Tuinfrees: werking & prijzen
Een tuinfrees – ook soms grondfrees genoemd – is een machine die bijvoorbeeld gebruikt wordt bij het aanleggen van een moestuin of nieuw gazon. De ondergrond moet daar immers goed op voorbereid zijn, wil je niet voor onaangename verrassingen komen te staan. In dit artikel lees je alles over de eigenschappen, werking en prijzen van een tuinfrees.
Een tuinfrees kopen voor jouw gazon?
Wat is een tuinfrees en wanneer wordt die gebruikt?
Een tuinfrees is een handige machine om de grond om te zetten en te verbeteren. Het is veel minder arbeidsintensief of tijdrovend dan alternatieve methodes zoals ploegen of spitten. Met een tuinfrees verkrijg je een mooi oppervlak dat gemakkelijk te bewerken is. Daarnaast worden ook onkruidresten stukgemaakt. Bovendien komt er hierbij extra lucht in de aarde, waardoor deze een groter volume en verbeterde structuur krijgt. De grond komt dan ook goed los zodat ze vruchtbaar en zaaibaar zal zijn. Ook de afwatering zal optimaal zijn na gebruik van de tuinfrees.
In tegenstelling tot bij het spitten of ploegen van de grond, wordt de bovenste laag grond geroerd en door elkaar gehaald in plaats van dat ze omgewenteld wordt.
Dit gebeurt door middel van messen: grote stukken grond worden als het ware verkruimeld tot kleine stukjes. De grond kan eventueel worden vermengd met voedingsstoffen zoals mest, humus of verse aarde.
Frezen gebeurt gewoonlijk in het voorjaar. Eind maart of begin april is ideaal, al hangt veel af van de weersomstandigheden.
Let op! Het is afgeraden om de grond te frezen wanneer die nat is. De grond zal dan papperig worden en ongeschikt zijn voor bevruchting nadat deze is opgedroogd. Grond die droog tot licht vochtig is, vormt de ideale omstandigheid om te frezen. Ook is het belangrijk dat je voor het frezen oude planten, stenen en andere voorwerpen verwijdert!
Zijn er nadelen verbonden aan een grondfrees?
Het is belangrijk om enkel de bovenlaag om te frezen! Indien je te diep gaat, is het mogelijk dat de grond achteraf zal inzakken. Enige voorzichtigheid is dus geboden.
Daarnaast rijst de vraag of het aangewezen is om een bestaande tuin te bewerken met een frees. Een reeds aangelegde tuin teert namelijk op een goed bodemleven. In de bovenste laag van de bodem leven heel wat bacteriën, schimmels, insecten, enzovoort die de grond voeden.
Bij het frezen van de grond zal het bodemleven verstoord geraken: de micro-organismen sterven dan af omdat ze elders niet kunnen overleven. Daarom is een tuinfrees vooral erg nuttig bij de aanleg van een nieuwe tuin, een moestuin,…
Het is wel zo dat je het bodemleven een handje kan helpen door organische stoffen toe te voegen op de bovenste laag. Denk bijvoorbeeld aan compost: dit zal onder andere regenwormen aantrekken, die op hun beurt verteerd materiaal de grond inloodsen.
Soorten tuinfrezen
Het is belangrijk om te weten dat er verschillende soorten tuinfrezen zijn. Er zijn machines die werken op benzineolie of diesel; deze zijn vooral geschikt voor grote tuinen of percelen met zware en harde grond. Heb je liever een elektrische tuinfrees of een model met accu? Ook dan zal je je gading vinden. Een machine met accu is erg licht en stil.
Een grondfreesmachine is ook in meerdere maten verkrijgbaar. Het vermogen van een tuinfrees kan variëren van 1,1 tot 11,9 kW, afhankelijk van de aandrijving. Ook de werkbreedte van het toestel kan sterk uiteenlopen; dit gaat van 25 tot 85 centimeter. Wat de werkdiepte betreft, moet je uitgaan van een lengte van 10 à 20 centimeter. Is dit onvoldoende? Dan heb je vaak nog de mogelijkheid om gewichten aan de machine te bevestigen, zodat je dieper kan gaan.
Tuinfrees kopen: prijzen
De prijs van een tuinfrees kan sterk uiteenlopen, afhankelijk van onder meer het vermogen en de aandrijving van de machine. Prijzen starten ongeveer vanaf 100 euro. Deze kunnen oplopen tot circa 400 euro, indien je een erg degelijk model wenst.
Wil je graag een tuinfrees aanschaffen? In de webshop kan je een kijkje nemen in het assortiment. Je kan er diverse merken en prijzen vergelijken.
Tuinfrees huren
Is een tuinfrees kopen een te dure investering voor jou? Of heb je het toestel slechts éénmalig nodig? Dan kan je er ook voor opteren om een tuinfrees te huren voor een dag, week of weekend. Het weektarief komt echter al snel in de buurt van de aankoopprijs van goedkope modellen.
Wat te doen na het frezen?
Nadat de grond gefreesd is, kan deze nog niet onmiddellijk bezaaid worden. Verwijder eerst vrijgekomen stenen, wortels of andere obstakels zodat alles mooi egaal geharkt kan worden. Je kan hiervoor ook gebruik maken van een speciale machine, namelijk de Rotoreg. Deze zorgt ervoor dat de grond nog eens extra gemaald wordt, om ze vervolgens vlak te maken en aan te drukken. De machine kan eventueel ook zaad in de grond verwerken.