Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
by Buldit
Tuinplannen? Wij helpen jou.

Tuinaanleg: werkwijze en prijs

Je tuin is een verlengstuk van je huis en je wil ongetwijfeld dat het een aangename plek is waar je rustig kan vertoeven. Het aanleggen van de tuin is een belangrijke klus waar je op voorhand goed moet over nadenken: het ontwerpen van de tuin is dan ook een belangrijke stap vóór de daadwerkelijke tuinaanleg. In dit artikel ontdek je meer info en prijzen voor het ontwerpen en aanleggen van tuinen.

Snel naar: stap 1: het tuinontwerpstap 2: concrete aanleg van de tuin

 

ontwerpen van tuin Stap 1: het tuinontwerp

Wil je een tuin aanleggen, dan moet je vooraf goed nadenken over de bestemming en indeling van de tuin. Wordt het een speelplek voor de kinderen? Voorzie je plaats voor je eigen moestuin? Plaats je een vijver? Welke beplanting wil je in de tuin? Het zijn allemaal dingen die je best op voorhand eens overloopt voor je aan concrete tuinaanleg begint. Denk zeker ook na over het beschikbare budget!

Bij het ontwerpen van de tuin moet je zeker rekening houden met onderstaande aandachtspunten:

  • De oriëntatie is voornamelijk belangrijk voor de beplanting: planten die veel zon vragen plaats je natuurlijk beter niet in een schaduwrijke omgeving.
  • Om van je tuin een harmonieuze omgeving te maken moet je zeker op de verhoudingen letten. Kies ook voor kleuren die bij elkaar passen zodat je tuin geen chaotische omgeving wordt.
  • Bij het opstellen van het tuinontwerp denk je ook best al na over het onderhoudswerk: je legt beter geen tuin aan die veel onderhoud vereist als je hiervoor geen tijd hebt, al kan je natuurlijk steeds een tuinman of tuinaannemer inschakelen voor het uitvoeren van het tuinonderhoud.

 

Voor een tuinontwerp kan je een beroep doen op een tuinarchitect. Samen met deze tuinprofessional kan je je ideeën en wensen bespreken om je droomtuin te creëren. De tuinarchitect maakt dan een voorstel en na eventuele aanpassingen wordt dan een definitief tuinontwerp opgesteld. Voor het laten ontwerpen van een gemiddelde tuin door een tuinarchitect kan je je verwachten aan prijzen vanaf ongeveer 300 euro. Voor meer informatie over de werkwijze van een tuinarchitect kan je terecht in dit artikel.

Wil je een tuinontwerp laten maken door een professionele tuinarchitect? Via de offertepagina kan je gratis en vrijblijvend prijsvoorstellen op maat aanvragen bij professionals in tuinontwerp en -aanleg. Zo kan je makkelijk prijzen vergelijken en de voordeligste aanbieding vinden. Klik hier om prijzen op maat te ontvangen.

 

Stap 2: concrete aanleg van de tuin

Eens het tuinontwerp afgewerkt is, kan er begonnen worden aan de daadwerkelijke tuinaanleg. Dit gebeurt in verschillende stappen:

1) Het opmeten van de tuin: door de afmetingen van de tuin goed te bestuderen krijg je al een beter beeld van de uiteindelijke structuur die de tuin zal krijgen. Hierbij komt de in het tuinontwerp vastgelegde indeling goed van pas.

2) Als het gaat om het renoveren van een bestaande tuin, dan worden de oude onderdelen eerst verwijderd. Er wordt vruchtbare grond aangebracht zodat de beplanting in optimale omstandigheden kan groeien.

De bodem is de basis van je tuin. De planten, bomen, bloemen,… zijn ervan afhankelijk voor voedingsstoffen, lucht, water en steun. Daarom is het cruciaal om een evenwichtige bodem met een goede structuur te hebben. Als de bodem van je tuin nog niet echt geschikt is om te beginnen aan tuinaanleg, dan kan je de bodem verbeteren door er humus aan toe te voegen. Eens de tuin is aangelegd, kan je bemesting toevoegen om de kwaliteit van de bodem op peil te houden.

tuinaanleg bestrating terras

3) De tuin is nu klaar voor de bestrating. Er zijn heel wat bestratingswerken mogelijk in de tuin. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de aanleg van een tuinpad of een terras. Voor een overzicht van bestratingswerken in de tuin kan je terecht in dit artikel. Andere grote werken die in deze fase kunnen uitgevoerd worden, zijn bijvoorbeeld het plaatsen van een tuinafsluiting of het aanleggen van een vijver.

4) Ten slotte is het tijd voor de beplanting. Na het plaatsen van de struiken, bomen en planten en het aanleggen van het gazon is het proces van de tuinaanleg afgewerkt.

 

Voor het uitvoeren van het tuinontwerp (met andere woorden de daadwerkelijke aanleg van de tuin) kan je een tuinaannemer inschakelen. Hij beschikt over de nodige materialen en knowhow om tot een mooi eindresultaat te komen. Het uurtarief van zo’n tuinaannemer bedraagt zo’n 35 à 40 euro. Let op: materiaal- en verplaatsingskosten zitten niet in dit uurloon inbegrepen. Ben je op zoek naar een professional voor het aanleggen van je tuin? Via de offertedienst kan je gratis en vrijblijvend prijzen op maat van jouw project aanvragen bij experts in tuinwerken. Klik hier om prijzen op maat te ontvangen.

 

Wanneer tuin aanleggen?

Vooral voor een goede groei van de beplanting is het belangrijk om te letten op de periode waarin je je tuin aanlegt. De lente en de herfst zijn hiervoor de beste seizoenen: in de lente kan je al genieten van lange dagen, al groeit onkruid wel sneller in deze periode. In de herfst zal je hier minder last van hebben, maar je moet dan wel al oppassen voor vroege vorst die bijvoorbeeld schade kan aanbrengen aan de kiemen van gezaaid gras.

 

4.3/5 - (6 votes)
 
Tuinwerken uitvoeren?
Vraag vrijblijvend offertes aan & vergelijk
Nog geen reacties
4.3/5 - (6 votes)
Lees ook
Tuin omspitten en egaliseren
Tuin egaliseren: werkwijze & kostprijs
hovenier
Tuinman: werkwijze & prijs
tuin bestraten
Tuin bestraten
voortuin ideeen
Voortuin aanleggen: werkwijze, aandachtspunten & prijs
tuinaannemer in een tuin
Tuinaannemer: werkwijze en kostprijs
kantopsluiting hout
Kantopsluiting
tuin renoveren tuinaannemer
Tuin renoveren: 5 tips voor een geslaagde tuinrenovatie
tuin aanleggen nieuwbouw
Nieuwbouw tuin aanleggen: 7 tips