Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
by Buldit
Tuinplannen? Wij helpen jou.

Monoblok zwembad: info, prijzen & realisaties

Op zoek naar een zwembad dat snel geïnstalleerd kan worden? Een voorgevormd monoblok zwembad is dan een prima keuze. Het is een goedkoop maar toch stijlvol alternatief voor volledig bouwkundige zwembaden. In dit artikel kom je meer te weten over de voor- en nadelen, mogelijkheden en prijzen van een monoblok zwembad.

Een monoblok zwembad laten plaatsen in de tuin? Vraag hier gratis en vrijblijvend offertes aan.

 

zwembad monoblok Wat is een monoblok zwembad?

Een monoblok zwembad is een prefab zwembad dat uit één stuk bestaat. De vorm van het zwembad (de ‘kuip’) wordt in de fabriek geproduceerd, waarna deze in zijn geheel wordt geplaatst. Op die manier kan je zeer snel een zwembad tot je beschikking hebben. Uiteraard moeten er ook grondwerken gebeuren in de tuin, zodanig dat de gietvorm mooi in de put kan worden ingepast.

Qua opbouw zijn er steeds meerdere beschermende lagen voorzien. Daardoor is een monoblok zwembad mooi glad en waterdicht. De exacte samenstelling varieert van merk tot merk. Er is altijd een gelcoat (toplaag) aanwezig, in combinatie met bijvoorbeeld vinylesterhars of keramische composietlagen. Deze opbouw bepaalt de kwaliteit en levensduur.

 

 

Wat zijn de mogelijkheden qua uitvoering?

Er bestaan verschillende soorten voorgevormde monoblok zwembaden. Om te beginnen is er een grote keuze aan kleuren en materialen: je kan kiezen voor een vorm in polyester, inox, epoxy, keramiek of polyethyleen. Een polyester monoblok is het meest gebruikelijk. Polyester heeft goede isolerende kwaliteiten en voelt zacht en aangenaam aan. Een ‘polyester zwembad’ wordt daarom ook vaak als synoniem gebruikt voor een monoblok zwembad.

Ook qua vorm zijn er veel mogelijkheden; een rechthoekig zwembad of liever een ronde of grillige vorm? Het bestaat allemaal! Rechthoekige vormen zijn wel het goedkoopste. Hoe specialer de vorm, hoe duurder de prijs. Monoblok zwembaden zijn standaard 1,5 meter diep. Omdat het zwembad (zijdelings) vervoerd moet worden, zijn de afmetingen in lengte en breedte wel beperkt. De breedte varieert gewoonlijk tussen de 3 en 4 meter.

 

monoblok zwembaden

 

Hoeveel betalen voor een monoblok zwembad?

Monoblok zwembaden zijn over het algemeen goedkoper dan bouwkundige zwembaden. Het bedrag dat je moet neertellen voor een monoblok zwembad wordt door enkele factoren bepaald.

In de eerste plaats spelen de afmetingen (inhoud), materiaalkeuze en bereikbaarheid een grote rol. Voor een standaard monoblok zwembad van circa 4 op 10 meter zul je € 25000 à € 35000 betalen, inclusief plaatsing. Die prijs kan nog oplopen naargelang de keuze voor andere zwembadaccessoires. Denk bijvoorbeeld aan zwembadverwarming, verlichting of een zwembadrolluik.

 

Tip: Professionele zwembadbouwers vergelijken loont

Interesse in een monoblok zwembad? Via onze offertedienst kan je in contact komen met professionele zwembadbouwers. Zo kan je makkelijk prijzen, realisaties en termijnen met elkaar vergelijken. Klik hier voor meer informatie.

 

 

Voordelen & nadelen van een monoblok zwembad

Het mag al duidelijk wezen dat een prefab zwembad heel wat voordelen te bieden heeft. Denk maar aan de snelle plaatsing, het diverse aanbod, het voordelige prijskaartje en de egale structuur. Wettelijk gezien heeft een monoblok zwembad bovendien een garantie van 10 jaar. Sommige modellen met een ‘Made in Belgium’ label bieden zelfs 30 jaar garantie.

 

Er zijn ook enkele nadelen verbonden aan een monoblok zwembad:

  • Je bent gebonden aan de vaste afmetingen van de zwembadbouwer. Een monoblok kan je dus niet op maat laten maken.
  • Ten gevolge van UV-straling en chloor kan een polyester prefab zwembad verkleuren. Kies daarom best voor een lichte kleur.
  • Een traditioneel polyester monoblok bad is gevoelig voor osmose, in tegenstelling tot bijvoorbeeld polyethyleen of keramiek. Een monoblok met een extra keramische laag is bovendien krasvrij en kleurvast.
  • Is je tuin of de plaats waar het zwembad moet komen moeilijk bereikbaar? Dan zul je waarschijnlijk meer moeten betalen.

 

prijs monoblock zwembad

 

Installatie & onderhoud monoblok zwembad

Doordat het om een prefab constructie gaat, kan dit zwembadtype vlot geplaatst worden. Gemiddeld moet je rekenen op vijf dagen voor de installatie. Allereerst moet een grote put worden gegraven, die afgewerkt wordt met een gewapende betonplaat. Het zwembad wordt dan met een kraan op zijn plaats gezet. Vervolgens kunnen de technische aansluitingen geïnstalleerd worden en het bad kan worden gevuld.

Een voordeel van het monoblok zwembad is dat het weinig onderhoud behoeft. Toch is het verstandig om van tijd tot tijd de zwembadfilter schoon te maken om verstopping te voorkomen. Verder is het belangrijk dat de juiste chemicaliën worden gebruikt en dat de pH-waarde gecontroleerd wordt. Chloor kan bijvoorbeeld enkel goed functioneren bij de juiste zuurtegraad. Lees alles wat je moet weten over zwembad onderhoud.

 

 

Inspiratie & voorbeelden

Hieronder volgen nog enkele voorbeelden van realisaties van monoblok zwembaden:

monoblock zwembad

In dit voorbeeld zien we een rechthoekig prefab zwembad dat is afgewerkt in een prachtige (licht)blauwe kleur. Wit, blauw en grijstinten zijn vaak gekozen kleuren. De naadloze structuur die zo typerend is voor monoblok zwembaden is hier goed zichtbaar. Doordat er geen naden zijn kunnen lekkages voorkomen worden. De twee trappen onder water zijn mooi verwerkt in het geheel. Het is overigens bij veel modellen zo dat de trap mede deel uitmaakt van de prefab constructie.

 

monoblock zwembad prijs

In dit voorbeeld werd dan weer gekozen voor een aparte stalen trap met handvaten en een ovale zwembadvorm. Tot op zekere hoogte kan je een voorgevormd zwembad dus kiezen naargelang jouw persoonlijke wensen en smaken. Een prefab zwembad kan trouwens ook perfect binnenshuis geïnstalleerd worden. De foto’s van de monoblok zwembaden illustreren één voor één dat ze mooi en feilloos kunnen geïntegreerd worden, ondanks dat ze voorgevormd zijn. Het verschil met echte inbouw zwembaden is dan ook niet zo opvallend.

3.5/5 - (22 votes)
 
Zwembad plaatsen?
Vraag vrijblijvend offertes aan & vergelijk
Nog geen reacties
3.5/5 - (22 votes)
Lees ook
zwembad chloor
Chloor zwembad
zwembad plaatsen
Zwembad plaatsen
zwembad buiten
Buitenzwembad: mogelijkheden & materialen
zwembad onderhouden
Zwembad onderhoud
zwembad in tuin overkapping
Zwembad in tuin
prijs zwembad
Prijs zwembad
tuin-laten-betegelen
Tuin betegelen: soorten tegels, plaatsing, ...
kantopsluiting hout
Tuin heraanleggen: opties & prijzen