Tuinhuis beitsen
Regenvlagen, vrieskou, een verschroeiende zon, …: een houten tuinhuis krijgt het door weersomstandigheden hard te verduren. Gelukkig kan je je tuinhuis vlot en eenvoudig beschermen door het te beitsen. Maar hoe doe je dat precies? Hoeveel kosten de producten die je nodig hebt (houtprimer, beits, …)? En wat is het verschil tussen een tuinhuis beitsen en verven? Je ontdekt het allemaal in dit artikel!
Ga snel naar:
Stappenplan tuinhuis beitsen
Prijs tuinhuis beitsen: DHZ vs. vakman
Tuinhuis beitsen of verven?
Inspiratievoorbeelden
Kies ik best een transparante of dekkende beits?
Wil je je tuinhuis beitsen? Dan kan je kiezen tussen een transparante of dekkende beits. Welke beits voor je tuinhuis kies je nu het best? Dat hangt vooral af van de look die je voor ogen hebt en het onderhoud dat je aan je tuinhuis wil besteden. Beide opties op een rij:
- Transparante beits tuinhuis = minder voorbereiding/meer onderhoud: de beits vormt geen dekkende ‘film’ op je hout en dringt in het materiaal. Deze dunne olie kan je snel aanbrengen en er is weinig voorbereiding nodig. Het hout schoonmaken is meestal al voldoende. Je zal wel sneller je tuinhuis opnieuw moeten beitsen.
- Dekkende beits tuinhuis = meer voorbereiding/minder onderhoud: de beits vormt wel een dekkende ‘film’ op je hout. Deze beits valt ook vlot aan te brengen, maar je moet het hout beter voorbereiden (schuren, egaliseren, reinigen, …). Een dekkende beits beschermt je hout wel beter dan een transparante beits. Daardoor moet je minder snel opnieuw je tuinhuis beitsen.
Stappenplan tuinhuis beitsen
Wil je het hout van je tuinhuis doeltreffend beschermen? En tegelijk ook die warme, karakteristieke houtstructuur behouden? Dan is je tuinhuis beitsen de ideale keuze. Je gaat daarbij best als volgt te werk:
STAP 1: Reinig en ontvet je tuinhuis
Of het nu om nieuw of verweerd hout gaat, je moet eerst je tuinhuis grondig reinigen met water en een neutraal schoonmaakmiddel. Is er sprake van groenaanslag of schimmels? Behandel die vervuilde plekken dan eerst met verdund bleekwater en laat alles goed uitdrogen. Anders blijven de schimmels verder woekeren onder je beits. Het hout ontvetten kan vlot met een synthetische thinner.
STAP 2: Schuur het hout
Zitten er gaatjes of scheurtjes in het hout? Vul die dan eerst op met een opvulpasta. Bij een transparante beits is schuren niet nodig, tenzij het om verweerd of vergrijsd hout gaat. Bij een dekkende beits besteed je best wel meer aandacht aan het schuren voor een optimaal eindresultaat. Vergeet niet om achteraf het hout opnieuw te ontvetten met thinner en een niet-pluizende doek. Denk er ook aan om ramen, regenpijpen, … af te plakken met tape voor je begint te beitsen.
STAP 3: Breng indien nodig een primer aan
Als je je tuinhuis in het verleden al gebeitst hebt, is een houtprimer in principe niet nodig. Gaat het om nieuw en onbehandeld hout? Dan is zo’n primer wel aangewezen. Zo vermijd je namelijk houtrot, houtworm en tal van mogelijke schimmels. In de meeste gevallen is 1 primerlaag voldoende.
STAP 4: Breng de beitslagen aan
Is het hout helemaal opgedroogd? Roer de beits dan goed om en breng ze aan met een platte borstel. Gaat het om een dekkende beits of waren de vorige eindlagen nog in een behoorlijke staat? Dan zijn 2 eindlagen voldoende. Anders ga je best voor 3 lagen beits op je tuinhuis.
Ontdek het benodigde materiaal in de webshop
Steek je graag zelf de handen uit de mouwen? Je vindt een uitgebreid gamma aan producten om zelf je tuinhuis te beitsen in onze webshop.
Prijs tuinhuis beitsen
Hoeveel kost een tuinhuis beitsen ongeveer? Het prijskaartje hangt vooral af van je keuze om zelf aan de slag te gaan of om de klus over te laten aan een vakman.
1. Prijs zelf tuinhuis beitsen
Ga je zelf je tuinhuis beitsen? In dat geval betaal je enkel voor de beits zelf en eventueel ook de houtprimer en het extra materiaal dat je nodig hebt (schuurpapier, verfborstels, …). Voor de beits en de primer mag je rekenen op de volgende richtprijzen:
- Transparante of dekkende beits: vanaf ongeveer 15 euro (incl. btw) voor een pot van 1 liter
- Houtprimer: vanaf ongeveer 25 euro (incl. btw) voor een pot van 2,5 liter
TIP: kies voor een beits op maat van de houtsoort van je tuinhuis en met de tint van je voorkeur. Je vindt een uitgebreid overzicht van de verschillende mogelijkheden in onze webshop.
2. Prijs tuinhuis laten beitsen
Laat je het beitsen van je tuinhuis liever over aan een professionele schilder? Dat is ook perfect mogelijk. Deze vakman geeft je graag advies over de juiste beits voor jouw tuinhuis. En daar blijft het natuurlijk niet bij… Hij zorgt ook voor een correcte uitvoering met enkel en alleen kwaliteitsvolle producten. Zo ben je zeker van een optimaal eindresultaat waar je lang van kan genieten.
Hoeveel betaal je nu voor een buitenschilder? Het tarief bedraagt gemiddeld € 30 à 45 per m² (incl. materiaal en btw). Let op: dat is slechts een richtprijs. Het uiteindelijke kostenplaatje voor jouw tuinhuis zal afhangen van de oppervlakte, de staat van het hout, het aantal lagen beits dat nodig is, …
TIP: benieuwd naar een prijs voor jouw tuinhuis? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes aan bij 2 à 3 buitenschilders actief in je buurt. Zo kan je gericht prijzen, maar ook adviezen, werkwijzen, … vergelijken. Start je aanvraag hier.
Tuinhuis beitsen of verven?
Naast beitsen kan je natuurlijk ook je tuinhuis verven. Maar wat is nu het verschil tussen beide opties?
- Beits is dunner dan een gewone verf. Daardoor dringt beits dieper in het hout en zal het minder snel afbladderen dan een lakverf.
2. Je behoudt bij beitsen wél de houtstructuur van je tuinhuis. Bij een transparante beits blijf je zowel de houtstructuur als de houttekening zien. Bij een dekkende beits blijft enkel de houtstructuur zichtbaar.
Kortom, hou je van die typische, warme uitstraling van hout? En behoud je graag de tint en de structuur van de houtsoort van je tuinhuis? Dan is het beter om je tuinhuis te beitsen dan te verven.
Inspiratievoorbeelden van gebeitste tuinhuizen
Wil je je tuinhuis (laten) beitsen en zoek je nog naar enkele inspirerende voorbeelden? We zetten graag enkele mogelijkheden op een rij:
INSPIRATIE: tuinhuis met dekkende beits
Met een dekkende beits voor je tuinhuis zorg je voor een uitstekende bescherming van het hout. Er ligt een ‘film’ op het hout, maar je blijft de houtstructuur wel zien. Op bovenstaande foto koos de eigenaar voor een donkere tint, maar je kan ook voor een lichtere beitskleur gaan.
INSPIRATIE: tuinhuis met transparante beits
Heb je een groter tuinhuis met hardhout van een hoge duurzaamheidsklasse? Dan wil je wellicht die typische houttekening- en structuur bewaren. In dat geval kies je zoals op bovenstaande foto best voor een transparante beits.
INSPIRATIE: boomhut met transparante beits
Heb je een boomhut in je tuin? Dan is het een goed idee om die natuurlijke houtlook te behouden. Zo vormt je hut een harmonieus geheel met de bomen in je tuin. In dat geval is een transparante beits zoals op bovenstaande foto dus een ideale keuze.