Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
by Buldit
Tuinplannen? Wij helpen jou.

Tuinpad aanleggen: materialen & kostprijs

Om de verplaatsingen in de tuin te vergemakkelijken is een tuinpad erg handig. Bovendien vormen tuinpaden een mooie route langs de beplanting en verhogen zo de uitstraling van de tuin. Een tuinpad aanleggen kan met heel wat verschillende materialen.

 

Tuinpad aanleggen: populaire materialen

Wil je een tuinpad aanleggen, dan heb je heel wat mogelijkheden voor de materiaalkeuze. Hier vind je een overzicht van enkele frequent gebruikte materialen voor de aanleg van het tuinpad.

 

tuinpad aanleggen klinkers Klinkers voor een authentieke look

Een tuinpad in klinkers heeft een authentieke uitstraling en het risico op uitglijden is redelijk klein. Bovendien heb je niet veel onderhoudswerk aan klinkers. Een tuinpad in klinkers is erg stevig door de fundering die noodzakelijk is bij dit type tuinpad. Je kan kiezen tussen betonklinkers en kleiklinkers. Bij betonklinkers zijn er veel verschillende kleuren mogelijk, maar dit type is niet echt kleurvast. Kleiklinkers behouden dan weer wel goed hun kleur en door hun lage porositeit zullen mossen en algen er zich niet snel op kunnen hechten. Voor wie echt belang hecht aan een authentieke look, zijn getrommelde klinkers zeker het overwegen waard. De trommeltechniek houdt in dat de klinkers in een trommel geschud worden, waardoor de randen vlak gemaakt worden.

 

tuinpad grind Tuinpad aanleggen grind

Grind is doorgaans beschikbaar in de kleuren grijs, rood en beige. Dolomiet is een grindsoort met een warme gele kleur die ook vaak gebruikt wordt voor de aanleg van tuinpaden. Wil je een tuinpad aanleggen met grind, dan moet je eerst het pad uitgraven en aan de zijkanten boordstenen plaatsen. Om onkruidvorming tegen te gaan plaats je best een worteldoek vóór het plaatsen van de grindlaag. Vervolgens kan je na het aanbrengen van een laag stabilisé op het doek het grind aanbrengen. Grind is niet zo duur, maar je zal na een tijd wel het grind moeten aanvullen. De grindkorrels kunnen door het betreden van het tuinpad namelijk in het gazon terechtkomen. Let er dus op dat de steentjes niet in de grasmaaier belanden, anders kan de grasmaaier beschadigd worden!

 

tuinpad tegels Aanleg tuinpad met tegels

Ook met tegels kan je een mooi tuinpad aanleggen. Je kan bijvoorbeeld keramische tegels gebruiken, maar ook betontegels en tegels uit natuursteen behoren tot de mogelijkheden. Keramische tegels zijn erg onderhoudsvriendelijk en behouden goed hun kleur. Ze zijn wel redelijk duur en vereisen een ondergrond die stabiel en goed drainerend is, anders kunnen ze barsten. Betontegels geven je tuinpad een moderne uitstraling, zijn sterk en vorstbestendig. Hou er wel rekening mee dat olie en vet snel in beton trekken en dat er soms kalkuitbloei kan ontstaan in vochtige periodes. Tegels uit natuursteen zijn er in veel varianten en de afwerkingsmogelijkheden zijn erg uitgebreid. Ze zijn redelijk duur, maar ze gaan wel erg lang mee en passen zowel bij landelijke als moderne tuinen.

 

houtsnippers voor tuinpad De natuurlijke uitstraling van hout

Of het nu voor een terras, een tuinafsluiting of een tuinpad is: hout is een veelgebruikt materiaal bij het aanleggen van de tuin. De natuurlijke en authentieke uitstraling past goed bij de beplanting, waardoor de tuin een harmonieuze plek wordt. Als je ervoor opteert om een tuinpad te plaatsen met houten planken, heb je veel keuze qua houtsoorten, bijvoorbeeld bankirai, ipé of geïmpregneerd grenenhout. Let wel op voor algenvorming; dit kan ervoor zorgen dat het tuinpad glibberig wordt. Je kan de algen verwijderen door de planken goed te schrobben en je kan ook een algendodend middel inzetten. Je kan ook voor een tuinpad met houtsnippers kiezen (zie foto). Dit is erg aangenaam om op te lopen en geeft een echt natuurlijke uitstraling.

 

Breedte tuinpad kiezen

Als je van plan bent om een tuinpad aan te leggen, moet je ook inschatten hoe breed het pad moet zijn. De breedte zal vooral afhangen van het gebruik van het pad. Leidt het pad bijvoorbeeld naar een tuinhuis, dan kies je best voor een breed pad zodat je makkelijk gereedschap kan transporteren. Als het tuinpad alleen bestemd is voor een wandeling in de tuin, dan hoeft het natuurlijk niet zo breed te zijn. Doorgaans ligt de breedte van een tuinpad tussen 80 en 120 centimeter.

tuinpad aanleggen

 

Tuinpad aanleggen prijs

De prijs voor het aanleggen van een tuinpad is natuurlijk afhankelijk van het gekozen materiaal. Hier vind je alvast enkele richtprijzen. Voor het laten uitvoeren van klinkerwerken mag je je verwachten aan een prijs tussen 40 en 85 euro per vierkante meter. Wil je een tuinpad aanleggen met grind, dan mag je je verwachten aan een prijs tussen 30 en 50 euro per vierkante meter. Voor tegelwerken varieert de prijs per m2 tussen 50 en 150 euro, afhankelijk van het type tegel (keramische tegels, beton of natuursteen). Ook bij hout hangt de kostprijs natuurlijk sterk af van de gekozen soort: tropisch hardhout dat lang meegaat zal een pak duurder zijn dan hout met een korte levensduur. Gemiddeld ligt de prijs tussen 35 en 150 euro per vierkante meter.

 

Beoordeel dit artikel
 
Terras, tuinpad, ... plaatsen of reinigen?
Vraag vrijblijvend offertes aan & vergelijk
Nog geen reacties
Beoordeel dit artikel
Lees ook
oprit aanleggen
Oprit aanleggen
bestrating tuin
Sierbestrating aanleggen: info, realisaties & prijzen
grastegels oprit voorbeeld
Grastegels: info, soorten en prijzen
tuin-laten-betegelen
Tuin betegelen: soorten tegels, plaatsing, ...
prijs klinkers leggen per m2
Prijs klinkers leggen per m2
keramische tuintegels
Keramische tuintegels
tuinpad klinkers
Soorten klinkers voor een tuinpad
klinkers leggen
Klinkerwerken