Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
by Buldit
Tuinplannen? Wij helpen jou.

Appelboom snoeien: tips

Een goede snoeibeurt is erg belangrijk, ook voor fruitbomen. Het is de kunst om een juiste balans te zoeken en zodanig te snoeien dat de boom voldoende vrucht- en groeitakken zal ontwikkelen. Een appelboom snoeien wordt heel wat eenvoudiger dankzij de tips die je in dit artikel te lezen krijgt.

 

appelboom snoeien Wanneer een appelboom snoeien?

Het is belangrijk om fruitbomen regelmatig te snoeien. Als je dit niet doet, dan blijft de boom maar groeien. In het begin zal hij veel fruit geven, maar na enkele jaren loopt dit sterk terug en wordt de oogst al snel nihil. Ook kunnen de takken elkaar op een gegeven moment gaan kruisen waardoor er allerlei beschadigingen ontstaan, wat weer kan leiden tot ziektes. Een appelboom snoeien doe je best in de winter, zoals de meeste fruitbomen. De snoeiperiode voor deze boomsoort loopt van november tot en met maart. In de periode van juni tot eind oktober kan je ook een lichte onderhoudssnoei doen. Via de offertepagina kan je vrijblijvend advies en een prijs op maat aanvragen voor het snoeien van appelbomen.

 

Jonge appelbomen

Bij een jonge fruitboom is het belangrijk dat er zo min mogelijk fruit aan het einde van de takken komt te zitten. Als je een jonge boom niet direct snoeit, dan gaat deze aan het einde van een scheut vruchtknoppen maken. De takken gaan dan door het gewicht van het fruit doorhangen waardoor je veel ‘afhangend hout’ krijgt. Dit zijn takken die later als eerste zullen afsterven. Je moet er voor zorgen dat de takken zoveel mogelijk schuin omhoog groeien. Je krijgt dan sterke takken die later veel vrucht kunnen dragen zonder daarbij door te zakken.

 

appelboom

 

Tip: pluk het fruit voorzichtig

Het is ontzettend leuk om in de zomer de vruchten te kunnen plukken van al je inspanningen. Wanneer je fruit van een boom gaat plukken, doe dit dan wel voorzichtig. Trek een appel bijvoorbeeld niet zomaar van de boom. De kans is groot dat je onbedoeld de vruchtzetel van de tak meeplukt en dat is zonde want de boom zal in de komende periode op deze plek geen nieuwe vrucht meer geven. Breek de appel dus netjes af bij het steeltje of gebruik desnoods een snoeischaar.

 

Oude appelbomen

Bij een oude, slecht gesnoeide appelboom moet je gaan proberen om de juiste basisvorm terug te krijgen. Dat wil zeggen dat je een geraamte overhoudt met gesteltakken die zoveel mogelijk in schuine positie staan (45 graden). Vormsnoei doe je best in de periode december tot februari. Er zitten dan geen bladeren aan de boom en je kan goed zien hoe de de vorm van de takken is. Heb geen vrees om te snoeien en durf rigoureus in te grijpen. Aanvankelijk lijk je er schade mee te doen, maar uiteindelijk houd je de boom er gezond mee.

3.3/5 - (26 votes)
 
Snoeiwerk uitvoeren?
Vraag vrijblijvend offertes aan & vergelijk
Nog geen reacties
3.3/5 - (26 votes)
Lees ook
Haag snoeien: wanneer & hoe?
taxus machinaal snoeien
Taxus snoeien: hoe en wanneer?
fruitbomen snoeien
Fruitbomen snoeien: hoe en wanneer?
buxus snoeien
Buxus snoeien: tijdstip, werkwijze en tips
lavendelstruik snoeien
Lavendel snoeien: tijdstip, werkwijze en tips
rode beukenhaag
Beukenhaag snoeien: hoe en wanneer
wanneer rozen snoeien
Rozen snoeien: wanneer, hoe en praktische tips
bomen snoeien
Bomen snoeien