Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
by Buldit
Tuinplannen? Wij helpen jou.

Lage tuinafsluiting

Om je voor- of achtertuin netjes af te bakenen, kan je een lage tuinafsluiting laten plaatsen. Met zo’n lage tuinafscheiding zie je in één oogopslag waar jouw perceel begint en eindigt. In dit artikel ontdek je uit welke soorten tuinafsluitingen je kan kiezen, wat de voor- en nadelen van een lage tuinafsluiting zijn en wat de gemiddelde kostprijs is.

Ga snel naar:

Soorten lage tuinafsluitingen
Voor- en nadelen lage tuinafsluiting
Prijs lage tuinafsluiting
Zelf plaatsen of laten plaatsen?
Inspiratie & voorbeelden
Vraag vrijblijvend offertes aan

 

 

Waarom een lage tuinafsluiting plaatsen?

Er zijn diverse redenen om voor een lage tuinafsluiting te kiezen in plaats van een hoge afsluiting of andere afscheiding. Lage tuinafsluitingen zijn met name populair in voortuinen, maar ook in een achtertuin kan zo’n lage afsluiting de ideale uitkomst bieden:

  • Lage afsluiting in de voortuin: je kiest voornamelijk om praktische redenen voor een lage afsluiting in de voortuin. Zo zijn er bijvoorbeeld beperkingen op de maximale hoogte van een tuinafsluiting in de voortuin. Daarnaast wil je ook dat je woning er toegankelijk blijft uitzien, wat minder het geval is met een hoge afsluiting in de voortuin.
  • Lage afsluiting in de achtertuin: de redenen om voor een lage afsluiting te kiezen in de achtertuin zijn dan weer meestal persoonlijk. Misschien vind je het wel fijn om via je achtertuin met je buren in contact te komen, of wil je genieten van het mooie uitzicht dat je hebt vanuit je achtertuin.

Wil je graag een lage afsluiting plaatsen in je voor- of achtertuin? Een tuinman verleent je het beste advies. Via onze offerteservice vraag je snel en eenvoudig prijsvoorstellen aan bij verschillende vakmannen actief in jouw buurt. Start hier jouw aanvraag en ontvang advies op maat.

Lage_tuinafsluiting_hout

 

Soorten lage tuinafsluitingen

Het is beslist: je gaat een lage tuinafsluiting laten plaatsen. Maar voor welk type afsluiting kies je nu? We zetten graag de populairste lage tuinafsluitingen voor jou op een rijtje.

 

1. Lage tuinafsluiting in hout

Een houten tuinafsluiting draagt bij tot een natuurlijke uitstraling van je voor- of achtertuin, zeker in combinatie met een grasperk of planten. De keuze is bovendien divers. Zo kan je bijvoorbeeld kiezen voor een kastanje afsluiting met een authentieke look of voor een lage afsluiting uit hardhout of geïmpregneerd hout. Ook kan je de natuurlijke uitstraling van het hout behouden of je afsluiting verven.

Prijs houten tuinafsluiting: vanaf € 10 à 40 per lopende meter (excl. btw en plaatsing)

 

2. Lage tuinafsluiting in metaal

Een lage metalen tuinafsluiting past bij elke bouwstijl en bij elk budget. Dit type afsluiting is beschikbaar in zowel moderne als meer klassiekere uitvoeringen. Met een hekwerk in smeedijzer of staal ga je voor een tuinafsluiting met een exclusieve en elegante uitstraling. Zoek je een meer budgetvriendelijke optie? Dan kan je kiezen voor een draadafsluiting.

Prijs metalen hekwerk: € 30 à 90 per lopende meter (excl. btw en plaatsing)
Prijs draadafsluiting: € 15 à 60 per lopende meter (excl. btw en plaatsing)

 

3. Lage tuinafsluiting in steen

Bij een stenen tuinafsluiting denken we meteen aan een steenkorf, ook wel schanskorf genoemd. Dit zijn korven uit gegalvaniseerd staal die worden opgevuld met een gesteente naar keuze. Lage steenkorven zijn erg populair in voortuintjes, maar worden ook vaak gebruikt om bijvoorbeeld een planten- of bloemenperkje af te bakenen in de achtertuin.

Prijs steenkorf: vanaf € 150 per lopende meter (excl. btw en plaatsing)

 

4. Lage tuinafsluiting met planten

Een ander populair type lage tuinafsluiting zijn hagen en planten. Een haag biedt de meest natuurlijke afsluiting die je kan kiezen, en daarmee ook de meest milieu- en diervriendelijke. Populaire haagplanten zijn de beukenhaag, taxushaag en laurierhaag. Wanneer je kiest voor een haag als lage tuinafsluiting, kies dan voor een winterharde plantensoort die zijn blaadjes het hele jaar door behoudt. Het grote nadeel van een haag als afsluiting? Het vergt relatief veel onderhoud.

Prijs haag: vanaf € 10 per lopende meter (excl. btw en plaatsing)

 

Vergelijken loont: vraag voorstellen aan bij meerdere vakmannen

De ene tuinman is de andere niet. Daarom is het een goed idee om offertes aan te vragen bij meerdere vakmannen actief in je buurt. Waar de ene meer ervaring zal hebben in het plaatsen van steenkorven, zal de andere bv. eerder gespecialiseerd zijn in houten tuinafsluitingen. Via onze offerteservice ontvang je prijsvoorstellen van 2 à 3 tuinspecialisten. Bovendien kan je zo naast die prijzen ook adviezen, uitvoertermijnen, … vergelijken. Start hier jouw aanvraag.

 

Voor- en nadelen lage tuinafsluiting

Het is natuurlijk de bedoeling dat je jarenlang van je nieuwe tuinafsluiting kan genieten. Je neemt dus maar beter voldoende tijd om de voor- en nadelen van een lage tuinafsluiting tegen elkaar af te wegen en een doordachte beslissing te maken. We sommen ze hieronder voor je op:

 

Voordelen van een lage tuinafsluiting

  • Contact met de omgeving blijft behouden: met een lage tuinafsluiting behoud je het contact met de omgeving. Ideaal wanneer je via je tuin graag in contact bent met je buren of je het mooie uitzicht vanuit jouw tuin niet wil verliezen.
  • Geen vergunning nodig: voor een lage tuinafsluiting in de voortuin (max. 1 meter hoog) moet je geen vergunning aanvragen bij je gemeente.
  • Toegankelijk: een woning met een lage tuinafsluiting ziet er toegankelijker en uitnodigender uit dan een woning die bijna volledig zit weggestopt achter een hoge afsluiting.

 

Nadelen van een lage tuinafsluiting

  • Minder privacy: ben je erg gesteld op je privacy en hou je er niet van dat buren of voorbijgangers in jouw tuin of woning kunnen binnenkijken? Dan scherm je je tuin beter af met een hoge afsluiting.
  • Niet geschikt voor huisdieren: een lage tuinafsluiting is niet geschikt wanneer je huisdieren in de tuin hebt lopen. Zij kunnen namelijk gemakkelijk over de omheining springen en zo ontsnappen, wat je natuurlijk te allen prijze wil vermijden.

Waarop letten bij het plaatsen van een lage tuinafsluiting?

Er zijn een aantal aandachtspunten wanneer je een lage tuinafsluiting laat plaatsen:

  • Vergunning: plaats je een lage tuinafsluiting in de voortuin die hoger is dan 1 meter? Dan moet je hiervoor een vergunning aanvragen bij je gemeente.
  • Afstand van perceelgrens: wil je je omheining op de perceelgrens plaatsen? Dan heb je hiervoor toestemming nodig van je buren. Krijg je die toestemming niet, dan kan je je omheining tot vlak aan de perceelgrens plaatsen. Planten of een haag als afsluiting moet je op minstens een halve meter van de perceelgrens planten.

 

Prijs lage tuinafsluiting

Samenvattend zetten we graag de prijzen van de meest courante lage tuinafsluitingen op een rij:

Soort lage tuinafsluitingGemiddelde prijs per lopende meter (excl. btw en plaatsing)
Houten tuinafsluitingVanaf € 10 à 40
Metalen hekwerk€ 30 à 90
Draadafsluiting€ 15 à 60
SteenkorvenVanaf € 150
Tuinafsluiting met plantenVanaf € 10

LET OP: deze tabel vermeldt enkel de richtprijzen. Ontvang je graag een exacte prijs voor jouw gekozen afsluiting en de uit te voeren werken? Via onze offerteservice vraag je gratis en vrijblijvend offertes aan bij verschillende vakmannen actief in jouw buurt. Start jouw aanvraag hier.

 

Zelf lage tuinafsluiting plaatsen of laten plaatsen?

De keuze is gemaakt, nu de plaatsing van je lage tuinafsluiting nog. Maar wat doe je: ga je zelf aan de slag of laat je de werken liever over aan een professional?

 

OPTIE 1: lage tuinafsluiting zelf plaatsen

Door je tuinafsluiting zelf te plaatsen, spaar je de arbeidskosten van een vakman uit. Maar er zijn ook enkele nadelen aan verbonden: zo moet je zelf al je materialen aankopen, duurt de uitvoering van de werken langer, is het resultaat misschien niet zoals het door een vakman gedaan zou zijn en beschik je niet altijd over het juiste gereedschap om mogelijke problemen gericht aan te pakken (denk bv. aan kleine graafwerken).

 

OPTIE 2: lage tuinafsluiting laten plaatsen

Laat je de werken uitvoeren door een vakman? Dan ben je zeker van een professioneel resultaat. Een tuinman plaatst jouw lage tuinafsluiting bovendien binnen de kortst mogelijke termijn en werkt enkel met hoogwaardige materialen en professioneel gereedschap. Bovendien hoef je zelf niks achterna te lopen: de vakman zorgt voor alle materialen.

 

CONCLUSIE: je lage tuinafsluiting laten plaatsen loont meer!

Zelf je tuinafsluiting plaatsen is misschien goedkoper, maar dat weegt niet op tegen alle nadelen die je hierbij kan ondervinden. Een ervaren tuinman geeft je gericht advies en kiest samen met jou de beste oplossing op maat van jouw project. Wil je graag prijsvoorstellen aanvragen? Via onze offerteservice ontvang je gratis en vrijblijvend prijsoffertes op maat van 2 à 3 vakmannen actief in jouw buurt. Start jouw aanvraag hier.

 

Voorbeelden van lage tuinafsluitingen

Je wil graag een lage tuinafsluiting plaatsen, maar je twijfelt nog tussen de verschillende opties? Hier doe je alvast enkele ideeën op met betrekking tot jouw nieuwe lage tuinafscheiding. Vraag zeker ook foto’s van vorige realisaties op bij de vakmannen die je contacteert.

 

INSPIRATIE 1: lage houten tuinafsluiting

lage houten tuinafsluiting landelijk

Een lage houten afsluiting is de ideale keuze wanneer je graag de natuurlijke uitstraling van je voor- of achtertuin wil behouden. Je hebt bovendien heel wat keuze: ga je voor een strakke houten afsluiting of hou je eerder van de nonchalance van bv. een kastanjehouten afsluiting? Kies voor een houtsoort die past bij de look van je tuin en woning. Hou bij je keuze ook rekening met het onderhoud die je favoriete houtsoort vergt.

 

 

INSPIRATIE 2: laag metalen hekwerk

metalen hekwerk zwart modern

Met een metalen hekwerk kan je alle kanten op. Dergelijke tuinafsluitingen zijn beschikbaar in tal van uitvoeringen. Wil je een strakke, moderne tuinafsluiting, een metalen hek met een landelijke uitstraling of toch liever een klassieke tuinafscheiding die luxe uitstraalt? De mogelijkheden met een metalen hekwerk zijn legio. Een vakman adviseert je op basis van de bouwstijl van jouw woning en de look van jouw tuin.

 

 

INSPIRATIE 3: lage draadafsluiting

Draadafsluiting zwart modern

Een draadafsluiting is één van de meest budgetvriendelijke opties wanneer je je voor- of achtertuin wil afbakenen met een lage afscheiding. De meest gekozen kleuren voor draadafsluitingen zijn zwart en groen. Voor meer privacy kan je je draadafsluiting bovendien ook voorzien van een zichtdoek.

 

 

INSPIRATIE 4: lage stenen tuinafsluiting

Lage steenkorf

Steenkorven bieden je een zekere mate van keuzevrijheid. Zo kan je zelf bepalen of je een zilverkleurige dan wel zwarte korf plaatst en kan je ook zelf kiezen met welk gesteente je de korf laat opvullen. Een lage steenkorf is ideaal als afsluiting van je voortuin, maar ook om bijvoorbeeld jouw perceel van dat van je buur te scheiden.

Beoordeel dit artikel
 
Tuinafsluiting plaatsen?
Vraag vrijblijvend offertes aan & vergelijk
Nog geen reacties
Beoordeel dit artikel
Lees ook
houten tuinafsluiting
Tuinomheiningen: soorten en advies
kunststof schutting
Tuinafsluiting kunststof: info & prijzen
betonnen-afsluiting
Betonnen afsluiting
zichtbreeknet-tuin
Zichtbreeknet
houten afsluiting
Houten afsluitingen: mogelijkheden en kostprijs
tuinafrastering
Tuinafrastering
natuurlijke tuinafscheiding haag
Natuurlijke tuinafsluiting
gevlochten tuinscherm
Gevlochten tuinscherm