Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
by Buldit
Tuinplannen? Wij helpen jou.

Tuin betegelen: soorten tegels, plaatsing, ...

Je tuin is altijd een fijne plek om je in te bevinden in het voorjaar en de zomer. Maar mogelijk is jouw oase van rust nog niet helemaal naar wens en wil je je tuin graag (deels) betegelen. Welke mogelijkheden zijn er in dat geval? Hoeveel kosten deze opties? En kan je zelf je tuin betegelen of deze klus beter uitbesteden aan een vakspecialist? Je leest het hier.

Ga snel naar:
Soorten tuintegels
Tuin betegelen: 3 opties
Kosten tuin betegelen
Zelf tuin betegelen: stappenplan
Waarom kiezen voor een vakspecialist?
Vraag vrijblijvend offertes aan

 

 

Wat zijn de voordelen van mijn tuin betegelen?

Als je overweegt om je tuin te laten betegelen, zijn er een aantal voordelen om bij stil te staan. Ook in combinatie met allerlei planten, een gazon, … is betegelen een goede mogelijkheid. Zo geniet je optimaal van deze pluspunten:

 • Onderhoudsvriendelijk: een betegelde tuin vergt relatief weinig onderhoud. Een aantal planten in je tuin zorgen voor sfeer en dragen bij aan de biodiversiteit, maar je hebt geen supergroene vingers nodig op deze manier. Ook gaan tegels lang mee, waardoor je jarenlang een verzorgde tuin hebt.
 • Strakke uitstraling: het gebruik van tegels zorgt voor een strakke en moderne look van je tuin. Je kan kiezen voor allerlei soorten, kleuren en formaten van tegels. Klinkers of betonnen tegels, ze zorgen allemaal voor een andere sfeer in je tuin.
 • Oogt ruimtelijk: door je tuin deels te betegelen oogt deze vaak groter. Als je de tegels op een bepaalde manier legt, zorg je voor een optisch effect. De grootte van de stenen en de richting waarin ze liggen, kan ervoor zorgen dat je tuin een stuk groter lijkt dan dat hij daadwerkelijk is.

Wil je graag (een deel van) je tuin betegelen? Kom dan gratis en vrijblijvend in contact met meerdere vakspecialisten via onze offerteservice.

tuin laten betegelen

 

Soorten tuintegels

Tuintegels zijn er in veel verschillende soorten en maten. Zo is er voor ieder wel wat wils te vinden. Het ligt maar net aan de sfeer waarvoor je wil gaan en welke tegels passend zijn in jouw tuin. Er zijn in grote lijnen 4 verschillende soorten tuintegels:

 • Klinkers: klinkers zijn erg populair om bijvoorbeeld een terras mee aan te leggen. Ze zijn gemaakt van klei of beton en erg sterk. Ook kan je de klinkers in een bepaald verband laten leggen, waardoor je tuin optisch veel groter lijkt.
 • Keramische tegels: keramische tegels zijn slijt-, kras- en kleurvast. Hierdoor hoef je je dus nooit zorgen te maken over je tegels. De plaatsing is iets complexer, omdat de ondergrond erg vlak moet zijn. Maar een vakspecialist heeft hier ervaring mee en zo kan jij jarenlang genieten van een mooi betegelde tuin.
 • Betontegels: betontegels zijn grote en strakke tegels, vaak in een grijze kleur. De tegels zorgen voor een moderne look van je tuin en kunnen veel gewicht dragen. Wel zijn de tegels ietwat gevoelig voor vuil, maar ze zijn eenvoudig te reinigen.
 • Natuursteen: hierbij kan je kiezen uit bijvoorbeeld marmer of graniet, maar ook kasseien zijn gemaakt van natuursteen. Bij een tuin met natuursteen ziet je tuin er uniek uit. Geen enkele natuursteen tegel is exact hetzelfde. Natuursteen is duurzaam, stevig en onderhoudsarm.

Meer weten over het laten betegelen van je tuin? Kom vrijblijvend in contact met meerdere vakspecialisten. 

 

Tuin betegelen: 3 opties

Bij het bestraten van je tuin hoef je niet direct te denken aan een tuin met enkel en alleen verharding. Zo kan je ervoor kiezen om bijvoorbeeld een pad of terras aan te leggen. In grote lijnen zijn er 3 opties mogelijk voor het betegelen van je tuin:

 

OPTIE 1: terras betegelen

Bij het aanleggen van een terras is het gebruik van tegels een goede optie. Door de rest van je tuin niet te betegelen, creëer je een groot contrast tussen het terras en de rest van je tuin. Bij het aanleggen van je terras kan je kiezen voor bijvoorbeeld grote vierkante tegels of kleine klinkers.

 

OPTIE 2: tuinpad betegelen

Als je minder behoefte hebt aan veel tegels in je tuin, kan je alleen je tuinpad betegelen. Hierdoor heb je een verhard gedeelte in je tuin waarover je veilig kan lopen op natte dagen om je huis of bijvoorbeeld de schuur te bereiken. Maar je kan tegelijk wel de natuurlijke look van je tuin behouden.

 

OPTIE 3: oprit betegelen

Heb je een garage of wil je graag een plek voor je auto in de tuin? Dan kan je een oprit betegelen, waarop je auto kan staan. Een betegelde oprit zorgt ervoor dat je auto stabiel en stevig in je tuin staat en is bijvoorbeeld ook handig bij het uitladen van de boodschappen of vakantiespullen.

TIP: om je tuin te betegelen zijn er dus talloze opties mogelijk. Ga in gesprek met een vakspecialist om te kijken hoe je het beste jouw tuin kan laten betegelen. Vraag meerdere offertes aan en vergelijk.

 

terras betegelen

 

Kosten tuin betegelen

Je tuin betegelen brengt natuurlijk kosten met zich mee. Naargelang de oppervlakte, het soort tegels en de arbeidskosten kunnen de kosten flink verschillen. Een richtprijs is € 40 à 150 per m² (excl. btw, incl. plaatsing). Enkele richtprijzen per type tuintegels:

TegelsoortPrijs per vierkante meter (excl. btw, incl. plaatsing)
Klinkers€ 40 tot 80
Keramische tegels€ 80 tot 150
Betonnen tegels€ 50 tot 120
Natuursteen€ 50 tot 150

LET OP: de genoemde prijzen zijn slechts richtprijzen. Om te weten hoeveel je tuin betegelen exact gaat kosten, kan je het best meerdere voorstellen vergelijken. Vraag gratis en vrijblijvend meerdere offertes aan.

 

Zelf je tuin betegelen: stappenplan

Je voortuin betegelen is een klus die je eventueel zelf kan doen. Hiervoor is het wel handig om enige kennis en ervaring te hebben. Het is dan ook aan te raden om een stappenplan te volgen hiervoor:

 

STAP 1: tuin voorbereiden

Verwijder oude tegels en beplanting. Graaf 15 tot 20 cm grond uit. Hiervoor moet je wel een graafmachine huren. Plaats opsluitbanden langs de randen van je tuin. Hierdoor voorkom je dat je tegels gaan verschuiven of verzakken.

 

STAP 2: onderlaag aanbrengen

Vul het uitgegraven deel op met minstens 10 cm zand, maak dit nat en laat het minimaal een halve dag rusten. Bij bijvoorbeeld keramische tegels is een onderlaag van zand niet voldoende. Hierbij kiest een vakspecialist voor zand in combinatie met betongranulaat en een speciale mortel.

 

STAP 3: tuin betegelen

Nu kan je gaan betegelen. Hoe je de tegels precies plaatst is afhankelijk van het soort tegels. Ook kan je de tegels op een bepaalde manier plaatsen, waardoor je tuin optisch groter lijkt. Het is belangrijk om hierbij vooraf een goed plan op te stellen.

 

STAP 4: betegeling afwerken

Strooi zand over de tegels en veeg dit aan over alle tegels. Herhaal dit een aantal keer om te zorgen dat alles goed op zijn plek blijft liggen. Dit zorgt ervoor dat je tegels op een later moment niet meer verzakken en er vrijwel geen onkruid tussen de tegels komt.

 

Waarom kiezen voor een vakspecialist?

Je tuin betegelen vraagt dus om de nodige kennis. Ook vergt het veel tijd, voorbereiding en gespecialiseerd gereedschap. Kiezen voor een vakspecialist, heeft dan ook zeker een aantal voordelen:

 • Kennis & ervaring: een vakspecialist heeft ervaring met tuinen betegelen en weet precies welke stappen hij moet nemen. Binnen een aantal werkdagen heb je een betegelde tuin, afhankelijk van het formaat van je tuin natuurlijk.
 • Gereedschap: je hebt minstens een graafmachine nodig om je tuin goed te kunnen betegelen. Ook een trilplaat om je tegels aan te trillen is aan te raden. Een vakspecialist beschikt zelf over deze machines. Die hoef je dus zelf niet te huren.
 • Onderhoud: je kan de vakspecialist ook vragen om je tuin regelmatig te komen onderhouden. Zo hoef je daar zelf niet naar om te kijken. De vakspecialist weet ook hoe je tuin eruit ziet, omdat hij zelf de betegeling heeft gedaan.
 • Goede materialen: een expert beschikt over de allerbeste materialen en zal deze ook gebruiken voor jouw tuin. Zo weet je dat de tegels in je tuin van goede kwaliteit en in goede staat zijn. Uiteraard gaat alles qua materiaalkeuzes in overleg met jou.

Op zoek naar geschikte tuinaannemers in jouw buurt? Die vind je snel en eenvoudig door gewoon het gratis offerteformulier in te vullen. Start nu met vergelijken!

Beoordeel dit artikel
 
Terras, tuinpad, ... plaatsen of reinigen?
Vraag vrijblijvend offertes aan & vergelijk
Nog geen reacties
Beoordeel dit artikel
Lees ook
tuinpad klinkers
Soorten klinkers voor een tuinpad
prijs klinkers leggen per m2
Prijs klinkers leggen per m2
bestratingswerken
Bestratingswerken in de tuin: overzicht
keramische tuintegels
Keramische tuintegels
oprit aanleggen
Oprit aanleggen
aanleg tuinpad
Tuinpad aanleggen: materialen & kostprijs
klinkers leggen
Klinkerwerken
grastegels oprit voorbeeld
Grastegels: info, soorten en prijzen