Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
by Buldit
Tuinplannen? Wij helpen jou.

Oprit aanleggen

Een oprit bepaalt in grote mate het uitzicht van je woning. Je kan dan ook kiezen uit tal van materialen: grind, tegels, klinkers, kasseien, beton, … Maar hoeveel kost een oprit aanleggen per m² ongeveer? Waarmee moet je zeker rekening houden? En kan je zelf je oprit leggen of schakel je beter een vakman in? Je ontdekt het allemaal in dit artikel!

Ga snel naar:
Oprit aanleggen: materialen
Hoe oprit aanleggen?
Mogelijke valkuilen
Zelf leggen of laten leggen?
Vraag vrijblijvend offertes aan

 

 

Oprit aanleggen: prijs per m²

Hoeveel betaal je gemiddeld voor het aanleggen van je oprit per m²? Die kosten hangen vooral af van het gekozen materiaal, de vereiste opbouw, de voorbereidende werken en de afwerking, … Een kort overzicht van de prijzen per m²:

Type opritGemiddelde prijs per m² (excl. btw, incl. plaatsing)
Klinkers€ 35 - 100
Grind / steentjes€ 25 - 110
Beton€ 40 - 100
Grasdallen€ 30 - 45
Tegels€ 30 - 150

Je oprit laten aanleggen? Vraag dan zeker offertes aan bij meerdere vakmannen in je buurt. Zo kan je niet alleen totaalprijzen, maar ook adviezen, mogelijke materialen, werkwijzen, uitvoertermijnen, … vergelijken. Start je aanvraag hier!

 

aanleg oprit

 

Oprit aanleggen: mogelijke materialen

De belangrijkste keuze bij de aanleg van je oprit is ongetwijfeld het materiaal. Ga je voor een strakke, gepolierde betonvloer, waterdoorlatende grasdallen of voor klassieke klinkers? Door het juiste materiaal te kiezen, ben je zeker van een oprit die perfect aansluit bij jouw woning en wensen. Een kort overzicht van de verschillende mogelijkheden:

1. Klinkers

Met klinkers kan je vele kanten uit. Ze zijn verkrijgbaar in beton of klei en ook in verschillende kleuren en formaten. Betonklinkers zijn iets goedkoper en ze zijn tegelijk bestand tegen een zware belasting. Daartegenover staat dat kleiklinkers een unieke, natuurlijke charme hebben en minder snel vuil vangen. Bovendien zijn kleiklinkers tot in de kern gekleurd, waardoor je geen verkleuring krijgt na verloop van tijd.

Richtprijs betonklinkers: 35 à 90 euro per m², excl. btw, incl. plaatsing. Ontvang gratis offertes op maat.
Richtprijs kleiklinkers: 50 à 100 euro per m², excl. btw, incl. plaatsing. Ontvang gratis offertes op maat.

2. Grind / steentjes

Wil je een oprit aanleggen die waterdoorlatend is? Dan is grind een goede optie. Die steentjes dekken een brede lading en zijn verkrijgbaar in meerdere types (dolomiet, Ardenner split, …), korrelgroottes, kleuren, vormen, … Je kan ze direct laten storten op een verharde ondergrond met een fundering, maar speciale grindmatten zijn aangewezen om de steentjes op hun plaats te houden en spoorvorming te vermijden.

Richtprijs grind / steentjes: 25 à 110 euro per m², excl. btw, incl. plaatsing. Ontvang gratis offertes op maat.

3. Beton

Naast tegels van beton kan je ook kiezen voor een massieve betonvloer voor je oprit. Je kan zo’n betonvloer laten polieren, maar ook printbeton (met de look van een ander materiaal) of uitgewassen en geborsteld beton (ruwer en met een licht reliëf) zijn mogelijk. Let op: voor een oprit heb je wel een minimale dikte van 15 cm nodig met een dubbel wapeningsnet. Zo ben je zeker dat je beton oprit het gewicht van je auto aankan.

Richtprijs beton oprit: 40 à 100 euro per m², excl. btw, incl. plaatsing. Ontvang gratis offertes op maat.

4. Grasdallen

Naast grind kan je je oprit ook waterdoorlatend aanleggen met grasdallen. Dat zijn holle tegels (doorgaans met honingraatstructuur) in kunststof of beton. Zo krijg je een stevige, duurzame verharding voor je oprit die tegelijkertijd ecologisch is en het water in de grond laat sijpelen. Bovendien zijn grasdallen sneller te plaatsen dan de meeste andere materialen. Wil je dus goedkoop je oprit aanleggen? Dan zijn zulke grastegels zeker een interessante piste om te overwegen.

Richtprijs grasdallen: 30 à 45 euro per m², excl. btw, incl. plaatsing. Ontvang gratis offertes op maat.

5. Tegels

Een budgetvriendelijke keuze zijn betontegels, maar ook tegels in natuursteen zijn populair. Die laatste zijn een stuk duurder, maar zorgen voor een authentieke en unieke uitstraling. Bovendien heb je met natuursteen ook meer mogelijkheden qua kleur en afwerking (gevlamd, getrommeld, gehamerd, …).Voor welk type tegels je ook kiest, je bent zeker van een sterke, slijtvaste oprit waar je jarenlang van kan genieten.

Richtprijs tegels: 30 à 150 euro per m², excl. btw, incl. plaatsing. Ontvang gratis offertes op maat.

 

Welk materiaal kies ik best voor de aanleg van mijn oprit?

Dat hangt vooral van je budget, je woning en je persoonlijke wensen af. Let op: in sommige gemeentes is de aanleg van een waterdoorlatende oprit verplicht. Contacteer dus zeker op voorhand de dienst Ruimtelijke Ordening van je gemeente. Samen met je vakman kan je dan verder nagaan wat de opties zijn voor het aanleggen van jouw oprit.

Advies op maat nodig? Je kan snel, eenvoudig en vrijblijvend meerdere vakmannen contacteren via onze offerteservice.

 

Hoe oprit aanleggen?

Een oprit leggen vergt een correcte, zorgvuldige opbouw. Hoe gaat een vakman precies te werk? De belangrijkste stappen op een rij:

 1. Egale ondergrond creëren

  Eerst en vooral graaft een vakman de ondergrond voor je oprit uit. Meestal gaat het om een diepte van ongeveer 30 cm, met een hellingsgraad van 1 à 2 cm per meter voor een goede afwatering. Die egale ondergrond is essentieel voor een correcte opbouw van je oprit.

 2. Fundering aanleggen

  Verzakkingen en ongelijkheden op je oprit zijn uiteraard uit den boze. Daarom zorgt een vakman voor een stabiele fundering van 20 à 25 cm. Doorgaans gaat het om een laag steenpuin met daarbovenop een egalisatielaag van zand(cement), fijn grind, mortel, … (afhankelijk van het gekozen materiaal).

 3. Bestrating plaatsen

  Op de egalisatielaag plaatst de vakman dan de bestrating zelf. De duur van de werken hangt sterk af van het materiaal. Zo gaat de plaatsing van grasdallen (vaak machinaal) erg snel, terwijl klinkers leggen een erg arbeidsintensieve klus is. Met een trilplaat kan hij de bestrating verder verankeren in de egalisatielaag.

 4. Oprit afwerken

  De afwerking van de oprit hangt samen met de gekozen bestrating. Bij steentjes als dolomiet zijn bv. boordstenen of kasseien nodig om het grind mooi bijeen te houden. Grasdallen vult een vakman dan weer op met een mengsel van teelaarde, kleikorrels, zand, … Bij tegels gebruikt hij opsluitbanden om te verhinderen dat ze gaan verschuiven door het grote gewicht van je wagen.

Op zoek naar een vakman in je buurt? Via onze offertepagina kan je vrijblijvend advies en prijzen op maat aanvragen. Ontvang nu meerdere voorstellen voor de aanleg van jouw oprit!

 

Mogelijke risico’s en valkuilen

Een oprit (her)aanleggen is geen klus waar je halsoverkop aan begint. Wil je na de plaatsing onaangename verrassingen vermijden? Dan moet je zeker rekening houden met de volgende valkuilen:

 • Geen vergunning aanvragen: in de meeste gevallen heb je een vergunning nodig om een oprit aan te leggen. Al zijn er in bepaalde situaties wel vrijstellingen mogelijk (bv. oprit in de zijtuin). In sommige gemeentes is het dan weer verplicht om een oprit aan te leggen die waterdoorlatend is. Vergeet dus zeker niet om op voorhand langs te gaan bij je gemeente.
 • Verkeerde opbouw: respecteer je de vereiste opbouw van je oprit niet? Dan kan je op termijn te maken krijgen met verzakkingen, bestrating die begint te verschuiven door het gewicht van je wagen, …
 • Slechte afwatering: waterplassen op je oprit kunnen op termijn voor schade aan je bestrating zorgen. Daarom mag je oprit niet waterpas zijn en heb je een afschot van minstens 1 à 2 cm per lopende meter nodig. Gaat het om een erg drassige ondergrond? Dan kunnen ook extra drainagemaatregelen nodig zijn.
 • Kleurverschillen: het is belangrijk om het aantal klinkers, betontegels, kilo’s grind, … goed in te schatten. Moet je namelijk materiaal extra bestellen? Dan loop je het risico op kleurverschillen.
 • Verkeerd formaat of dikte: koop je zelf materialen aan? Zorg dan dat je tegels of stenen het juiste formaat en een voldoende dikte hebben. Vraag altijd goed na bij je leverancier of het gekozen materiaal geschikt is voor een oprit en een groot gewicht kan dragen.

 

Zelf oprit leggen of laten leggen?

Een oprit (her)aanleggen vergt de nodige ervaring en ook gespecialiseerde apparatuur. Ben je een doorgewinterde klusser? Dan kan je eventueel zelf je oprit leggen, maar in de meeste gevallen doe je best een beroep op een vakman. Zo ben je 100% zeker van…

 • Advies op maat: welke materialen passen het best bij jouw woning, wensen én budget? Hoeveel klinkers, tegels, … moet je bestellen? Hoe diep moet je je ondergrond uitgraven? Een vakman geeft je gericht advies op maat van a tot z.
 • Correcte opbouw & plaatsing: een vakman zorgt voor een optimale opbouw van jouw oprit, afgestemd op jouw ondergrond. Ook de bestrating zelf legt hij aan volgens de regels van de kunst.
 • Hoogwaardige materialen: vakmannen werken met kwaliteitsvolle klinkers, tegels, grasdallen, … Zo ben je zeker van een lange levensduur van je oprit. Bovendien kunnen ze die materialen ook vaak aan een scherpere prijs inkopen dan particulieren.
 • Geen machines huren: voor een correcte aanleg van een oprit heb je doorgaans een graafmachine, trilplaat, … nodig. Werk je samen met een vakman? Dan hoef je deze machines niet zelf te huren.
 • Verlaagd btw-tarief: is je woning minstens 10 jaar oud? En verbindt de oprit jouw woning rechtstreeks met de openbare weg? Dan betaal je slechts 6% btw als je samenwerkt met een vakman.

CONCLUSIE: wil je jezelf heel wat tijd en moeite besparen? En ook genieten van het verlaagde btw-tarief? Dan loont het sterk om een vakman in te schakelen. Bovendien ben je op die manier ook zeker van een optimale plaatsing met uitsluitend hoogwaardige materialen. Contacteer nu vakmannen in je buurt!

Beoordeel dit artikel
 
Terras, tuinpad, ... plaatsen of reinigen?
Vraag vrijblijvend offertes aan & vergelijk
Nog geen reacties
Beoordeel dit artikel
Lees ook
bestrating tuin
Sierbestrating aanleggen: info, realisaties & prijzen
prijs klinkers leggen per m2
Prijs klinkers leggen per m2
grastegels oprit voorbeeld
Grastegels: info, soorten en prijzen
tuinpad klinkers
Soorten klinkers voor een tuinpad
keramische tuintegels
Keramische tuintegels
aanleg tuinpad
Tuinpad aanleggen: materialen & kostprijs
bestratingswerken
Bestratingswerken in de tuin: overzicht
klinkers leggen
Klinkerwerken