Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
by Buldit
Tuinplannen? Wij helpen jou.

Regenton kopen en plaatsen

Wil je graag een regenton plaatsen? Goed idee, een regenton is zowel goed voor je portemonnee als het milieu. Je verbruikt minder leidingwater én regenwater is beter voor je planten. Welke andere voordelen zijn er? Hoe installeer je zo’n regenton precies? Uit welke regentonnen kan je allemaal kiezen en hoeveel kosten ze? Je ontdekt er alles over in dit artikel!

Ga snel naar:
Uitvoeringen en mogelijkheden
Prijs regenton
Voordelen regenton

Ga naar de webshop

 

 

Hoe regenton plaatsen?

Bij lange droogte is regenwater een kostbaar goed. Door een regenton te plaatsen, vang je het makkelijk op en geef je het terug aan je planten. Voor een vlotte, efficiënte plaatsing ga je best als volgt te werk:

 

STAP 1: Kies een goede plaats voor je regenton

Je plaatst je regenton best vlak naast of voor je regenpijp. Zorg er ook voor dat de ondergrond stevig en zo egaal mogelijk is. Een volle regenton kan namelijk heel zwaar zijn, afhankelijk van het volume. Ten slotte bevindt een regenton zich best zoveel mogelijk in de schaduw. Zo vermijd je algengroei en de verdamping van het regenwater.

 

STAP 2: Sluit een vulautomaat aan op je regenpijp

Een vulautomaat voert het regenwater van je regenpijp naar je regenton. En als de regenton vol is? Dan voert dit tussenstuk het overtollige water weer af in de regenpijp. Markeer eerst en vooral op de regenpijp en de regenton waar je de vulautomaat wil plaatsen. Daarna zaag of boor je op het gemarkeerde stuk een gat in de regenpijp om de vulautomaat aan te sluiten.

 

STAP 3: Sluit de vulautomaat aan op je regenton

Nu moet je enkel nog diezelfde vulautomaat aansluiten op je regenton. Ook nu boor je een gat op de gemarkeerde plaats en verbind je dit tussenstuk met je ton. Die kan zich nu beginnen te vullen met gratis regenwater. Je controleert wel beter nog een keer of alles goed aangesloten is en of er geen lekken zijn.

TIP: de installatie-instructies kunnen verschillen per type regenton en aansluiting. Lees dus zeker aandachtig de meegeleverde instructies.

 

Benodigd materiaal om een regenton te plaatsen

    • Regenton
    • Vulautomaat
    • Waterpas
    • Potlood en rolmeter
    • Boormachine met gatzaag/metaalzaag en -vijl

Ga naar de webshop

 

Uitvoeringen en mogelijkheden

Je wil uiteraard een regenton plaatsen op maat van jouw situatie, wensen en persoonlijke smaak. Er bestaan gelukkig vele uitvoeringen en mogelijkheden. Zo kan je verschillende keuzes maken op vlak van:

 

1. Volume

Heb je eerder een kleine regenton nodig om je terrasplantjes water te geven? Of een groot model om je tuinbegroeiing mooi groen te houden, je fiets te kuisen, je ramen te wassen, …? Je kiest best een volume op maat van je waterbehoefte. Je vindt regentonnen met volumes van 100 liter tot meer dan 600 liter. Tip: twijfel je tussen 2 modellen? Kies dan voor de grootste. Een regenton is sneller leeg dan je denkt.

 

2. Materiaal

De meeste regentonnen bestaan uit kunststoffen als PVC, polyethyleen en polystyreen. Die zijn sterk, slijtvast en hittebestendig. Daarnaast vind je ook nog de klassieke houten regentonnen met gegalvaniseerde banden. Ideaal als je liever gaat voor een landelijke, traditionele look.

 

3. Kleur en design

Een regenton hoeft allesbehalve te vloeken met de look van je tuin. Qua kleur kan je kiezen voor het traditionele groen of grijs, maar er bestaan ook regentonnen in terracotta, taupe, lichtbruin, zandkleur, oker, … Dezelfde keuzevrijheid heb je bij de vorm en het design. Ga je voor een hoog rechthoekig model met een ribbelstructuur? Een ton in de vorm van een amfoor? Of voor de klassieke ronde ton? Het kan allemaal!

TIP: benieuwd naar een uitgebreid overzicht van mogelijke regentonnen op jouw maat? Neem dan zeker een kijkje in onze webshop.

 

regenton

Prijs regenton

De kostprijs van een regenton hangt vooral af van het volume en de uitvoering. Je vindt al een klassieke groene, ronde regenton van 100 liter vanaf ongeveer 40 euro, incl. btw. Voor een terracotta regenton van 500 liter in de vorm van een amfoor kan de prijs dan weer oplopen tot ongeveer 400 euro, incl. btw. Je vindt tal van goedkopere en duurdere modellen in onze webshop.

Belangrijk: krijg je ecocheques van je werkgever? Dan kan je die gebruiken om een regenton te kopen. Zo kan je de prijs al flink drukken.

Voordelen regenton

Een regenton plaatsen heeft enkel voordelen. We zetten de belangrijkste troeven kort op een rij:

  • Lagere waterfactuur: wil je je niet blauw betalen aan leidingwater? Met een regenton vang je gratis regenwater op om je planten te besproeien, je fiets of wagen te wassen, …
  • Hogere grondwaterstanden: we krijgen steeds meer te maken met langdurige droogte. Door regenwater te gebruiken in plaats van leidingwater help je om de grondwaterstanden op peil te houden.
  • Gezondere planten: regenwater is gezonder voor je planten dan leidingwater. Het bevat namelijk geen kalk. Bovendien heeft leidingwater een lang en duur zuiveringsproces achter de rug. Gebruik het dus vooral als drinkwater en verspil het niet om je planten water te geven.
  • Geen strepen op je ramen: in de zomer kan je gerust opgevangen regenwater gebruiken om je ramen te wassen. Bovendien vermijd je met kalkvrij hemelwater die vervelende strepen.

 

4/5 - (1 vote)
Nog geen reacties
4/5 - (1 vote)
Lees ook
bladblazer tuin
Bladblazer kopen: soorten, prijzen en aandachtspunten
onkruidbrander voorbeeld
Onkruid verbranden met een onkruidbrander
composiet terras planken
Composiet terras: uitvoeringen & prijzen
tuin-laten-betegelen
Tuin betegelen: soorten tegels, plaatsing, ...
kantopsluiting hout
Tuin heraanleggen: opties & prijzen
tuin nieuwbouw
Tuin ophogen: stappenplan + kosten
wilde tuin aanleggen
Goedkoop tuin aanleggen
kantopsluiting hout
Kantopsluiting