Brandnetelgier maken en gebruiken

Relevante artikelen

23 Reacties

 1. Sanne schreef:

  Hoelang kan je brandnetelgier in een fles bewaren?

  • Tuinpraat schreef:

   De meesten maken netelgier voor het volledige moestuinseizoen. Om de krachten zoveel mogelijk te bewaren sla je de gier best op in een donkere plek zoals het tuinhuis. Uiteraard moet je de fles ook niet open laten staan.

 2. Paul Happel schreef:

  Kan ik brandnetelgier gebruiken als mijn frambozenstruiken al vruchten dragen ?

  • Tuinpraat schreef:

   Kleinfruit zoals frambozen, kruisbessen en trosbessen hebben meer baat bij een vers laagje compost of mest in de winter en hebben verder niet zoveel nodig. Op zich kan het zeker geen kwaad dat je brandnetelgier geeft. Wanneer je last hebt van bladluizen op je frambozenstruik kan je de brandnetelgier ook onverdund aanbrengen op de plant zelf door zacht te vernevelen.

 3. jan schreef:

  Hallo, ik heb een boel tuinbonen staan met zwarte bonenluis aan de steel. kan ik wel de gier in een plantenspuit doen en alleen op de bonenluis spuiten? kan dat kwaad doen bij de plant?

  • Tuinpraat schreef:

   Dag Jan,

   Dit kan op zich zeker geen kwaad. Om zeker te zijn kan je het eerst uittesten op één plant en beginnen door gedeeltelijk verdunnen. Laat gerust weten hoe het experiment verlopen is!

 4. Egon Hultink schreef:

  De stank (en de stikstof) kun je wat binden door er een hand lavameel of bentonietmeel aan toe te voegen. Uiteraard zul je dan wel moeten zeven. Ook kun je er nog blad van andere planten aan toevoegen zoals smeerwortel (kalium), uienschillen en heermoes.

 5. Joke schreef:

  Beste
  Kan ik dit gebruiken voor bladluizen op hortensia en op Helleborus? Zoja, Zuiver of verdunnen?

 6. Marc Debraekeleer schreef:

  Is dit ook werkzaam tehen de melige koolluis op spruiten ?

 7. Meindert schreef:

  Hallo,
  Je geeft aan dat de planten hierdoor ook sterker worden.
  Ben je ook bekend met het effect op Sterroetdauw op rozen?

  • Tuinpraat schreef:

   Het wordt wel eens gezegd dat brandnetelgier hier een positieve invloed op zou hebben (net zoals spuitzwavel of melk). Echter zijn de reacties vaak tegenstrijdig. Je kan het uiteraard altijd eens proberen. Er bestaan ook insectvriendelijke producten van Ecostyle of Bayer om sterroetdauw onder controle te houden.

 8. Diederik Pots schreef:

  Heb hier toch wel enkele vragen over. Eentje zou ik er graag nu even voorleggen, de rest komt misschien later. Vrees dat het anders wat onoverzichtelijk worden zal. Hier komt ze : is het eigenlijk wel nodig dat we brandnetelgier gebruiken om bladluizen weg te krijgen? Moeten we die net niet houden om als voedsel te dienen voor natuurlijke vijanden ?
  Ja oke, bladluizen kunnen misschien 1 of 2 struiken vernietigen maar maakt dat uit als je er genoeg staan hebt? Als je geduld hebt zullen er toch wel Onze-Lieve-Heer beestjes komen en andere dieren die de luis als lekkernij zien om zo tot een ecologisch evenwicht te komen ook in uw moestuin?

  • Tuinpraat schreef:

   Het hangt er inderdaad vanaf hoe je het bekijkt. Ecologisch tuinieren geniet steeds meer aandacht en de natuurlijke bestrijdingsmiddelen zijn in dat opzicht al een flinke stap vooruit. Kan je ze volledig achterwege laten, dan is het natuurlijk nog een pak beter. In onze tuin krioelt het van de Lieveheersbeestjes dus de brandnetelgier wordt hier uitsluitend gebruikt als meststof.

 9. bracke william schreef:

  Mag men brandnetelgier op tomaatplanten spuiten in de serre?

 10. wildemeersch johny schreef:

  kan men netelgier ook maken in een ton met deksel

 11. Van Acker Etienne schreef:

  Kan brandnetelgier vloeibaar als meststof gebruikt worden voor alle soorten rozen.

 12. hutsebaut nadine schreef:

  Hoe dikwijls mag ik mijn brandnetelgier gebruiken.

  Grtjes
  Nadine

 13. Pompoenfan schreef:

  Helt het ook bij pompoenplanten en is het erg als ik niet heb gewacht tot het gistingsproces compleet is?

 14. De Schepper schreef:

  Kan ik netelgier ook gebruiken voor mijn aardbeiplanten?

 15. De Schepper schreef:

  Kan ik netelgier ook gebruiken voor mijn aardbeiplanten?

  • Tuinpraat schreef:

   Jazeker, dat zal je aardbeien zeker ten goede komen! Let wel op dat je vroeg genoeg begint met bemesten. Het is vooral tijdens de groei dat meststof nodig is.

 16. Jurgen Vandaele schreef:

  Beste, ik heb horen zeggen dat het afkooksel van aardappelen, dus het vocht dat over blijft wanneer je aardappelen kookt, ook helpt tegen bladluizen. Klopt dit?

 17. Tuinvrouwtje schreef:

  Kan ik de brandnetelgier ook gebruiken als bemesting voor het gazon?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

97 − 95 =