Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
by Buldit
Tuinplannen? Wij helpen jou.

Tuin overkapping

De tuin is steeds meer een volwaardig onderdeel van onze woning. Om optimaal te genieten van die buitenomgeving is een tuin overkapping ideaal. Je kan kiezen uit een vrijstaande pergola, een terrasoverkapping aan je gevel, een carport die je ook als loungeruimte gebruikt, enz. In dit artikel ontdek je meer over de mogelijke uitvoeringen van zo’n tuinoverkapping, de richtprijzen, aandachtspunten, …

Ga snel naar:
Soorten tuin overkappingen
Mogelijke uitvoeringen
Prijs tuin overkapping
Belangrijke aandachtspunten
Inspiratie & voorbeelden
Vraag vrijblijvend offertes aan

 

 

Waarom investeren in een tuin overkapping?

Wil je het grootste deel van het jaar zorgeloos kunnen genieten van die groene oase van rust rond je woning? Dan is een tuinoverkapping een uitstekende investering. Het leven is beter buiten en met zo’n overkapping geniet je van…

  • Extra leefruimte buitenshuis: met een overkapping in je tuin creëer je een extra leefruimte buitenshuis. Je krijgt ook 1 stilistisch geheel, waardoor je woning en tuin dus naadloos in elkaar overvloeien. Ideaal voor etentjes met vrienden en familie, gezellige ontbijtjes op zonnige zomerdagen, …
  • Bescherming tegen weersomstandigheden: in tegenstelling tot een veranda is een overkapping een open constructie, maar toch ben je goed beschermd tegen de zon, regen en zelfs felle wind. Zeker als je met zijelementen werkt.
  • Prijs op maat van jouw budget: je vindt sowieso een pergola, prieel, … op maat van je budget. Een grote constructie op maat of een basic overkapping in de tuin die eerder goedkoop is: jij beslist zelf hoeveel jouw project mag kosten.
  • Vele mogelijke uitvoeringen: landelijk of modern, goedkoop of duurder, basic of met extra opties, …: je kan tal van keuzes maken om jouw gedroomde tuin overkapping samen te stellen. Verder in dit artikel ontdek je meer over de uitvoeringen van tuinoverkappingen.

Interesse in een tuin overkapping? Vraag dan zeker naar het aanbod van meerdere specialisten actief in je buurt. Zo kan je gericht mogelijke uitvoeringen, materialen, prijzen, afmetingen, … vergelijken. Start je aanvraag hier!

tuin overkapping

 

Soorten tuin overkappingen

Er is niet zoiets als 1 type tuinoverkapping. Die term dekt een brede lading en je kan dan ook kiezen uit verschillende opties. Een kort overzicht:

 

1. Pergola

Deze term verwijst naar een vrijstaande of vaste overkapping in je tuin. Het gaat doorgaans om een open constructie zonder zijwanden. Je zit dus volledig buiten, maar bent tegelijk wel beschermd tegen de weersomstandigheden door een dakbedekking met lamellen, screens, …

 

2. Terrasoverkapping

Bij een terrasoverkapping gaat het meestal om een overkapping tegen je gevel. Net als bij een pergola kan je kiezen uit verschillende materialen als hout, aluminium, kunststof en glas. Wil je ook in de herfst en de winter van deze ruimte genieten? Dan kan je zo’n vaste overkapping aan huis ook laten ombouwen tot een veranda met glazen wanden, een schuifdeur, …

 

3. Prieel

Een prieel is een specifieke vrijstaande overkapping die teruggrijpt naar de traditie van de Engelse tuin. Zo’n bijgebouw baadt dan ook in een romantische sfeer met een ronde vorm en pittoresk puntdak. Een prieel kan zowel open, halfopen als volledig gesloten zijn. Hou je van deze traditionele stijl? Vraag dan zeker eens naar de mogelijkheden bij een specialist actief in je buurt.

 

4. Carport

Hedendaagse carports zijn polyvalent. Met zo’n overkapping kan je meer dan enkel je auto eronder parkeren. Wil je dus 2 vliegen in 1 klap slaan? Dan kan je ook kiezen voor een carport die tegelijk ook dienst kan doen als loungeruimte, tuinberging, …

 

TIP: vraag voorstellen aan bij meerdere vakmannen!

Ga je voor een vrijstaande overkapping in je tuin of eerder voor een pergola tegen je gevel? Heb je een specifieke stijl voor ogen met welbepaalde materialen? Om een goed beeld te krijgen van je mogelijkheden vraag je best voorstellen aan bij meerdere specialisten in je buurt. Het is namelijk goed mogelijk dat bepaalde vakmannen sommige uitvoeringen van tuinoverkappingen niet aanbieden en andere wel.

Vrijblijvend specialisten contacteren? Wij matchen je graag aan 2 à 3 betrouwbare en geschikte vakmannen voor jouw tuin overkapping via onze offerteservice.

 

Mogelijke uitvoeringen van tuin overkappingen

Heb je een specifiek type tuin overkapping voor ogen? Dan is de volgende stap het bepalen van jouw gedroomde uitvoering. Je kan perfect een overkapping op maat van jouw tuin, woning en wensen samenstellen door goed na te denken over de volgende keuzes:

 

1. Materiaal

Het gekozen materiaal bepaalt uiteraard in grote mate het uitzicht van je overkapping. Ga je voor de natuurlijke elegantie van een houten overkapping in je tuin of eerder voor een glazen overkapping in de tuin? Als je liever een regelmatig onderhoud vermijdt, zijn ook profielen in aluminium of PVC een goede optie. Met die materialen kan je bovendien ook hout en staal imiteren.

 

2. Dakbedekking

De dakafwerking van je tuin overkapping biedt een esthetische én een functionele meerwaarde. Kies je bv. voor een tuinoverkapping met lamellen? Dan kan je die kantelen om de gewenste hoeveelheid zon door te laten. Daarnaast is uiteraard ook een vast dak in metaal, glas of polycarbonaat een mogelijkheid. Of wat dacht je van een elektrisch screen dat je kan open- en dichtschuiven met een druk op de knop.

 

3. Stijl

Een overkapping in de tuin in aluminium is ideaal als je een strakkere, minimalistische look zoekt. Liever geen tuinoverkapping in een moderne stijl? Geen probleem, dan is een landelijke houten overkapping in je tuin allicht meer aangewezen. Je kan ook naar hartenlust materialen als hout, aluminium, glas, … met elkaar combineren om jouw gedroomde stijl te realiseren.

 

4. Afmetingen

Je denkt best goed na over de afmetingen van je overkapping als je offertes vergelijkt. Gaat het bv. om een overkapping in een kleine tuin? Dan vind je bv. zeker standaard modellen van 9 m². Zo kan je heerlijk relaxen in je loungeset en tegelijk nog voldoende manoeuvreerruimte behouden. Heb je voldoende ruimte rond je woning? Dan kan je natuurlijk ook kiezen voor een overkapping van bv. 20 m² of groter.

 

BELANGRIJK: laat je adviseren door een gespecialiseerde plaatser

Nog niet zeker over de perfecte uitvoering van jouw tuinoverkapping? Laat je dan zeker adviseren door een specialist actief in je buurt. Hij komt langs voor een verkennend gesprek en doet dan een voorstel op maat van jouw woning, wensen én budget. Uiteindelijk beslis jij of je met de vakman in kwestie in zee gaat of niet.

Op zoek naar professionele plaatsers actief in je buurt? Via onze offertepagina kom je vrijblijvend in contact met meerdere vakmannen. Ontvang gratis voorstellen op maat!

 

Prijs tuin overkapping

Je hebt de prijs voor je tuin overkapping grotendeels zelf in handen. Welke keuzes maak je qua materialen, afmetingen, extra opties, …? En ga je voor puur maatwerk of voor een standaard overkapping? Gemiddeld mag je voor een tuinoverkapping rekenen op een prijs van € 2.500 à 10.000 (excl. btw en incl. plaatsing).

LET OP: de kosten voor een overkapping in je tuin kunnen ook variëren van plaatser tot plaatser. Wil je gericht de kostenposten van meerdere vakmannen vergelijken? En tegelijk ook hun adviezen, werkwijzen, … grondig bekijken? Vraag dan zeker voorstellen aan bij meerdere specialisten. Start je aanvraag hier!

 

overkapping tuin

 

Belangrijke aandachtspunten

Van plan om een overkapping in je tuin te laten plaatsen? Voor een optimaal eindresultaat op maat van jouw wensen en portemonnee hou je best rekening met de volgende aandachtspunten:

  • Standaard of op maat: hou je het liever goedkoop? Dan is er een breed aanbod aan prefab overkappingen die je eventueel zelf kan plaatsen. Wil je echter een grotere keuzevrijheid qua materialen, afmetingen, afwerking, …? Dan investeer je best in volledig maatwerk door een vakman. Dat kost meer, maar de mogelijkheden zijn zo goed als onbegrensd.
  • Extra opties: kies je voor maatwerk? Dan kan je samen met je vakman ook afspreken welke extra opties je eventueel wil integreren. Denk bv. aan zijelementen als extra bescherming tegen de wind, ledverlichting, een elektrisch aangestuurde dakbedekking, luidsprekers, geïntegreerde verwarming, … Zo’n piekfijne afwerking vormt de kroon op het werk van jouw tuinoverkapping.
  • Vergunning: gaat het om een overkapping aan je huis of een vrijstaande overkapping? Dan mag de totale oppervlakte niet groter zijn dan 40 m² (op voorwaarde dat je nog geen andere aanbouw of bijgebouw hebt). Anders heb je een bouwvergunning nodig. Bij twijfel kan je altijd terecht bij je gemeente of de plaatser van je tuin overkapping.
  • Vrijstaand of aan huis: in de meeste gevallen plaatst een vakman een tuinoverkapping tegen de gevel. Heb je echter een grote tuin? Dan kan je ook perfect kiezen voor een vrijstaande overkapping. Die plaats je dan waar jij het wil.

BELANGRIJK: een professionele plaatser van tuinoverkappingen houdt rekening met al deze aandachtspunten. Op basis van jouw tuin, woning en budget maakt hij een ontwerp op maat dat jullie uitgebreid kunnen bespreken. Contacteer vrijblijvend specialisten actief in je buurt!

 

4 voorbeelden van tuin overkappingen

Nog op zoek naar die gedroomde overkapping voor jouw tuin? Vraag dan bij meerdere plaatsers zeker naar hun eerdere realisaties. Specialisten die prat gaan op kwaliteit tonen je met plezier hun vakmanschap. Ook hieronder vind je enkele inspirerende voorbeelden van tuinoverkappingen:

 

INSPIRATIE 1 = aluminium tuin overkapping met dak van lamellen

overkapping tuin aluminium

Heb je voldoende ruimte? Dan kan je zoals op het bovenstaande voorbeeld kiezen voor een grote overkapping in je tuin waar je gezellig kan tafelen. Hier gaat het om een aluminium overkapping met een dakafwerking van lamellen. Bij slecht weer kan je die volledig sluiten en bij veel zon bepaal je zelf de ideale lichtinval met je afstandsbediening.

 

 

INSPIRATIE 2 = vrijstaande houten overkapping in de tuin

houten overkapping tuin

Je hoeft uiteraard niet je overkapping tegen je gevel te laten plaatsen. Bij een grote tuin kan je ook kiezen voor een vrijstaande pergola. In het bovenstaande voorbeeld gaat het om een losstaande houten overkapping in de tuin. Ideaal om een boek te lezen op een mooie zomerdag of voor een drink met vrienden.

 

 

INSPIRATIE 3 = glazen overkapping in de tuin met schuifwand

glazen overkapping tuin

Kies je voor een terrasoverkapping tegen je gevel? Dan kan een vakman die verder afwerken tot een veranda. Hierboven gaat het om een glazen overkapping in de tuin die verder is omgebouwd tot een gesloten constructie met glazen zijwanden en een glazen schuifwand.

 

 

INSPIRATIE 4 = basic tuin overkapping met hout en golfplaten

overkapping tuin goedkoop

Een tuinoverkapping hoeft niet noodzakelijk een peperdure investering te zijn. Je kan het ook relatief goedkoop houden met een basic overkapping zonder al te dure materialen en tal van extra’s. In dit geval gaat het om een simpele houten constructie met een dak van golfplaten in polycarbonaat.

Beoordeel dit artikel
 
Vraag vrijblijvend offertes aan & vergelijk
Nog geen reacties
Beoordeel dit artikel
Lees ook
epdm gebouw
Dakwerken: welke dakbedekking kiezen voor je bijgebouw?
tuinhuis plaatsen op tegels
Tuinhuis plaatsen
prijs tuinkantoor
Tuinkantoor: werken in een uniek kader
verven tuinhuis
Tuinhuis verven
beits tuinhuis
Tuinhuis beitsen
tuin-laten-betegelen
Tuin betegelen: soorten tegels, plaatsing, ...
kantopsluiting hout
Tuin heraanleggen: opties & prijzen
tuin nieuwbouw
Tuin ophogen: stappenplan + kosten