Terras met klinkers aanleggen: mogelijkheden en prijzen
Een terras met klinkers is een echte klassieker in de tuinaanleg. Het is een bestrating die heel wat gewicht kan verdragen en bij heel wat bouwstijlen past. In dit artikel bespreken we de verschillende soorten klinkers die geschikt zijn voor de aanleg van terrassen, hun mogelijke uitvoeringen en de prijzen per vierkante meter van klinkerwerken.
Welke klinkers kiezen voor de aanleg van een terras?
Wil je een terras met klinkers leggen, dan heb je keuze uit betonklinkers en kleiklinkers:
– Klinkers uit beton zijn een redelijk goedkope bestrating. Ze kunnen in allerlei verschillende kleuren geproduceerd worden, maar de minder kwalitatieve uitvoeringen zullen al snel hun kleur verliezen. Vuil kan zich redelijk snel vastzetten op deze bestrating.
– De prijs van kleiklinkers ligt wat hoger dan die van betonklinkers, maar ze hebben wel enkele belangrijke voordelen: deze gebakken klinkers behouden hun kleur goed en zijn minder gevoelig voor vervuiling. Daarnaast hebben kleiklinkers ook een langere levensduur dan de varianten uit beton.
Onderstaande tabel vat nog eens voor- en nadelen van beton- en kleiklinkers samen:
Betonklinkers | Kleiklinkers |
---|---|
Goedkoop in aanschaf | Duurder in aanschaf |
Kans op verlies van kleur | Erg kleurvast |
Gevoelig voor vervuiling | Minder gevoelig voor vervuiling |
Gaan niet zo lang mee | Lange levensduur |
Prijzen klinkerwerken
De kosten voor het aanleggen van je terras met klinkers zijn afhankelijk van verschillende factoren. Onder meer het type klinkers, de totale te bestraten oppervlakte, de afwerking (bijvoorbeeld de plaatsing van boordstenen) en de moeilijkheidsgraad van de werken zullen een invloed hebben op de prijs.
Je kan je verwachten aan prijzen vanaf ongeveer 35 euro per m2 voor de aanleg van een terras met klinkers. Onder meer door afwerkingswerkzaamheden en het gebruik van duurdere materialen kan de prijs oplopen tot ongeveer 80 euro per m2.
Ben je op zoek naar een vakman voor de aanleg van een terras met klinkers? Via de offertedienst kan je gratis en vrijblijvend prijzen op maat aanvragen bij specialisten in tuinwerken. Zo kan je makkelijk prijzen vergelijken en de voordeligste aanbieding voor jouw project kiezen.
Klik hier om offertes op maat van jouw project te ontvangen.
Mogelijke uitvoeringen
Klinkers kunnen naast voor de aanleg van terrassen ook voor andere bestratingswerken gebruikt worden, zoals het aanleggen van een tuinpad of een oprit. Daarnaast zijn ze beschikbaar in allerlei uitvoeringen. Het is belangrijk om voldoende stil te staan bij bijvoorbeeld de afmetingen en het legverband van de klinkers want deze factoren bepalen sterk het uitzicht van je terras.
Legverbanden voor een terras met een mooi patroon
Een patroon in de legwijze van het terras geeft je bestrating een gestructureerde look. Hiervoor zijn er verschillende mogelijkheden. Bij het halfsteensverband schuift men bij elke rij een halve steen op. Bij het elleboogverband komt het uiteinde van een klinker tegen de zijkant van een andere te liggen zodat een L-vorm ontstaat. Het keperverband is hierop een variant, maar de terrasklinkers worden schuin gelegd in plaats van recht zoals bij het elleboogverband. Ten slotte is er het blokverband: hierbij worden door de klinkers bijvoorbeeld twee aan twee of drie aan drie te leggen kleine blokjes gevormd.
Afmetingen
Ook de afmetingen van de klinkers hebben een invloed op de uitstraling van je terras. De meest voorkomende formaten zijn het waalformaat, het dikformaat en het keiformaat. De precieze afmetingen kunnen soms wat variëren, maar doorgaans zijn deze formaten respectievelijk viermaal, driemaal en tweemaal zo lang als hun breedte.
Getrommelde klinkers voor een authentieke look
Wil je een terras met een wat authentiekere look, dan zijn getrommelde klinkers een interessante optie. Bij het trommelen worden de klinkers over elkaar gerold in een machine, waardoor ze enigszins afbrokkelen en hun scherpe kanten verliezen. Dit zorgt voor een leuk effect: de klinkers zullen rustieker ogen en ook de voegen zullen minder strak zijn. Zowel beton- als kleiklinkers kunnen getrommeld worden.
Tip: let op de waterdoorlatendheid van je terras met klinkers!
Als je een nieuwe verharding laat leggen, dan is de waterdoorlatendheid een groot aandachtspunt. Het regenwater moet namelijk kunnen wegvloeien. Bij een terras in klinkers kan het water via de voegen wegstromen. Natuurlijk moeten de voegen dan uit een waterdoorlatend materiaal gemaakt zijn. Een andere mogelijkheid zijn waterdoorlatende klinkers. Deze zijn gemaakt uit een poreus materiaal zodat het regenwater makkelijker kan afgevoerd worden.
Een vakman heeft de nodige knowhow om een terras met klinkers aan te leggen, met een correcte regeling van de waterafvoer. Via de offertepagina kan je gratis en vrijblijvend prijsvoorstellen aanvragen bij professionele tuinaannemers voor de aanleg van je terras. Zo wordt prijzen vergelijken erg eenvoudig! Klik hier om prijzen op maat van jouw project te ontvangen.
Terrastegels of klinkers kiezen?
Ook tegels zijn een populaire bestrating voor terrassen. Je kan hierbij onder meer kiezen voor tegels uit keramiek, hout, beton en natuursteen. De voor- en nadelen en prijzen per m2 van deze materialen vind je in het artikel “Terrastegels kiezen“.
Maar kies je nu best voor terrastegels of voor klinkers? Dat hangt natuurlijk vooral af van je eigen smaak, maar je kan ook rekening houden met andere factoren:
- Vooral de prijs is een belangrijk vergelijkingspunt: voor een terras in klinkers liggen de startprijzen wat lager dan die voor een terras met tegels, maar in beide gevallen kan de prijs uiteraard al snel oplopen (bijvoorbeeld als gevolg van de materiaalkeuze).
- Daarnaast is ook de levensduur een belangrijk criterium. Zowel terrastegels als -klinkers zijn stevige verhardingen die lang meegaan, al zijn betonklinkers zoals reeds gezegd wat minder sterk.
- Qua uitvoeringsmogelijkheden bieden tegels misschien net iets meer mogelijkheden: klinkers kunnen dan wel getrommeld worden en ze zijn beschikbaar in heel wat kleuren, maar terrastegels kunnen uit verschillende materialen (keramiek, beton,…) gemaakt worden. Daarnaast zijn ze in heel uiteenlopende formaten verkrijgbaar, bijvoorbeeld van 30×30 cm tot 100×100 cm, terwijl de verschillen in afmetingen bij klinkers wat kleiner zijn. Bovendien kunnen keramische tegels afgewerkt worden met een motief.