Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
by Buldit
Tuinplannen? Wij helpen jou.

Houten afsluitingen: mogelijkheden en kostprijs

Hout is een veelzijdig materiaal en tuinafsluitingen zijn een van de toepassingen ervan. Houten afsluitingen hebben als voordeel dat ze bij allerlei stijlen passen en dat ze een natuurlijke uitstraling aan je omheining geven. In dit artikel bespreken we de mogelijkheden van houten omheiningen, hoeveel ze kosten en hoe je ze moet onderhouden.

 

Mogelijkheden voor houten afsluitingen

kastanje afsluiting tuin Kastanje afsluitingen voor een charmante look

Een kastanje treillage is een echte klassieker. Deze natuurlijk ogende omheining heeft als voordeel dat ze erg makkelijk te plaatsen is. Je hoeft ze maar in de grond te slaan, zonder eerst te moeten graven. Ze zijn ook erg handig als afsluiting voor dierenerven. Bovendien is dit type afsluiting erg goedkoop. Er zijn echter ook enkele nadelen, zoals het feit dat ze makkelijk doorkijkbaar zijn en dat ze niet zo lang meegaan.

Prijs: 5 à 10 euro per lopende meter, afhankelijk van de hoogte en de afstand tussen de latten.

Lees hier meer over kastanje afsluitingen.

 

hardhout-afsluiting Hardhouten afsluitingen

Schuttingen uit hardhout vormen een erg stevige en privacy biedende omheining van je tuin. Vaak gaat het om tropische hardhoutsoorten zoals padouk, azobé of bankirai. Bij aankoop zijn deze schuttingen vrij duur, maar dit wordt dan weer gecompenseerd door hun lange levensduur en de hoge kwaliteit van het materiaal. Met een hardhouten afsluiting kies je dus voor kwaliteit en duurzaamheid.

Prijs: de prijzen voor dit afsluitingstype beginnen rond 75 euro per lopende meter. De prijs hangt onder meer af van de hoogte en de houtsoort.

 

 

afsluiting geïmpregneerd hout Geïmpregneerde houten afsluitingen

Dit soort tuinomheining is goed bestand tegen rot, de weersomstandigheden en insecten omdat het gedrenkt is in een speciale vloeistof. Het voordeel is de lagere prijs tegenover de tropische houtsoorten en zware Europese houtsoorten. Vaak wordt gebruik gemaakt van dennenhout om deze houten afsluitingen te produceren. Meestal kan je kiezen tussen een halfopen en een gesloten omheining.

Prijs: de prijzen liggen rond 40 euro per lopende meter, opnieuw afhankelijk van onder andere de hoogte en de gekozen houtsoort.

 

 

gevlochten tuinscherm voorbeeld Gevlochten tuinschermen

Deze tuinschermen geven een creatieve toets aan je houten afsluiting. Het is een erg duurzame manier om je tuin af te bakenen omdat er geen bomen moeten gekapt worden en het is daarenboven vrij goedkoop. Voor de constructie ervan maakt men vaak gebruik van de wilg en in mindere mate van de hazelaar. Bij een goed geconstrueerd tuinscherm heb je nauwelijks last van de wind.

Prijs: gemiddeld tussen 40 en 60 euro per lopende meter.

 

 

Houten afsluitingen onderhoud

Onder meer vocht, warmte, UV-straling en insecten kunnen de kwaliteit van houten afsluitingen er snel op doen achteruitgaan. Een goed en regelmatig onderhoud kan de levensduur ervan aanzienlijk verlengen. Zo kan je ten eerste betonnen plinten aanbrengen tussen de paal en de grond om rot te vermijden. Het is ook aangeraden om het hout regelmatig een behandeling met een houtbeschermingsmiddel te geven. Let erop dat je een middel koopt dat geschikt is voor de houtsoort van je omheining en dat je het in droge weersomstandigheden aanbrengt!

houten afsluitingen

 

Afmetingen kiezen

Wil je een houten afsluiting plaatsen, dan moet je vanzelfsprekend ook de afmetingen bepalen. Houten omheiningen zijn beschikbaar in heel wat verschillende maten. De afmetingen hangen ook af van het type afsluiting. Zo zijn kastanje afsluitingen doorgaans redelijk laag, terwijl tuinschermen, geïmpregneerde en hardhouten afsluitingen vaak nogal hoog zijn met het oog op privacy. Een veelgekozen formaat van tuinschermen is 180×180 cm.

3.6/5 - (16 votes)
 
Tuinafsluiting plaatsen?
Vraag vrijblijvend offertes aan & vergelijk
Nog geen reacties
3.6/5 - (16 votes)
Lees ook
natuurlijke tuinafscheiding haag
Natuurlijke tuinafsluiting
steenkorven
Schanskorven
betonnen-afsluiting
Betonnen afsluiting
Lage tuinafsluiting hout
Lage tuinafsluiting
gevlochten tuinscherm
Gevlochten tuinscherm
kunststof schutting
Tuinafsluiting kunststof: info & prijzen
kastanje afsluiting tuin
Kastanje afsluitingen: uitvoeringen en prijzen
tuinafrastering
Tuinafrastering