Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
by Buldit
Tuinplannen? Wij helpen jou.

Terrastegels: materialen en prijzen

Terrastegels zijn een klassieker als bestrating voor het terras. Ze zijn beschikbaar in allerlei materialen, afmetingen en afwerkingen zodat je zeker een geschikte tegel voor jouw terras vindt. In dit artikel vind je een overzicht van de meest gebruikte materialen voor het vervaardigen van buitentegels en hun prijzen per m2.

Snel naar: terrastegels uit keramiek, hout, beton, natuursteenaandachtspunten bij kiezen terrastegels

 

Populaire materialen voor terrastegels

keramische terrastegels plaatsen 1) Keramische terrastegels

Tegels uit keramiek zijn beschikbaar in heel wat kleuren en ze behouden hun kleur ook erg lang. Bovendien kunnen ze op heel wat decoratieve manieren afgewerkt worden. Dankzij het gladde oppervlak kunnen mossen en algen zich niet makkelijk vasthechten. Zo blijven de tegels langer proper maar deze gladheid is natuurlijk ook een nadeel, zeker bij regenweer.

Een groot voordeel van keramische tegels is hun onderhoudsvriendelijkheid. Kwaliteitstegels zijn namelijk niet of nauwelijks poreus. Dit betekent dat het vuil niet makkelijk in de tegels zal trekken, wat een schoonmaakbeurt aanzienlijk vergemakkelijkt.

Prijs (incl. plaatsing): vanaf 80 euro per m2

 

houten tegels terras 2) Hout voor een authentieke look

Een houten terras past door zijn authentieke en warme uitstraling bij zowat elke woonstijl. Bij houten terrassen denk je misschien aan lange evenwijdige terrasplanken, maar er bestaan ook terrastegels uit hout. Hiermee kan je mooie patronen creëren en je kan het hout ook op verschillende manieren afwerken.

Er zijn veel houtsoorten die geschikt zijn voor buitengebruik. Aangezien een terras heel wat te verduren krijgt onder de weersomstandigheden, kies je best voor een redelijk harde houtsoort die toch makkelijk te bewerken is. Hou bij houten terrastegels ook rekening met enig onderhoud (beitsen, oliën,…).

Prijs (incl. plaatsing): vanaf 50 euro per m2

terras aanleggen met betontegels 3) Betontegels terras

Betonnen tegels zijn redelijk goedkope terrastegels, erg stevig en goed bestand tegen vorst. Het is wel belangrijk om de tegels van een beschermende coating te voorzien. Anders zal het materiaal redelijk snel vocht en vuil opnemen, wat niet gunstig is voor de schoonmaak.

Qua uitvoering van betonnen terrassen kan je bijvoorbeeld kiezen voor standaard betontegels maar ook gepolierd beton is interessant. Bij deze laatste optie wordt het beton naadloos gestort, maar eens het gedroogd is, kan je er voegen in slijpen. Zo lijkt het alsof je gewoon betontegels hebt liggen, maar je hebt geen last van onkruid tussen de tegels. Bovendien kan je dan zelf de afmetingen van de ’tegels’ bepalen.

Prijs (incl. plaatsing): vanaf 60 euro per m2

natuursteen buitentegels 4) Stijlvolle terrastegels uit natuursteen

Met terrastegels uit natuursteen kies je voor een erg stijlvolle afwerking die makkelijk te onderhouden is. Er bestaan heel wat soorten natuursteen. Voor het terras zijn onder meer tegels uit basalt, graniet en leisteen populair. Een nadeel van deze bestrating is dat het meestal redelijk duur is. De precieze prijs is natuurlijk sterk afhankelijk van de soort natuursteen.

Aangezien het om een natuurlijk materiaal gaat, kunnen er kleine oneffenheden en kleurverschillen zijn. Sommigen beschouwen dit als een nadeel, terwijl anderen net vinden dat dit de natuurlijke charme van de tegels beklemtoont.

Prijs (incl. plaatsing): vanaf 85 euro per m2

 

Naast bovengenoemde materialen zijn er nog andere mogelijkheden. Ook uit rubber en composiet kunnen bijvoorbeeld terrastegels vervaardigd worden. Rubberen tuintegels zijn redelijk zacht en dus vooral interessant als er vaak kinderen op het terras spelen. Door te kiezen voor buitentegels uit composiet combineer je de natuurlijke look van hout met de onderhoudsvriendelijkheid van kunststof.

Ben je op zoek naar een vakman voor het aanleggen van een terras met tegels? Via de offertedienst kan je gratis en vrijblijvend prijsvoorstellen op maat aanvragen bij specialisten in tuinwerken. Zo kan je makkelijk prijzen vergelijken en de voordeligste aanbieding kiezen. Klik hier om prijzen op maat te ontvangen.

 

prijs terrastegels leggen

 

Aandachtspunten bij het kiezen van buitentegels

Niet alleen het materiaal van de terrastegels is een belangrijke keuze voor het uitzicht van je terras. Je moet ook rekening houden met volgende aandachtspunten:

  • Afmetingen van de terrastegels: de afmetingen van de tegels zullen een grote invloed hebben op de look van je terras. Meestal kiest men voor vierkante terrastegels (bijvoorbeeld betontegels of houten tegels van 60×60 of 100×100 cm). Grote tegels komen vooral tot hun recht op grote terrasoppervlakken en er zal bij deze tegels minder voegwerk nodig zijn, wat de kans op onkruidgroei vermindert. Bij kleinere terrassen kies je beter voor kleinere afmetingen, bijvoorbeeld 40×40 of 30×30 cm.

 

  • Plaatsing: terrastegels moeten steeds op een stevige en vlakke ondergrond geplaatst worden. Vaak zal het dan ook nodig zijn om voor een fundering te zorgen. Meestal gebeurt dit in de vorm van een laag stabilisé. Daarbovenop komt een straatlaag waarin de tegels dan terechtkomen. Er moet bij de plaatsing ook voldoende aandacht besteed worden aan de drainage zodat het water goed kan weglopen.

 

  • Prijsbepalers: de genoemde prijzen hierboven zijn steeds startprijzen. De materiaalkeuze is een belangrijke prijsbepaler, maar binnen de materialen kunnen er grote verschillen zijn: de prijs van geïmpregneerd hout ligt bijvoorbeeld een pak lager dan die van tropisch hardhout. Een ander voorbeeld is natuursteen: de verschillende soorten kunnen ook grote prijsvariaties vertonen. Er zijn daarnaast nog andere factoren die een rol spelen bij het berekenen van de prijs. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de afmetingen (grotere tegels zijn vaak duurder), de voorbereidende werken (graafwerken, ondergrond klaarmaken voor de tegelwerken,…) en de moeilijkheidsgraad van de werken. Om een goede prijs te vinden voor jouw project vraag je best offertes aan bij verschillende tuinaannemers.

 

Tip: buitentegels zijn ook erg geschikt voor het aanleggen van tuinpaden. Door zowel voor je tuinpad als je terras te kiezen voor tegels creëer je een harmonieuze look. Meer info over de aanleg van tuinpaden vind je in dit artikel.

Beoordeel dit artikel
 
Terras, tuinpad, ... plaatsen of reinigen?
Vraag vrijblijvend offertes aan & vergelijk
Nog geen reacties
Beoordeel dit artikel
Lees ook
bankirai terras leggen
Bankirai terras: eigenschappen, mogelijkheden & prijzen
terras ontmossen
Terras ontmossen
terras met klinkers leggen
Terras met klinkers aanleggen: mogelijkheden en prijzen
zelf terras aanleggen
Zelf terras aanleggen
houten terras op tegels of palen
Houten terras op palen
tuin-laten-betegelen
Tuin betegelen: soorten tegels, plaatsing, ...
kantopsluiting hout
Tuin heraanleggen: opties & prijzen
tuin nieuwbouw
Tuin ophogen: stappenplan + kosten