Buitenzwembad: mogelijkheden & materialen
Als je op een warme dag echt wil genieten in de tuin, dan is een buitenzwembad zeker een goed idee. Er zijn heel wat mogelijkheden voor het aanleggen van een zwembad. In dit artikel ontdek je de opties voor buitenzwembaden.
Inbouw buitenzwembad: materialen
Polyester zwembad
Dit soort zwembaden wordt geprefabriceerd en kan snel geplaatst worden. Polyester is sterk, licht en vraagt maar weinig onderhoud en is daarom erg geschikt voor het aanleggen van een inbouw zwembad. Het materiaal voelt bovendien erg zacht aan, wat de zwemervaring nog leuker maakt. Voor de plaatsing van een polyester buitenzwembad wordt de polyester versterkt met glasvezel en men gebruikt een betonplaat of een bed van gestabiliseerd zand als fundament. Aangezien polyester vrij goede thermisch isolerende eigenschappen heeft, koelt het water aan de randen en de bodem minder snel af.
Betonnen buitenzwembad
Bij een buitenzwembad uit beton wordt het beton rechtstreeks in de uitgegraven put gegoten. Bij dit type zwembad is er heel wat meer keuzemogelijkheid qua vorm, grootte en afwerking dan bij een polyester zwembad. Voor de afwerking wordt vaak gekozen voor tegels, maar het verven van de wanden behoort ook tot de afwerkingsmogelijkheden. De prijs van een zwembad uit beton zal door de grotere keuzemogelijkheden redelijk hoog liggen, maar je krijgt er wel een stevig zwembad op maat voor dat je kan aanpassen naargelang jouw wensen. Bovendien heeft een betonnen buitenzwembad niet veel onderhoud nodig.
Stalen wanden
Het grote voordeel aan een buitenzwembad met stalen wanden is dat de prijs heel wat lager zal liggen dan bijvoorbeeld polyester. Staal is namelijk redelijk goedkoop en als je kiest om de wanden van je zwembad in staal te laten maken, zal je dit zeker merken op de factuur. Dit soort zwembaden is erg stevig, stabiel en heeft een lange levensduur. Een metalen buitenzwembad plaatsen kan bovendien snel gebeuren. Men kan het volledig ingraven, maar het kan ook als opbouwzwembad geplaatst worden, mits het aanbrengen van de nodige verstevigingen.
Opbouw zwembad
Een leuk alternatief voor een ingebouwd zwembad is het opbouwzwembad. In de meeste gevallen kan je het opbouw zwembad makkelijk installeren als het mooi weer is en bij slecht weer kan je het simpelweg demonteren en opbergen. Zo hoef je je niet te bekommeren om het winteronderhoud, wat bij een inbouw zwembad wel het geval is. In dit segment zijn er heel wat mogelijkheden qua materialen en formaat.
Inbouw of opbouw buitenzwembad plaatsen?
Bij een inbouw zwembad is er meer keuze qua grootte van het zwembad. Opbouw zwembaden daarentegen zijn vaak redelijk klein. Bovendien heb je bij inbouw zwembaden een beter zicht op het water. Dit is zeker handig voor de veiligheid, bijvoorbeeld als er kinderen in het zwembad spelen. Een ingebouwd zwembad gaat lang mee en is erg sterk, terwijl opbouw zwembaden iets kwetsbaarder zijn omdat ze minder goed ondersteund worden.
Een van de voordelen van een opbouw zwembad is dat de prijs lager is dan een ingebouwde versie. Daarnaast is de flexibiliteit ook een grote troef: je kan het snel en makkelijk opbouwen bij mooi weer en weer demonteren bij slecht weer. Dit bespaart je heel wat onderhoudszorgen.