Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
by Buldit
Tuinplannen? Wij helpen jou.

Klinkerwerken

Klinkers kunnen voor zowel voor de aanleg van terrassen als opritten gebruikt worden. Ze zijn stevig en zorgen voor een charmante uitstraling van de bestrating. Het uitvoeren van klinkerwerken vraagt wat handigheid, maar je kan er zeker aangename resultaten mee bereiken.

 

Mogelijkheden

soorten klinkers Soorten klinkers voor klinkerwerken

Bij het kiezen van klinkers voor een tuinpad of oprit heb je de keuze tussen betonklinkers en kleiklinkers. Kleiklinkers, ook bekend als keramische klinkers, hebben dankzij hun lage porositeit maar weinig last van algen en mossen. Ze kunnen goed tegen vriestemperaturen en behouden ook goed hun kleur. Aangezien betonklinkers minder kleurvast zijn, kunnen ze voorzien worden van een minerale beschermingslaag. Dankzij deze laag blijven de klinkers langer in goede staat. Betonklinkers zijn iets goedkoper dan kleiklinkers. Beide types zijn verkrijgbaar in heel wat kleuren.

 

 

getrommelde klinkers Getrommelde klinkers

Wie een authentieke look wil voor de bestrating in de tuin, kan kiezen voor getrommelde klinkers. Bij het trommelen worden de klinkers over elkaar gegooid in een trommelmachine zodat er kleine stukjes van de randen afbreken. Het trommelen moet wel nauwkeurig gebeuren zodat er geen te grote stukken afbreken. Deze techniek zorgt voor een verouderde en dus authentiekere look van de klinkers. Een gevolg van het trommelen is dat de voegen tussen de klinkers wat onregelmatiger zullen zijn. Als je bij het uitvoeren van klinkerwerken voor deze techniek kiest, zal je dus ook wat meer voegsel moeten voorzien.

 

 

elleboogverband klinkers Legverband

Een leuk aspect aan het uitvoeren van klinkerwerken is dat je de klinkers in heel wat verschillende patronen kan plaatsen. Hiermee kan je een mooi artistiek effect geven aan de bestrating. Er bestaan veel mogelijke legverbanden, maar het halfsteensverband is hier de klassieker: om de rij wordt er een halve steen opgeschoven. Een ander populair legverband voor klinkers is het blokverband, waarbij de stenen vaak drie aan drie of vier aan vier haaks op elkaar worden geplaatst. Op de foto zie je een voorbeeld van een oprit in klinkers aangelegd in elleboogverband.

 

 

Klinkers leggen

Om een stevige bestrating te bekomen zal er een stabiele ondergrond nodig zijn. Daarvoor wordt er doorgaans een klinkerbed uitgegraven met een diepte van 20 centimeter, vermeerderd met de dikte van de klinker. Vervolgens worden de kantopsluitingen geplaatst in beton, en in het klinkerbed wordt met stabilisé een funderingslaag van 10 à 15 centimeter gelegd. Nadat deze laag is aangetrild, wordt er met fijnkorrelig zand een straatlaag van zo’n 5 centimeter dik gelegd. Deze moet oneffenheden opvangen. In de laatste fase worden de klinkers gelegd en aangetrild en vervolgens worden de voegen opgevuld met zand voor een mooi eindresultaat.

klinkerwerken

 

Prijs klinkerwerken

Voor het laten uitvoeren van klinkerwerken beginnen de prijzen bij ongeveer 40 euro per vierkante meter, maar de kostprijs kan oplopen tot 85 euro per vierkante meter. De totale oppervlakte van de bestrating, de gekozen soort klinker en de afwerking zullen een sterke invloed hebben op de uiteindelijke prijs van de klinkerwerken.

 

3.6/5 - (5 votes)
 
Terras, tuinpad, ... plaatsen of reinigen?
Vraag vrijblijvend offertes aan & vergelijk
Nog geen reacties
3.6/5 - (5 votes)
Lees ook
bestrating tuin
Sierbestrating aanleggen: info, realisaties & prijzen
grastegels oprit voorbeeld
Grastegels: info, soorten en prijzen
prijs klinkers leggen per m2
Prijs klinkers leggen per m2
oprit aanleggen
Oprit aanleggen
tuinpad klinkers
Soorten klinkers voor een tuinpad
keramische tuintegels
Keramische tuintegels
aanleg tuinpad
Tuinpad aanleggen: materialen & kostprijs
bestratingswerken
Bestratingswerken in de tuin: overzicht