Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
by Buldit
Tuinplannen? Wij helpen jou.

Vijverplanten

Vijverplanten zijn onmisbaar voor een goede waterkwaliteit . Bovendien zorgen ze tegelijk voor het natuurlijke uitzicht van een vijver. In een gezonde vijver groeien zowel zuurstofplanten als moerasplanten. Beide soorten spelen een belangrijke rol bij het in stand houden van het biologisch evenwicht. In dit artikel vind je meer informatie over de verschillende waterplanten en welke soorten het meest geschikt zijn voor de opstart van een nieuwe vijver.

Ga naar de webshop

 

1. Zuurstofplanten

Zuurstofplanten zijn onmisbaar in de vijver. Ze groeien snel, nemen veel afvalstoffen op uit het water en produceren tevens een grote hoeveelheid zuurstof. Deze zuurstof is belangrijk omdat de noodzakelijke bacteriën in het water veel zuurstof nodig hebben. In zuurstofrijk water worden organische afvalstoffen zoals uitwerpselen van vissen of andere meststoffen op efficiënte manier door nitrificerende bacteriën afgebroken. Daarbij komen stoffen vrij die weer als voedsel dienen voor de waterplanten. Zuurstofplanten en bacteriën werken dus als het ware samen en houden het water helder en vrij van een overschot aan algen. Hoe beter de planten groeien, hoe minder algen je zult hebben.

 

Beste zuurstofplanten voor de vijver

Zuurstofplanten kun je nooit te veel hebben. Maar bij aanschaf moet je er wel rekening mee houden dat in een net aangelegde vijver niet alle soorten zuurstofplanten even gemakkelijk op gang zullen komen. In het water zitten immers nog maar weinig bacteriën en voedingsstoffen waardoor het water biologisch gezien nog niet in evenwicht is. Je kunt daarom het beste een aantal verschillende soorten zuurstofplanten nemen. Mocht er dan één soort afsterven dan blijft de schade beperkt. Uitstekende planten om een vijver mee op te starten zijn:

Glanzend fonteinkruid ( Potamogeton lucens): dit is een van de meest nuttige zuurstofplanten voor de vijver. Je plaatst hem het best op een diepte van 80 tot 90 centimeter.
Hoornblad ( Ceratophyllum): dit is een sterke zuurstofplant die snel groeit, hij doet het goed in hard water.
Waterpest ( Elodea): Waterpest is een uitstekende zuurstofplant en mag in feite ook niet in de vijver ontbreken.
Aarvederkruid (Myriophyllum): wanneer deze plant goed groeit zal hij bij de waterspiegel kleine bloempjes geven. De plant geeft tevens stofjes af aan het water die algenremmend zijn.
Naaldkruid (Crasulla): dit is een sterk vetplantje dat niet al te diep in een vijvermandje moet staan (10-60 cm). Het is wintergroen en woekert snel.

 

zuurstofplanten vijver

 

Hoeveel zuurstofplanten nodig?

Normaal gesproken heb je per 1000 liter water ongeveer vijf bosjes zuurstofplanten nodig. Dat is ongeveer één plantmandje vol. Je kunt het beste een aantal verschillende planten nemen en dan kijken welke soorten het beste groeien. Wat nog beter is, is om bij vrienden of kennissen wat planten te vragen. Dat scheelt enorm in de kosten en je kunt dan eens kijken welke soorten het goed doen. Nadeel is wel dat eventuele parasieten zoals bloedzuigers en slakken mee kunnen liften naar je vijver. Dat hoeft niet direct een probleem te zijn. Zolang er maar geen vissenbloedzuigers tussen zitten.

Koop je vijverplanten online! ✓ Klik hier om naar de webshop te gaan.

 

 

2. Moerasplanten (of helofyten)

Moerasplanten zijn net als zuurstofplanten van cruciaal belang voor de waterkwaliteit. Ze nemen overtollige organische meststoffen op uit het water en fungeren daarmee als een biologische filter. Een vijver met voldoende planten en een gezonde bacteriecultuur heeft in principe geen mechanische filtering nodig. Vijverplanten hebben daarnaast ook een decoratieve functie. Zonder moerasplanten ziet een vijver er kunstmatig uit en valt er weinig te zien. Vissen, kikkers en salamanders gedijen goed in een goed beplante vijver. Ze gebruiken de moerasplanten maar wat graag om in te schuilen of om er zich voort te planten.

 

moerasplanten
© Niek De Moor

Populaire moerasplanten

Kalmoes: een sterke en makkelijke plant met smalle bladeren. Kalmoes kan veel fosfaat uit het water opnemen en is daarmee een goede voedselconcurrent van algen.
Gele lis: een bloeiende moerasplant die het in de meeste vijvers goed doet.
Moeras vergeet me niet (Myosotis Scorpioides): dit waterplantje kan behoorlijk gaan woekeren en vormt in de zomer kleine blauwe of roze bloempjes.
Waterweegbree (Alisma): bloeit in juni tot september en geeft kleine witte bloemetjes.
Naaldwaterbies (Eleocharis acicularis): een goede vijverplant voor de randzone. Met zijn grasachtige uiterlijk kun je er de rand van de vijver goed mee camoufleren.
Zegge (Carex): goede sterke vijverplant met gras of rietachtige vorm. Prima voor aan de rand van de vijver.

Koop je vijverplanten online! ✓ Klik hier om naar de webshop te gaan.

 

 

Vijverplanten poten

Losse zuurstofplanten kun je in een mandje met vijversubstraat zetten en dan voorzichtig in de vijver plaatsen. Mocht er in de vijver al substraat liggen, dan kun je ook proberen om wat takjes te verzwaren met een platte steen en een elastiekje. De waterplantjes zullen zich dan vanzelf aan het substraat in de bodem gaan hechten. Zuurstofplanten die al gepoot zijn in vijvermandjes kun je gewoon laten zitten. Gebruik geen lood om planten te verzwaren aangezien lood gifstoffen afgeeft aan het water. Voor het planten van moerasplanten kun je vijvermandjes gebruiken. Deze kunststof mandjes zijn in allerlei maten te koop in de winkel. Aan de binnenkant breng je het best eerst wat plastic, jute of worteldoek aan zodat de aarde er zo min mogelijk uitspoelt. Na het planten vul je de mandjes af met een laagje grind zodat het zand er bij het plaatsen niet direct uitspoelt.

 

 

Algen bestrijden: een kwestie van geduld

Een vijver heeft tijd nodig om biologisch in evenwicht te raken. Dat kan soms wel meer dan een jaar duren. In schoon water zitten nog niet voldoende nuttige bacteriën en het zijn juiste deze onzichtbare helpers die zo belangrijk zijn voor de kwaliteit van het water. Ook zal de plantenpopulatie aanvankelijk minimaal zijn waardoor algen vrijelijk kunnen beschikken over voldoende meststoffen in het water.

Algen zullen altijd de kop opsteken en bij een beginnende vijver kun je er behoorlijk last van krijgen. Het beste probeer je ze op biologische manier te bestrijden maar indien dat niet lukt, kun je ook een algenbestrijdingsmiddel kopen. Zo’n middel kan nuttig zijn bij de opstart zodat de waterplanten genoeg licht krijgen en goed de kans krijgen om te groeien. Later, wanneer de waterplanten goed zijn gegroeid, zul je zo’n middel niet meer nodig hebben. Met het nodige geduld lossen de problemen met algen zich vanzelf op.

 

algenvorming vijver

 

Vijverplanten kopen: Nog enkele praktische tips

• Koop genoeg planten maar zet niet alles vol. Kijk goed welke planten goed aanslaan en koop er daar meerdere van.
• Draadalgen kunnen hinderlijk zijn, maar de aanwezigheid ervan zegt niet perse iets over de waterkwaliteit. Probeer ze zoveel mogelijk met de hand te verwijderen. Gebruik bijvoorbeeld een wc-borstel vastgemaakt aan een stok.
• Indien het water reeds groen of troebel is, dan heeft het geen zin om zuurstofplanten als oplossing in te zetten. De jonge planten krijgen dan te weinig licht en zullen niet goed tot ontwikkeling komen. Eerst zal de waterkwaliteit moeten verbeteren. Dat kan je doen door het water te verversen en een algenmiddel te gebruiken.

3.5/5 - (6 votes)
 
Vijver aanleggen?
Vraag vrijblijvend offertes aan & vergelijk
Nog geen reacties
3.5/5 - (6 votes)
Lees ook
aanleggen van vijver
Vijver aanleggen
plaatsen vijverfolie
Vijverfolie
prijs zwemvijver
Zwemvijver prijs
voorgevormde vijver aanleggen
Voorgevormde vijver
zwemvijver voorbeeld
Vijveraanleg: Fotospecial
vijverfilter oever
Vijverfilter kopen: Werking en soorten
vijverbenodigdheden
Vijverbenodigdheden: overzicht & prijzen
zwemvijver aanleggen hoe
Zwemvijver aanleggen