Schanskorven
Schanskorven, ook wel steenkorven genoemd, zijn metalen korven van gegalvaniseerd staal. Ze kunnen opgevuld worden met natuursteen, keien, schors of een ander materiaal. De geslaagde combinatie van industriële en natuurlijke materialen zorgt een stijlvolle tuinafsluiting die veel privacy biedt. Info over de opbouw, prijs en mogelijkheden van schanskorven vind je hier terug.
Waarom schanskorven plaatsen?
Schanskorven bieden de volgende voordelen:
- Zeer duurzaam en sterk: steenkorven gaan een leven lang mee.
- Onderhoudsvrije afsluiting: schilderen of snoeien is niet nodig.
- Ontwerpvrijheid: hoogte, breedte, diepte van de korf en vulmateriaal kan je zelf bepalen.
- Veel privacy: geen doorkijk.
- Enigszins geluidswerend, afhankelijk van het vulmateriaal.
- Kunnen volledig hergebruikt of gerecycleerd worden.
Er zijn echter ook enkele nadelen:
- Relatief duur ten opzichte van andere tuinafsluitingen.
- Gevulde schanskorven zijn erg zwaar, een stevig fundament is nodig bij hoge exemplaren.
- Minder makkelijk te plaatsen dan bijvoorbeeld tuinschermen.
Meer over de eigenschappen en andere interessante info over steenkorven lees je op https://www.afsluitingentuin.be/steenkorven.
Schanskorven prijs
De kostprijs van een afsluiting met schanskorven is voornamelijk afhankelijk van het type korf, de wijze waarop deze verankerd is en het vulmateriaal. Voor een zware afsluiting zal een stevig fundament gelegd moeten worden en dit vergt heel wat arbeidsuren.
Wat de stenen zelf betreft, moet je rekening houden met een kostprijs van ongeveer 10 tot 30 cent per kilogram. De steenkorven opvullen met glas zal nog een pak duurder zijn. Voor een steenkorf van vijf meter lang, een meter hoog en ongeveer 30 centimeter breed mag je je bijvoorbeeld verwachten aan een prijs van ongeveer 150 euro per lopende meter. Deze prijs omvat ook opvulling met stenen uit het goedkopere segment. Schanskorven zijn weliswaar in alle maten verkrijgbaar! Dieptes vanaf 10 centimeter zijn al mogelijk.
Schanskorven zijn een hele investering maar gaan een leven lang mee zonder onderhoud indien correct geplaatst. Het is dan ook belangrijk om te kiezen voor een gekwalificeerde tuinaannemer die roestvrije materialen gebruikt en de fundering met de nodige zorg calculeert. Erkende bedrijven vinden en vergelijken kan je doen op deze pagina.
Welke maaswijdte en dikte kiezen?
Schanskorven zijn in principe in elk formaat leverbaar omdat het metaalgaas relatief eenvoudig op maat te maken is. De draaddikte en maaswijdte zijn afhankelijk van de gewenste invulling. Hoe groter de steen, hoe groter de maaswijdte kan zijn (bijvoorbeeld 5×5 cm of 7,5×7,5 cm). De enige beperking is de diepte van de korf. Een steenkorf mag niet te ondiep zijn omdat hij anders niet stabiel staat. De korf moet vanzelfsprekend ook diep genoeg zijn om de stenen mooi te kunnen stapelen en om doorkijk te vermijden. Grote stenen passen niet in smalle korven. Een erkende tuinaannemer zal je hierin perfect kunnen adviseren. Prijzen en voorstellen aanvragen kan je makkelijk doen via onze offertepagina.
Stappenplan van een correcte plaatsing
Stap 1: fundament gereed maken
Kleinere korven (van dertig centimeter diep en één meter hoog) kunnen vrijstaand op een stevige ondergrond worden geplaatst. Voor grotere korven is extra versteviging nodig. Meestal gebruikt men hiervoor hardhouten palen of metalen palen die in de grond of in het beton worden verankerd. De metalen korven worden dan later over de palen heen gezet. Het fundament is erg belangrijk omdat de korven erg zwaar zijn en niet mogen gaan verzakken.
Stap 2: vullen van de schanskorven
Na het plaatsen van de schanskorven kunnen ze opgevuld worden. Tussen de gaaspanelen zijn afstandhouders bevestigd, waardoor de korven tijdens het vullen niet gaan doorbuigen. Als vulmateriaal gebruikt men meestal natuursteen, en dan met name breuksteen, lavasteen of losse keien. Denk hierbij aan basalt, Grauwacke, Doornik, Yellow sun, Ardenner rood, Icy blue, Moraine keien enz. Naast stenen kan je ook kiezen voor een opvulling met schors of glas.
Er zijn heel wat kleuren mogelijk en je kan er ook voor kiezen om combinaties te maken van verschillende soorten natuursteen (bijvoorbeeld wit en grijsblauw) zodat je patronen in een afsluiting kan aanbrengen. Vanzelfsprekend hangt daar wel een prijskaartje aan want het patroonsgewijs aanbrengen van stenen is redelijk arbeidsintensief.
Lage schermen die met een kleine breuksteen moeten worden opgevuld kunnen met behulp van een shovel worden volgestort maar bij de hoge schermen is dat niet mogelijk. Deze moeten dan ook met de hand worden gevuld. Nadat de korven helemaal zijn opgevuld worden ze aan de bovenkant afgesloten (met gaas) en zijn eventuele steunpalen die zich in het midden bevinden niet meer zichtbaar.
Tip: creatievelingen hoeven zich niet te beperken tot natuursteen. Je kan ook kiezen voor andere vulmaterialen zoals hout, keramiek, kokos, glas, beton of een gerecycleerd materiaal. Mooie contrasten kan je bereiken door hout en steen met elkaar te combineren. De warme look van het hout steekt dan mooi af tegen het wat koelere steenoppervlak.
Zijn schanskorven geluidswerend?
Schanskorven kunnen zeker geluidswerend zijn en ze worden om deze reden ook wel langs drukke wegen geplaatst. Maar dit zijn wel speciale schermen waarbij het vulmateriaal speciaal is afgestemd op het weren van geluid. De mate van geluidsisolatie is immers afhankelijk van het type vulmateriaal. Vaak kiest men ervoor om de stenen te vermengen met een zandcement mengsel, waardoor de openingen tussen de stenen zo goed mogelijk worden afgesloten. Een schanskorf gevuld met een standaard steensoort zal wel enigszins geluid dempen maar je moet hier niet al te veel van verwachten. Indien geluidswering een vereiste is, geef dit dan aan bij de leverancier. Deze kan je dan informeren over de mogelijkheden.
Steenkorven laten plaatsen en benieuwd naar een voorstel en prijs op maat van jouw project en wensen?
✓ Vraag vrijblijvend offertes aan bij professionals.
Inspiratie en voorbeelden
Je kan ook kiezen voor steenkorven met roestkleurig staal. Dit zorgt voor een speciale touch en straalt ook heel wat warmte uit. Bij bovenstaande tuin werden de roestkleurige korven gecombineerd met rood-bruine breukstenen.
Ook keien zijn bijzonder populair bij het kiezen van een invulling. Door hun afgeronde vorm sluiten de stenen erg mooi aan op elkaar en verkrijg je een egale en volledig gesloten karakter. Bij bovenstaand voorbeeld werd gekozen voor een fijne constructie zodat alle aandacht gaat naar de invulling.
Lage schanskorven zijn ideaal om tuintjes af te bakenen zonder in te boeten aan ruimtegevoel. Een knappe eyecatcher voor elke voortuin dus. Lage schanskorven kan je ook afwerken met een zitvlak zodat je gezellig met de buren of bezoek kan kletsen.
Ook als oprit komen steenkorven prima tot hun recht. Voldoende privacy en een minimum aan onderhoud zijn de grootste troef van dit type afsluiting.