Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
by Buldit
Tuinplannen? Wij helpen jou.

Beukenhaag snoeien: hoe en wanneer

Een goed verzorgde beukenhaag verbetert het uitzicht van je tuin. Je beukenhaag snoeien doe je dan ook best aandachtig. In dit artikel krijg je enkele tips voor een goede snoeibeurt.

 

 

Wanneer beukenhaag snoeien?

Om een dichtbegroeide beukenhaag te bekomen, snoei je de beuk best twee keer per jaar: eenmaal in het voorjaar (mei of juni) en eenmaal in augustus. Het snoeien van een beukenhaag is niet moeilijk en als je rekening houdt met een aantal aandachtspunten blijft de haag lang mooi en is het een prachtige aanwinst voor je tuin.

 

Tips voor een perfecte snoeibeurt

wanneer beukenhaag snoeien

Je beukenhaag snoeien doe je best op een bewolkte dag. Hiermee voorkom je dat de jonge blaadjes, die door het snoeien bloot komen te liggen, verbranden door het zonlicht. De beukenhaag en haagbeuk zijn extra gevoelig voor bruinkleuring door verbranding.

Ben je wat minder ervaren met snoeien of wil je gewoon in alle rust snoeien, gebruik dan een handbediende heggenschaar. Deze is gemakkelijk te hanteren en je maakt er minder snel foutjes door. Gebruik altijd scherp gereedschap! Lees hier meer over de soorten heggenscharen.

Snoei van onder naar boven. Als hulpmiddel kan je een koordje langs de heg spannen zodat het makkelijker is om de haag mooi recht te scheren.

Snoei de bovenkant van de heg wat smaller dan de onderkant. Zo kan het zonlicht goed bij de onderkant van de heg komen en komen er geen bruine plekken aan de onderkant van de heg. Vooral de beukenhaag en de haagbeuk zijn gevoelig voor bruinkleuring aan de onderkant. De heg moet dus als het ware een conische vorm krijgen (aan de onderzijde breder dan aan de bovenzijde).

Verwijder afgeknipte takken altijd direct van de heg. Vooral bij de bovenkant is dit van belang omdat de takken hier makkelijk blijven liggen.

 

Tip: Laat je haag snoeien door een tuinman

Geen zin of tijd om zelf te snoeien? Via onze online offerteservice kan je vrijblijvend offertes aanvragen bij tuinmannen actief in jouw regio. Combineer de snoeiwerken met een algemeen onderhoud van de tuin en bespaar uit op de kosten. Klik hier voor meer info.

 

 

Snoeien is groeien!

Het komt nogal eens voor dat mensen schrik hebben om een haag goed te snoeien. Wees gerust, een beukenhaag groeit vrij snel (50 cm. per jaar) en als je hem niet helemaal recht hebt geschoren, dan is dat geen enkel probleem. De haag groeit vanzelf weer aan.

Je kan dus in feite weinig verkeerd doen en alles is beter dan helemaal niet snoeien. De haag zal na het snoeien altijd wel iets gaan verkleuren maar dit is slechts tijdelijk en dit verschijnsel hoort nu eenmaal bij de beukenhaag. Na vijf tot zes weken krijg je er weer een mooie dichte groene haag voor terug.

beukenhaag snoeien

Een beukenhaag verdraagt een drastische terugsnoeibeurt over het algemeen goed maar je mag zeker niet tot vlak op de stam snoeien. Dan zal de haag zich namelijk niet meer herstellen. Terugsnoeien tot de helft is meestal geen probleem. De beste periode om dit te doen is aan het einde van de winter (eind februari), maar het mag niet meer vriezen.

 

Bemesten na het snoeien

Voorzie de haag van mest na het snoeien. Breng de meststof zowel aan de voor- als achterzijde van de heg aan en hark de meststof lichtjes in. Geef de haag hierna voldoende water. Door de haag regelmatig te bemesten blijft ze mooi groen en wordt ze extra gehard tegen diverse ziekten en plagen.

Voor het bemesten kan je best een organische meststof speciaal voor hagen gebruiken. Dit type mest geeft zijn voedingsstoffen langzaam af aan de bodem en heeft een langdurige werking (3 maanden). Volg de aanwijzingen op de verpakking goed op en geef niet te veel mest.

Je kan de bodem ook verrijken met een goede grondverbeteraar. Hierdoor blijft de bodem goed verlucht, iets waar de beuk zeker behoefte aan heeft.

Ga naar de webshop

 

3.7/5 - (21 votes)
 
Snoeiwerk uitvoeren?
Vraag vrijblijvend offertes aan & vergelijk
Nog geen reacties
3.7/5 - (21 votes)
Lees ook
lavendelstruik snoeien
Lavendel snoeien: tijdstip, werkwijze en tips
Haag snoeien: wanneer & hoe?
fruitbomen snoeien
Fruitbomen snoeien: hoe en wanneer?
bomen snoeien
Bomen snoeien
wanneer rozen snoeien
Rozen snoeien: wanneer, hoe en praktische tips
appelboom
Appelboom snoeien: tips
taxus machinaal snoeien
Taxus snoeien: hoe en wanneer?
buxus snoeien
Buxus snoeien: tijdstip, werkwijze en tips