Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
by Buldit
Tuinplannen? Wij helpen jou.

Fruitbomen snoeien: hoe en wanneer?

Heb je fruitbomen in de tuin? Dan moet je die elk jaar snoeien om te kunnen genieten van een mooie en gezonde oogst. Fruitbomen snoeien vereist wel de juiste kennis en techniek. Bovendien verschilt de snoeimethode van boom tot boom. In dit artikel ontdek je de snoeiperiode van de belangrijkste soorten fruitbomen. Ook kom je te weten op welke manier deze bomen best gesnoeid worden.

Ga naar: perzikboomkerselaarpruimenboomwalnootboomamandelboomappel- en perenboomvijgenboomdruivenboom

Offertes ontvangen? Op de offertepagina kan je gratis en vrijblijvend prijsoffertes aanvragen bij erkende tuinwerkers in de buurt.

 

perzikboom snoeien Perzik- en nectarinebomen

Perziken en nectarines horen, net als bijvoorbeeld de pruimen-, kersen-, en notenbomen, tot de steenvruchten. Deze bomen moet je snoeien van half april tot half september. Een algemeen geldende regel is dat je steenvruchtbomen net na de pluk in augustus snoeit. In deze tijd genezen de wonden sneller en heb je (veel) minder kans op infecties.

Perziken groeien voornamelijk op één- of tweejarig hout. De oudere takken die geen vrucht meer dragen, evenals dode en zieke takken, snoei je weg. Om veel zonlicht in de boom te krijgen en een goede luchtcirculatie te creëren, snoei je ook de takken weg die andere takken kruisen.

 

kersenboom snoeien De kersenboom of kerselaar

Ook de kersenboom snoeien gebeurt vanaf half april tot half september en zeker niet in de winter. Een kersenboom is extra gevoelig voor ziektes en moet eigenlijk zo min mogelijk gesnoeid worden. Daarom moet je bij een kersenboom de takken nooit te glad snoeien. Laat stompjes staan van een paar centimeter om zo schimmels en infecties te voorkomen.

Snoei alleen de nieuwe takken die geen deel uitmaken van de boomkruin en de takken die over andere takken hangen. Takken die geen kersen produceren kunnen teruggesnoeid worden tot aan de stam.

 

pruimenboom snoeien De pruimenboom snoeien

De pruimenboom behoort ook tot de steenvruchten en ook deze kun je dus het beste snoeien vanaf half april tot half september. In het algemeen wordt ook bij deze boom geadviseerd om twee weken na de oogst te snoeien.

Een pruimenboom moet je eigenlijk zo min mogelijk, en zeker niet fors, snoeien. Hiermee voorkom je dat de boom minder vruchten zal geven of zelfs dood zal gaan. Voor een pruimenboom is het beter om de kleine takjes zoveel mogelijk te laten zitten en de grotere te verwijderen. Een goede richtlijn is om altijd zo ver mogelijk van de stam af te snoeien.

 

walnotenboom snoeien De walnotenboom

Een walnotenboom kun je het beste snoeien als de herfst begint. De oogst is dan geweest en de bladeren zijn eraf gevallen. Als je een walnotenboom voor de winter snoeit, loopt deze geen vorstschade op en is hij minder vatbaar voor schimmels en infecties.

Eigenlijk is het beter om een walnotenboom niet te snoeien. Als je toch snoeit, doe je dit alleen om de vorm van de boom te behouden. Het beste is dan ook om alleen de uitstekende takken weg te snoeien. Een algemeen geldende regel is dat je ongeveer twintig procent van een boom snoeit, maar voor een notenboom is dit eigenlijk al te veel.

 

amandelboom snoeien De amandelboom

De amandelboom hoort ook bij de steenvruchten en dat betekent dat je deze snoeit van half april tot half september, bij voorkeur net na de pluk.

Evenals een walnotenboom hoef je een amandelboom niet heel veel te snoeien. Het gaat er, ook bij de amandelboom, vooral om dat je de vorm van de boom behoudt. Bij de amandelboom snoei je de takken weg die geen vrucht dragen en de takken die recht omhoog groeien. Uiteraard snoei je ook dode, beschadigde en zieke takken weg.

 

perenboom snoeien Appel- en perenboom snoeien

De appel- en perenbomen worden op dezelfde manier gesnoeid, vandaar dat ze samen in deze tekst genoemd worden. Appel- en perenbomen kun je het beste snoeien in de periode die loopt van november tot maart. Dan zit er geen blad aan de boom en kun je de vorm van de boom beter beoordelen.

De verticale, opgaande scheuten moet je weghalen, want je moet het hebben van de afstaande (horizontale) twijgen. Mocht je de horizontale takken ook willen snoeien, bijvoorbeeld omdat ze uitsteken, halveer ze dan. Als je de vorm van de boom wilt verbeteren, kun je ook een opgaande tak afbuigen en hier een touw met een gewichtje aan vastmaken. In dit artikel lees je meer over een appelboom snoeien.

 

vijgenboom De vijgenboom

Een vijgenboom snoeien doe je het best in de rustperiode. Deze periode loopt van november tot januari. Eventueel kun je in de zomermaanden de vorm van de vijgenboom wat bijsnoeien, bijvoorbeeld als er takken in de weg zitten.

Bij het snoeien van de vijgenboom gaat het er vooral om dat je de boom uitdunt. De oudere en onvruchtbare takken kunnen volledig worden verwijderd. Ook de sterk groeiende onvruchtbare scheuten moeten worden weggesnoeid. Alleen de jonge en goed uitgerijpte toppen die vruchten dragen, worden niet gesnoeid.

 

druivenboom snoeien De druivenboom

Een druif snoei je twee keer per jaar: in de herfst en in de zomer. In de herfst snoei je de druif vóór de kortste dag (21 december), omdat de sapstroom dan geheel stilstaat. De takken die vruchten hebben gedragen, snoei je terug tot twee gezonde ogen.

Laat altijd een stukje van een paar centimeter boven het oog zitten om indroging te voorkomen. In de zomer snoei je de jonge scheuten terug en haal je overtollig blad weg, zodat de plant al zijn energie kan steken in de druiventrossen.

 

4.6/5 - (5 votes)
 
Snoeiwerk uitvoeren?
Vraag vrijblijvend offertes aan & vergelijk
Nog geen reacties
4.6/5 - (5 votes)
Lees ook
wanneer rozen snoeien
Rozen snoeien: wanneer, hoe en praktische tips
appelboom
Appelboom snoeien: tips
buxus snoeien
Buxus snoeien: tijdstip, werkwijze en tips
lavendelstruik snoeien
Lavendel snoeien: tijdstip, werkwijze en tips
bomen snoeien
Bomen snoeien
taxus machinaal snoeien
Taxus snoeien: hoe en wanneer?
Haag snoeien: wanneer & hoe?
rode beukenhaag
Beukenhaag snoeien: hoe en wanneer