Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
by Buldit
Tuinplannen? Wij helpen jou.

Vijver aanleggen

Een vijver aanleggen is niet zo moeilijk als je zou denken. Toch moet je rekening houden met een aantal aspecten. Je moet rekening houden met planten, filtering, pomp en andere elementen die belangrijk zijn bij het in stand houden van de waterkwaliteit. In dit artikel ontdek je meer over wat belangrijk is bij het aanleggen van een vijver..

 

Type vijvers

Wanneer je een vijver wil aanleggen, dan zal je je eerst moeten afvragen naar wat voor type vijver je voorkeur uitgaat. Wil je een formele vijver die rechthoekig is en rondom strak afgewerkt? Of is het de bedoeling dat de vijver een natuurlijke uitstraling krijgt met veel planten? Ook de beschikbare ruimte speelt een rol bij je keuze. In principe kan je kiezen uit volgende types:

1. Formele vijver (rechthoekig, strakke randafwerking met steen of hardhout)
2. Informele vijver (ronde vormen, randafwerking met natuurlijke materialen, schuine wanden)
3. Plantenvijver (informele vijver met voornamelijk planten)
4. Zwemvijver (vijver waarin je kunt zwemmen met een apart plantengedeelte voor de waterzuivering)
5. Voorgevormde vijver (kunststof vijver van polyethyleen)
6. Koi vijver (vijver speciaal geschikt voor Koi karpers)

vijver aanleggen
Niek De Moor

 

 

Vijverfolie

De meeste vijvers worden waterdicht gemaakt met een speciale vijverfolie. PVC folie en rubberfolie (EPDM) zijn het meest gebruikt. Afhankelijk van de bodem en de kwaliteit van de vijverfolie zul je in de meeste gevallen ook een beschermend onderdoek moeten gebruiken. Hiermee bescherm je de kostbare folie tegen wortelgroei en tegen scherpe stenen die voor lekkage kunnen zorgen. Vijverfolie kun je tegenwoordig bij aankoop volledig op maat laten maken. Dat is wel zo prettig want dan weet je zeker dat je geen last met lekkages zult hebben.

Klik hier voor meer info over vijverfolie.

 

Vijverpomp kiezen

Wanneer je een vijver gaat aanleggen, dan zul je rekening moeten houden met de vijverpomp en eventuele leidingen die getrokken moeten worden. Het liefst wil je immers alle leidingen zoveel mogelijk uit het zicht hebben. Het aanbod aan vijverpompen is erg groot en het hangt vooral van het type vijver af welke soort je nodig hebt. In een vijver met weinig vissen en veel planten heb je over het algemeen niet zo’n zware pomp nodig. In een Koi vijver of andere formele vijver met niet al te veel planten zul je over het algemeen een grotere filter en dus ook een grotere pomp nodig hebben. De keuze van de pomp hangt dus samen met de inhoud van de vijver, het soort vijver en het type filter dat je toepast.

Klik voor meer info over vijverpompen.

 

Vijverfilter

Vijverfilters vervullen een belangrijke rol bij het in stand houden van het biologisch evenwicht. Zeker in vijvers met weinig of geen planten kun je niet zonder biologische filtering. Zonder filter krijg je al snel groen water en zal de hoeveelheid zuurstof snel dalen. Vissen kunnen niet leven zonder zuurstof en datzelfde geldt ook voor de bacteriën in het water die zuurstof nodig hebben om zich voort te kunnen planten. Tezamen met de pomp zorgt de filter voor beluchting en filtering van het water en wordt tevens de bacteriecultuur in stand gehouden waardoor het water helder en gezond blijft. Populaire filters voor de vijver zijn: drukfilter, oeverfilter, doorstroomfilter en meerkamerfilter.

Lees meer over vijverfilters.

 

Vijverplanten kiezen

In nagenoeg iedere vijver, met uitzondering van een Koi vijver, komen planten voor. Ze dienen niet louter een esthetisch doel maar zijn van wezenlijk belang voor de waterkwaliteit. De planten in de vijver zorgen er samen met andere levende organismen voor dat het water helder blijft en dat je geen groene soep van zweefalgen krijgt. Verder kunnen vissen, kikkers, salamanders en andere waterdieren zich goed verstoppen tussen de plantendelen en trekken de bloemen allerlei insecten aan zoals vlinders en bijen. In een Koi vijver zul weinig planten zien omdat de vissen ze ófwel opeten óf volledig omwoelen. In een informele vijver zijn zowel zuurstofplanten als moerasplanten van belang. Ga je een vijver aanleggen en wil je weten welke vijverplanten je het beste kunt kiezen?

Lees hier meer over vijverplanten.

 

Voorgevormde vijver

Wil je een niet al te grote vijver die makkelijk te plaatsen is? Dan is een voorgevormde vijver misschien iets voor jou. Je hoeft bij dit soort vijvers niet aan de slag met vijverfolie en ook het ingraven van zo’n vijver is niet al te moeilijk. Voorgevormde vijvers worden tegenwoordig van polyethyleen gemaakt. Dit is een kunststofsoort die sterk is en duurzaam en waarvan je zeker kunt zijn dat je komende dertig jaar geen lekkages zult hebben. Het nadeel van een voorgevormde vijver is dat je niet zelf de vorm kunt bepalen en dat de inhoud meestal redelijk beperkt is (maximaal 3000 liter).

Lees meer over voorgevormde vijvers.

 

Zwemvijver aanleggen

Een zwemvijver kun je zien als een combinatie van een plantenvijver en een zwembad. Het water wordt niet chemisch behandeld zoals in een traditioneel zwembad, maar wordt op biologische manier gefilterd door planten die zich in een apart moerasgedeelte bevinden. Een zwemvijver is ideaal wanneer je over flink wat ruimte beschikt en graag in natuurlijke wateren zwemt. Je hoeft niet aan de slag met chemicaliën en ook de aanleg van een zwemvijver is vele malen goedkoper dan de aanleg van een zwembad.

Lees meer over zwemvijvers.

 

1/5 - (1 vote)
 
Vijver aanleggen?
Vraag vrijblijvend offertes aan & vergelijk
Nog geen reacties
1/5 - (1 vote)
Lees ook
prijs zwemvijver
Zwemvijver prijs
zwemvijver voorbeeld
Vijveraanleg: Fotospecial
zwemvijver aanleggen hoe
Zwemvijver aanleggen
zuurstofplanten vijver
Vijverplanten
voorgevormde vijver aanleggen
Voorgevormde vijver
vijverbenodigdheden
Vijverbenodigdheden: overzicht & prijzen
vijverfilter oever
Vijverfilter kopen: Werking en soorten
groene vijver
Vijverpomp: info en werking