Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
by Buldit
Tuinplannen? Wij helpen jou.

Zelf terras aanleggen

Is je voor- of achtertuin toe aan een opfrisser? Een nieuw terras is dan zeker een goede optie om te overwegen. En ben je een ervaren doe-het-zelver? Dan kan je dit project eventueel zelf realiseren. Hoe kan je zelf een terras aanleggen, wat is de gemiddelde kostprijs, zijn er valkuilen, …? Dit én meer lees je hier!

Ga snel naar:
Mogelijke materialen
Hoe zelf terras aanleggen?
Prijs zelf terras aanleggen
Valkuilen & mogelijke risico’s
Zelf terras aanleggen of vakman?
Vraag gratis je offertes aan

 

 

Waarom zelf je terras aanleggen?

Ben je een ervaren doe-het-zelver? Dan kan je in veel gevallen zelf je terras aanleggen. Je moet wel goed letten op het type materiaal, aangezien niet alles even makkelijk is om te plaatsen. Er zijn verder meerdere voordelen als je zelf aan de slag gaat. Een kort overzicht:

 • Geen arbeidskosten: steek je zelf de handen uit de mouwen? Dan hoef je geen rekening te houden met het uurtarief van een vakman. Bij een efficiënte uitvoering kom je zo dus goedkoper uit.
 • Materialen zelf aankopen: doorgaans zijn de materialen voor je terras gewoon te koop bij een bouwmarkt. Daarnaast is het meestal ook mogelijk om specialistische apparatuur zoals trilplaten voor bepaalde tijd te huren.
 • Zelf te onderhouden: over het algemeen zijn terrassen makkelijk te onderhouden, zolang je dit met enige regelmaat blijft doen. Zo is het aangeraden om je terras minstens 2 keer per jaar schoon te maken met een tuinslang en borstel.

Geen ervaring met een terras aanleggen? Dan vergelijk je beter voorstellen van 2 à 3 vakmensen actief in jouw buurt via onze gratis offerteservice. Zo geniet je van gericht advies, prijzen op maat en een kwalitatief eindresultaat. Start je aanvraag hier.

zelf terras aanleggen

 

Mogelijke materialen

Als doe-het-zelver heb je verschillende opties als het gaat om materialen. Tóch hou je er best rekening mee dat sommige van deze materialen moeilijk zijn om te plaatsen. Zo zijn klinkers bijvoorbeeld erg lastig om zelf aan te leggen. Heb je genoeg ervaring? Dan kies je doorgaans tussen de volgende opties:

 

1. Zelf terras aanleggen met hout

Hout is 1 van de populairste opties voor terrassen. Het is een natuurlijk materiaal, valt vlot te bewerken en is beschikbaar in verschillende uitvoeringen en afwerkingen. Doorgaans kies je als doe-het-zelver voor houten tegels vanwege de makkelijke plaatsing, maar houten planken zijn een stuk steviger en betrouwbaarder. Met hout kan je zelfs een terras op palen aanleggen.

Richtprijs: € 40 à 70 per m² (incl. btw, excl. plaatsing)

 

2. Zelf terras aanleggen met keramische tegels

Zelf keramische terrastegels leggen is wat duurder dan de meeste andere opties, maar ideaal op vlak van onderhoudsvriendelijkheid. Zo is het materiaal te glad voor algen en mossen om zich goed vast te hechten en is het tegelijkertijd niet poreus genoeg voor intrekkend vuil. Het schoonmaken van zo’n terras is dus een koud kunstje. Daarnaast zijn keramische tegels op verschillende manieren af te werken.

Richtprijs: € 30 – 65 per m² (incl. btw, excl. plaatsing)

 

3. Zelf terras aanleggen met natuursteen

Of je nu kiest voor graniet, leisteen of basalt: natuursteen is een stijlvolle optie die weinig tot geen onderhoud vergt. Echter moet je er wel rekening mee houden dat kleurverschillen en oneffenheden vaak voorkomen bij natuursteen. Voor de ene woningeigenaar is dit een nadeel, terwijl de ander dit als een aanvulling op de natuurlijke uitstraling van het materiaal ziet.

Richtprijs: € 35 – 95 per m² (incl. btw, excl. plaatsing)

 

4. Zelf terras aanleggen met klinkers

Klinkers zijn doorgaans gemaakt van beton of klei en zijn een klassieker als het gaat om de bestrating van tuinen. Beton is hierbij de goedkopere optie, terwijl kleiklinkers een langere levensduur hebben. Welk type je ook kiest, hou er rekening mee dat het leggen van klinkers lastig is. Zo bestaan terrassen met klinkers uit meer opbouwlagen en kan er dus veel mis gaan. Denk hierbij aan afwatering, stabiliteit van de ondergrond, …

Richtprijs: € 10 – 30 per m² (incl. btw, excl. plaatsing)

 

5. Zelf terras aanleggen met betontegels

Betontegels staan vooral bekend om hoe stevig en goedkoop ze zijn in vergelijking met andere geschikte materialen voor terrassen. Zo zijn ze bv. erg goed bestand tegen vorst. Echter zijn ze wel gevoeliger voor vuil en is een beschermende coating dus zeker aan te raden. Ga je zelf een betonnen terras aanleggen? Dan is het slim om tegels te leggen in plaats van beton te storten, aangezien dit ingewikkelder is.

Richtprijs: € 15 – 35 per m² (incl. btw, excl. plaatsing)

 

Welk type terras kies ik best?

Het soort terras dat je kiest hangt af van je persoonlijke wensen, de stijl van je woning, je budget, … Daarnaast is je ervaring als doe-het-zelver van belang, aangezien het zwaar werk is en sommige materialen moeilijk te plaatsen zijn. Ben je onervaren? Dan werk je beter samen met een gespecialiseerde vakman. Vergelijk makkelijk offertes via onze gratis offerteservice.

 

Hoe zelf terras aanleggen?

Afhankelijk van het materiaal dat je kiest, varieert de methode van plaatsing enigszins. Zo heb je een extra onderlaag van steenpuin nodig voor klinkers, of een ondersteunende balkenstructuur als je voor houten planken in plaats van tegels kiest. Hieronder een overzicht van de belangrijkste stappen:

 1. Voorbereiding

  Ter voorbereiding begin je met het afkaderen van het terras op basis van de gewenste afmetingen. Dit doe je gemakkelijk met gespannen afzettouw. Vervolgens graaf je het gemarkeerde gebied uit. Hou hierbij rekening met een diepte van 15 à 20 centimeter. Ten slotte plaats je de opsluitbanden iets dieper langs de randen van het stuk grond.

 2. Onderlaag van het terras

  Als basis vul je het afgegraven stuk grond met ongeveer 10 à 15 centimeter zand en voeg je voor elke lopende meter een centimeter zand toe. Zo zorg je voor een goede afwatering met een licht hoogteverschil. Ga uit van een hellingshoek van zo’n 2%. Strijk het zand glad en druk het af met een lat. Hiervoor kan je eventueel ook een trilplaat gebruiken.

  LET OP: de opbouw van de onderlaag van je terras varieert op basis van de verharding. Zo bestaat de onderlaag van een terras met houten planken uit een laag ophoogzand, een worteldoek, betontegels en een houten onderconstructie. Voor klinkers vul je het afgegraven stuk grond met een anti-worteldoek, een fundering van steenpuin en gestabiliseerd zand.

 3. Verharding van het terras

  Na het opbouwen van de onderlaag kan je beginnen met de verharding zelf. Leg de tegels waterpas met een rubberen hamer of trilplaat (rekening houdend met de hellingshoek voor de afwatering) en zorg voor een afstand van 3 mm tussen alle tegels. Tegels kunnen namelijk uitzetten. Vul de groeven met opvulzand en veeg ze af.

 

Prijs zelf terras aanleggen

Aangezien je geen rekening moet houden met het uurtarief van een vakman, is het zelf aanleggen van een terras op het eerste gezicht aantrekkelijk. Ervaren vakmensen vragen namelijk zo’n € 35 – 40 per uur. Je moet er wel zeker van zijn dat je het werk correct uitvoert, anders kunnen de kosten een stuk hoger oplopen. Een overzicht van richtprijzen van veelgebruikte materialen:

Soort materiaalGemiddelde prijs (incl. btw, excl. plaatsing)
Houten tegels/planken€ 40 - 70 per m²
Keramische tegels€ 30 - 65 per m²
Natuursteen€ 35 - 95 per m²
Klinkers€ 10 - 30 per m²
Betontegels€ 15 - 35 per m²
Opsluitbanden€ 2 - 5 per lopende meter
Opvulzand€ 35 - 50 per m³

LET OP: heb je nog vragen over de correcte aanleg van je terras? Dan contacteer je best een ervaren vakman in je buurt. Dat kan snel en vrijblijvend via onze offertepagina. Start je aanvraag hier!

 

terras zelf aanleggen

 

Valkuilen zelf terras aanleggen

Wat gaat er vaak mis als woningeigenaren zelf een terras aanleggen? Enkele mogelijke risico’s om zeker rekening mee te houden:

 • Slechte afwatering: water krijgt geen kans om van het terras af te stromen als deze volledig waterpas is. Zo heb je een hellingshoek van ongeveer 2% nodig om vochtproblemen op je terras te voorkomen. Veel voorkomende problemen als gevolg van een slechte afwatering zijn aangetaste houtplanken, mosvorming, een verzakking van het terras, …
 • Verkeerde opbouw: een terras bestaat uit meerdere opbouwlagen die je correct moet verwerken. Vergeet bijvoorbeeld niet om een worteldoek te plaatsen bij klinkers of houten terrassen. Of om genoeg ruimte tussen tegels of klinkers over te laten om het materiaal natuurlijk te laten uitzetten.
 • Geen opsluitbanden: doe-het-zelvers vergeten nog wel eens om het gewenste terras af te kaderen met een kantafsluiting. Als gevolg is de kans groter dat tegels of klinkers dan verschuiven, verzakken of zelfs los komen te staan.
 • Kleurverschillen: als doe-het-zelver zal je niet dagelijks terrassen aanleggen en is het dus lastig om in te schatten hoeveel tegels, klinkers of houten planken je precies nodig gaat hebben. Kom je uiteindelijk materiaal tekort en moet je extra bestellen? Dan is de kans op kleurverschillen groot.

 

Problemen vermijden? Schakel een vakman in!

Er kan heel wat fout gaan als je zelf een terras gaat aanleggen. Denk aan een slechte afwatering, een gebrekkige opbouw, … Voorkom dit soort problemen en garandeer jezelf een kwalitatief eindresultaat door vrijblijvend offertes te vergelijken via onze gratis offerteservice. Zo geniet je van gericht advies, prijzen op maat, … Start je aanvraag hier.

 

Zelf terras aanleggen of vakman inschakelen?

Zelf een terras leggen is mogelijk, zolang je precies weet wat je doet. In veel gevallen kies je toch best voor een ervaren vakman. Vooral als je interesse hebt in een terras met klinkers, beton, … is dit zeker aan te raden. Een overzicht van de voordelen van een specialist:

 • Correcte uitvoering: hoe bouw je het terras goed op? Hoe garandeer je een correcte afwatering en hoeveel materiaal ga je precies nodig hebben? Een vakman heeft veel ervaring met het aanleggen van terrassen en brengt jouw project zeker tot een goed eind.
 • Hoogwaardige materialen: vakmensen werken alleen met de beste materialen van betrouwbare leveranciers. Daarnaast kunnen zij deze voor een lagere prijs inkopen dan doe-het-zelvers.
 • Garantie: wil je zelf een terras aanleggen, dan is de kans groot dat er tijdens het plaatsingsproces iets fout gaat en moet je de kosten ook nog eens zelf betalen. Een vakman is op dit gebied ideaal, aangezien eventuele fouten door de specialist zélf moeten worden vergoed.
 • Onderhoud: het onderhouden van een terras is niet zo ingewikkeld, zolang je dit regelmatig blijft doen. Heb je hier geen tijd voor? Dan kan het fijn zijn om hier periodiek een vakman voor in te schakelen. Vraag dus zeker naar de mogelijkheden op vlak van onderhoud als je offertes van vakmensen vergelijkt.

 

Beoordeel dit artikel
 
Terras, tuinpad, ... plaatsen of reinigen?
Vraag vrijblijvend offertes aan & vergelijk
Nog geen reacties
Beoordeel dit artikel
Lees ook
terras met klinkers leggen
Terras met klinkers aanleggen: mogelijkheden en prijzen
houten terras op tegels of palen
Houten terras op palen
bankirai terras leggen
Bankirai terras: eigenschappen, mogelijkheden & prijzen
terras ontmossen
Terras ontmossen
tegels terras
Terrastegels: materialen en prijzen
tuin-laten-betegelen
Tuin betegelen: soorten tegels, plaatsing, ...
kantopsluiting hout
Tuin heraanleggen: opties & prijzen
tuin nieuwbouw
Tuin ophogen: stappenplan + kosten