Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
by Buldit
Tuinplannen? Wij helpen jou.

Keramische tuintegels

Keramische tegels zijn niet alleen erg geschikt voor binnen, maar ook voor buiten. Ze kosten iets meer dan betontegels, maar je bent wel zeker van kleur- en krasvaste en nagenoeg onderhoudsvrije tegels voor je terras, tuinpad, … Uit welke uitvoeringen kan je kiezen? Wat is de gemiddelde prijs per m²? En wat zijn de mogelijke valkuilen bij de plaatsing van keramiek tuintegels? Je ontdekt het hier!

Ga snel naar:
Welke mogelijke uitvoeringen?
Prijs keramische tuintegels
Mogelijke valkuilen bij plaatsing
Zelf plaatsen of met een vakman?
Vergelijk vrijblijvend offertes op maat

 

 

Waarom keramische tuintegels leggen?

Keramische tegels bestaan uit een mengeling van klei, zand, bindmiddelen en toeslagstoffen. Door de toevoeging van pigmenten zijn zulke buitentegels tot in de kern gekleurd. Naast die kleurvastheid kan je met keramiek tuintegels ook nog rekenen op de volgende voordelen…

 • Lange levensduur: keramische buitentegels zijn erg hard en ook krasbestendig. Dankzij hun slijtvaste toplaag gaan ze erg lang mee.
 • Onderhoudsvriendelijk: in tegenstelling tot bij een houten terras moet je na verloop van tijd niet met olie of beits aan de slag. Het volstaat ruimschoots om de keramiek tegels op tijd en stond schoon te maken met water, een schuurborstel, een neutrale zeep, …
 • Mos- en vuilwerend: door de harde en gladde toplaag van een keramische tuintegel kan vuil niet in het oppervlak dringen. Algen, mossen, … hechten zich dus moeilijk, waardoor de buitentegels er langer proper uitzien.
 • Brede waaier aan prints: er bestaat een heel scala aan decoratieve prints voor keramische tegels, ook voor buiten. Wil je bv. de voordelen van keramiek koppelen aan de charme van hout? Ga dan voor tuintegels met een houtlook. Ook buitentegels met de look van beton, natuursteen, leisteen, basalt, … zijn mogelijk.

Wil je graag keramische tuintegels leggen? Vergelijk dan zeker de voorstellen van meerdere vakmannen actief in je buurt. Start je aanvraag hier!

keramische tuintegels

 

Mogelijke uitvoeringen van keramische tuintegels

Ga je voor keramische terrastegels? Dan kan je makkelijk een tegel vinden die in het verlengde ligt van je interieur. Zo vloeien je binnen- en buitenomgeving naadloos in elkaar over. Er bestaat namelijk een brede waaier aan uitvoeringen van tuintegels in keramiek. Een overzicht van de belangrijkste keuzemogelijkheden:

 

1. Kleuren

Binnen de verschillende prints van buitentegels in keramiek heb je ook tal van kleuren. Houtlook tuintegels kan je bv. verkrijgen in bruine of grijze kleuren, in blekere of donkere tinten, … Ook de imitaties van andere materialen als beton of natuursteen kan je kopen in meerdere kleurschakeringen.

 

2. Decoratieve prints

Heb je laminaat of parket liggen in je woning? Dan zijn keramische tegels met een houtlook ideaal om één mooi, stijlvol geheel te creëren. Hetzelfde geldt voor andere materialen als verschillende soorten natuursteen, beton, … Je vindt sowieso een keramische terrastegel die harmonieert met je binnenvloer.

 

3. Afmetingen

Keramische tuintegels zijn in verschillende afmetingen beschikbaar, afhankelijk van de gewenste uitstraling. Zo komen vierkante keramische terrastegels van 60 x 60 cm vaak voor, maar ook rechthoekige tegels van 120 x 30 cm zijn courant. Zeker bij keramische tuintegels met een houtlook. Ook de dikte van de buitentegels kan variëren van 2 cm tot 4 cm. Let op: de plaatsingswijze verschilt afhankelijk van die dikte.

 

4. Structuur

Keramische buitentegels hebben meestal een gladder oppervlak. Zo kan vuil zich ook moeilijker hechten en kan je groene aanslag heel makkelijk verwijderen. Toch kan je ook keramische tegels kiezen met een bepaald reliëf (bv. om de houtlook nog realistischer te doen lijken) en ook een grovere structuur. Zo krijg je een grotere antislip-werking.

 

Vergelijken loont: vraag voorstellen aan bij meerdere vakmannen!

Wil je een breed overzicht van de mogelijke keramische tegels voor jouw terras, tuinpad, …? Neem dan zeker contact op met meerdere vakmannen actief in je buurt. Niet elke specialist zal namelijk hetzelfde aanbod aan keramiek tuintegels hebben. Bovendien kan je op die manier ook hun prijzen, adviezen, uitvoertermijnen, … gericht vergelijken.

Meerdere vakmannen in je buurt contacteren? Je kan gratis en vrijblijvend advies en prijzen op maat aanvragen bij verschillende specialisten via onze offerteservice.

 

Prijs keramische tuintegels

De kosten voor keramische tuintegels hangen vooral af van het type tegel, de uitvoering, de kwaliteit, … Enkel voor de buitentegels zelf mag je rekenen op 30 à 95 euro per m² (incl. btw). Laat je tuintegels leggen door een vakman? Dan kom je uit op een richtprijs van 75 à 145 euro per m² (excl. btw en incl. plaatsing).

BELANGRIJK: dit is slechts een richtprijs. Ben je benieuwd naar een precieze totaalprijs voor jouw project? Vraag dan zeker offertes aan bij meerdere vakmannen in je buurt. Zo vergelijk je niet alleen hun tarieven, maar ook hun aanbod aan tuintegels, de plaatsingsmethode, … Start je aanvraag hier!

 

keramische tuintegels houtlook

 

Mogelijke valkuilen bij de plaatsing

Wil je keramische tegels leggen in je tuin? Dan moet je rekening houden met enkele belangrijke aandachtspunten. De plaatsing van zulke buitentegels is namelijk een precieze klus die de nodige voorbereiding vraagt. Welke grote valkuilen moet je zeker vermijden?

 

 1. Verkeerde ondergrond voor de buitentegels

  Om verzakkingen, barsten in de tegels, … te vermijden, is het belangrijk om te zorgen voor een stabiele, goed gedraineerde ondergrond. Die ondergrond verschilt bovendien per type tegel. Voor keramische tuintegels van 2 cm dik is stabilisatiezand (stabilisé) bv. ideaal. Bij tegels van 4 cm dik (met een onderlaag van beton) volstaat dan weer een gewoon zandbed met een beetje cement in de bovenste laag.

 2. Onvoldoende afschot voor de waterafvoer

  Het is belangrijk dat regenwater van je terras kan vloeien. Daarom is een gemiddelde hellingsgraad van 2% nodig. Dat komt ongeveer neer op 1 cm afschot per meter van je terras. Een ervaren vakman houdt hier zeker rekening mee.

 3. Niet genoeg ruimte tussen de tegels

  Een ervaren vakman gebruikt meestal afstandshouders of tegelkruisjes bij het leggen van keramische tuintegels. Tussen de tegels is namelijk een afstand nodig van minstens 3 mm. Anders kan je te maken krijgen met schade door het krimpen en uitzetten van de buitentegels door de weersomstandigheden.

 4. Te weinig tegels aankopen

  Een vakman meet je terras, tuinpad, … eerst nauwgezet op. Hij schat het aantal te bestellen tegels ook altijd iets ruimer in. Sommige buitentegels zal hij namelijk moeten afzagen, met verlies tot gevolg. Door het aantal tegels goed in te schatten, moet hij er later geen bijbestellen. En zo vermijdt hij het risico op een eventueel kleurverschil.

Zeker zijn van een correcte plaatsing? Een gespecialiseerde plaatser houdt rekening met al deze aandachtspunten. Kom gratis en vrijblijvend in contact met meerdere vakmannen in je buurt!

 

Zelf buitentegels plaatsen of met een vakman?

Keramische buitentegels kan je zelf plaatsen, maar je kan zo’n arbeidsintensieve klus ook overlaten aan een vakman. We zetten kort beide opties op een rij!

 

OPTIE 1 = zelf keramische tuintegels leggen

Ben je een ervaren doe-het-zelver? Dan kan je gewoon keramische tuintegels kopen in een doe-het-zelfwinkel. Zo betaal je enkel voor je materialen en spaar je de arbeidskosten van een vakman uit. Let op: bij de plaatsing loop je best in een wijde boog om enkele valkuilen heen. Zo vermijd je latere verzakkingen, gebarsten tegels door vriesweer, …

 

OPTIE 2 = keramische tuintegels laten leggen

Wil je 100% zeker zijn van een optimale plaatsing van je keramische buitentegels? Dan is een vakman inschakelen nog altijd de beste keuze. Dankzij zijn expertise en ervaring kan je rekenen op…

 • Advies op maat: welk type buitentegel in keramiek kies jij het best? Welke uitvoeringen passen bij jouw smaak en woning? Hoe bereid je de ondergrond voor je tegels het beste voor? Een vakman geeft je graag advies op maat van jouw project.
 • Correcte plaatsing: op basis van de dikte van de keramische tegels zorgt een vakman voor een stabiele, goed drainerende onderlaag van stabilisé, een zandbed, … Hij let ook op andere aandachtspunten als voldoende afschot, genoeg ruimte tussen de tegels, …
 • Vlotte werkzaamheden: een vakman plaatst je terras, tuinpad, … niet alleen volgens de regels van de kunst, maar ook snel en efficiënt. Hij beschikt dan ook over gespecialiseerd gereedschap en machines als een trilplaat om de ondergrond voor te bereiden.
 • Buitentegels van topkwaliteit: gespecialiseerde plaatsers werken enkel met hoogwaardige keramische tuintegels. Zo geniet je gedurende vele jaren van je nieuwe terras.
 • Verlaagd btw-tarief: grenst je nieuwe terras aan je woning? Dan betaal je slechts 6% btw in plaats van 21% op alle materiaal- en arbeidskosten.

Vrijblijvend in contact komen met vakmannen in je buurt? Dat is heel eenvoudig. Daarvoor moet je alleen ons offerteformulier invullen!

Beoordeel dit artikel
 
Terras, tuinpad, ... plaatsen of reinigen?
Vraag vrijblijvend offertes aan & vergelijk
Nog geen reacties
Beoordeel dit artikel
Lees ook
grastegels oprit voorbeeld
Grastegels: info, soorten en prijzen
aanleg tuinpad
Tuinpad aanleggen: materialen & kostprijs
bestrating tuin
Sierbestrating aanleggen: info, realisaties & prijzen
tuinpad klinkers
Soorten klinkers voor een tuinpad
klinkers leggen
Klinkerwerken
oprit aanleggen
Oprit aanleggen
bestratingswerken
Bestratingswerken in de tuin: overzicht
prijs klinkers leggen per m2
Prijs klinkers leggen per m2