Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
by Buldit
Tuinplannen? Wij helpen jou.

Tuinhuis verven

Wil je je tuinhuis graag in een nieuw kleurtje steken? Je kan daarvoor een professionele schilder inschakelen, maar je kan ook gerust zelf je tuinhuis verven. Hoe ga je daarbij best te werk? Hoeveel kost het materiaal dat je nodig hebt (houtprimer, lakverf, …)? En met welke aandachtspunten hou je best rekening? Je ontdekt het allemaal in dit artikel!

Ga snel naar:
Stappenplan tuinhuis verven
Prijs tuinhuis verven: DHZ vs. vakman
Aandachtspunten
Inspiratievoorbeelden

Ga naar de webshop

 

Stappenplan tuinhuis verven

Na ongeveer 5 jaar zal de verf op je tuinhuis verkleuren en afbladderen door zonlicht en vocht. In dat geval is het tijd om je tuinhuis te verven. Steek je zelf de handen uit de mouwen? Volg dan zeker de volgende stappen bij het verven van je tuinhuis:

 

STAP 1: locatie voorbereiden

Je wil uiteraard verfplekken vermijden op je terras of tuinpad. Voor je aan de slag gaat, breng je daarom best eerst een beschermingsdoek aan op de grond rond het tuinhuis.

 

STAP 2: hout ontvetten en gaatjes opvullen

Met een synthetische thinner kan je het hout vlot ontvetten. Daarna kan je alle loszittende stukjes lakverf verwijderen met een plamuurmes, een gasbrander of een afbijtmiddel. Zitten er gaatjes in het hout? Vul ze dan op met een opvulpasta.

 

STAP 3: hout schuren

Nu kan je het hout volledig mat schuren met schuurpapier (korrel 150 of 180). Zo kunnen de verflagen beter hechten op het hout van je tuinhuis.

 

STAP 4: houtprimer aanbrengen

Heb je het hout stof- en vetvrij gemaakt met een niet-pluizende doek en thinner? Dan is het tijd om de houtprimer aan te brengen als grondlaag. In de meeste gevallen is 1 laag voldoende.

 

STAP 5: afwerkingslagen aanbrengen

Is de houtprimer goed uitgedroogd? Dan kan je een dekkende lakverf voor buitenhout aanbrengen. Voor een fraai eindresultaat kies je best voor 2 lagen. Laat de 1e laag lakverf voldoende uitdrogen voor je aan de 2e laag begint.

TIP: op zoek naar verf of beits om je tuinhuis te verven? Je vindt een uitgebreid overzicht van de mogelijke verfsoorten in onze webshop.

 

Nieuw tuinhuis? Kies voor geïmpregneerd hout!

Ben je van plan om een nieuw tuinhuis te kopen? Kies dan voor een tuinhuis met geïmpregneerd hout. Dat hout is voorbehandeld om het te beschermen tegen zonlicht, regen, schimmels, … Hoewel het in principe niet nodig is om een geïmpregneerd tuinhuis extra te behandelen, is het toch aangeraden om nog een extra beschermingslaag in lak, olie of beits aan te brengen. Zo vermijd je dat het hout na verloop van tijd verkleurt of vergrijst.

Ga naar de webshop

 

 

tuinhuis verven

 

Prijs tuinhuis verven

Hoeveel kost een tuinhuis verven ongeveer? Dat hangt vooral af van je keuze om het zelf te doen of om een beroep te doen op een professionele schilder.

 

1. Prijs tuinhuis zelf verven

Stroop je zelf de mouwen op om je tuinhuis te verven? Dan betaal je enkel voor je verf en het eventuele extra materiaal dat je nodig hebt. Voor de verf mag je rekenen op de volgende richtprijzen:

  • Dekkende lakverf op waterbasis: vanaf ongeveer 50 euro (incl. btw) voor een pot van 2,5 liter
  • Dekkende lakverf op solvent basis: vanaf ongeveer 23 euro (incl. btw) voor een pot van 0,75 liter
  • Houtprimer: vanaf ongeveer 25 euro (incl. btw) voor een pot van 2,5 liter

TIP: op zoek naar de juiste verf om je tuinhuis te schilderen? Neem dan zeker een kijkje in onze webshop.

 

2. Prijs tuinhuis laten verven door een schilder

Ben je geen grote doe-het-zelver en wil je zeker zijn van een mooi eindresultaat waar je jarenlang van kan genieten? Schakel dan een professionele schilder in. Die kiest samen met jou de meest geschikte verf voor jouw tuinhuis. En dat is niet alles… Een vakman werkt ook vlot en efficiënt en gebruikt enkel hoogwaardige producten en materialen.

Het tarief van een buitenschilder bedraagt gemiddeld € 30 à 45 per m² (incl. materiaal en btw). Let op: dit is slechts een richtprijs. De uiteindelijke kostprijs van jouw project zal afhangen van de staat van de ondergrond, de gebruikte verfsoort en het aantal lagen, de moeilijkheidsgraad van de werken, …

TIP: benieuwd naar een prijs voor het verven van jouw tuinhuis? Vraag dan offertes aan bij 2 à 3 buitenschilders. Zo kan je gericht prijzen, verfsoorten, adviezen, … vergelijken. Start je aanvraag hier.

 

Aandachtspunten tuinhuis verven

Ga je je tuinhuis verven? Hou dan zeker rekening met de volgende aandachtspunten:

  • Kies een verf naar jouw smaak: er bestaan lakverven in alle RAL-kleuren. Ook de glansgraad kan je zelf kiezen (mat, semiglans of hoogglans). Let er wel op dat je een lakverf voor buitenhout neemt. Bekijk het volledige aanbod aan verf voor tuinhuizen in de webshop.
  • Wacht op de juiste weersomstandigheden: voor een optimaal eindresultaat verf je best bij een temperatuur tussen 10 en 20 °C en een maximale luchtvochtigheid van 75%.
  • Ook beitsen is een optie: wil je liever de natuurlijke houtstructuur van je tuinhuis behouden? Gebruik dan geen dekkende lakverf, maar een beits. Bij een transparante beits blijf je zowel de houtstructuur als de houttekening zien. Bij een dekkende beits blijft enkel de houtstructuur zichtbaar.
  • Behandel je nieuwe tuinhuis zo snel mogelijk: wil je vermijden dat het hout van je nieuwe tuinhuis verweert of verkleurt? Verf het dan zo snel mogelijk of behandel het met vernis of olie.
  • Laat verschillende schilderwerken tegelijk uitvoeren: zijn ook je tuinmeubels, je tuinmuur, … aan een schilderbeurt toe? Laat die schilderwerken dan tegelijk uitvoeren. Dan kan je een totaalprijs vragen bij 2 à 3 buitenschilders. Dat komt goedkoper uit dan de schilderwerken afzonderlijk te laten uitvoeren. Ontvang gratis offertes op maat via onze offerteservice.

 

Inspiratievoorbeelden van geverfde tuinhuizen

Wil je jouw tuinhuis (laten) verven en ben je op zoek naar inspiratievoorbeelden? Onderstaande foto’s kunnen je alvast op leuke ideeën brengen:

 

tuinhuis verf

Wil je van jouw tuinhuis een leuke eyecatcher maken in de tuin? Kies dan voor een opvallend kleurtje zoals blauw op bovenstaande foto.

 

verf tuinhuis

Hou je het liever simpel? Verf je tuinhuis dan bijvoorbeeld in grijs. De witte accenten zorgen voor een leuke en strakke twist.

 

tuinhuis schilderen

Hoeft jouw tuinhuis niet te veel op te vallen of wil je het perfect doen passen bij de natuurlijke omgeving van je tuin? Dan is het misschien wel een leuk idee om je tuinhuis in groen te verven.

 

4/5 - (3 votes)
 
Vraag vrijblijvend offertes aan & vergelijk
Nog geen reacties
4/5 - (3 votes)
Lees ook
epdm gebouw
Dakwerken: welke dakbedekking kiezen voor je bijgebouw?
prijs tuinkantoor
Tuinkantoor: werken in een uniek kader
overkapping tuin aluminium
Tuin overkapping
beits tuinhuis
Tuinhuis beitsen
tuinhuis plaatsen op tegels
Tuinhuis plaatsen
tuin nieuwbouw
Tuin ophogen: stappenplan + kosten
wilde tuin aanleggen
Goedkoop tuin aanleggen
kantopsluiting hout
Kantopsluiting