Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
by Buldit
Tuinplannen? Wij helpen jou.

Tuin indelen

Droom jij ook van een mooie tuin die voldoet aan al je vereisten en tegelijk de sterke kanten van je woning in de verf zet? Dan is het belangrijk om aandacht te besteden aan de indeling van je tuin. Hoe kan je je tuin indelen en hoeveel kost het om deze aan te leggen? Ben je op zoek naar inspiratie om je grote of kleine tuin in te delen? Dan ben je ook hiervoor aan het juiste adres!

Ga snel naar:
Hoe je tuin indelen?
Prijs tuin aanleggen
Tips voor tuinindeling
Voordelen van een vakman
Inspiratie & voorbeelden
Vraag gratis je offertes aan

 

 

Wat is het nut van een goede tuinindeling?

Bij het ontwerpen van je tuin is het belangrijk om stil te staan bij de indeling ervan. Zo ben je zeker van je eigen oase van rust met de volgende voordelen:

 • Optimaal benutten van de beschikbare ruimte: door je tuin slim in te delen benut je de beschikbare ruimte maximaal en dat op maat van jouw wensen en noden. 
 • Gepersonaliseerd en uniek: samen met je tuinaannemer creëer je een uniek ontwerp met een indeling op maat. Welke beplanting kies je? Welk soort schutting had je in gedachten? Komt er een vijvertje of niet? Wat is de omvang van je terras? 
 • Slimme mogelijkheden: door je tuin slim in te delen zet je de pluspunten van je woning in de verf en verdoezel je eventuele minpunten.
 • Optimalisatie van de tuin: aandacht besteden aan de indeling van je tuin biedt de kans om je tuin te optimaliseren. Zoals het nemen van bepaalde maatregelen om wateroverlast te voorkomen.

tuin indelen

 

Hoe je tuin indelen?

Je wil graag een nieuwe tuin aanleggen of de huidige indeling van je tuin aanpassen… Maar hoe begin je daaraan? Waar moet je zoal op letten? We zetten de belangrijkste aandachtspunten op een rij:

 

1. Volgens het doel van je tuin

Hoe wil jij je tuin gebruiken? Hoe zie jij de functie van je tuin in de toekomst? Dit zijn misschien wel de belangrijkste vragen die je jezelf moet stellen aan het begin van elk tuinontwerp. Heb je kinderen of huisdieren die naar hartenlust in de tuin moeten kunnen spelen? Wil je vooral vrienden en familie kunnen ontvangen? Heb je groene vingers of wil je een tuin die zo weinig mogelijk onderhoud vergt? Al deze keuzes hebben een grote invloed op de uiteindelijke indeling van je tuin.

 

2. Volgens de technische aspecten van je tuin

Zowel de oriëntatie, de ligging als de grootte spelen een belangrijke rol in het ontwerp van je tuin. Zo is het belangrijk om je ontwerp af te stemmen op de hoeveelheid zonne-uren die je tuin heeft. Heb je op bepaalde plaatsen de hele dag zon? Dan plaats je daar best geen planten en bloemen die een schaduwrijke omgeving vereisen. Heb je veel inkijk en kan je extra privacy gebruiken? Plaats dan een hogere schutting of hoge bomen. Ben je een echte zonneklopper? Kies dan geen beplanting die het zonlicht blokkeert.

 

3. Volgens de ondergrond en de kwaliteit van de bodem

Elke bodem is anders en heeft z’n eigen specifieke kwaliteiten. Zo gedijen bepaalde planten beter in kleigrond en anderen in zandgrond. Dit geldt bv. ook voor je gazon. Verkeerd geplaatste bloemen en planten zullen niet optimaal groeien. Start dus niet met het beplanten van je tuin als je niet weet hoe je bodem samengesteld is. Vraag aan je tuinaannemer om een bodemstaal en bijhorende analyse te maken. Hij bekijkt ook de zuurtegraad, de structuur en de aan- of afwezigheid van voedingsstoffen.

TIP: nood aan een grondig bodemonderzoek met het oog op een correcte en duurzame aanleg van je tuin? Vraag meer informatie aan een tuinaannemer actief in je buurt.

 

Prijs tuin aanleggen

Hoeveel kost een professional die de ideale indeling van je tuin nagaat en voor je uittekent? Of zoek je een aannemer die je nieuwe tuin aanlegt? De prijs is afhankelijk van de aard en de omvang van de werken, de voorbereiding en de benodigde materialen:

 • Prijs tuin ontwerpen: voor tuinen kleiner dan 300 m² betaal je gemiddeld € 375 à 500 (excl. btw). Voor grotere tuinen mag je op zo’n € 1 à 1,5 per m² (excl. btw) rekenen.
 • Prijs tuin aanleggen: € 35 à 40 per uur (excl. btw & materialen)

LET OP: de bovenstaande prijzen zijn richtprijzen. Die kunnen afwijken naargelang de aannemer met wie je samenwerkt. Op zoek naar een vakman voor het ontwerp van je tuinindeling en/of de realisatie van je nieuwe tuin? Maak dan gebruik van onze offertedienst en ontvang gratis offertes op maat. Start hier je aanvraag.

 

indelen tuin

 

Tips bij het indelen van je tuin

Ben je eruit hoe je toekomstige tuin eruit moet komen te zien? Maar ben je nog op zoek naar tips om je idee concreter te maken? Hou dan rekening met deze vuistregels:

 

TIP 1: lijst al je wensen en vereisten op

Spendeer op voorhand voldoende tijd aan het maken van een lijst waarin je alle elementen opneemt die je in je tuin wil. Vergeet daarbij ook geen aandacht te besteden aan wat je zeker niet wil. Zo voorkom je misverstanden in het ontwerp. Wat vind je mooi? Wil je een (zwem)vijver, een tuinhuis of een serre? Welke beplanting heb je in gedachten? Heb je al eens nagedacht over de tuinafsluiting? Wordt het gazon intensief belopen of net niet? Welke stijl wil je nastreven: een Engelse tuin of eerder een wilde tuin? Alles is mogelijk.

 

TIP 2: een duidelijk (grond)plan = een succesvolle realisatie

Je gaat op voorhand best goed na waar je verlichting, een buitendouche, een buitenkraan of een zwembad wil plaatsen. Deze elementen hebben namelijk een belangrijke invloed op waar de nutsvoorzieningen (afvoerbuizen, stopcontacten, …) moeten komen. Een vakman brengt ook eventuele risico’s in kaart. Is je tuin bv. gevoelig voor verzakkingen? Dan zal hij beton storten of een laag zand aanbrengen voordat hij je terras of verharding aanlegt.

 

TIP 3: stel op voorhand een budget op

Het ontwerp en de inrichting van je tuin bieden eindeloos veel mogelijkheden. Bovendien is er zoveel inspiratie te vinden dat je soms tussen de bomen het bos niet meer ziet. Voor je het weet zit je met een ontwerp dat niet alleen onrealistisch is, maar ook erg duur. Daarom raden we je aan om op voorhand een budget op te stellen en je daar ook aan te houden. Communiceer duidelijk met je tuinaannemer over het maximumbedrag dat je aan je tuinindeling wil besteden.

 

TIP 4: vergeet het tuinonderhoud niet

Sommige mensen houden van tuinieren, anderen helemaal niet. Jij weet tot welke categorie je behoort. Hou dit dan ook in gedachten als je je tuinindeling bepaalt. Een onderhoudsarme tuin kan bv. bestaan uit een terras in grote tegels of gepolierde beton, makkelijk te onderhouden bodembedekkers en eenvoudige beplanting voor je borders.

 

TIP 5: ga op voorhand na of je vergunningen nodig hebt

Ga tijdig na of je eventueel vergunningen nodig hebt voor de plaatsing van een omheining, een carport of bestrating. Pols ook altijd eens bij je buren wanneer je een afsluiting wil plaatsen. Zo voorkom je later vervelende burenruzies. Voor groene afsluitingen gelden zelfs specifieke wettelijke regels. Wil je hier meer over te weten komen? Aarzel dan niet om je vakman te contacteren. Hij kan je uitgebreid informeren over wat wettelijk mag en wat niet mag.

 

CONCLUSIE: zoek een tuinaannemer die bij je past!

Het komt er vooral op aan om een vakman te vinden die bij je past en je project begrijpt. Ga in gesprek met meerdere tuinaannemers en wees niet bang om naar hun eerdere realisaties te vragen. Zo zie je in 1 oogopslag of hun stijl bij jouw wensen en noden past.

TIP: je vraagt best offertes aan bij verschillende professionals. Zo kan je niet alleen adviezen en kostprijzen vergelijken, maar ook ontwerpen, materialen, uitvoeringstermijnen,… Zo maak je uiteindelijk de beste keuze. Start hier je aanvraag.

 

Waarom vertrouwen op een tuinaannemer?

Bepaalde klusjes in je tuin kan je perfect zelf doen. Gaat het echter over het bepalen van de meest geschikte indeling van je tuin? Of het maken van een ontwerp dat voldoet aan alle technische vereisten van je tuin? Dan raden we je aan om een vakman in te schakelen. Je kan dan rekenen op…

 • Advies op maat: je aannemer komt bij je langs en besteedt extra aandacht aan eventuele problemen als verzakkingen of waterdrainage. Als hij alles heeft opgemeten, luistert hij aandachtig naar je wensen en ideeën zodat hij aan de slag kan.
 • Professionele bodemanalyse: elke grond is anders. Een tuinaannemer weet dit en laat eventueel zelfs bodemanalyses uitvoeren. Daarna informeert hij je over de staat van de bodem en de stappen die je dient te ondernemen. Op basis van deze informatie stelt hij de ideale beplanting voor je tuin samen.
 • Hoogwaardige materialen: een vakman werkt altijd met de beste materialen voor een duurzaam en optimaal eindresultaat. Zo ben je er bv. zeker van dat je tegels in natuursteen van hoogwaardige oorsprong zijn en je houten tuinschermen een duurzame afkomst hebben.
 • Kwalitatieve plaatsing: een tuinaannemer met enkele jaren ervaring zal je tuinindeling met de grootste deskundigheid voorbereiden en uitvoeren. Dat geldt zowel voor het ontwerp van je tuin, de aanplanting ervan als de plaatsing van je terras of omheining.
 • Onderhoudscontract: wil je verzekerd zijn van een tuin die er elk seizoen piekfijn bij ligt? Dan kan je bij je tuinaannemer polsen voor een onderhoudscontract. Een professioneel onderhoud voorkomt insectenplagen of plantenziektes en houdt je begroeiing groen en gezond.

 

Geniet van het verlaagde btw-tarief!

Wist je dat bepaalde klussen in en rond de tuin vallen onder het verlaagde btw-tarief van 6%? Het gaat voornamelijk om de aanleg van tuinpaden die naar je woning leiden en omheiningen en terrassen die rechtstreeks aan je woning bevestigd zijn. Je woning moet wel minstens 10 jaar oud zijn en je moet ook samenwerken met een professionele tuinaannemer.

LET OP: hierop gelden uitzonderingen. Zo is de aankoop en levering van planten onderworpen aan 6% btw, maar de aanleg ervan valt dan weer onder 21% btw. Wens je hierover meer informatie? Aarzel dan niet om contact op te nemen met een tuinaannemer actief in je buurt.

 

Tuin indelen: inspirerende voorbeelden

Op zoek naar enkele inspirerende voorbeelden van verschillende tuinindelingen? Dan ben je hier aan het juiste adres:

 

INSPIRATIE: tuin indelen met luxueuze moestuin

moestuin indelen

Steeds meer mensen willen graag zelf hun groenten en fruit kweken. Een luxueuze moestuin neemt natuurlijk wel wat plaats in. Zeker wanneer je beslist om in volle grond te telen. Vandaar dat je vanaf het prille ontwerp van je tuinindeling hiermee rekening moet houden.

TIP: wil je een moestuin in je kleine (stads)tuin? Ontdek handige moestuinbakken in onze webshop.

 

 

INSPIRATIE: grote tuin indelen

grote tuin indeling

Heb je een grote tuin? Dan ben je weinig begrensd qua ruimte en kan je grootste projecten realiseren. Het bovenstaande voorbeeld mag dat illustreren. De brede, sprookjesachtig gestileerde haag fungeert als absolute blikvanger in deze tuin. De niveauverschillen creëren een ruime, dynamische tuinindeling.

 

 

INSPIRATIE: onderhoudsarme indeling tuin

grote tuin indelen

Wil je een ruime tuin toch zo onderhoudsarm mogelijk houden? Zorg er dan voor dat de indeling uit 1/3 bestrating bestaat en 2/3 groen. Kies voor grote terrastegels met weinig voegen, zodat je weinig onkruid hoeft te wieden. In deze realisatie kozen de eigenaars voor een groot grasveld met weinig beplanting. Gras maaien kan een flinke klus zijn, maar die klus kan je vereenvoudigen dankzij een robotmaaier.

TIP: op zoek naar een robotmaaier? Neem dan een kijkje in onze webshop.

 

 

INSPIRATIE: indeling van een kleine stadstuin

indeling kleine tuin

Heb je een kleine stadstuin of een balkon? Dan kan je dat alsnog knus en gezellig indelen. In dit voorbeeld zie je hoe de eigenaars het zwakste punt van hun tuin handig aangepakt hebben. Normaal zouden ze een grote inkijk hebben, maar ze creëren meer privacy dankzij de grote struiken en bomen rondom het balkon.

 

 

INSPIRATIE: weelderig groene indeling van grote tuin

tuinindelingen

Droom je van een idyllisch groene tuin en vind je het niet storend om af en toe zelf wat onkruid te wieden? Dan kan je altijd kiezen voor een tuin indeling met veel groene zones. De mooie niveauverschillen zorgen voor een weelderige tuin. Het rustieke grindpad is van nature waterdoorlatend en laat regenwater rustig de grond insijpelen. Wil je onkruidgroei tussen het grind voorkomen? Hark het dan af en toe los.

Veelgestelde vragen over tuin indelen

Nog vragen over de indeling van je tuin? Dan contacteer je best een professionele tuinaannemer actief in je buurt. Ook hieronder vind je de nodige antwoorden op je eventuele vragen:  • 1. Hoe kan ik een kleine tuin indelen?
   Wil je graag een kleine tuin indelen? Werk dan met speelse hoogteverschillen om meer dynamiek in het geheel te krijgen en zoek het juiste evenwicht tussen de beschikbare oppervlaktes. Kies bv. voor een terras dat net groot genoeg is en gebruik de overgebleven ruimte voor borders en/of een groen gazon. Weet je niet zo goed welke mogelijkheden je hebt? Een tuinaannemer helpt je hier graag bij.


  • 2. Hoe kan ik een grote tuin indelen?
   In een grote tuin lijken de vormgevingsmogelijkheden eindeloos, maar onthou dat variatie belangrijk is om een boeiend geheel te krijgen. Door je tuin op te delen in kleinere ‘knusse’ secties kan je geborgenheid creëren. Elke sectie kan z’n eigen invulling krijgen: het terras waar je kan barbecuen met vrienden en familie, het beschutte, zonovergoten plekje in de tuin waar je ongestoord kan zonnebaden, de moestuin waar je zelf je groenten kweekt, …


  • 3. Hoe kan ik een schuine tuin indelen?
   Heb je een tuin met een speciale vorm, zoals een afgeronde, L-vormige of schuine tuin? Dan raden we je aan om het speciale deel een afzonderlijk ontwerp te geven. Bijvoorbeeld een terras of een vijver met een uniek ontwerp. Weet je niet zo goed wat je schuine tuin te bieden heeft? Schakel dan een ervaren tuinaannemer in. Hij gaat met plezier na wat de mogelijkheden zijn. Start hier je aanvraag.

Beoordeel dit artikel
 
Tuinwerken uitvoeren?
Vraag vrijblijvend offertes aan & vergelijk
Nog geen reacties
Beoordeel dit artikel
Lees ook
Tuin omspitten en egaliseren
Tuin egaliseren: werkwijze & kostprijs
tuin nieuwbouw
Tuin ophogen: stappenplan + kosten
wilde tuin aanleggen
Wilde tuin aanleggen
tuinkalender tuinwerken
Tuinkalender: belangrijkste tuinwerken voor elke maand van het jaar
kantopsluiting hout
Kantopsluiting
tuin bestraten
Tuin bestraten
tuinaannemer in een tuin
Tuinaannemer: werkwijze en kostprijs
wilde tuin aanleggen
Goedkoop tuin aanleggen