Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
by Buldit
Tuinplannen? Wij helpen jou.

Rozen snoeien: wanneer, hoe en praktische tips

Iedereen die rozen in de tuin heeft, weet dat ze lang bloeien en heerlijk geuren. Bovendien gaan ze bij een goede verzorging jarenlang mee. Het goed snoeien van rozen is dan ook van groot belang opdat ze goed groeien en veel bloemen geven. Zo blijven ze ook gezond. Hoe en wanneer je rozen moet snoeien en waarop je moet letten leggen we uit in dit artikel.

Ga snel naar: Soorten rozenGereedschapBemestingDoe-het-zelven?

 

Wanneer rozen snoeien?

De snoei van rozen verloopt doorgaans in 3 fasen:

 

1. Rozen snoeien: voorjaar

De eerste snoei gebeurt in het voorjaar, als de strengste nachtvorst verdwenen is. Meestal is dit eind maart. Als je eerder begint met rozen snoeien, is de kans op ziektes zoals sterroetdauw en meeldauw groter. De nachtvorst kan de rozenplant ook beschadigen.

De voorjaarssnoei heeft als doel dat de plant vanuit de basis begint te groeien en verjongt. Het is wel belangrijk dat je de tak net boven een oog (een nog niet uitgelopen bladknop) afknipt.

 

2. Rozen snoeien na de bloei

rozen snoeien na de bloei

Uitgebloeide bloemen kan je beter verwijderen. Doe je dat niet, dan vormt de roos bottels en topscheutjes. Het is de bedoeling dat de plant nieuwe bloemen vormt. Rozen snoeien na de bloei vindt altijd plaats in de zomer.

 

3. Rozen snoeien: najaar

Het snoeien van rozen in het najaar heeft als doel de rozen winterklaar te maken. Snoei de rozen tot zo’n 50cm boven de grond (kniehoogte). Het voordeel daarvan is dat de stevigere stelen nu blijven staan en deze beter bestand zijn tegen vorst en wind.

Tip: Je moet de rozen ‘aanaarden’ (een hoopje zand rondom de steel aanbrengen). Daardoor blijft de plant beter beschermd tegen vorst. Als de stelen bij strenge vorst toch bevriezen, blijft het gedeelte tot waar je terugsnoeit in het voorjaar toch behouden.

 

Tip: Schakel een hovenier in bij gebrek aan kennis of ervaring

Om je rozen in leven te houden en een mooi resultaat te garanderen, is het belangrijk dat het snoeien correct en op het juiste moment gebeurt. Je doet er goed aan een hovenier in te schakelen. Deze weet door zijn kennis en ervaring precies hoe hij te werk moet gaan. Ontvang vrijblijvend advies en prijzen op maat van professionele hoveniers via de offertepagina.

 

Hoe verschillende soorten rozen snoeien?

Hoe je best te werk gaat bij het snoeien is afhankelijk van het type roos. Een overzicht:

rozen snoeien

 

1. Klimrozen snoeien

De eerste 2 tot 3 jaar snoei je klimrozen best nog niet. De plant moet eerst een goed wortelgestel opbouwen en dikkere hoofdtakken vormen.

Op de lange loten van de klimroos groeien zijtakjes waaruit de bloemen groeien. Het zijn deze zijtakjes die de hovenier in het voorjaar terugknipt tot een paar centimeter zodat er jonge scheuten gevormd kunnen worden. Oude hoofdtakken die nog maar weinig bloemen geven (te herkennen aan een grijze kleur) kan je beter helemaal verwijderen.

 

2. Een stamroos snoeien

De takken van een stamroos worden in het voorjaar teruggesnoeid tot ongeveer 10cm boven de stam. Knip tot net boven het naar buiten gerichte oog zodat hier weer jonge scheuten naar buiten kunnen groeien.

Het midden van een stamroos laat je altijd open zodat de plant voldoende licht en lucht krijgt. Je moet daarom alle takken uit het hart van de plant, die teveel naar binnen groeien, weghalen. Uiteindelijk blijft er een compact ‘bolletje roos’ over dat kan uitgroeien tot een prachtige stamroos met veel bloemen.

 

3. Een rozenstruik snoeien

Onder een rozenstruik vallen onder meer: miniatuurrozen, lage heesterrozen, trosrozen en grootbloemige rozen. Een rozenstruik snoeien verschilt eigenlijk niet heel veel van het snoeien van een stamroos.

Het verschil? Je moet de takken van een rozenstruik nog iets verder terugsnoeien. Tot ongeveer 5cm van de stam. Ook hier kan je de takken die naar het midden van de plant groeien best verwijderen om de plant meer licht en lucht te geven.

Er zijn ook nog hoge heesterrozen. Deze worden teruggesnoeid tot zo’n 50cm boven de grond (kniehoogte).

 

4. Andere rozensoorten snoeien

Als je ramblerrozen hebt, heb heb je geluk. Deze hoef je niet te snoeien. Ook treurrozen hoef je nauwelijks te snoeien. Het is enkel nodig om de oude, grijze takken weg te halen omdat deze toch geen of weinig bloemen geven. Bodembedekkende rozen snoei je door de korte takken weg te snoeien en de langere takken te laten staan.

 

Welke snoeischaar gebruiken om rozen te snoeien?

Een schone, goede en scherpe snoeischaar is onontbeerlijk bij het snoeien van rozen. Zo worden de snijwonden die de plant oploopt mooi glad, waardoor de plant beter bestand is tegen ziektes. Let op voor de doorn van de rozen. Handschoenen zijn zeker een aanrader.

Een manuele heggenschaar kan je al hebben vanaf zo’n €15. Voor een elektrische heggenschaar starten de prijzen vanaf zo’n €35. Natuurlijk kunnen de prijzen sterk oplopen afhankelijk van het merk, vermogen, de meslengte, ..

Bekijk alle snoeischaren in de webshop

 

Rozen bemesten

Voor een goede groei en bloei is het ook belangrijk dat je de rozen goed bemest.

  • Eerste bemesting: direct na of tijdens de voorjaarssnoei.
  • Tweede bemesting: volgt honderd dagen daarna (in juni).

snoeischaar rozen

Klimrozen en struikrozen moeten in september ook nog een beetje mest krijgen omdat ze dan al knoppen vormen voor het volgende jaar en dus meer energie nodig hebben. Een specialist in tuinonderhoud gebruikt meestal alleen organische mest omdat dat voor rozen onmisbare sporenelementen bevat. Meer info over bemesting vind je hier terug.

 

 

Extra tips voor het snoeien van rozen

  • Ruim het snoeiafval op: aan de doorns van rozen kan je je lelijk bezeren.
  • Bepaal vooraf welk type rozen je wil: Als je rozen wil kopen, denk dan op voorhand goed na over het type rozen dat je wil. Sommige rassen zijn onderhoudsvriendelijker als andere. Ook op gebied van resistentie zijn er grote verschillen. Je kan hierover advies inwinnen bij gespecialiseerde tuincentra.

 

Zelf rozen snoeien of een hovenier inschakelen?

Zelf rozen snoeien is een lastig karwei. Om een mooi resultaat te bekomen moet je goed weten wat je doet en wanneer je het doet.

Een professionele hovenier inschakelen voor het snoeien van rozen heeft enkele voordelen:

  • Kwaliteit en mooi resultaat: Een vakman weet precies hoe het snoeien van rozen in zijn werk gaat en zal er ieder jaar voor zorgen dat je een prachtige rozentuin krijgt waar je jarenlang van kan genieten.
  • Je hoeft zelf geen snoeimateriaal aan te kopen.
  • Je bespaart jezelf heel wat tijd en moeite.

Hoeveel je een hovenier uiteindelijk moet betalen voor het snoeiwerk is afhankelijk van verschillende factoren zoals de te snoeien oppervlakte en de bereikbaarheid ervan. Voor snoeiwerk rekent een tuinman gemiddeld €35 à €50 per uur (incl.btw) aan. Online offertes aanvragen kan via onze offerteservice.

4.1/5 - (10 votes)
 
Snoeiwerk uitvoeren?
Vraag vrijblijvend offertes aan & vergelijk
Nog geen reacties
4.1/5 - (10 votes)
Lees ook
appelboom
Appelboom snoeien: tips
buxus snoeien
Buxus snoeien: tijdstip, werkwijze en tips
rode beukenhaag
Beukenhaag snoeien: hoe en wanneer
Haag snoeien: wanneer & hoe?
bomen snoeien
Bomen snoeien
lavendelstruik snoeien
Lavendel snoeien: tijdstip, werkwijze en tips
taxus machinaal snoeien
Taxus snoeien: hoe en wanneer?
fruitbomen snoeien
Fruitbomen snoeien: hoe en wanneer?