Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
by Buldit
Tuinplannen? Wij helpen jou.

Tuinhuis plaatsen

Associeer jij een tuinhuis ook met allerhande tuingereedschap zoals grasmaaiers, heggenscharen en tuinstoelen? Of denk je meteen terug aan de oude tuinschuur van je grootvader waarin hij dagenlang kluste? Dan zal je versteld staan van de grote diversiteit binnen het hedendaagse aanbod tuinhuizen. Waarom zou je een tuinhuis plaatsen? Wat zijn de mogelijkheden? En hoeveel kost het? Dat kom je hier te weten!

Ga snel naar:
Voorafgaande vragen
Prijs tuinhuis plaatsen
Mogelijke uitvoeringen
Werkwijze tuinhuis zetten
Tuinhuis plaatsen: DIY of vakman?
Vraag gratis offertes aan

 

Waarom een tuinhuis plaatsen?

Een tuinhuis is een functioneel bijgebouw dat je op meerdere manieren kan gebruiken. Waarom zou je nu precies een tuinhuis plaatsen? Enkele troeven op een rij:

  • Extra bergruimte: in een tuinhuis plaats je alle spullen die je binnenshuis niet kan of wil opbergen. Denk maar aan tuinstoelen of -kussens, tuingereedschap, fietsen, … Kortom: een tuinhuis is een ideale extra stockageplaats.
  • Talloze toepassingen: een tuinhuis plaatsen doe je meestal niet enkel vanwege de opbergruimte. Tegenwoordig kan je een tuinhuis omtoveren tot een luxueuze tuinkamer, een buitenkeuken, een ruim tuinkantoor of zelfs een idyllische gastenkamer.
  • Uiteenlopende vormgevingsmogelijkheden: tuinhuizen en blokhutten bestaan in talloze materialen, afmetingen, kleuren en afwerkingen. Je hebt keuze uit een gevarieerd stijlaanbod: wil je graag een modern tuinhuis dat bij jouw strakke woning past? Of gaat je voorkeur uit naar een landelijke stijl?
  • Geschikt voor elk budget: net omdat er een gevarieerd aanbod is, heb je een uitgebreide keuze binnen elk budget. Zo is het mogelijk om een tuinhuis volledig op maat te plaatsen, maar kan je ook zelf je tuinhuis samenstellen uit verschillende prefab elementen. Die laatste optie is goedkoper.
  • Meerwaarde voor je tuin: een tuinhuis is vanwege z’n flexibele toepassingen en diverse ontwerpmogelijkheden een echte meerwaarde voor je tuin. Geniet in alle rust van de stilte en de zon in je tuinkamer of berg netjes je tuinspullen op.

Waarom vertrouwen op een schrijnwerker? Prefab tuinhuizen kan je in diverse doe-het-zelfzaken vinden. Wil je echter volledig of gedeeltelijk maatwerk dat is afgestemd op je tuin en je woning? Dan vraag je best voorstellen aan bij meerdere buitenschrijnwerkers actief in je buurt.

plaatsing tuinhuis

 

Tuinhuis plaatsen: voorafgaande vragen

Wil je graag een tuinhuis plaatsen? Zet dan voorafgaand enkele belangrijke vragen op een rijtje. Deze kan je samen met een schrijnwerker overlopen. Zo ben je zeker van een tuinhuis dat voldoet aan al je wensen.

 

VRAAG 1: waar kan ik een tuinhuis plaatsen in de tuin?

De hoeveelheid beschikbare ruimte in je tuin bepaalt in sterke mate welk soort tuinhuis je zal plaatsen. Heb je bv. voldoende plaats in je tuin? Dan kan je je tuinhuis laten plaatsen op een betonplaat. In het andere geval kan je ook kiezen voor een tuinhuis op bestaande bestrating in je tuin. Tip: hou ook goed rekening met je tuinindeling (bloemenperken, tuinpaden, terras, …).

 

VRAAG 2: wat is het doel van mijn tuinhuis?

Wat wil je met je tuinhuis doen? Heeft dit bijgebouw enkel een opbergfunctie of wil je er een hobbyruimte, tuinkantoor, … van maken? In het laatste geval wil je comfortabel kunnen bewegen en moet de ruimte ook gezellig in te richten zijn. Bovendien bepalen de grootte van je tuin en de beschikbare ruimte ook wat je met je tuinhuis kan doen. Je hebt bv. meer ruimte nodig om een tuinhuis met overkapping te plaatsen.

 

VRAAG 3: welk soort tuinhuis wil ik?

Een mooi vormgegeven tuinhuis is een echte blikvanger. Daarbinnen heb je talloze mogelijkheden qua materialen, kleuren, dakvormen, stijlen, … We maken een onderscheid tussen een tuinhuis op maat en een tuinhuis gedeeltelijk op maat:

  • Tuinhuis op maat: hierbinnen heb je een absolute keuzevrijheid rond de vormgeving van jouw tuinhuis. Een schrijnwerker helpt je hierbij graag verder: als jij het kan dromen, kan hij het vast realiseren.
  • Tuinhuis gedeeltelijk op maat: in dit geval stel je op basis van prefab elementen een tuinhuis samen. De keuze is hierbij beperkt tot standaard maten, kleuren en materialen. De kostprijs ligt wel lager dan bij volledig maatwerk.

 

VRAAG 4: door wie laat ik mijn tuinhuis plaatsen?

Kies je ervoor om een tuinhuis te laten samenstellen door een ervaren schrijnwerker? Of steek je liever zelf de handen uit de mouwen? Met een vakman is een uniek en volledig op maat uitgewerkt project mogelijk, terwijl je als doe-het-zelver minder betaalt, maar relatief beperkt bent qua keuzemogelijkheden.

 

VRAAG 5: heb ik nog andere vereisten?

Sta ten slotte nog even stil bij de vraag of je nog andere eisen stelt aan je bijgebouw en bespreek deze op voorhand met je schrijnwerker. Hoe eerder hij van je plannen op de hoogte is, hoe beter hij deze in het ontwerp kan verwerken. Heb je bv. elektriciteit en stromend water nodig? Wil je een tuinhuis laten plaatsen met een overkapping?

 

Tuinhuis laten plaatsen? Vertrouw op een schrijnwerker!

Met het ontwerp van een tuinhuis kan je vrijwel alle kanten uit. Benieuwd naar de mogelijkheden? Vraag dan zeker voorstellen aan bij meerdere vakmannen actief in je buurt. De mogelijke uitvoeringen kunnen namelijk verschillen van schrijnwerker tot schrijnwerker. Door goed te vergelijken, krijg je een breed beeld van de opties en kan je een doordachte keuze maken op maat van jouw situatie en wensen.

Tuinhuis kopen en laten plaatsen? Vul het offerteformulier in en ontvang gratis 2 à 3 offertes op maat bij buitenschrijnwerkers actief in je buurt. Start hier je aanvraag.

 

Prijs tuinhuis plaatsen

De kostprijs van je tuinhuis hangt af van verschillende factoren. De grootte en complexiteit van het ontwerp, de gebruikte materialen, de afwerking, … Gemiddeld mag je rekenen op de volgende richtprijzen:

  • Tuinhuis op maat: 2.500 à 30.000 euro (excl. btw & fundering, incl. plaatsing)
  • Tuinhuis gedeeltelijk op maat: 1.000 à 10.000 euro (excl. btw & fundering, incl. plaatsing)
  • Fundering plaatsen: gem. € 80 per m² (excl. btw & plaatsing)

Precieze prijsvoorstellen op maat? Dit zijn slechts richtprijzen. Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat van je project? Vul dan het offerteformulier in en kom in contact met meerdere buitenschrijnwerkers actief in je buurt. Vul het aanvraagformulier in

 

Mag ik een tuinhuis plaatsen zonder vergunning?

Ja, sinds 2010 mag je in België vergunningsvrij kleine, vrijstaande bijgebouwen als een tuinhuis plaatsen. Dit zijn de regels waaraan je je moet houden als je een tuinhuis plaatst:

  • Je mag max. 40 m² aan bijgebouw in je tuin hebben. Daar zijn alle andere bestaande bijgebouwen ook bijgerekend.
  • Het tuinhuis mag niet hoger zijn dan 3,5 m, moet binnen een straal van 30 m van de woning zijn opgetrokken en moet min. 3 m van de perceelgrens blijven.

LET OP: deze voorwaarden kunnen afwijken in Brussel en Wallonië. Wil je onaangename verrassingen achteraf vermijden? Ga dan op voorhand langs bij je gemeente of vraag je schrijnwerker om meer informatie.

 

Mogelijke uitvoeringen

Hoe kan je je tuinhuis vormgeven? We zetten de mogelijkheden voor jou op een rij:

  • Constructietype: kies je voor een tuinhuis in paneelbouw? Of vind je een blokhut mooier? Het eerste type is opgebouwd uit een houten raamwerk waartegen de wanden bevestigd worden. Bij een blokhutsysteem worden de planken in elkaar gestapeld, wat resulteert in het charmante uitzicht van een echte blokhut.
  • Materialen: het meest gebruikte materiaal voor een tuinhuis is hout. Tegenwoordig zien we ook vaker tuinhuizen in metaal, kunststof, composiet of zelfs bakstenen opduiken. Deze materialen zijn onderhoudsarm en hoef je niet te beitsen of te vernissen.
  • Dakvormen: alle beschikbare daktypes voor een woning kunnen ook je tuinhuis karakter geven. Zijn een plat dak of een hellend dak voor jou te doorsnee? Dan heb je nog de keuze uit een zadel-, piramide- of een lessenaarsdak.
  • Dakbedekking: kies uit diverse types dakbedekking om je bijgebouw af te werken. Platte daken krijgen vaak een dak in roofing of EPDM. Bij hellende daktypes heb je betrekkelijk meer keuze. Vooral diverse dakpannen, dak- en golfplaten zijn populair en makkelijk te plaatsen.
  • Stijl & vormgeving: welke uitstraling wil je bekomen met je bijgebouw? Wil je een pittoresk tuinhuisje of eerder een strakke, moderne tuinkamer met grote raampartijen?

Benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw tuinhuis? Vraag dan zeker voorstellen aan bij meerdere buitenschijnwerkers actief in je buurt via onze offerteservice.

 

tuinhuis plaatsing

 

Hoe tuinhuis plaatsen?

Een schrijnwerker heeft al je suggesties en ideeën verwerkt in een ontwerp. Nu is het tijd om je tuinhuis te plaatsen. Je vakman volgt daarbij de onderstaande stappen:

  1. Ondergrond voorbereiden

    Ga je je tuinhuis plaatsen op beton? Dan graaft de schrijnwerker eerst een deel van de ondergrond weg en vult deze op met ophoogzand. Het resultaat is een vlakke basis die gegarandeerd waterpas is.

  2. Betonplaat gieten

    Is de ondergrond helemaal klaar? Dan giet de vakman een vloerplaat in beton. Dit is de basis voor de opbouw van je tuinhuis. Bovenop de betonplaat kan je een vloerbedekking naar wens laten plaatsen.

  3. Tuinhuis plaatsen

    Een tuinhuis bestaat uit enkele grote elementen: een draagconstructie, de wanden met ramen en deuren en het dak. Een vakman zorgt voor een goede verankering van de draagconstructie, alvorens hij de wanden ertegen bevestigt. Als laatste plaatst hij het dak en monteert hij de gewenste dakbedekking.

  4. Tuinhuis afwerken

    Is je tuinhuis geplaatst? Dan werkt een vakman ten slotte de verlichting en de dakgoot af. Onbehandeld hout kan je afwerken met beits of verf om de buitenzijde zo lang mogelijk mooi te houden. Binnenin kan je het tuinhuis geheel naar wens afwerken en inrichten.

Schrijnwerker nodig? Vul gratis het offerteformulier in en kom binnen enkele werkdagen in contact met een professional actief in jouw regio. Start hier je aanvraag.

 

Tuinhuis zelf plaatsen of laten plaatsen?

Is het een goed idee om zelf de handen uit de mouwen te steken? Of laat je het plaatsen van een tuinhuis beter over aan een professional? Beide opties op een rij:

 

OPTIE 1: tuinhuis zelf plaatsen (enkel materiaalkosten)

Ben je een ervaren klusser? Dan kan je zeker zelf een eenvoudig prefab tuinhuis plaatsen. Hou voldoende rekening met de ondergrond, veranker het frame stevig en vergeet zeker niet om een dakgoot te plaatsen. Het plaatsen van een tuinhuis vergt veel voorbereiding, tijd en precisie. Bovendien roep je beter ook de hulp in van een vriend, familielid of buurman. Je kan tijdens het plaatsen zeker een helpende hand gebruiken.

LET OP: fouten zijn nefast voor de levensduur van je tuinhuis. Denk bv. aan verzakkingen, loskomende dakbedekking, … Wil je zeker zijn van een duurzaam tuinhuis zonder extra herstellingskosten achteraf? Dan is het veiliger om een buitenschrijnwerker in te schakelen.

 

OPTIE 2: tuinhuis laten plaatsen (materiaal- & arbeidskosten)

Laat je een tuinhuis op maat ontwerpen? Dan kan je na enkele maanden genieten van een duurzaam en mooi bijgebouw. Waarom zou je je tuinhuis toevertrouwen aan een professioneel schrijnwerker? Zijn expertise verzekert je van… 

  • Ontwerp op maat: na afspraak komt hij bij je langs om je tuin te inspecteren, de mogelijkheden te bekijken en je wensen scherp te stellen. Nadien tekent hij een volledig gepersonaliseerd ontwerp voor je uit. Indien nodig kan je dat ontwerp nog bijsturen.
  • Persoonlijke aanpak: een buitenschrijnwerker neemt je volledige project in handen van a tot z. Vanaf het eerste advies tot en met de oplevering van je tuinhuis op maat ben je zeker van een aanpak op maat van jouw situatie en wensen.
  • Professionele plaatsing: de voorbereiding van de ondergrond, het storten van de betonplaat, de correcte verankering van het frame, een nette afwerking van je tuinhuis, … Een vakman weet wat hij doet en installeert je tuinhuis volgens de regels van de kunst.
  • Duurzame materialen: je schrijnwerker is gespecialiseerd in het vervaardigen van kwaliteitsvolle tuinhuizen en bijgebouwen in hoogwaardige materialen. Zo kan je jarenlang genieten van je investering.

Vrijblijvend voorstellen aanvragen? Dat kan eenvoudig via onze offertepagina. Zo kom je snel in contact met meerdere buitenschrijnwerkers actief in je buurt voor het plaatsen van je tuinhuis.

 

tuinhuis plaatsen op tegels

 

FAQ tuinhuis plaatsen

Heb je nog een specifieke vraag in verband met het plaatsen van een tuinhuis? Dan vind je hieronder de antwoorden op enkele van de meest gestelde vragen. Laat je je liever adviseren door een professional? Neem dan contact op via het offerteformulier.



  • Kan ik mijn tuinhuis plaatsen op gras?
    Doorgaans wordt een tuinhuis op beton geplaatst, maar het gieten van zo’n betonplaat is vaak een extra kost. Wil je dit vermijden? Dan is het ook mogelijk om je bijgebouw op je gazon te plaatsen. Daarvoor bestaan snelbouwstenen die met behulp van beton en funderingsankers worden vastgezet. Vergeet daarbij niet om een dampscherm boven het gras te leggen, zodat het water geen schade kan aanrichten.


  • Mag ik een tuinhuis plaatsen in agrarisch gebied?
    Neen, tenzij het tuinhuis een landbouwkundige functie heeft. Zo mag je bijvoorbeeld wel een serre plaatsen met daarbij een tuinhuis dat dienst doet als stockageplaats voor moestuingereedschap. Heb je een stuk agrarische grond in jouw bezit? Dan mag je daar zeker niet zomaar een bijgebouw op plaatsen. Dit wordt streng gecontroleerd door de overheid.


  • Kan ik mijn tuinhuis op klinkers zetten?
    Jazeker. Net zoals je een bijgebouw op gras kan zetten, is het eveneens mogelijk om je tuinhuis rechtstreeks op bestrating te (laten) plaatsen. Op voorwaarde dat de ondergrond waterpas en effen is. Bovenop de bestrating komt een dampscherm. Vervolgens worden de wandbalken met hoekstenen aan de tegels, klinkers,… bevestigd en verankerd met rvs bevestigingsmaterialen. Je kan altijd de hulp van een vakman inroepen om succesvol je tuinhuis te plaatsen. Start hier je aanvraag.


  • Mag ik zomaar een oud tuinhuis afbreken en een nieuw plaatsen?
    Dat hangt samen met de locatie van het tuinhuis en of er veel wijzigt aan de afmetingen en de opbouw. Ligt het oude bijgebouw bv. net op de perceelgrens? Dan heb je hoogstwaarschijnlijk een bouwvergunning nodig om de werken legitiem uit te kunnen voeren. Informeer je op voorhand zeker bij je gemeente.

Beoordeel dit artikel
 
Vraag vrijblijvend offertes aan & vergelijk
Nog geen reacties
Beoordeel dit artikel
Lees ook
prijs tuinkantoor
Tuinkantoor: werken in een uniek kader
epdm gebouw
Dakwerken: welke dakbedekking kiezen voor je bijgebouw?
beits tuinhuis
Tuinhuis beitsen
verven tuinhuis
Tuinhuis verven
overkapping tuin aluminium
Tuin overkapping
composiet terras planken
Composiet terras: uitvoeringen & prijzen
tuin-laten-betegelen
Tuin betegelen: soorten tegels, plaatsing, ...
kantopsluiting hout
Tuin heraanleggen: opties & prijzen