Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
by Buldit
Tuinplannen? Wij helpen jou.

Vijverfolie

Folievijvers kun je geheel naar eigen wensen vormgeven. Van een kleine fonteinvijver tot een grote zwemvijver, alles is mogelijk. Tegenwoordig zijn er uitstekende folies te koop die erg sterk zijn en zeer lang mee gaan. Een juiste plaatsing is de enige manier om lekken te voorkomen. In dit artikel lees je meer over.

Ga naar de webshop

 

Soorten vijverfolies

De meest gebruikte vijverfolies zijn van PVC (kunststof) of van EPDM (synthetisch rubber) gemaakt. De laatste tijd zien we ook varianten hierop en wordt ook wel PE (polyethyleen) als folie gebruikt voor strak vormgegeven Koi vijvers. Wil je een natuurlijke vijver of een zwemvijver, dan ben je in de meeste gevallen het beste af met een goede kwaliteit EPDM folie.

 

vijverfolie plaatsen
Niek De Moor

1. EPDM vijverfolie

Dit is een synthetische rubberfolie die geleverd wordt in diktes van 0.7 tot 2 mm. EPDM is sterk, elastisch en heeft een levensduur van maar liefst 30 tot 50 jaar. EPDM is bestand tegen worteldoorgroei waardoor je in veel gevallen geen beschermdoek hoeft toe te passen, tenzij er riet of bamboe in de omgeving van de vijver staat. EPDM folie kun je bij de leverancier op maat laten maken. Het materiaal wordt dan in de fabriek voor je gevulkaniseerd waardoor je een naadloze folie uit één stuk krijgt. Je kunt eventuele naden of overlappen met behulp van een speciale primer en rubberlijm ook zelf lijmen. EPDM is relatief zwaar (1 tot 1.5 kilo per vierkante meter).

Voordelen: flexibel, sterk, bestand tegen UV licht, lange levensduur
Levensduur: 30 tot 50 jaar

 

2. PVC vijverfolie

PVC folie is goedkoper dan EPDM folie maar is ook wat minder duurzaam. PVC folie van 0.5 mm dik gaat ongeveer 10 jaar mee, de folie van 1mm dik heeft een levensduur van 10-20 jaar. Aangezien PVC gevoelig is voor worteldoorgroei en voor beschadigingen als gevolg van scherpe materialen, kun je het beste een beschermdoek op de bodem aanbrengen. Dit om te voorkomen dat de folie op termijn lek raakt. PVC folie is bij aanvang erg soepel en laat zich goed verwerken. Dit komt omdat het materiaal weekmakers bevat. Na enkele jaren wordt het echter stugger en tegen het eind van zijn levensduur kan het zelfs breken als je het zou proberen te buigen. Dit in tegenstelling tot EPDM dat na 20 jaar nog steeds soepel is.

Voordelen: aanvankelijk soepel (makkelijk te plooien), goedkoop
Levensduur: 10-20 jaar

 

3. PE folie (Polyethyleen)

Polyethyleen folie wordt tegenwoordig ook wel gebruikt voor vijvers maar dan vooral de HDPE (hoge dichtheid polyethyleen) variant en vooral in Koi vijvers. HDPE is niet makkelijk om te verwerken omdat het vrij stug is en met speciaal gereedschap gelast moet worden. Het materiaal is erg sterk, bevat geen weekmakers en heeft dezelfde levensduur als EPDM (30 – 50 jaar). Vanwege de gunstige producteigenschappen en lange levensduur worden tegenwoordig de meeste voorgevormde vijvers van Polyethyleen gemaakt. Voor gebruik in een natuurlijke vijver of zwemvijver met veel rondingen is PE niet geschikt (niet makkelijk te plooien en te duur).

Voordelen: gladde afwerking (wordt met speciale apparatuur in vorm gebracht), lange levensduur
Levensduur HDPE: 30-50 jaar

 

Ga naar de webshop


 

Hoeveelheid vijverfolie berekenen

Om de lengte en de breedte van de vijver te bepalen kun je het beste een koord gebruiken dat je in de vijver plaatst. Let erop dat het koord goed de moeraszones volgt. Je kunt op deze manier zowel de lengte als de breedte van de hoeveelheid folie bepalen. Houd rekening met een extra lengte van ongeveer 50 centimeter voor afwerking van de randen. Zowel in de lengte als in de breedte heb je dus minimaal 50 centimeter extra nodig. Rubberfolie is in de regel verkrijgbaar in de volgende breedtes: 3, 4.5, 6, 7.5, 9 en 12 meter. Het kan handig zijn om bij het graven van de vijver reeds rekening te houden met de beschikbare breedtes zodat je niet al te veel folie overhoudt. Twijfel je over de hoeveelheid folie die je nodig hebt, bijvoorbeeld bij afwijkende vormen, vraag dan advies bij de leverancier.

 

Vijverfolie plaatsen

Het leggen van de folie kun je het beste met meerdere personen doen. Vooral EPDM is erg zwaar en bij het verschuiven ervan kun je makkelijk de uitgegraven oeverzones beschadigen. Leg de folie aanvankelijk niet te strak zodat deze zich na het vullen met water nog enigszins kan zetten. Plooien in de folie kun je niet voorkomen. Je kunt proberen om ze zoveel mogelijk verticaal te laten lopen, dan zijn ze het minst zichtbaar. Eenmaal gevuld zul je overigens nog weinig merken van de plooien, zeker niet wanneer de vijver gevuld raakt met planten. Probeer aan de randen van de vijver een stuk van ongeveer 50 centimeter over te houden. Vul de vijver met water en snijd de randen pas af als de vijver helemaal gevuld is. Mocht je veel folie overhouden dan kun je dit eventueel op de bodem van de vijver leggen waar het dient als extra bescherming tegen lekkage.

 

vijverfolie
Niek De Moor

 

Prijs vijverfolie

EPDM vijverfolie is in de regel 2 keer eer zo duur als PVC-folie. De prijzen van de diverse folies zijn voornamelijk afhankelijk van de dikte van het materiaal.

  • Prijs PVC vijverfolie 10 meter breed: € 28 – € 35 (per lopende meter)
  • Prijs EPDM vijverfolie 9 meter breed: € 60 – € 70 (per lopende meter)

Online vijverfolie met toebehoren kopen? Ontdek het aanbod in de webshop!

 

Beschermvlies

Wanneer je vijverfolie gaat plaatsen dan is het aan te raden om een beschermvlies op de grond aan te brengen. Maar noodzakelijk is het niet altijd. Het hangt voornamelijk van de kwaliteit van de vijverfolie en de ondergrond af of je deze extra beschermmaatregel nodig hebt. In de regel is het bij gebruik van PVC folie altijd aan te raden, bij EPDM is het vooral aan te raden bij de wat dunnere soorten en wanneer er bijvoorbeeld riet of bamboe in de nabije omgeving van de vijver staat. Vooral bamboe kan flink woekeren en de sterke wortels kunnen de rubber folie op termijn doorboren. Met een beschermend onderdoek kun je dit voorkomen.

3/5 - (5 votes)
 
Vijver aanleggen?
Vraag vrijblijvend offertes aan & vergelijk
1 reactie
3/5 - (5 votes)
  • Hans Nie
    Dank voor de interessante informatie. Ik zou graag Polyethyleen folie kopen van 1 mm dikte. Ik heb ca 4 m2 nodig. Maar ik kan nergens vinden waar ik het kan kopen. Kunt U mij helpen?
    Beantwoorden
Lees ook
groene vijver
Vijverpomp: info en werking
prijs zwemvijver
Zwemvijver prijs
vijverbenodigdheden
Vijverbenodigdheden: overzicht & prijzen
aanleggen van vijver
Vijver aanleggen
voorgevormde vijver aanleggen
Voorgevormde vijver
zwemvijver voorbeeld
Vijveraanleg: Fotospecial
vijverfilter oever
Vijverfilter kopen: Werking en soorten
zuurstofplanten vijver
Vijverplanten