Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
by Buldit
Tuinplannen? Wij helpen jou.

Zwemvijver aanleggen

Steeds meer mensen kiezen voor een zwemvijver als alternatief voor een klassiek zwembad. Een zwemvijver kun je perfect integreren in de tuin en als het niet warm genoeg is om te zwemmen kun je altijd nog genieten van de rustgevende aanblik van het water en het natuurleven eromheen.

 

Soorten zwemvijvers

In principe zijn er twee soorten zwemvijvers te onderscheiden: natuurlijke zwemvijvers en strak vormgegeven zwemvijvers. Het verschil tussen beide soorten zit hem vaak in de vorm en de wijze waarop de randen zijn afgewerkt. Natuurlijk ogende vijvers zijn meestal rond van vorm, hebben een schuine wand en de oever loopt vloeiend over in de rest van de tuin. Strak afgelijnde zwemvijvers hebben daarentegen vaak een vierkante vorm, met rechte gemetselde wanden en de oevers zijn meestal afgewerkt met natuursteen of hout:

 

zwemvijver aanleggen hoe

 

Beide soorten vijvers beschikken over een moerasgedeelte en een zwemgedeelte. Het moerasgedeelte, dat beplant wordt met waterzuiverende planten is noodzakelijk voor de biologische filtering van het water.

Meer voorbeelden, prijzen en realisaties van zwemvijvers vind je hier.

 

Zwemvijver aanleggen – welke folie gebruiken?

Voor het aanleggen van een zwemvijver wordt meestal EPDM folie gebruikt. Dit is een sterke rubber folie die geen giftige stoffen afgeeft aan het water. De folie wordt in de fabriek op maat gemaakt en kan dan ter plaatse uitgelegd worden. Het is bij plaatsing van de folie belangrijk dat de ondergrond geen scherpe delen bevat zoals stenen of wortels. Mocht dit wel het geval zijn dan is het noodzakelijk om eerst een worteldoek of ander soort beschermend materiaal op de bodem aan te brengen. Deze dient ter bescherming van de EPDM folie.

 

Zwemvijver vullen

Een zwemvijver vul je het best met kraanwater. Dit water is voldoende hard, wat belangrijk is voor een goede plantengroei en voor de aangroei van een gezonde bacteriecultuur. In een later stadium zal het water vanzelf zachter worden, mede door regenval.

Grondwater kun je beter niet gebruiken om een zwemvijver mee te vullen omdat het doorgaans erg veel ijzer bevat. Door het overschot aan ijzer en andere mineralen kun je tijdens de opstartfase dan al snel algenbloei krijgen. Regenwater is van nature vrij zacht en puur regenwater is niet geschikt om een nieuwe vijver mee op te starten. Wel kun je regenwater bijmengen.

 

TIP: Bereken het exacte volume tijdens het opvullen.

Noteer voordat je de vijver gaat vullen de stand van de watermeter. Zo weet je achteraf precies hoeveel kubieke meter water er in de vijver gaat. Deze informatie kan van pas komen wanneer je onverhoopt een onderhoudsproduct zoals een algenremmer moet toevoegen. Vergeet ook niet om een eventuele waterontharder uit te schakelen voordat je de vijver gaat vullen.

 

 

Filtering

In een zwemvijver is altijd een apart apart moerasgedeelte geïntegreerd. Dit is een relatief ondiepe zone (90 – 120 cm) die gevuld is met lavasteen. Deze steentje zijn vrij poreus en dienen als huisvestingsplaats voor nuttige bacteriën. Ook wortels van planten vinden houvast aan dit materiaal. De bacteriën en planten in het moerasgedeelte vormen tezamen een belangrijke schakel in het op peil houden van de waterkwaliteit. Ze nemen afvalstoffen op uit het water en zetten deze om in ongevaarlijke nuttige stoffen.

In het filtergedeelte zijn soms ook drainage slangen aangebracht zodat het water (met behulp van een pomp) via een ondergronds buizensysteem kan circuleren tussen het zwemgedeelte en het filtergedeelte.

 

Geschikte planten voor een zwemvijver

In een zwemvijver worden voornamelijk waterplanten gebruikt die tot de groep Helofyten behoren. Dit zijn waterzuiverende moerasplanten die met de bladeren boven water groeien. Erg geschikt voor een zwemvijver zijn:

• Gele lis (40-60 cm. hoog)
• Grote egelskop (kan tot 1 meter hoog worden)
• Kalmoes (kan veel fosfaat opnemen uit het water)
• Dotterbloem (gele bloemen in april/mei)
• Pijlkruid (pijlvormig blad)
• Watermunt (neiging tot woekeren maar een makkelijke groeier)
• Lidstreng

 

planten zwemvijver

 

Ongeschikte planten voor een zwemvijver

Bij het beplanten van een vijver met EPDM folie moet je er rekening mee houden dat sommige plantensoorten wortels hebben die de folie kunnen doorboren, zelfs wanneer ze buiten de vijver zijn geplaatst. Plantensoorten die je beter kunt mijden na aanleg van een zwemvijver zijn:

• Bamboe (zelfs wanneer bamboe buiten de vijver is geplaatst kunnen de wortels door de folie groeien).
• Riet (Phragmites Australis) alhoewel deze plant uitstekende filterende eigenschappen heeft, moet je er mee oppassen. De fijne wortels groeien minstens 1.5 meter diep en kunnen daarbij de drainagebuizen verstoppen.
• Lisdodde soorten (vooral de grote Lisdodde, Typha latifolia kun je beter mijden omdat deze erg sterke wortels heeft die de folie kunnen doorboren.

 

 

Zwemvijver verwarmen

De meeste mensen verwarmen de zwemvijver niet omdat dit behoorlijk wat energie kost en omdat het eigenlijk niet noodzakelijk is. Door de zwarte folie in de vijver worden de warmtestralen van de zon goed geabsorbeerd waardoor het in een zwemvijver gemiddeld 2 tot 4 graden warmer wordt dan in een zwemblad met een blauwe liner. Ook de ondiepe plantzone zorgt voor een snellere opwarming van het water waardoor de gemiddelde temperatuur in de zomer al snel oploopt tot 20 graden Celsius of meer.

Verwarming is wel mogelijk maar de temperatuur van het water mag dan niet hoger uitkomen dan 26-28°C. Bij hogere temperaturen daalt de hoeveelheid zuurstof in het water te veel wat erg nadelig is voor de waterkwaliteit. In het eerste jaar na aanleg van de zwemvijver mag de verwarming sowieso niet gebruikt worden omdat de kans op algen dan te groot is. Het gebruik van een warmtepomp of zonnecollectoren is aan te raden i.v.m. energiebesparing.

 

aanleggen zwemvijver hoe

 

Onderhoud zwemvijver

In principe heb je maar weinig onderhoud aan een zwemvijver, zeker wanneer de planten goed groeien en de waterkwaliteit in orde is. Het zwemgedeelte kun je schoon houden met een zwembadstofzuiger en algen die aangegroeid zijn op de wanden of traptreden kun je reinigen met een borstel.

In het voorjaar kunnen draadalgen en zweefalgen voorkomen maar meestal verdwijnen ze weer vanzelf, wanneer al het voedsel uit het water is opgenomen. In de eerste jaren na aanleg zullen de planten de gelegenheid moeten krijgen om te groeien. Na ongeveer drie jaar is de filterzone voldoende begroeid.

 

 

Prijs zwemvijver aanleggen

De prijs voor een zwemvijver met een oppervlak van 30 vierkante meter en 150cm diep bedraagt rond 40 000 euro. Dit is een all in prijs, inclusief alle graafkosten, materiaal- en arbeidskosten. Beschik je over wat minder ruimte dan kun je vanzelfsprekend ook kiezen voor een wat kleinere zwemvijver.

Een zwemvijver van 30m2 van 100 cm diep kost circa 25 000 euro. Vrijblijvende offertes van gespecialiseerde zwemvijver bouwers kan je aanvragen via onze offerteservice.

3.9/5 - (33 votes)
 
Vijver aanleggen?
Vraag vrijblijvend offertes aan & vergelijk
Nog geen reacties
3.9/5 - (33 votes)
Lees ook
zwemvijver voorbeeld
Vijveraanleg: Fotospecial
aanleggen van vijver
Vijver aanleggen
groene vijver
Vijverpomp: info en werking
zuurstofplanten vijver
Vijverplanten
voorgevormde vijver aanleggen
Voorgevormde vijver
vijverbenodigdheden
Vijverbenodigdheden: overzicht & prijzen
vijverfilter oever
Vijverfilter kopen: Werking en soorten
prijs zwemvijver
Zwemvijver prijs