Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
by Buldit
Tuinplannen? Wij helpen jou.

Gier van rabarber

Bladluizen en rupsen kunnen behoorlijk irritant zijn voor de moestuinliefhebber. Gier van rabarber is een ecologisch alternatief voor het bestrijden van bladluizen en je kan het bovendien ook gebruiken als meststof. Hoe je rabarbergier maakt en toepast lees je hier.

 

Rabarbergier maken

Van rabarber kun je een gier maken die als meststof dient voor verschillende plantensoorten. De verdunde gier kien je gebruiken als meststof, de onverdunde gier als extract ter bestrijding van bladluizen en rupsen. Maak de gier buiten. Door het gisten kan het stinken.

 

Stappenplan

1) Neem een grote emmer en vul deze met water.
2) Voeg de rabarberbladeren toe (1 kilo per 10 liter water).
3) Laat de emmer nu staan en wacht een aantal dagen (roer 2x per dag door het mengsel).
4) Na ongeveer drie dagen komt het natuurlijke gistingsproces op gang. Je kunt dit zien aan de belletjes zie zich in het water vormen.
5) Zodra zich geen nieuwe belletjes meer vormen (10 tot 14 dagen) is de rabarber gier klaar en kun je deze gaan zeven. Je kunt hiervoor een keukenzeef of eventueel een oude doek gebruiken. De gier kun je in plastic flessen of in een emmer bewaren.

 

bladen van rabarber voor gier

 

Gistingsproces

Het gistingsproces zal maximaal 10 tot 14 dagen in beslag nemen. Bij warm weer zal de rabarber gier soms als eerder gereed zijn. Om te voorkomen dat er vuil in de emmer waait kun je deze afdekken met een omgekeerde emmer. Zorg ervoor dat er altijd voldoende zuurstof bij het mengsel kan.

 

Hoe gebruiken?

Indien je de gier als meststof wil gebruiken dan moet je deze eerst verdunnen met water. Houd daarbij een verhouding van 1 op 10 aan. Van 10 liter gier kun je dus 100 liter meststof maken. Je kunt de gier op de aarde rond de planten gieten. Door de stoffen die zich in de gier bevinden, zullen de planten goed groeien en meer weerstand opbouwen tegen bladluizen en rupsen. Bespuit het gewas eens in de week of om de twee weken met het aftreksel.

 

 

Rabarberthee maken tegen rupsen en bladluizen

Indien je last hebt van een plaag die je onmiddellijk wil bestrijden dan kun je eens proberen om rabarber thee te maken. Rabarber thee is erg effectief tegen luizen, rupsen en witte koolvlieg.

 

Recept

1) Pluk ongeveer één kilo rabarberbladeren.
2) Snijd de bladeren in repen.
3) Kook de rabarberbladeren ongeveer 20 minuten in een pan met 2 liter water.
4) Laat het mengsel afkoelen.
5) Zeef het extract.
6) Voeg één eetlepel natuurlijke zeep toe
7) Verdun het mengsel nu verder met water (in een verhouding van 1 op vier)

 

gier van rabarber maken met stengels

 

Hoe gebruiken?

Je kunt het extract nu over de planten vernevelen. Doe dit bij voorkeur op een bewolkte dag omdat je dan minder risico loopt op verbranding van het blad. De zeep in het recept dient ervoor om het extract beter aan het blad te laten hechten. Wil je liever geen zeep gebruiken dan kun je het ook proberen met suiker.

 

 

Leuke tips

 • Maak ook eens gier van andere plantensoortenBrandnetelgier bijvoorbeeld is ideaal als meststof.  Planten met een sterke reuk of smaak zijn het meest geschikt. Probeer kamille, okkernoot, tomatenblad, vlierbloesem, smeerwortel, afrikaantje, of knoflook.
 • Voeg zeep toe voor een betere werking: een kleine hoeveelheid natuurlijke zeep (bijvoorbeeld 1 à 2% bruine zeep) kan de effectiviteit verbeteren. Insecten worden door de geur van de zeep afgestoten en de vloeistof blijft beter op het blad zitten.

5/5 - (1 vote)
2 reacties
5/5 - (1 vote)
 • Van Mieghem
  Rabarbergier of extract is werkzaam tegen luizen, rupsen en koolvliegen. Bij gebruik, sproeien tegen luizen en rupsen. Bij koolgewassen aan de stam ermee aangieten. Verse bladeren van rabarber kan men op de bodem leggen om slakken te lokken, die men dan met de hand kan vangen. Tomatengier bevordert de groei van tomaten, uien, prei, selder, peterselie en komkommers. Gebruik hiervoor de dieven van tomaten.
  Beantwoorden
 • Laethem Patrick
  Ik heb een vraagje over Rabarbergier,kan je de gier van rabarber ook gebruiken voor meststof bij tomaten?
  Beantwoorden
Lees ook
onkruidbrander voorbeeld
Brandnetelgier maken en gebruiken
tuin-laten-betegelen
Tuin betegelen: soorten tegels, plaatsing, ...
kantopsluiting hout
Tuin heraanleggen: opties & prijzen
tuin nieuwbouw
Tuin ophogen: stappenplan + kosten
wilde tuin aanleggen
Goedkoop tuin aanleggen
kantopsluiting hout
Kantopsluiting
houten weideomheining
Weideomheining
tuinieren in de herfst
Tuinieren in de herfst: 7 tips voor een winterklare tuin!