Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
by Buldit
Tuinplannen? Wij helpen jou.

Heggenschaar: soorten & prijzen

Wil je je haag snoeien maar weet je niet goed hoe of wat? Alles begint bij een gepaste heggenschaar: dit toestel is een absolute must om je haag op regelmatige basis tiptop in orde te kunnen brengen. Maar welke heggenschaar gebruik je daar best voor? En wat zijn de mogelijkheden, aandachtspunten en prijzen? In dit artikel lees je er alles over!

Ga naar de webshop

 

 

Soorten heggenschaar: aandrijvingen

Het is belangrijk dat je niet zomaar de eerste de beste heggenschaar aankoopt. Wanneer je op de hoogte bent van de verschillende soorten heggenscharen kun je je wensen en budget daar beter op afstemmen. In wat volgt bespreken we de soorten heggenscharen en hun belangrijkste eigenschappen.

 

  handheggenschaar 1) Handheggenschaar

Een eerste optie is de handheggenschaar. Met een handheggenschaar moet je natuurlijk zelf behoorlijk wat kracht uitoefenen. Een voordeel is wel dat deze heggenschaar volledig geluidloos is. Handheggenscharen komen vooral goed van pas om kleine heggen in vorm te houden. Voor een grotere haag is deze snoeischaar niet ideaal.

Het gereedschap heeft weinig onderhoud nodig. Er zijn verschillende modellen met korte, lange of verstelbare handgrepen.

Bekijk het aanbod in de webshop.

 

elektrische heggenschaar 2) Elektrische heggenschaar met snoer

Je kan ook opteren voor een elektrische snoeischaar. Deze is een pak krachtiger, al ben je uiteraard wel gebonden aan het stroomnet. In grote tuinen kan die stroomvoorziening eventueel een probleem zijn. De draad kan ook als storend ervaren worden op een ladder.

Een elektrische haagschaar is evenwel relatief stil en licht, zeker in vergelijking met een benzineheggenschaar. Heb je een kleine of middelgrote heg? Dan kan je zeer nauwkeurig en ononderbroken met dit toestel werken.

Bekijk het aanbod in de webshop.

 

accu-heggenschaar 3) Accu-heggenschaar

Een heggenschaar met accu is zeer gebruiks- en milieuvriendelijk. Dit gereedschap is uiterst stil en geeft je de nodige bewegingsvrijheid. Ook is dit toestel doorgaans wat lichter dan de modellen op elektriciteit of benzine.

Het vermogen van dit type kan wel een nadeel zijn. Als je vaak grote heggen moet snoeien, koop je beter geen accu-heggenschaar. Het kan immers gebeuren dat de accu tijdens het snoeien leeg geraakt. Daarom is het aan te raden steeds een tweede accu voorhanden te hebben.

Bekijk het aanbod in de webshop.

 

benzine heggenschaar 4) Heggenschaar op benzine

Tot slot is er de haagschaar die op benzine werkt. Dit type is vooral bestemd voor professioneel gebruik. Ze heeft daarom ook de duurste aankoopprijs en ze vergt meer onderhoud dan de andere soorten. Bovendien zijn deze scharen redelijk zwaar en produceren ze uitlaatgassen.

Daartegenover staan echter een heleboel voordelen. Ze zijn net zo sterk als heggenscharen op stroom, terwijl ze uiterst mobiel zijn. Een heggenschaar op benzine wordt voornamelijk gebruikt voor grote percelen, zoals het onderhoud van parken.

Bekijk het aanbod in de webshop.

 

TIP! Er bestaat ook zoiets als een telescopische heggenschaar, ook wel stokheggeschaar genoemd. Dit is in feite een bijzonder type haagschaar waarmee je hoge heggen of struiken bijzonder makkelijk en veilig kunt snoeien dankzij de lange uitschuifbare steel. Zo hoef je niet langer beroep te doen op een ladder. Een telescopische heggenschaar is verkrijgbaar in de vorm van alle bovenstaande soorten.

 

 

Heggenschaar kopen: prijzen

De prijzen verschillen uiteraard naargelang het model je kiest. Ook binnen elk type heggenschaar zijn er behoorlijke prijsschommelingen afhankelijk van het merk, het gewenste vermogen en de meslengte.

Een degelijke handheggenschaar kan je al verkrijgen voor een prijs van ongeveer 35 euro. Voor een elektrische heggenschaar moet je rekenen op een basisprijs van om en bij de 50 euro. Duurdere modellen kosten weliswaar al snel het dubbele of driedubbele van die prijs.

De prijs van een haagschaar met accu ligt gemiddeld nog iets hoger. Prijzen variëren hier tussen de 60 en 250 euro. Een benzineheggeschaar is dan weer beschikbaar vanaf 150 euro.

Wil je een heggenschaar kopen? Bekijk het aanbod in de webshop en vergelijk verschillende modellen.

 

voorbeeld heggenschaar

 

Aandachtspunten en tips

In wat volgt geven we enkele tips en aandachtspunten mee waarvan je best op de hoogte bent alvorens je begint te snoeien.

 

Heggenschaar met enkelzijdige of dubbelzijdige messen?

De gemotoriseerde haagscharen zijn voorzien van lange messen die enkelzijdig dan wel dubbelzijdig zijn. Bij een toestel met enkelvoudige messen snoeien beide messen, hoewel slechts één van de twee messen in beweging is. Dubbelzijdig tegengestelde messen zijn wel allebei in beweging, waardoor je veel efficiënter in heen- en teruggaande bewegingen kan snoeien.

Ook de lengte van de messen is van belang. Hoe langer het mes, hoe meer takken je in een enkele beweging kan afsnoeien. Een lang mes is daarom vooral nuttig bij grote oppervlakken en rechte hagen. Kies voor een korter mes indien je haag eerder klein is of als je de haag in een specifieke vorm wil snoeien.

 

haagschaar

 

Onderhoud & veiligheidsvoorschriften

Het is belangrijk dat je je gemotoriseerde heggenschaar van tijd tot tijd reinigt en onderhoudt. Onderneem daarom onderstaande stappen:

  • Reinig een heggenschaar na gebruik met een harde nylonborstel. Het is ook aangeraden om daarna de messen te ontsmetten met alcohol. Gebruik vervolgens een smeerspray om roest op de metalen messen te voorkomen.
  • Bij een benzine heggenschaar moet je de bougie geregeld schoonmaken, alsook de luchtfilter (na 25 uren gebruik).
  • Om de zoveel tijd moeten de messen van een heggenschaar geslepen worden met een slijpschijf. Botte messen zorgen voor afgerafelde takken die vatbaar zijn voor ziektes of schimmels.

Ook wat de veiligheid betreft geven we enkele tips mee. Een haagschaar is een gevaarlijk toestel als je er onachtzaam mee omspringt. Houd rekening met volgende puntjes:

  • Het is aanbevolen om een veiligheidsbril te gebruiken tijdens het snoeien. Ook gehoorbescherming is, zeker bij haagscharen op benzine, geen overbodige luxe.
  • Heb je de heggenschaar regelmatig en voor lange tijd nodig? Kies dan voor een toestel dat is uitgerust met trillingsdempers. Deze zullen voorkomen dat de doorbloeding in de handen verstoord raakt.
  • (Elektrische) heggescharen zijn voorzien van een messtopfunctie. Nadat je het apparaat hebt uitgeschakeld of de knop loslaat, zullen de messen in geen geval meer blijven draaien. Gebruik ook steeds de beschermhoes wanneer het toestel uit staat.
  • Ook de veiligheidsschakeling is een belangrijke functie. Het toestel heeft twee schakelaars die allebei ingedrukt moeten worden om de snoeischaar te doen starten.
  • Een stroomsnoer kun je best over je schouder leggen. Zo vermijd je dat het snoer geraakt wordt tijdens het snoeien.

 

Ga naar de webshop

Beoordeel dit artikel
Nog geen reacties
Beoordeel dit artikel
Lees ook
Kettingzagen kopen
Kettingzaag kopen: soorten en prijzen
wilde tuin aanleggen
Goedkoop tuin aanleggen
kantopsluiting hout
Kantopsluiting
houten weideomheining
Weideomheining
tuinieren in de herfst
Tuinieren in de herfst: 7 tips voor een winterklare tuin!
tuin zelf aanleggen
Zelf tuin aanleggen
wilde tuin aanleggen
Wilde tuin aanleggen
regenwaterput plaatsen
Regenwaterput plaatsen