Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
by Buldit
Tuinplannen? Wij helpen jou.

Weideomheining

Heb je een weide met dieren die je wil afsluiten? Dan kan je een weideomheining laten plaatsen. Zo’n afsluiting zorgt ervoor dat je dieren niet kunnen weglopen en schade kunnen aanrichten. Bovendien beschermt het je dieren ook tegen indringers. In dit artikel lees je meer over de opties voor je weideomheining en vertellen we meer over de voor- en nadelen en prijs van elke optie.

 

Wat zijn de mogelijkheden voor een weide omheining?

OPTIE 1: weideomheining met draad
OPTIE 2: houten weideomheining
OPTIE 3: elektrische weideomheining
CONCLUSIE: welke weideomheining kiezen?

 

OPTIE 1: weideomheining met draad

weideomheining met draad

Een vaak voorkomende weideomheining met draad is een afsluiting met schapendraad. Deze bestaat uit gegalvaniseerde staaldraad die in elkaar verweven zit. Daarbij zitten de verticale draden vast aan de horizontale, waardoor je gelijke mazen krijgt van ongeveer 15 x 15 cm die goed blijven zitten. Tussen de draad bevinden zich ook palen, meestal uit beton of hout. Schapendraad komt voor in verschillende hoogtes en is daarom ideaal om weides met schapen, maar ook paarden, geiten, koeien… af te bakenen.

 

Voor- en nadelen

 • Makkelijk te installeren
 • Weinig tot geen onderhoud
 • Budgetvriendelijk
 • Weinig privacy
 • Dieren kunnen er aan knabbelen

 

Prijs weideomheining met draad

Voor een weideomheining met draad betaal je gemiddeld € 20 à 30 per lopende meter (excl. plaatsing en btw). De prijs bestaat enerzijds uit de draad zelf die ongeveer € 2 à 4 per lopende meter kost en anderzijds uit weidepalen die gemiddeld 15 à 30 per stuk kosten. De uiteindelijke prijs hangt af van de lengte van de omheining, de hoogte, de kwaliteit van de draden, het materiaal van de palen… Verder kan ook de prijs van de plaatsing variëren. Vraag daarom vrijblijvend offertes en advies aan van experts. Vergelijk prijsvoorstellen op maat.

 


OPTIE 2: houten weideomheining

houten weideomheining

Ook houten omheiningen zijn een populaire afsluiting voor weides. Hout ziet er natuurlijk uit, waardoor het perfect past in de omgeving en je weide een landelijke uitstraling krijgt. Een houten weide omheining bestaat meestal uit houten palen met daartussen 2 tot 4 liggers. Er zijn verschillende houtsoorten die je kan gebruiken zoals kastanjehout, hardhout, geïmpregneerd hout… Ook de stijl van je weide omheining in hout kan je zelf kiezen. Zo heb je bv. de keuze tussen (half)ronde, rechte of grillige liggers.

 

Voor- en nadelen

 • Natuurlijke uitstraling
 • Eenvoudig te plaatsen
 • Duurzaam materiaal
 • Meer onderhoud nodig
 • Hout moet stevig zijn en bestand tegen weersomstandigheden

 

Prijs houten weideomheining

De prijs voor een houten weideomheining ligt gemiddeld tussen € 15 à 50 per lopende meter (excl. plaatsing en btw). De prijzen lopen sterk uiteen, afhankelijk van de houtsoort die je kiest. Zo betaal je voor een omheining in kastanjehout gemiddeld € 25 per lopende meter, terwijl de prijs voor een omheining in hardhout gemiddeld € 50 per lopende meter bedraagt. Daarnaast kunnen ook de oppervlakte van de weide, de hoogte van de omheining, de dikte van de palen… een invloed hebben op de prijs. Vergelijk prijsvoorstellen op maat.

 


OPTIE 3: elektrische weideomheining

elektrische weide omheining

Tot slot kan je je weide ook afsluiten met een elektrische omheining. Dit type omheining zorgt ervoor dat je dieren niet kunnen ontsnappen. Als een dier tegen de omheining aanloopt, zal het een kleine schok krijgen, waardoor het niet meer geneigd is tegen de omheining aan te lopen. In tegenstelling tot prikkeldraad kan een dier zich met een weide afspanning met schrikdraad dus niet verwonden. Je kan kiezen tussen een permanente elektrische afsluiting die voortdurend onder spanning staat, of je kan je bestaande afsluiting met afstandsisolatoren elektrificeren.

 

Voor- en nadelen

 • Veilig
 • Onderhoudsvriendelijk
 • Werkt afschrikwekkend
 • Geen bescherming meer bij stroomuitval

 

Prijs elektrische weideomheining

De  prijzen voor afstandsisolatoren beginnen vanaf € 15 per 20 stuks (excl. plaatsing en btw). Die prijs kan echter snel oplopen tot € 100. Daarbij spelen tal van factoren een rol in de uiteindelijke prijs. Denk maar aan de oppervlakte van je weide, het soort elektrische afsluiting, het materiaal… Besluit je om een andere omheining te elektrificeren? Dan moet je ook de kosten voor die omheining meerekenen. Om een goed idee te krijgen van de totale prijs voor de plaatsing van je elektrische weide omheining, vraag je best meerdere offertes aan bij professionals. Vergelijk vrijblijvend prijsvoorstellen op maat.

 


CONCLUSIE: welke weideomheining kies ik het best?

Er zijn dus verschillende soorten weideomheiningen met elk nog verschillende mogelijke uitvoeringen waaruit je kan kiezen. Wat nu de meest geschikte omheining is voor jouw weide, hangt af van verschillende factoren:

 • Budget: je eigen budget is een belangrijke factor bij de keuze voor een weide omheining. Draadomheining is een vrij goedkope optie, maar ook een houten omheining is, afhankelijk van de gekozen houtsoort, vaak budgetvriendelijk.
 • Dieren: de meest geschikte omheining zal ook afhangen van de dieren die op je weide staan. Zoek je bv. een weide omheining voor paarden? Dan plaats je best een houten omheining met evt. een elektrische afrastering. Voor een weide met geiten kies je dan weer een vrij hoge draadafsluiting.
 • Gewenste uitzicht: ook het uitzicht van je omheining kan een rol spelen bij je keuze. Hout zorgt bv. voor de typische landelijke uitstraling, terwijl een draadafsluiting minder opvalt en verdwijnt in de omgeving.
 • Duurzaamheid: verder is ook de duurzaamheid van je omheining van belang. Door voor een duurzaam materiaal te kiezen, gaat je omheining langer mee. Ga bv. voor een draadafsluiting met betonnen of hardhouten palen als je lang wil genieten van je omheining.

Advies nodig? Een expert kan je verder informeren over de mogelijkheden voor je weide omheining en geeft je advies op basis van jouw persoonlijke situatie. Bovendien kan deze je omheining ook plaatsen. Zo ben je zeker van een stevige, veilige en langdurige afsluiting voor je weide. Vul daarom het onderstaande offerteformulier in en ontvang advies van experts in jouw buurt:

 

Beoordeel dit artikel
 
Tuinafsluiting plaatsen?
Vraag vrijblijvend offertes aan & vergelijk
Nog geen reacties
Beoordeel dit artikel
Lees ook
houten tuinafsluiting
Tuinomheiningen: soorten en advies
tuinafrastering
Tuinafrastering
betonnen-afsluiting
Betonnen afsluiting
zichtbreeknet-tuin
Zichtbreeknet
Lage tuinafsluiting hout
Lage tuinafsluiting
tuinschermen
Tuinschermen
kunststof schutting
Tuinafsluiting kunststof: info & prijzen
steenkorven
Schanskorven