink in te perken. We zetten kort enkele mogelijke alternatieven op een rij:

 

ALTERNATIEF 1: zoutwater zwembad

Een zwembad met zoutwater is het ideale alternatief voor een zwembad met chloor. Je voegt het zwembadzout gewoon 1 keer per jaar toe aan je zwembad. Een zout water systeem zet het zout dan via een chemisch proces om in natuurlijke chloor. Is de chloride uitgewerkt? Dan krijg je weer zout. Zo kan het proces helemaal opnieuw beginnen.

 

ALTERNATIEF 2: speciale UV-lampen

Een aangepaste UV-lamp voor zwembaden is een efficiënt waterzuiveringssysteem dat het gebruik van chloor in je zwembad sterk vermindert. Hoe werkt het precies? De stralen desinfecteren het water op een veilige en efficiënte manier. Ze tasten namelijk het DNA van schimmel, algen en bacteriën aan, waardoor deze afsterven. Je kan UV-lampen wel niet gebruiken in zoutwater zwembaden.

 

ALTERNATIEF 3: zeoliet of glas in de zandfilter

Een andere manier om minder chloor te gebruiken is zeoliet of glaskorrels toevoegen aan je zandfilter. Zowel zeoliet als glas zorgen voor helderder water en filteren beter. Hierdoor blijft je water net iets langer proper en bespaar je op chemicaliën.

 

Hoe desinfecteer ik mijn zwembadwater het best?

Je hebt dus verschillende manieren om je zwembadwater helder, veilig en gezond te houden. Kies je beter voor chemische zwembad chloor of voor zwembadzout? Of zoek je liever naar mogelijkheden om je chloorgebruik te beperken? Voor een goed zicht op de mogelijkheden voor jouw zwembad vraag je best advies aan een zwembadspecialist. Hij zoekt samen met jou naar de meest geschikte oplossing op jouw maat.

TIP: vergelijk offertes! Zo kan je adviezen, maar ook prijzen, formules voor onderhoudscontracten, … gericht naast elkaar leggen. Ontvang gratis advies en prijsvoorstellen op maat via de offerteservice.

 

 

Beoordeel dit artikel
 
Zwembad plaatsen?
Vraag vrijblijvend offertes aan & vergelijk
Nog geen reacties
Beoordeel dit artikel
Lees ook
zwembad in tuin overkapping
Zwembad in tuin
zwembad buiten
Buitenzwembad: mogelijkheden & materialen
zwembad plaatsen
Zwembad plaatsen
zwembad onderhouden
Zwembad onderhoud
prijs zwembad
Prijs zwembad
monoblock zwembad
Monoblok zwembad: info, prijzen & realisaties
composiet terras planken
Composiet terras: uitvoeringen & prijzen
tuin-laten-betegelen
Tuin betegelen: soorten tegels, plaatsing, ...