Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
by Buldit
Tuinplannen? Wij helpen jou.

Buxus snoeien: tijdstip, werkwijze en tips

In bijna iedere tuin vind je buxus. Deze wintergroene plant is bijzonder populair omdat hij langzaam groeit en zeer compact en gesloten is. De buxus leent zich dan ook uitstekend voor hagen en figuren. Om een mooie haag of vorm te krijgen, is het van groot belang dat je de buxus op de juiste manier snoeit. Hoe dat moet en wat er allemaal bij komt kijken leggen we uit in dit artikel.

Ga snel naar: Buxusbol snoeienGereedschapDoe-het-zelvenBemesten

 

Wanneer buxus snoeien

Een buxus moet je minstens 2 keer per jaar snoeien. Het is niet raadzaam om een buxus slechts 1 keer te snoeien. De plant wordt dan te los van structuur en kan in de winter geen sneeuwlaag dragen.

 • 1e snoeibeurt – vanaf eind mei tot eind juni: als de langste takjes met nieuwe blaadjes langer dan 5cm zijn.
 • 2e snoeibeurt  – tussen eind augustus en eind september: Als je in oktober nog een buxus snoeit krijgen de jonge scheuten niet genoeg tijd om te verhouten. Dat geeft problemen als de vorst invalt.

 

Ideale omstandigheden om te snoeien

Een buxus snoeien doe je best op een bewolkte dag. Bij het snoeien ontstaan er bij de takken en bladeren open wonden waardoor veel vocht verdampt. Snoei je de buxus op een zonnige dag, dan kunnen de bovenste bladeren door de ‘wonden’ snel verdorren. Je buxus is dan niet langer groen, maar geel.

Een buxus is geen snelle groeier dus het zal ook even duren voor je buxushaag weer mooi groen is. Een vakman legt soms een vliesdoek over de buxushaag als er direct na het snoeien zonnig weer voorspeld wordt. Op deze manier voorkomt hij verbrandingsschade.

 

Buxusbol snoeien

Een buxusbol moet je minstens 3 keer per jaar snoeien, namelijk in mei, juli en september. Dat moet om de strakke vorm die een buxusbol heeft te behouden. Een buxusbol snoeien doe je met een speciale buxusschaar. Dat kan zowel een manuele of elektrische schaar zijn. Enkele tips bij het modelsnoeien van een buxusbol:

 1. Begin bovenaan
 2. Ga boven de bol staan: hou de schaar daarbij op zijn kop om mooiere rondingen te krijgen.
 3. Loop tijdens het snoeien met de bol mee: zo kan je de vorm goed in de gaten kan
  houden.
 4. Neem tijdig afstand: stop af en toe en neem wat afstand om te kijken of de buxusbol nog in verhouding is.

Tip: Modelsnoeien is niet eenvoudig. Wil je jezelf verzekeren van een mooi eindresultaat, schakel dan een hovenier in. Deze weet precies hoe hij te werk moet gaan en kan natuurlijk ook andere vormen en figuren snoeien in een buxus. Door zijn ervaring en vakmanschap zorgt hij altijd voor een mooi en strak resultaat. Ontvang vrijblijvend advies en prijzen op maat van professionele hoveniers via de offertepagina.

 

buxusbol snoeien

 

Snoeien buxus: Gereedschap

Bij het snoeien van een buxus is een goede heggenschaar van wezenlijk belang. Er zijn verschillende mogelijkheden:

 

1. Manuele heggenschaar

 • Hiermee voorkom je grove snijwonden waardoor je minder kans hebt op verbranding.
 • Het is beter voor verfijnde snoeitechnieken, bijvoorbeeld voor het snoeien in vormen en figuren.

 

2. Elektrische heggenschaar

 • Een elektrische heggenschaar is natuurlijk veel sneller.
 • Het is ook beter om een rechte lijn aan te houden.

 

3. Buxusschaar

 • Deze schaar is speciaal ontworpen om buxusbollen makkelijk bij te werken.

 

Prijzen snoeischaar

Voor een manuele heggenschaar starten de prijzen gemiddeld vanaf €15. Voor een elektrische heggenschaar is dat vanaf zo’n €35. Natuurlijk kunnen de prijzen ook sterk oplopen, afhankelijk van het merk, vermogen, de meslengte, …

Benieuwd naar het aanbod van heggenscharen en de bijhorende prijzen? Neem dan een kijkje in de webshop en vergelijk verschillende modellen.

 

Zelf buxus snoeien of aan een vakman overlaten?

Een buxus snoeien lijkt een eenvoudig karweitje, maar dat is het niet. Het valt lang niet mee om een mooie en strakke buxushaag of een prachtig ronde buxusbol te snoeien. Het is ook belangrijk dat je niet vergeet te bemesten en dat je op de juiste manier te werk gaat: 2x per jaar, niet bij zonnig weer, met het gepaste materiaal, …

Een professionele hovenier inschakelen voor het snoeien van een buxus heeft enkele voordelen:

 • Kwaliteit en mooi resultaat: je bent verzekerd van een mooie rechte haag of prachtige buxusvormen zoals bollen, kegels, …
 • Je hoeft zelf geen materiaal aan te kopen.
 • Je bespaart jezelf heel wat tijd en moeite uit.

Hoeveel je een hovenier uiteindelijk moet betalen voor het snoeiwerk is afhankelijk van verschillende factoren zoals het aantal buxushagen en de grootte ervan. Voor snoeiwerk rekent een tuinman gemiddeld €35 à €50 per uur (incl.btw) aan. Ontvang vrijblijvend offertes op maat van hoveniers via de offertepagina.

 

Tip: vergeet niet de bemesten!

Na het snoeien kan je de buxus best onmiddellijk bemesten. Zo krijgt de plant direct weer nieuwe voedingsstoffen en is de kans op een gezonde, groene buxusplant het grootst. In de handel is speciale buxusmest en of buxusvoeding verkrijgbaar.

Tip: Een vakman kan je goed adviseren over het type mest dat het best geschikt is en hoe je de buxus het beste kan bemesten. Je kan het bemesten van de buxus natuurlijk ook aan de vakman zelf overlaten. Meestal doet hij het automatisch na het snoeien. Lees hier meer over tuinbemesting.

3.5/5 - (11 votes)
 
Snoeiwerk uitvoeren?
Vraag vrijblijvend offertes aan & vergelijk
Nog geen reacties
3.5/5 - (11 votes)
Lees ook
wanneer rozen snoeien
Rozen snoeien: wanneer, hoe en praktische tips
Haag snoeien: wanneer & hoe?
bomen snoeien
Bomen snoeien
rode beukenhaag
Beukenhaag snoeien: hoe en wanneer
taxus machinaal snoeien
Taxus snoeien: hoe en wanneer?
fruitbomen snoeien
Fruitbomen snoeien: hoe en wanneer?
appelboom
Appelboom snoeien: tips
lavendelstruik snoeien
Lavendel snoeien: tijdstip, werkwijze en tips