Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
by Buldit
Tuinplannen? Wij helpen jou.

Vijverpomp: info en werking

Wanneer je de waterkwaliteit van je vijver op peil wil houden, dan kun je eigenlijk niet zonder vijverpomp. In dit artikel vind je meer informatie over de verschillende soorten pompen en waar je op moet letten bij de aankoop ervan.

 

Nut van een vijverpomp

In een vijver vinden er continu allerlei biologische afbraakprocessen plaats. Schadelijke stoffen zoals ammoniak en nitriet worden daarbij door bacteriën omgezet in ongevaarlijke stoffen die weer door de planten opgenomen kunnen worden.

Tijdens het afbraakproces komen er ook vluchtige stoffen vrij zoals methaangas en andere zwavelachtige verbindingen. Aangezien deze gassen gassen schadelijk zijn voor het waterleven is het belangrijk dat ze snel mogelijk uit het water verdwijnen.

Door het wateroppervlak in beweging te zetten bevorder je de uitwisseling van gassen en breng je voldoende zuurstof en Co2 in het water. Hierdoor kan de vijver als het ware goed ‘ademen’.

 

Soorten vijverpompen

Bij aanschaf van een vijverpomp kun je letten op het soort waaier (schoepenrad) dat in de pomp is geïntegreerd. Er zijn ruwweg drie soorten waaiers: open waaiers, semi open waaiers en gesloten waaiers. Indien je de pomp vooral gaat gebruiken om vuil water vanuit de vijver naar een filter of waterval te transporteren dan zul je in de meeste gevallen een pomp met een semi-open waaier nodig hebben.

Dit type pomp heeft een goede opvoerhoogte en is in staat om grote hoeveelheden vuil water te transporteren. Het vuil wordt door de open vorm van de schoepen de pomp goed getransporteerd en leidt niet tot verstoppingen. Een pomp met een gesloten waaier (centrifugaal waaier) kan erg veel water verplaatsen maar is alleen geschikt voor het transport van schoon water. Vergelijk de soorten vijverpompen en de prijzen online in de webshop.

 

Prijzen vijverpompen

Voor een kwalitatieve vuilwaterpomp met een capaciteit van 3000 à 4000 liter per uur kost je ongeveer 150 tot 250 euro. Een eenvoudige pomp met een simpele fontein heb al je voor  50 tot 75 euro. Vrijblijvend prijzen en advies aanvragen kan via de offertepagina.

 

groene vijver
© Niek De Moor

 

Capaciteit berekenen

De capaciteit van een standaard filterpomp kun je berekenen door de inhoud van de vijver (in liters) te delen door 2. Stel dat je bijvoorbeeld een vijver hebt met een inhoud van 5000 liter water, dan zul je normaal gesproken een pomp nodig hebben met een minimale capaciteit van 2500 liter per uur. Enige overcapaciteit kan in de meeste gevallen geen kwaad omdat je altijd te maken hebt met verlies door de opvoerhoogte, het aantal bochten en de diameter van de slang. Je zult dus in de meeste gevallen een wat zwaardere pomp nodig hebben (bijvoorbeeld 3500 liter).

 

Vijverpomp voor een waterval

Indien je een waterval of beekloop bij de vijver wil plaatsen dan moet je er rekening mee houden dat je voldoende capaciteit nodig hebt om een visueel aantrekkelijk waterstroom te genereren. Bij het bepalen van de capaciteit van de pomp speelt niet alleen de opvoerhoogte een rol maar ook de breedte van de waterval of beekloop. Verder is ook de afstand tussen de pomp en waterval van belang. Hoe groter de afstand naar de waterval, des te groter het verlies. Per meter slang moet je rekening houden met één procent drukverlies. Bochten in het traject zorgen ook voor het nodige verlies (gemiddeld 5%). Ook de diameter van de slang speelt een rol.

Factoren die meespelen bij het bepalen van de capaciteit van een waterpomp:

• Inhoud van de vijver uitgedrukt in liter
• Opvoerhoogte
• Diameter van de slang
• Afstand van de pomp tot de waterval of beekloop
• Breedte van de waterval of beekloop

 

Capaciteit voor een waterval berekenen

Bij het berekenen van de capaciteit van een vijverpomp voor een waterval kun je de volgende stelregel in acht nemen: Breedte van de waterval in cm x 100 liter per uur. Stel dat je bijvoorbeeld een waterval hebt van 50 centimeter breed dan heb je normaal gesproken een pomp nodig met een capaciteit van 50X100 = 5000 liter per uur. Hiermee kun je een visueel aantrekkelijke waterval creëren met een krachtige stroom. Houd wel rekening met de opvoerhoogte, en de andere factoren die meespelen bij het bepalen van de capaciteit.

 

Tips:

  • Twijfel je over de capaciteit van een bepaalde pomp? Kijk dan op de website van de fabrikant. Hier vind je meestal tabellen waaruit je kunt afleiden welke pomp het meest geschikt voor je is.
  • Kies voor een zo groot mogelijke diameter slang en gebruik zo min mogelijk bochten.
  • Plaats de pomp zo ver mogelijk van het uitstroompunt zodat er een goede stroming in het water ontstaat.
  • Plaats de pomp op een aantal stenen (in het water) zodat niet al het bodemvuil meegezogen wordt. Bij een droge opstelling moet de pomp zich onder het niveau van de waterspiegel bevinden anders zal er geen water in de pomp stromen.

 

 

capaciteit vijverpomp berekenen

 

Is een vijverpomp altijd noodzakelijk?

Dat hangt vooral af van het type vijver, de vissen die er in leven en je persoonlijke voorkeur. In een natuurlijke vijver die biologisch gezien in evenwicht is, kun je in principe zonder pomp. In de natuur vind je bij stilstaande meren immers ook geen pomp terug. Maar in een vijver met een beperkte hoeveelheid water is het erg lastig om zonder goede watercirculatie en filtering een biologisch evenwicht te bereiken. Indien je Koi karpers wil gaan houden dan kun je overigens sowieso niet zonder krachtige vijverpomp en filterinstallatie. In de praktijk zul je dus in de meeste gevallen een vijverpomp nodig hebben.

 

Waar plaats je de vijverpomp?

Tegenwoordig kunnen de meeste pompen zowel ín het water als buiten het water (onder de waterspiegel) worden geplaatst. Het voordeel van een droge opstelling is dat je de pomp makkelijk kunt bereiken en schoonmaken en dat hij minder snel vuil wordt. Vaak zie je dit soort pompen bij koi vijvers waarin de pomp in een aparte put geplaatst wordt. Je kunt de meeste vijverpompen ook in het water op een kleine verhoging op de bodem plaatsen. Door de vuilkorf kan er geen grove vervuiling in de schoepen (waaier) van de pomp terecht komen.

Beoordeel dit artikel
 
Vijver aanleggen?
Vraag vrijblijvend offertes aan & vergelijk
2 reacties
Beoordeel dit artikel
  • Lauren de Bruijn
    Ik wist niet dat de vijverpomp buiten het water geplaatst kan worden! Over een paar maanden verhuis ik naar een nieuw huis met een grote tuin waar ik een vijver wil aanleggen. Ik denk dat ik voor een pomp kies die buiten geplaatst wordt omdat het makkelijker is om schoon te maken.
    Beantwoorden
  • Connie
    Goede avond Ik ben op zoek naar een filterpomp die buiten de vijver geplaatst word ik heb er een maar elke keer loopt hij over en maak ik hem weer schoon dat is geen probleem het probleem is dat het sluiten van de deksel een probleem is .en ik ben een vrouw van 70jaar maar ben gek op mijn vijver maar dat probleem met de filter is best lastig om die deksel goed te sluiten Is ee een filter pomp die makelijk dicht gaat en makelijk in onderhoud is Ik hoor het graag van u met vr Gr Connie
    Beantwoorden
Lees ook
vijverbenodigdheden
Vijverbenodigdheden: overzicht & prijzen
vijverfilter oever
Vijverfilter kopen: Werking en soorten
zwemvijver voorbeeld
Vijveraanleg: Fotospecial
zwemvijver aanleggen hoe
Zwemvijver aanleggen
zuurstofplanten vijver
Vijverplanten
plaatsen vijverfolie
Vijverfolie
voorgevormde vijver aanleggen
Voorgevormde vijver
aanleggen van vijver
Vijver aanleggen