Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
by Buldit
Tuinplannen? Wij helpen jou.

Terras ontmossen

Groene aanslag op je terras: iedereen heeft er vroeg of laat mee te maken. Mossen en algen zorgen ervoor dat je terras er grauw en vuil begint uit te zien. Bovendien maakt die mosgroei je terras ook gevaarlijk glad. Ben je benieuwd naar hoe je je terras kan ontmossen? En wat de voordelen zijn van je terras ontmossen door een vakman in te schakelen? We zetten het op een rij in dit artikel!

Ga snel naar:
Hoe terras ontmossen?
Prijs terras ontmossen
Hoe mos op je terras voorkomen?
Zelf ontmossen of vakman inschakelen?

 

 

Waarom moet ik mijn terras ontmossen?

De ontwikkeling van mossen en algen tast je terras aan, waardoor de materialen poreuzer worden. Het gevolg? Een snellere slijtage. Daarnaast maakt mos op je terras de ondergrond ook gladder en ontstaat er valgevaar. Kortom, wil je een veilig terras dat er ook fraai en proper uitziet? Dan is je terras ontmossen essentieel.

TIP: op zoek naar materialen en producten om zelf je terras te ontmossen? Neem dan een kijkje in onze webshop. Schakel je liever een vakman in voor het verwijderen van groene aanslag op je terras? Je kan gratis en vrijblijvend offertes aanvragen en vergelijken bij vakmannen actief in je buurt via onze offerteservice.

ontmossen terras

 

Hoe terras ontmossen?

De manier waarop je groene aanslag op je terras het best verwijdert, hangt af van verschillende factoren. Denk maar aan de ondergrond (steen, hout, …), de hardnekkigheid van het vuil, enz. Enkele mogelijkheden:

 

1. Soda & groene zeep

Je terras schoonmaken met soda en groene zeep is een beproefde methode. Een groot pluspunt is dat deze producten in kleine hoeveelheden het milieu niet schaden en je dus met een gerust hart kan schrobben. Je kan soda en groene zeep apart of samen gebruiken:

 • Soda: meng 50 gram sodavlokken met 1 liter heet water en breng dit aan op je terras. Laat het enkele dagen goed intrekken en schrob dan al het groen weg met een harde borstel en heet water.
 • Groene zeep: wrijf een mengsel van water en groene zeep op je terras en laat dat de hele nacht inwerken. Schrob vervolgens goed af met heet water en een harde borstel.
 • Soda + groene zeep: een mengeling van soda en groene zeep werkt erg snel. Meng 5 eetlepels soda en 5 eetlepels groene zeep in een volle emmer heet water. Giet een deel van het mengsel over je tegels en schrob met een stevige schuurborstel.

TIP: we raden je af om je terras te ontmossen met azijn, javel of chloor. Deze producten beschadigen niet alleen bepaalde terrassen, maar ze zijn ook milieubelastend en tasten zowel de grond en het grondwater als de omringende beplanting aan.

 

2. Professioneel ontmossingsproduct

Er bestaan ook speciale ontmossers die doeltreffend groen op het terras bestrijden. Er zijn 2 mogelijkheden:

 • Chemische ontmosser: deze producten bestaan uit bijtende bestanddelen die snel en efficiënt werken. Volg wel goed de richtlijnen op de verpakking. Je mag deze producten namelijk zelden onverdund gebruiken. Laat het de vereiste tijd inwerken en verwijder het ontmossingsproduct daarna met een schuurborstel, een tuinslag of hogedrukreiniger.
 • Biologisch afbreekbare ontmosser: groene aanslag verwijderen kan ook met enkele milieuvriendelijke producten die werken op basis van enzymen en bacteriën. Nadat het terras is behandeld, moet je het product een geruime tijd laten intrekken om vervolgens met water af te schrobben.

TIP: het grote voordeel van een aangepaste aanslagverwijderaar is dat je met een relatief kleine hoeveelheid een goed resultaat kan bekomen. Bovendien heb je ook ontmossers die speciaal ontwikkeld zijn om natuursteen, klinkers, … te ontmossen.

 

3. Hogedrukreiniger of terrasreiniger

De meest ecologische manier om je terras te ontmossen is de groene aanslag wegspuiten met een hogedrukreiniger of terrasreiniger. Hou je hogedrukreiniger echter nooit te dicht tegen je terras om schade te voorkomen. Niet elk terras is opgewassen tegen de sterke straal van een hogedrukreiniger.

TIPgooi wat voegenzand op je terras na het reinigen met een hogedrukreiniger. Veeg hiermee je terras nog eens goed schoon en vul er zo de voegen mee op. Nieuw zand is droog en vertraagt de groei van algen en mos.

 

Hoe ontmos ik mijn terras het best?

Met de juiste behandeling bereik je sneller een goed en langdurig resultaat. Kies je reinigingsmethode dus in functie van de hardnekkigheid van de groene aanslag en het materiaal van je terras. Of je nu een houten terras hebt of één uit klinkers, beton of natuursteen, voor elk materiaal bestaat een doeltreffende reinigingsmethode. Je ontdekt een breed aanbod aan hogedrukreinigers, ontmossingsproducten, … in onze webshop.

Gratis advies op maat? Een vakman informeert je graag over de beste methode voor het ontmossen van jouw terras. Via onze offertedienst kom je gratis in contact met verschillende professionals actief in je buurt. Start hier je aanvraag.

 

Prijs terras ontmossen

De kostprijs voor het ontmossen van je terras, hangt vooral af van je keuze om de klus zelf uit te voeren of toe te vertrouwen aan een professionele reinigingsfirma. Beide opties op een rij:

 

1) Prijs zelf terras ontmossen (enkel materiaalkosten)

Wil je zelf je terras ontmossen? Dan betaal je enkel de producten die je nodig hebt voor deze klus. Je mag rekenen op de volgende richtprijzen:

 • Soda: vanaf € 13 voor 2 kg soda kristallen (incl. btw)
 • Groene zeep: vanaf € 25 voor 5 liter groene zeep (incl. btw)
 • Ontmossingsproduct: vanaf € 12 voor 5 liter (incl. btw)
 • Hogedrukreiniger: vanaf € 60 (incl. btw)
 • Voegenborstel: vanaf € 22 (incl. btw)
 • Houten schuurborstel: vanaf € 20 (incl. btw)

BELANGRIJK: op zoek naar producten en materialen om zelf je terras te ontmossen? Je vindt een uitgebreid overzicht in onze webshop:

Ga naar de webshop

 

2) Prijs terras laten ontmossen (materiaal- en arbeidskosten vakman)

Kies je ervoor om je oprit of terras te laten ontmossen door een reinigingsfirma? Dan betaal je logischerwijs naast de materiaalkosten ook voor de arbeidskosten. De prijs hangt voornamelijk af van de totale oppervlakte van je terras, oprit, … en de hardnekkigheid van het vuil. Gemiddeld betaal je voor het ontmossen van je terras zo’n € 3 per m² (excl. btw en incl. arbeidskosten en materiaal). Hierna kan je een algendodend middel laten aanbrengen om de groei van mos en algen af te remmen. Dan komt er zo’n € 0,50 per m² bij.

TIP: sommige firma’s rekenen een lager tarief per m² voor grotere terrassen. Ontvang je graag offertes op maat? Vul dan het offerteformulier in en ontvang vrijblijvend voorstellen op maat van je project.

 

Terras ontmossen

 

Hoe mos op je terras voorkomen?

Mos op je terras volledig voorkomen is geen sinecure. Toch kan je de groei van mossen en algen doeltreffend afremmen met enkele concrete aandachtspunten. Enkele voorbeelden:

 1. Zorg voor voldoende zonlicht

  Groene aanslag groeit het makkelijkst op schaduwrijke plaatsen die bovendien vrij vochtig zijn. Zijn je struiken en bomen de oorzaak van deze schaduwvorming? Dan kan je overwegen om deze een stukje terug te snoeien zodat je terras minder in de schaduw ligt. Op zonovergoten plekken verdampt het teveel aan vocht nu eenmaal makkelijker.

 2. Herstel ingezakte terrastegels

  Na verloop van tijd kunnen terrastegels inzakken. Hierdoor liggen ze lager, waardoor het water sneller ophoopt. Door ingezakte tegels te verhogen met zand voorkom je die overbodige vochtophoping.

 3. Zorg voor voldoende afwatering

  Een vochtige ondergrond is de ideale voedingsbodem voor (korst)mossen en algen. Wil je dus de groei van groene aanslag in de kiem smoren? Zorg dan voor een goede afwatering, zodat er zich geen plassen op je terras vormen.

 4. Maak je terras preventief schoon

  Schrob tijdig je terras met heet water om groene aanslag geen kans te geven. Neem ook af en toe de tijd om eventueel onkruid tussen de voegen te verwijderen met een voegenreiniger of -krabber.

 

Zelf terras ontmossen of vakman inschakelen?

Is het aangeraden om zelf je terras te ontmossen? Of schakel je toch beter een vakman in? We overlopen kort beide mogelijkheden:

 

OPTIE 1: zelf terras ontmossen

Gaat het om relatief lichte mosvorming en werk je graag in de tuin? Dan kan je zeker zelf je hout, natuursteen of klinkers ontmossen. Al vergt het wat geduld en fysieke inspanning om je terras helemaal mosvrij te krijgen met heet water, een schoonmaakmiddel, een schuurborstel en/of een hogedrukreiniger. Volg zeker nauwgezet onze richtlijnen hoger in dit artikel.

BELANGRIJK: op zoek naar geschikte producten voor het ontmossen van je terras? Neem dan zeker een kijkje in onze webshop.

 

OPTIE 2: terras laten ontmossen door een reinigingsfirma

Heb je te maken met zwaardere groene aanslag of grotere slijtage aan je terras? Of heb je simpelweg geen tijd om zelf de groene aanslag op je terras te verwijderen? Dan raden we je aan om te vertrouwen op een professionele reinigingsfirma. Dan ben je zeker van…

 • Advies op maat: een vakman geeft je graag gericht advies over de beste aanpak van de groene aanslag op je terras. Hij gaat na hoe hardnekkig de vervuiling is en onderzoekt in hoeverre je terras hierdoor is aangetast. Op basis van deze informatie gaat hij aan de slag.
 • Gebruik van de juiste reinigingsproducten: een professional gebruikt het meest geschikte product voor de klus. Je hoeft je dus geen zorgen te maken dat je terras beschadigd zal worden of verkleurt onder invloed van chemische producten.
 • Kwalitatieve & correcte uitvoering: een vakman beschikt over de juiste materialen en de nodige expertise om je terras grondig en langdurig te ontmossen. Een specialist werkt bovendien vlot, waardoor de arbeidskosten beperkt blijven.

Professionele reinigingsfirma nodig? Vraag dan gratis voorstellen aan bij verschillende professionals. Zo kan je makkelijk prijzen, uitvoeringstermijnen en werkwijzen met elkaar vergelijken. Start je aanvraag hier.

Beoordeel dit artikel
 
Terras, tuinpad, ... plaatsen of reinigen?
Vraag vrijblijvend offertes aan & vergelijk
Nog geen reacties
Beoordeel dit artikel
Lees ook
houten terras op tegels of palen
Houten terras op palen
tegels terras
Terrastegels: materialen en prijzen
bankirai terras leggen
Bankirai terras: eigenschappen, mogelijkheden & prijzen
terras met klinkers leggen
Terras met klinkers aanleggen: mogelijkheden en prijzen
zelf terras aanleggen
Zelf terras aanleggen
wilde tuin aanleggen
Goedkoop tuin aanleggen
kantopsluiting hout
Kantopsluiting
houten weideomheining
Weideomheining