Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
by Buldit
Tuinplannen? Wij helpen jou.

Regenwaterput plaatsen

Een regenwaterput vangt via je dak, dakgoten en afvoerpijpen regenwater op. Zo kan jij leidingwater besparen als je je auto wast, je planten besproeit, je toilet doorspoelt en je wasmachine laat draaien. In sommige gevallen is een regenwaterput plaatsen zelfs verplicht. Benieuwd naar de voordelen, de aandachtspunten en de prijs van een regenwaterput? Je ontdekt het in dit artikel!

Ga snel naar:
Voordelen regenwaterput plaatsen
Regenwaterput plaatsen prijs
Waarom een expert inschakelen?
Belangrijke aandachtspunten
Enkele veelgestelde vragen
Ontvang vrijblijvend offertes

 

 

Is een regenwaterput plaatsen verplicht?

Door de droge zomers en de stijgende prijs van drinkwater is de plaatsing van een regenwaterput in veel gevallen verplicht. Wie vandaag bouwt of grondig verbouwt, moest tot op heden een regenwaterput van 5.000 liter laten plaatsen. Daar komt vanaf oktober 2023 verandering in:

 • Is je dak groter dan 80 m²: dan is in jouw geval een regenwaterput vanaf oktober 2023 verplicht. De installatie moet groot genoeg zijn voor minstens 7.500 liter regenwater.
 • Is je dak groter dan 120 m²: voor een dak van dergelijke grootte is een regenwaterput absoluut verplicht. Die moet minstens 10.000 liter kunnen opvangen.

Wil je graag meer info over een regenwaterput plaatsen? Een professional beantwoordt met plezier al je vragen. Ontvang hier gratis en vrijblijvend offertes van experts in jouw buurt!

regenwaterput plaatsen

 

Voordelen regenwaterput plaatsen

Is een regenwaterput in jouw situatie niet verplicht? Dan kan je er nog steeds baat bij hebben. Hieronder zetten we enkele voordelen op een rijtje:

 • Besparen op waterfactuur: met een regenwaterput kan je een deel van je kraanwater vervangen door regenwater. Je kan het namelijk gebruiken om te poetsen, te wassen en je toilet door te spoelen. Omdat regenwater gratis is, kan je tot wel 40% op je waterfactuur besparen.
 • Grondwaterreserves beschermen: kraanwater bestaat voor een groot deel uit grondwater. Het grondwatersysteem is echter heel kwetsbaar. Door regenwater te gebruiken, bescherm je dus indirect de waardevolle grondwaterreserves.
 • Zachter water: doorgaans is regenwater zachter dan leidingwater. Daardoor voorkom je kalkaanslag op huishoudelijke toestellen, maar je moet ook minder wasproducten gebruiken om je was schoon te maken. Dat zorgt voor minder watervervuiling.

Regenwaterput plaatsen prijs

De prijs van een regenwaterput ligt tussen € 2.000 – 6.000 (excl. btw, transport en installatie), en is afhankelijk van een aantal factoren. Denk maar aan de filters, de pompgroep, de toegankelijkheid van de werf, … Hieronder vind je alvast enkele richtprijzen:

Type regenwaterputGemiddelde prijs (excl. btw, transport en installatie)
Betonnen regenwaterput€ 2.000 à 4.650
Kunststof regenwaterput€ 2.900 à 6.000

LET OP: dit zijn slechts richtprijzen. Ben je op zoek naar een specifiek prijsvoorstel om een regenwaterput te plaatsen? Dan kan je gratis en vrijblijvend offertes aanvragen bij meerdere professionals in jouw buurt.

 

Druk de prijs van een regenwaterput met premies!

Heel wat steden en gemeentes geven subsidies voor het plaatsen van een regenwaterput. Wil je graag in aanmerking komen voor bepaalde premies? Dan is het essentieel om op de hoogte te zijn van de voorwaarden die gelden voor een regenwaterput.

Niet zeker of jouw gemeente subsidies voor regenwaterputten aanbiedt? Dan kan je steeds advies vragen aan lokale vaklui. Via onze offerteservice kan je gratis en vrijblijvend offertes ontvangen van professionals in jouw buurt. Start je aanvraag hier!

 

regenwaterput plaatsen beton

Belangrijke aandachtspunten

Wil je graag een regenput laten plaatsen? Dan is het belangrijk dat je rekening houdt met een aantal aandachtspunten. We sommen er hieronder enkele op:

 • Vergunning: doorgaans heb je voor een regenwaterput geen vergunning nodig, maar er zijn uitzonderingen. Komt je waterput voor de rooilijn of achter de achteruitbouwstrook? Ligt de installatie verder dan 30 meter voor de woning of in een oeverzone? Dan ben je wel vergunningsplichtig.
 • Grootte: het is essentieel om een regenwaterput aan te leggen van een correcte grootte. Een te kleine tank is niet interessant omdat je de tank dan geregeld moet aanvullen met leidingwater. Maar ook een te grote tank is niet rendabel. Doorgaans reken je ongeveer 50 liter per vierkante meter dakoppervlak.
 • Type regenwaterput: je hebt de keuze tussen twee types: een kunststof of een betonnen regenwaterput. Een regenwaterput uit beton is doorgaans goedkoper en sterker. Terwijl de kunststof variant lichter en duurzamer is. Welk type je best kiest, hangt af van jouw persoonlijke situatie.
 • Scheiding tussen netten: in een droge zomer kan het zijn dat je je put moet bijvullen met drinkwater. Om te vermijden dat er regenwater in je drinkwaternet terechtkomt, moet er een strikte scheiding zijn tussen beide netten. Daarom voorzie je best een automatische overschakeling naar leidingwater.
 • Keuring: voor je je regenwaterput in gebruikt neemt, moet de waterleverancier het systeem nakijken. De keuring van de installatie is essentieel om de kwaliteit van het drinkwater te garanderen. De prijs van de keuring hangt af van je gemeente en waterleverancier. Doorgaans mag je rekenen op € 130.
 • Onderhoud: over het algemeen vergt een regenwaterput niet veel onderhoud. Je moet enkel het eventueel bezonken slib van de bodem verwijderen. Daarnaast is het ook aangeraden om 3 à 4 keer per jaar de filter te kuisen, zeker bij het vallen van de bladeren en de komst van de lente.

 

Waarom een expert inschakelen?

Je kan ervoor kiezen om zelf een regenput te plaatsen, maar het is toch aangeraden om de werken te laten uitvoeren door een professional. Op die manier geniet je van verschillende voordelen:

 • Advies op maat: kies je best voor een kunststof of betonnen regenwaterput? Wat is de beste plek om een regenwaterput te laten plaatsen? Een professional kan jouw specifieke situatie analyseren en op basis daarvan advies geven.
 • Snelle en professionele plaatsing: een expert heeft ervaring met de grondwerken van een regenwaterput. Die doet dat dan ook volgens de regels van de kunst. Op die manier heb jij steeds de beste garantie op een snelle en correcte plaatsing.
 • Onderhoud: een regenwaterput vergt niet veel onderhoud. Toch moet je regelmatig bezonken slib van de bodem verwijderen en de filter kuisen. Veel professionals nemen naast de plaatsing ook het onderhoud van een regenwaterput op zich.

 

Laat je regenwaterput plaatsen door een professional!

Je kan ervoor kiezen om zelf een regenwaterput te plaatsen. Wil je echter zeker zijn van een snelle en correcte plaatsing? Dan schakel je best een expert in. Om op zoek te gaan naar het beste prijskaartje in jouw omgeving, kan je best offertes vergelijken. Zo kan je niet alleen arbeidskosten, maar ook materiaal- en verplaatsingskosten naast elkaar leggen.

Op zoek naar een professional voor een regenwaterput? Dan kan je gratis en vrijblijvend offertes ontvangen van experts in jouw buurt. Laat een regenwaterput plaatsen.

 

Enkele veelgestelde vragen

Heb je nog vragen over het plaatsen van een regenwaterput? Dan kan je steeds advies vragen aan een professional. Hieronder vind je alvast het antwoord op enkele veelgestelde vragen:

  • Is het voordelig om een regenwaterput plaatsen bij een bestaande woning?
  Het is absoluut voordelig om een regenwaterput te plaatsen bij een bestaande woning. Door regenwater op te vangen en te gebruiken, bespaar je op je waterfactuur en bescherm je de grondwaterreserves. Bij sommige renovaties is het zelfs verplicht om een regenwaterput te plaatsen.


 • Kan ik een regenwaterput plaatsen bij een rijhuis?
  Het plaatsen van een regenwaterput bij een rijhuis is ietsje complexer, maar het is zeker mogelijk. Afhankelijk van het type regenwaterput heeft een professional de gepaste methode. Een kraan kan een betonnen regenwaterput over je woning tillen en de kunststof variant kunnen vaklui in gescheiden delen naar de tuin brengen en daar samenstellen.


 • Is het nuttig om een tweede regenwaterput te plaatsen?
  Als je meer regenwater wil opvangen, kan je ervoor kiezen om een tweede regenwaterput te plaatsen. Let wel op: de grootte van je regenwaterput moet wel nog steeds in verhouding zijn met de oppervlakte van je dak. Een bestaand reservoir vervangen door een groter exemplaar is niet aangeraden. Dat is namelijk omslachtig en duur.
Beoordeel dit artikel
 
Grondwerken uitvoeren?
Vraag vrijblijvend offertes aan & vergelijk
Nog geen reacties
Beoordeel dit artikel
Lees ook
septische putten plaatsen
Septische put plaatsen: Werkwijze, regels & prijzen
tuin-laten-betegelen
Tuin betegelen: soorten tegels, plaatsing, ...
kantopsluiting hout
Tuin heraanleggen: opties & prijzen
tuin nieuwbouw
Tuin ophogen: stappenplan + kosten
wilde tuin aanleggen
Goedkoop tuin aanleggen
kantopsluiting hout
Kantopsluiting
houten weideomheining
Weideomheining
tuinieren in de herfst
Tuinieren in de herfst: 7 tips voor een winterklare tuin!