Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
by Buldit
Tuinplannen? Wij helpen jou.

Zwembad onderhoud

Een verkwikkende plons in je zwembad? Dat doe je natuurlijk het liefst in proper, kraakhelder zwembadwater. Daarom is een regelmatig zwembad onderhoud zo belangrijk, zowel bij grote zwembaden als kleinere modellen. Maar wat omvat het onderhoud van je zwembad precies? Welke onderhoudsproducten heb je nodig? En hoeveel kost dat? We zetten het op een rij in dit artikel!

Ga snel naar:
Zwembadfilter reinigen
Grof vuil verwijderen
Waterkwaliteit meten
Zwembadwater desinfecteren
Zwembadwater verversen
Zwembad winter- en zomerklaar maken

 

Zwembad onderhoud: doe-het-zelf of vakman inschakelen?

Indien je het nodige materiaal en de juiste onderhoudsproducten voor je zwembad in huis hebt, kan je het zwembad eventueel zelf onderhouden. Heb je een groot zwembad waarvan het onderhoud teveel tijd en moeite in beslag neemt? Of wil je gewoon zeker zijn van een correcte uitvoering van de onderhoudswerken en een zwembad in optimale staat? Dan laat je het onderhoud best over aan een zwembadspecialist. Die biedt onderhoudscontracten aan met verschillende formules:

 • halfjaarlijks controlebezoek: enkel winter- en zomerklaar maken van je zwembad
 • maandelijks controlebezoek: wateranalyse, beheer waterkwaliteit, verwijderen van bodem- en oppervlaktevuil, aanvullen onderhoudsproducten, …
 • wekelijks controlebezoek: wateranalyse, beheer waterkwaliteit, aanvullen onderhoudsproducten,  stofzuigen met manuele stofzuiger, vervangen van het filterzand, …

TIP: sta je liever zelf in voor het onderhoud van je zwembadwater? Je vindt een uitgebreid overzicht van alle onderhoudsproducten in de webshop. Opteer je eerder voor een onderhoudscontract bij een zwembadspecialist? Ontvang gratis offertes bij specialisten actief in je buurt via onze offerteservice.

 

 

Zwembadfilter reinigen

Een goede zwembad reiniging begint bij een filter op maat van je zwembad. Bij de meeste grotere zwembaden is dat een zandfilter. Die verwijdert kleine vuildeeltjes als algen, fosfaten, vliegjes, kalkafzetting, vet, … uit je zwembad met filterzand. Opdat hij optimaal zijn werk blijft doen, is het natuurlijk belangrijk om de zwembadfilter schoon te houden. Daarbij komen 3 dingen kijken:

 

1. Backwash van de filter (om de 2 weken)

Dit is een korte onderhoudsbeurt die zorgt voor een optimale werking van je filter. Het water gaat dan in de omgekeerde richting (van beneden naar boven), waardoor het vuil uit het filterzand wordt verwijderd. Daarna voert de filter het afval af naar de riolering. Gewoon de filter op de stand ‘backwash’ zetten en klaar is kees.

 

2. Filter reinigen met reinigingsproduct (jaarlijks)

Naast het backwashen is het ook belangrijk om de filter te reinigen met een specifiek reinigingsproduct. Zo kan kalkaanslag en achtergebleven vuil zich niet ophopen. Na de backwash laat moet dit product gewoon 10 tot 24u intrekken. Ook voor patroonfilters bestaan specifieke reinigingsproducten.

 

3. Filterzand vervangen (om de 5 jaar)

Na enkele jaren stapelt zich onvermijdelijk vuil op in de bovenlaag van het zand. Om te vermijden dat de zandfilter verstopt raakt, moet het filterzand vervangen worden.

 

Ontdek alle producten in de webshop of ontvang vrijblijvend offertes

Voor het reinigen van de zwembadfilter kan je rekenen op volgende richtprijzen:

 • Reinigingsproduct zwembadfilter: vanaf ± € 20 (incl. btw) voor een fles van 5 liter
 • Filterzand: vanaf ± € 20 (incl. btw) voor 25 kg

TIP: een overzicht van alle benodigde producten vind je in de webshop. Laat je jouw zwembadfilter liever controleren en reinigen door een zwembadspecialist? Vergelijk dan gratis en vrijblijvend offertes op maat van jouw project via onze offertepagina.

 

 

onderhoud zwembad


Grof vuil verwijderen

Een filter verwijdert niet al het vuil uit je zwembad. Grover vuil verwijder je dus best zelf. Zo vermijd je dat algen en schimmels zich verder gaan ontwikkelen. Hoe je dat doet? Dat hangt af van het soort vuil:

 

1. Vuil op het wateroppervlak verwijderen (dagelijks)

Bladeren, kleine insecten, … ze komen makkelijk in het zwembad terecht en blijven op het wateroppervlak drijven. Gelukkig kan je makkelijk het zwembad proper houden met een schepnet.

TIP: er zijn vlokkingsmiddelen op de markt die vuildeeltjes doen samenklitten. Zo kan je het vuil makkelijker verwijderen met je schepnet.

 

2. Vuil op de randen en bodem verwijderen (wekelijks)

Vuil op de randen en bodem van het zwembad zijn iets moeilijker te verwijderen. Een schepnet zal hierbij geen optimaal resultaat leveren. Je kiest beter voor een manuele of automatische zwembadstofzuiger.

TIP: kies altijd voor materiaal op maat van jouw zwembad. Heb je een groot zwembad? Dan zal je een krachtigere stofzuiger nodig hebben dan bij een klein Intex zwembad.

 

Ontdek alle producten in de webshop of ontvang vrijblijvend offertes

Grof vuil verwijderen is onontbeerlijk bij een regelmatig zwembad onderhoud. Je mag daarbij rekenen op de volgende richtprijzen:

 • Schepnet: vanaf ± 15 euro (incl. btw)
 • Zwembad onderhoudsset (schepnet, vuilzuiger, …): vanaf ± 40 euro (incl. btw)
 • Oplaadbare manuele stofzuiger: vanaf ± 100 euro (incl. btw)
 • Automatische zwembadstofzuiger (zwembadrobot): vanaf ± 300 euro (incl. btw)
 • Vlokkingsmiddel: vanaf ± 25 euro (incl. btw) voor 12 tabletten

TIP: bekijk het ruime aanbod aan zwembad onderhoudsproducten in de webshop. Laat je het onderhoud van jouw zwembad liever over aan een zwembadspecialist? Ontvang en vergelijk dan vrijblijvend offertes op maat van jouw project via onze offertepagina.

 

 

zwembad onderhoudsproducten


Waterkwaliteit meten

Een zwembad onderhouden vergt meer dan vuil verwijderen alleen. Wil je zeker zijn van een optimale waterkwaliteit? Dan moet ook het zwembadwater regelmatig geanalyseerd worden. Dat kan met speciale teststrips of zelfs met een digitale meter.

Wijken ze af van de ideale waarden? Dan moeten de nodige onderhoudsproducten in je zwembad toegevoegd worden om de chemische samenstelling van het water te optimaliseren. Dat kan manueel of met een automatische doseerinstallatie. Bij een analyse van het zwembadwater zijn volgende waarden belangrijk:

 

1. pH-waarde meten (wekelijks)

Dit is de zuurtegraad van het water. Is die te hoog? Dan heeft de chloor minder effect en kan je water groen worden, kunnen er gevaarlijke bacteriën ontstaan, … Is de pH-waarde te laag? Dan kunnen je ogen, neus en huid gaan irriteren door de chloor en kunnen de metalen onderdelen van je zwembad aangetast raken (ladder, verlichting, …).

Ideale pH-waarde = tussen 7,2 en 7,6

 

2. Chloorgehalte meten (wekelijks)

Chloor is een desinfecterend product dat ziektekiemen, schimmels en schadelijke bacteriën doodt.

Ideale chloorwaarde = tussen 1 en 1,5 ppm

 

3. Carbonaathardheid meten (wekelijks)

Carbonaat en bicarbonaat vormen een buffer tegen plotse veranderingen in je pH-waarden. Kortom, een goede carbonaathardheid houdt je pH-waarden stabiel.

Ideale carbonaathardheid = tussen 100 en 120 mg/l

 

Ontdek alle producten in de webshop of ontvang vrijblijvend offertes

Wil je de waterkwaliteit van je zwembad nauwgezet opvolgen en bijsturen indien nodig? Je mag rekenen op de volgende richtprijzen:

 • Teststrips: vanaf ± 20 euro (incl. btw)
 • Digitale meter: vanaf ± 25 euro (incl. btw)
 • pH-verlager (5 kg): vanaf ± 20 euro (incl. btw)
 • pH-verhoger (5 kg): vanaf ± 30 euro (incl. btw)
 • Chloortabletten (5 kg): vanaf ± 90 euro (incl. btw)

TIP: een overzicht van alle materialen en producten om de waterkwaliteit te meten en bij te stellen vind je in de webshop. Om zeker te zijn van een correcte wateranalyse schakel je best een zwembadspecialist in? Vergelijk gratis en vrijblijvend offertes van specialisten actief in je buurt via onze offertepagina.

 


Zwembadwater desinfecteren

Om veilig te kunnen zwemmen, moet je zwembadwater gedesinfecteerd worden. Zo worden alle schadelijke bacteriën en ziektekiemen gedood. Bovendien blijft je water op die manier mooi helder. Een overzicht van de meest gebruikte desinfecteringsmiddelen:

 

1. Desinfecteren met chloor

Dit is met voorsprong het meest gebruikte ontsmettingsmiddel in zwembaden. Je kan het manueel toevoegen aan je water in de vorm van korrels (oplossen in emmer met warm water) of tabletten (in een drijvende tablethouder of vlotter). Kies je voor een automatische doseerinstallatie? Dan gaat het om chloor in vloeibare vorm. Lees meer over chloor voor zwembaden.

Onderhoud: chloor aanvullen afhankelijk van het verbruik
aanschafprijs: gemiddeld € 15 à 50 (incl. btw)
Jaarlijkse kosten: gemiddeld € 100 à 250 (incl. btw)

 

2. Desinfecteren met UV-C lampen

Deze lampen werken op UV-licht. De straling die via deze lampen vrij komt, doodt de bacteriën en andere organismen. Een UC-C lamp wordt aan het einde van de technische installatie van het zwembad geplaatst. Zo wordt het zwembadwater constant via de pomp door het UV-C apparaat gestuurd en gedesinfecteerd.

Onderhoud: de UV-C lamp moet je doorgaans om de 2 jaar vervangen
aanschafprijs: gemiddeld € 250 à 2.500 (incl. btw)
Jaarlijkse kosten: gemiddeld € 50 (incl. btw)

 

3. Desinfecteren met zoutelektrolyse

Zwembadwater desinfecteren kan ook via een zoutelektrolyse apparaat. Bij het proces van zoutelektrolyse wordt chloride op een natuurlijke wijze aangemaakt vanuit zout. Dit proces wordt steeds herhaald waardoor je geen aandacht meer moet besteden aan het desinfecteren van het zwembadwater.

Onderhoud: de zoutcel moet je doorgaans om de 5 jaar vervangen
aanschafprijs: gemiddeld € 430 à 3.000 (incl. btw)
Jaarlijkse kosten: gemiddeld € 100 (incl. btw)

 

Laat je adviseren door een zwembadspecialist

Twijfel je op welke manier je je zwembad best ontsmet? Een zwembadspecialist kan je advies op maat geven. Zo ben je zeker van de beste oplossing voor jouw situatie. Ontvang en vergelijk vrijblijvend voorstellen via onze offerteservice. Ben je op zoek naar producten om zelf je zwembadwater te desinfecteren? Neem dan zeker een kijkje in onze webshop!

 


Zwembadwater (gedeeltelijk) verversen

Wanneer moet je zwembadwater verversen? Dat hangt vooral af van het type zwembad. Heb je een kleiner opzetzwembad zoals een Intex zwembad? Dan ververs je het water 1 keer per jaar beter volledig (in het voorjaar tijdens het zomerklaar maken). Heb je een groter zwembad? Dan is gedeeltelijk verversen al voldoende. Maar hoe vaak moet je dan water verversen in je zwembad? Een kort overzicht:

 

1. Bij het winter- en zomerklaar maken van je zwembad

Bij het winterklaar maken van je zwembad pomp je best 1/3 van je zwembadwater weg. Bij het zomerklaar maken in het voorjaar vul je dat deel dan weer bij met vers leidingwater.

 

2. Bij hoge temperaturen

nNets leuker dan een duik in je zwembad tijdens een hittegolf. Bij hoge temperaturen verdampt je water echter ook sneller. Ook dan moet je je zwembadwater verversen. De hoeveelheid is gelukkig kleinschalig. Wekelijks zo’n 3 à 5% is al voldoende.

 

3. Na een poolparty

Hoe vaker je je zwembad gebruikt, hoe je meer je het water zal moeten bijvullen. Hou je een poolparty? Dan mag je al rekenen op een waterverlies van een 10-tal centimeter. Dat verloren zwembadwater moet je dus vervangen.

 

4. Na het backwashen van je filter

Voor een goede werking van je filter moet je die regelmatig backwashen. Ook dan kan je tot 5 cm zwembadwater verliezen. Hou daar dus rekening mee!

 

Hoeveel kost het verversen van je zwembadwater?

Voor een goede waterkwaliteit gebruik je best leidingwater om je zwembadwater te verversen. De prijs hangt af van regio tot regio, maar in Vlaanderen betaal je gemiddeld 4,3 euro per 1.000 liter (1 m³), incl. btw. Hoeveel je uiteindelijk jaarlijks zal betalen, hangt echter sterk af van het weer, hoe intensief je je zwembad gebruikt, of je een zwembadafdekking gebruikt, …

 

 

zwembad onderhoud


 

Zwembad winter- en zomerklaar maken

Je zwembadwater analyseren en ontsmetten, grof vuil verwijderen, …: dat zwembadwater onderhoud moet regelmatig gebeuren tijdens het zwembadseizoen. Daarnaast heb je 2 keer per jaar ook het ‘grote onderhoud’, namelijk het winter- en zomerklaar maken van je zwembad. Wat omvat dat precies? We zetten het even op een rij:

 

1. Zwembad winterklaar maken (oktober of november)

 • waterniveau van het zwembad laten zakken
 • herprogrammering filter (winterinstelling)
 • overwinteringsproduct toevoegen om algen tegen te gaan
 • leidingen watervrij maken en pomp afsluiten
 • winterzeil aanbrengen

 

2. Zwembad zomerklaar maken (april)

 • waterzeil verwijderen en reinigen
 • technische installatie nakijken
 • waterniveau weer aanvullen met leidingwater
 • systeem opstarten (filter, verwarming, …)
 • zwembad grondig schoonmaken (bodem, oppervlakte en de randen)
 • wateranalyse en toevoegen van zwembad onderhoudsproducten

 

Schakel een zwembadspecialist in

Wil je zeker zijn van een zwembad in topvorm bij het begin en het einde van het zwemseizoen? Dan laat je het winter- en zomerklaar maken beter over aan een zwembadspecialist. Bovendien werken specialisten enkel met kwaliteitsvolle producten en heb je een aanspreekpunt bij eventuele problemen met je zwembad.

Richtprijs winter- en zomerklaar maken: vanaf gemiddeld 500 euro (incl. btw)

TIP: kies altijd voor een zwembadspecialist actief in je buurt. Zo beperk je de verplaatsingskosten tot een minimum. Vergelijk gratis voorstellen en offertes van zwembadspecialisten via het onderstaande offerteformulier:

 

5/5 - (1 vote)
 
Zwembad plaatsen?
Vraag vrijblijvend offertes aan & vergelijk
Nog geen reacties
5/5 - (1 vote)
Lees ook
zwembad plaatsen
Zwembad plaatsen
prijs zwembad
Prijs zwembad
zwembad chloor
Chloor zwembad
zwembad buiten
Buitenzwembad: mogelijkheden & materialen
zwembad in tuin overkapping
Zwembad in tuin
monoblock zwembad
Monoblok zwembad: info, prijzen & realisaties
tuin nieuwbouw
Tuin ophogen: stappenplan + kosten
wilde tuin aanleggen
Goedkoop tuin aanleggen